Tauhu Bergedil Homemade

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Weekend baru ni rajin sikit nak buat tauhu bergedil sendiri. First time try buat sendiri hasil belajar dengan encik Google. Hahah! Bila pertama kali buat ni, memang sepenuhnya lah bergantung dengan resepi dekat Google. Bukan apa, takut tak menjadi aje. Hahah! Sebelum ni Nani pernah jugak dah makan tauhu bergedil, beli dengan Tauhu Bergedil BAMBAM. Kalau korang malas malas sikit nak buat, boleh lah beli dengan dia orang. Penghantaran sampai depan pintu rumah okay! Heheh. Sekarang, dah ramai orang jual tauhu bergedil ni, cuma sedap dan tak aje kan. Dulu dulu Nani selalu buat bergedil biasa tu aje untuk makan dengan soto, sekarang dah 'upgrade' sikit jadi tauhu bergedil. Nani yang dulunya jenis tak makan tauhu ni, tapi bila dah dibuat tauhu bergedil ni sedap pulak bila makan. Mungkin sebab tak rasa sangat kot tauhu tu bila dah buat macam ni. Korang yang tak berapa nak suka makan tauhu tu, boleh lah rasa tauhu bergedil lepas ni. Confirm jatuh cinta terus! Hahah! 
Tauhu Bergedil
 Ini lah hasil tauhu bergedil yang Nani buat hari tu. Makan panas panas time minum petang tu memang layan sangat okay! Nani hari tu ingat nak makan dengan sos yang macam tauhu BAMBAM tu buat tapi tak tahu resepinya macam mana. Hahah! So, kita tukar lah, makan dengan sambal kicap berapi pun sedap jugak. Bila buat sendiri ni yang paling best sebab kau boleh letak macam macam isi dalam tu & tak ada lah isi kentang tu letak sikit sangat macam sesetengah orang jual. 
Tauhu Bergedil
Nampak nya menjadi lah tauhu bergedil yang Nani buat hari tu. Heheh. Nanti ada masa & rajin Nani share resepi tauhu bergedil ni dengan korang pulak. Kalau korang Google, memang banyak aje versi nak buat tauhu bergedil ni. Nani macam biasalah, pilih yang paling senang nak buat. Masak ni ikut suka sendiri aje nak letak apa dalam tu. Hahah! Sebab tu lah kot, tak berapa pandai sangat nak explain dekat orang bila dia orang tanya garam nak letak banyak mana, air nak letak banyak mana, sebab Nani sejenis yang 'agak agak' sendiri aje. Hiks. Korang pulak dah pernah try ke buat tauhu bergedil sendiri? 

8 comments:

  1. Nyummm nyummm! Favourite akak ni, Nani!

    ReplyDelete
  2. Sedapnya.. Feveret sha nie.. Selalu beli je.. kikiki

    ReplyDelete
  3. Was dh buat sdiri. .Puas la mkn tu kn.. Tula resepi byk sgt tp bila ntah nk try.. Nanti Nani share resepi juga tau.. Akak pn bkn suka mkn Tauhu tp bila dh viral bole plak mkn haha

    ReplyDelete
  4. rajinnya nani... akak penah mkn, kira suka la jgk... tp tak penah la nk buat sndiri walaupun penah la simpan resepi nya heheheh

    tp akak ni jenis malas... klu tkt grg tauhu rajin la... nk buat bergedil biasa pun setahun sekali je hehehhe

    ReplyDelete
  5. hmm...sedapnya. Nanti nak try buat jugak.

    ReplyDelete
  6. ya Allah kegemaran syaza sangat ni hahaha. masa ramadhan asik mintak ayah mertua belikan dekat pasar malam. satu box ada 6 semua syaza habiskan sorg haha! :D

    ReplyDelete
  7. eh jap bazaar Ramadhan bukan pasar malam hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page