Lazada Electronics Fair 2018 Menawarkan Potongan Harga yang Berbaloi

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Masing masing tengah sibuk cuci mata dekat Lazada ke tu? Hahah! Nani ni pun dah dua tiga kali keluar masuk website Lazada ni sebab banyak sangat sales yang menarik perhatian. Eh Lazada tengah ada sales ke sekarang? Untuk yang tak tahu lagi, bermula 27 Ogos 2018 sehingga lah 29 Ogos 2018 Lazada mengadakan Lazada Electronics Fair yang mana kita boleh dapatkan barangan elektronik dengan harga yang sangat berbaloi baloi. Macam Nani sendiri memang suka sangat lah beli barang time sales macam ni, iye lah boleh jimat banyak okay! Korang pun mesti macam tu jugak kan? Pantang nampak ada perkataan sales lagi lah laju nak beli. Nani tengah survey nak beli handphone baru sebenarnya ni sebab phone sekarang dah nazak sangat. Dua tiga kali baiki pun tak jadi jugak, paling senang kita cari yang baru lah. Memang ngam betul Lazada buat sales sekarang, boleh lah Nani beli handphone dekat website dia orang. Serius diskaun kaw kaw punya! Rugi sangat wakk kalau terlepas peluang keemasan macam ni. Bukan selalu nak beli barang dengan harga yang jauh lebih murah daripada biasa. 
So lepas ni laju laju kita terjah website Lazada okay! Diskaun sehingga 90% lagi. Korang bayangkan lah sendiri berapa banyak boleh jimat bila kita buat pembelian dalam tempoh tiga hari ni. Paling best sekali penghantaran percuma ke seluruh Malaysia! Nikmat apakah ini. Hahaha! Dah lah diskaun sampai 90% siap dengan penghantaran percuma lagi. Jimat sangat sangat sangat! Untuk pengetahun korang, bukan local brand aje tau yang buat diskaun lumayan ni, tapi international brand jugak. Korang boleh check it out dekat bawah ni okay! 
 Antara international brand yang menawarkan diskaun yang lumayan ialah Asus, Xiaomi, Philips, Apple, Panasonic, Oppo, Acer, Sharp, Senheng dan banyak lagi lah. Nanti korang boleh check it out dekat website Lazada okay! Nak lagi mudah, klik aje link dekat bawah ni hah. Simple!
Nani sebenarnya ada dua benda yang nak beli, handphone dengan air fryer. Masa ni lah kan nak borong habis habisan. Tengah survey survey, sekali ternampak yang harga iPhone 7 ni dalam RM2329 aje compare dengan harga biasa. Boleh jugak jimat dalam dua tiga ratus dekat situ. Kita tengok lah nanti yang mana satu nak beli. Rasa macam nak jadi iPhone user pulak lepas ni. Eh? 
 Selain daripada phone tu, air fryer ni pun antara salah satu wishlist Nani jugaklah sebenarnya. Hahah! Lama sangat dah simpan hajat nak beli air fryer ni, kenkonon nak amalkan gaya hidup yang lebih sihat. Alang alang Lazada ada sales sekarang ni, boleh lah kot beli satu. Murah sangat dah ni, macam rugi aje kalau tak beli. Hahaha! 
Untuk korang yang tengah nak cari peralatan elektronik tu boleh lah terjah website Lazada terus okay! Serius masa ni lah nak shopping barangan dengan harga yang berbaloi baloi. Jadilah pengguna yang bijak, gittew! Lagi pun korang boleh jugak dapatkan lebih daripada 2500 vouchers bila mana korang membeli belah dekat Lazada ni hah. Untung betul lah, kalau setiap masa macam ni indah betul hidup. Hahahah! Okay lah nak sambung klik klik dekat Lazada pulak lepas ni. Korang jangan lupa terjah okay! Peluang keemasan macam ni tak selalu datang, so kena grab cecepat. Mana yang dah shopping tu, nanti boleh lah share korang beli apa. Hiks!  



Salam Aidiladha

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Baru ada masa nak menghadap blog sendiri. Minggu lepas sibuk nau uruskan macam macam hal, lepas tu sibuk nak Raya lagi, blog pun dianak tirikan. Macam mana sambutan Raya korang baru ni? Meriah ke tidak? Family Nani belum pernah lagi buat korban sendiri, selalunya abah aje lah yang pergi tolong dekat masjid. Heheh. InshaAllah kalau panjang umur, ada rezeki tahun depan nak buat korban jugak. Pagi Raya baru ni lah baru masing - masing terdetik nak buat korban. Macam biasa bila Raya aje, tak kira lah Raya Aidilfitri ke Aidiladha ke memang wajib buat lemang. Abah Nani lah yang rajin sangat nak buat ni semua. Kalau beli jarang nak jumpa yang bebetul sedap, so kita buat lah sendiri. Heheh. Nani setakat masukkan beras pulut tu dalam buluh boleh lah tolong, tapi kalau masuk part nak membakar tu awal awal lagi daku lari okay! Hahahah! Sudahnya abah sorang aje lah yang membakar. Nak tunggu ada menantu yang tolong macam lambat aje lagi. Eh? 
Gambar wajib ambil bila buat lemang. Hahah! Family Nani kalau buat lemang jenis campur dulu beras pulut tu siap siap dengan santan macam ni lepas tu masak dulu atas dapur sekejap. Dah sebati semua baru masukkan dalam buluh. Buat lemang ni pun ada banyak jugak cara rupanya. Ikut style masing masing lah kan. Heheh. 
Tengah tengah panas terik membakar lemang. Gigih betul abah ni hah. Dapatlah kot 25 batang lemang hari tu, sedekah dekat saudara mara & jiran apa semua dapatlah lima enam batang untuk makan sendiri. 
Bila dah ada lemang, wajib lah ada rendang sekali kan. Cuma kali ni ibu Nani buat rendang ayam aje, iye lah Raya Aidiladha kan. Kalau dekat Pahang ni jarang sangat orang beraya time Raya Aidiladha, kecuali kalau saudara mara macam tu aje lah. Lemang dengan rendang aje menu pagi Raya kita orang hari tu. 
Nasi impit. Bukan daku lah yang masak for sure. Hahah! Ini mak cik Nani yang bagi. Untung betul bila duduk dekat dengan rumah saudara mara macm ni, macam macam boleh makan pagi Raya. Eh? 
Petang tu balik kampung makan laksam pulak. Kan dah kata memang Raya aku kali ni versi makan makan aje yang banyak. Hahaha! Nani kurang sikit kalau laksa yang kuah lemak ni, lagi suka yang kuah asam. Dia punya minat tu sampai makan setiap hari pun tak apa. Hahaha! Dapat pulak yang kuah pekat, pedas fuhh! Memang layan wakkk! 
Nasi dagang dengan ikan tongkol pun ada. Ambil sikit sikit aje sebab nak makan semua. Hahah! Raya Aidiladha kali ni memang sama macam Raya puasa menu pagi Raya tu. Kemain macam macam lagi mak cik Nani masak. Daku tukang makan aje lah kerjanya. Dah kenyang mula lah mata pun layu semacam. Eh? Hahah! Korang punya Raya pulak macam mana? Ada ke yang buat korban Raya Aidiladha baru ni? 

Ayam Goreng Korea Pedas

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Dah sampai kampung ke belum tu? Ke still bekerja lagi? Heheh. Nani baru siap buat lemang. Macam biasa, bukan daku lah yang tolong membakarnya. Nani cuma masukkan beras pulut dalam buluh tu aje. Hahah! Abah lah yang tukang membakarnya sensorang, maklumlah kita tak ada adik beradik lelaki. Nak tunggu ada menantu lelaki yang tolong macam lambat lagi aje. Eh? Hahah! Kisahnya baru ni Nani try buat Korean Fried Spicy Chicken sendiri. Sebelum ni dah pernah makan dekat Dubuyo dengan Eung Chicken, serius sedap kemain. Memang berbaloi lah beli. Pernah juga baca review, orang kata ayam goreng Korea yang dekat Domino's pun not bad jugak. Next time boleh lah try pulak. Tapi kali ni saja nak try buat sendiri, tengok resepi pun senang aje. First time wakk kita try masak makanan Korea ni, sebelum ni kalau teringin nak makan, terus aje terjah mana mana outlet restoran Korea. Bila tengah rajin, boleh lah nak masak macam macam. Cuba tengah malas tu, hari hari rasa nak beli aje. Hahah! Lulus ke tidak ni ayam goreng korea Nani dekat bawah?
Ayam Goreng Korea Pedas
 Ini lah hasil Korean Spicy Fried Chicken Nani hari tu. Buat tiga ketul aje bahagian kepak, lepas tu masing masing cakap tak cukup. Hahah! Iye lah, first time buatkan nervous okay kalau tak jadi. So, kita buat lah tiga ketul dulu. Tapi tu lah rasa macam tak puas hati lagi sebab tak berapa nak pedas sangat. Masa masak tu dah banyak jugak Nani letak cili kering, mungkin cili tu jenis yang tak berapa nak pedas lah kot. Next time nak try buat lagi sekali, kalau menjadi Nani share resepi dengan korang pulak okay. 
credit: Pinterest
Di kesempatan ini jugak, Nani nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha untuk kalian semua. Mana yang nak pulang berhari Raya di kampung tu, hati hati di jalan Raya okay! Biasalah, nama pun nak balik Raya, memang jammed tu tak boleh nak elak. Semoga Raya kali ini kita dapat menghayati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dan anaknya. Untuk yang berpuasa hari Arafah hari ni, selamat berpuasa dan semoga ada doa doa kita yang dimakbulkan oleh Allah. Korang ada yang buat ibadah korban ke tahun ni? 

Resepi Tauhu Bergedil Mudah

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Ingat lagi tak hari tu Nani ada buat entry Tauhu Bergedil Homemade & ada yang drop komen minta Nani share resepi Tauhu Bergedil ni. Heheh. Nani pun baru first time buat, so resepi pun biasa biasa aje. Tak ada kelainan mana sangat pun, lebih kurang aje dengan resepi yang orang lain buat. Heheh. Kalau korang rasa nak try sendiri buat dekat rumah, boleh lah guna resepi dekat bawah ni nanti okay! Resepi yang paling simple & haruslah sedap. Cumanya hari tu Nani makan tauhu bergedil ni dengan sambal kicap aje. Kalau korang nak makan dengan sos tauhu bergedil ni (yang macam selalu orang jual tu), korang boleh try google ya resepi nak buat dia. Nani hari tu sebab dah malas nak buat sos tu, terus lah buat sambal kicap biasa tu aje. Sedap jugak lah bila makan tauhu bergedil ni dengan sambal kicap.  Buat pulak pedas pedas, fuh berpeluh makan. Hahah! Apa apa pun, ikut citarasa masing - masing okay! 
Resepi Tauhu Bergedil Mudah
Ini lah rupa tauhu bergedil yang Nani buat hari tu. Heheh. Tauhu ni Nani beli dekat pasar tani, kalau dalam pasaraya, tak sure sangat ada jual ke tidak. Bahan bahan lain korang boleh check it out dekat bawah ni. Jangan lupa simpan siap siap Resepi Tauhu Bergedil Mudah ni okay! Nanti senang nak buat bila tetiba rasa nak makan. Heheh. 
💙 Bahan - Bahan 
1) Tauhu Pok - Nani guna tauhu yang jenis kering macam ni, selalunya orang letak dalam mee kari jugak tauhu macam ni. Korang boleh try cari dekat pasar tani/pasar besar okay!
2) Ubi Kentang - Nani suka potong dadu siap siap supaya ubi ni cepat sikit masak nanti. Terpulang pada diri masing - masing okay! 
3) Daun Sup
4) Bawang Merah (optional)
5) Daging Kisar (optional)
6) Garam 
7) Telur
8) Minyak 
💙 Cara - Cara 
1) Mula mula sekali korang rebus ubi kentang tu sampai empuk/ lembut. Nani suka potong dadu kecil kecil so cepat sikit ubi kentang tu lembut. Sementara nak tunggu ubi kentang tu lembut, korang boleh lah gunting tauhu pok tadi tu. Cuma gunting bentuk + tu macam tu dekat bahagian atas tauhu. Jangan gunting sampai bawah pulak tau. Heheh. 
2) Bila ubi kentang tadi dah lembut, korang boleh lah masukkan daun sup, bawang merah dengan daging kisar (goreng terlebih dahulu tanpa minyak) dan jugak garam. Kacau bagi sebati lepas tu boleh lah sumbat masuk dalam tauhu yang korang dah gunting tadi. 
3) Pecahkan telur dan tambah garam sedikit. Macam biasa lah, kacau telur tu dan celup lah tauhu yang korang dah sumbatkan ubi kentang tadi tu dalam telur. 
4) Akhir sekali boleh lah goreng dalam minyak panas. Agak agak warna dah bertukar dan nampak garing, boleh lah angkat. 
5) Untuk sambal kicap tu pulak, Nano just guna kicap, cili padi dengan bawang goreng sikit sebab nak bagi sambal tu pekat. Blend lah semua sekali, lepas tu siapp! 
Resepi Tauhu Bergedil Mudah
Senang ke tidak korang? Heheh. Memang nampak macam banyaknya step nak buat tapi sebenarnya sekejap aje okay! Dalam masa sejam dah boleh siap, cuma rajin dengan tak aje. Hiks. So korang yang nak try buat sendiri dekat rumah boleh lah try guna resepi ni nanti. Bahan bahan ni pun semuanya senang aje nak cari, murah murah aje semua. Kalau korang buat nanti jangan lupa hantar sepinggan dekat Nani okay! Eh? Hahaha! Selamat mencuba Resepi Tauhu Bergedil Mudah ni.  

Karipap Kentang Sedap

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Ada yang Monday blues ke hari ni? Heheh. Minggu lepas tiba tiba datang mood rajin nak buat karipap inti ubi kentang. Dulu dah pernah try buat sekali karipap, tapi masa tu Nani buat inti sardin. Kalau korang nak try buat karipap sardin, korang boleh check it out Resepi Karipap Sardin ni okay! Bila dah pandai buat ni, mula lah rasa nak buat aje selalu. Ewah! Bukan apa, kalau beli selalunya tak berapa nak kena dengan citarasa sendiri. Kadang kadang tu oksigen aje yang banyak daripada inti. Geram betul bila beli dapat yang macam ni. Buat sendiri jugak yang puas hati. So baru ni google lah resepi nak buat inti ubi kentang ni. Senang sangat rupanya, ingatkan susah. Betul lah orang kata, belum cuba belum tahu. Alang alang bahan nak buat pun semua ada, terus lah kita masuk dapur. Nani sejenis yang suka try and error benda yang tak pernah buat. Kalau menjadi tu lagi lah bonus, rasa macam satu achievement untuk diri sendiri. Hahah! 
Karipap Kentang Sedap
 Ini lah rupa inti ubi kentang hari tu. Ingatkan sekejap aje masa nak ambil masak inti ubi kentang ni, rupanya lama jugak nak tunggu ubi kentang tu lembut. Hahah! Banyak kali jugaklah tambah air bila dah kering. Iye lah selagi tak lembut ubi kentang tu memang kena tambah air selalu. Selama ni asyik tengok video masak masak dekat Instagram, tu lah sebabnya nampak macam sekejap aje dia masak. Hakikatnya dekat sejam jugaklah daku duduk dekat dekat dapur tunggu inti ni siap. 
Karipap Kentang Sedap
 Karipap ni nampak sama semua sebab Nani guna acuan okay! Pernah try nak kelim sendiri tapi mashaAllah hasil dia. Hahaha! Mungkin sebab jari 'keras' sangat kot tu yang tak boleh nak kelim elok elok. Serius suka tengok orang yang pandai kelim karipap laju laju like weh pro nya dia buat. Kena menuntut lagi lah ilmu nak kelim karipap lepas ni. Hiks. 
Karipap Kentang Sedap
Ini lah hasil karipap ubi kentang Nani hari tu. Cumanya kenapa eh dia macam ada gelembung tu? Hahah! Anyone knows kenapa dia jadi macam tu? Rasa macam tak berapa cantik bila goreng dia ada gelembung. Untuk first time try buat karipap ubi kentang ni, not bad okay rasa dia. Iye siapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri. Hahaha! Cuma orang dekat rumah ni komen, kalau tambah sikit lagi garam lagi sedap. Eh eh, kemain lagi masing - masing. Rasa macam gigih betul hari tu nak siapkan karipap ni, dah lah tiba tiba tak ada elektrik pulak. Fuhh nasib baik hasil dia memuaskan hati. Hiks. Next time boleh lah buat lagi, jamu dekat bakal mak mertua pulak. Eh? 

Maggi Pedas Giler Tom Yummz

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Dah pernah try ke belum Maggi Pedas Giler ni? Nani masa mula mula makan dulu tak boleh habiskan satu bekas ni sebab pedas dia tahap boleh mengalir air mata. Hahah! Ada yang cakap maggi ni tak berapa pedas sangat compare dengan Samyang. Erk, kalau Samyang lagi pedas daripada ni, mahu terbakar lidah makan. Eheh. Nani tak pernah try Samyang tu, pernah nak makan tapi tak boleh telan. Rasa membazir betul masa tu beli tapi tak makan pun. So janganlah tanya Nani mana yang lagi pedas sebab daku tak pernah rasa Samyang tu. Heheh. Tapi pada Nani serius maggi ni pedas sangat wei. Masa tu jalan dekat Aeon kot lepas tu saja lah beli sebab excited lah kan nak try. Time nak ambil tu siap cakap lagi dekat kawan mesti tak berapa pedas sangat maggi ni. Kahkah! Kemain lagi confident dia masa tu tahap apa. Bila dah makan baru tahu macam mana, setiap satu suapan kena minum air hoi! Awal awal dulu sampai sold out okay dekat mana mana mart maggi ni, mungkin sebab dah viral kan. Sekarang ni banyak tempat dah ada jual. 
Maggi Pedas Giler Tom Yummz
 Setakat ni Nani pernah try yang perisa Tom Yummz ni aje. Kawan Nani cakap kalau yang flavour Ayam Bakar macam tak berapa pedas sangat pun rasa dia. Tak tahu lah macam mana deria rasa dia sebenarnya. Hahah! Baru ni Nani macam ada nampak flavour Seafood pulak. Next time boleh lah try pulak flavour yang lain kan. Heheh. Sekali sekala makan maggi ni boleh lah, jangan sampai setiap minggu pulak makan maggi. Haippp! 
Maggi Pedas Giler Tom Yummz
Kemain mewah makan maggi siap ada extra nugget dekat tepi. Hahaha! Kalau korang sejenis yang suka pedas boleh lah challenge diri sendiri jugak. Nani serius tak tahan, cukup dua tiga kali suap, kena berhenti kejap makan. Memang power lah siapa yang boleh makan sampai habis dengan tak minum air. Nani memang boleh kalah awal awal lagi lah cerita dia. Harga maggi ni dalam tiga ringgit lebih macam tu kalau tak silap, tapi kalau beli dekat 7Eleven dia jadi lima ringgit satu. Hahah! Nani sarankan kalau nak beli, jangan beli dekat 7Eleven. Pergi lah cari dekat Aeon ke, Tesco ke dapatlah murah sikit. Korang pulak dah pernah try ke Maggi Pedas Giler ni? Flavour yang mana satu? 

Pertama Kali Beli Barang Watsons Online

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sebenarnya baru ni first time Nani beli barangan Watsons secara online. Hari tu masa walk in dekat store dia orang, banyak barang yang Nani nak beli tapi tak ada sebab Watsons sini kecil aje. Memang tak boleh nak expect semua barang lah ada. Lepas tu terus decide beli aje lah online kan semua sekali. Bila first time ni memang blur sikitlah dengan sistem dia orang. Hahah! Ingatkan bila beli online ni laju lah, tapi itu lah lambat jugak barang sampai. Masalah lambat ni, Nani tak salahkan Watsons pun, tapi courier service lah. Nani check barang dah keluar daripada warehouse esoknya jugak lepas Nani order. Kira laju lah jugak kan, cuma nak tunggu sampai depan rumah tu berjanggut hoi. Hahah! Dekat website Watsons tulis dia orang guna courier City Link Express tapi bila barang dah sampai tengok tengok Gdex yang hantar. Patutlah tiap kali nak check tracking number dia keluar jadi error. Itu yang macam konfius sikitlah pada Nani. Rasanya lagi better kalau masa dia orang bagi tracking number tu, state sekali dengan courier service. Senang sikit kerja customer kan. 
 Akhirnya barang yang ditunggu tunggu sampai jugak. Walaupun kotak besar, hakikatnya tiga aje okay barang yang Nani beli. Kemain lagi kotak dia macam daku beli macam macam dekat Watsons tu. Paling best bila beli online ni sebab dapat free gift. Point pun banyak okay dapat. Elok Nani beli semua barang ni 31 Julai hari tu, boleh pulak Watsons buat sales keesokan harinya tu. Nasib baik lah harga tak jauh sangat beza, kalau tak mestilah aku manusia pertama yang akan rasa menyesal tak sudah. Hahaha! 
Bayangkan lah tiga barang ni dalam kotak gedabak tu. Hahah! Ringan kemain jadi kotaknya. Nani cuma beli pencuci muka Hada Labo, Simple toner & Pudding Cream by Pure Beauty (moisturizer).  Satu lagi tu free gift dia orang bagi. Sebenarnya Nani pun baru aje berjinak jinak nak guna skincare semua ni. Hahah! Dulu punya lah malas. Heh. Oh ye, lagi satu untuk penghantaran barang ni pulak, korang boleh pilih sama ada korang nak hantar terus ke rumah atau pun hantar ke store Watsons yang berdekatan dengan rumah korang. Bila hantar ke rumah servis caj dalam RM 7 hari tu Nani kena. Kalau hantar ke store Watsons berdekatan dalam dua ringgit aje cumanya tak dapat free gift walaupun sebenarnya korang layak dapat free gift tu. Hahah! Nani pun sebenarnya tak faham kenapa dia buat macam ni. Ada jugak counter express kot nama dia, yang mana lepas kita order boleh terus pergi pick up dekat Pavillion. 
Kalau korang tanya Nani sama ada nak beli lagi ke tidak melalui online ni, jawapannya tak lah. Heheh. Mungkin sebab lambat sangat sampai, jadi macam tak best lah sampai seminggu lebih nak kena tunggu. Baiklah pergi store Watsons cawangan lain untuk beli barang yang kita nak tu. I think lagi better dia orang guna Pos Laju instead of courier yang lain lain ni. Kalau Gdex dekat kawasan Nani ni lagi lah, memang suka simpan barang orang lama lama. Kadang tu siap call suruh kita pick up sendiri barang dengan alasan tak ada pekerja nak hantar. Erk, pun boleh macam tu. Korang pulak pernah tak beli barangan Watsons secara online macam ni?






Brownies & Cool Blog

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Semalam dah habis drama Jangan Benci Cintaku, lepas ni tak ada lah dah nak tengok 'drama' masing masing emo habis tengok watak Husna dengan Nek Pah setiap petang. Hahah! Drama ni antara  salah satu drama yang Nani follow setiap episod without missed. Dulu Andainya Takdir, sekarang Jangan Benci Cintaku pulak. Lepas ni tak nak dah tengok drama sakit hati tahap macam ni, stress okay nak tunggu sampai episod akhir tu. Hahahah! Dah lah nak dekat habis tu, banyak yang dah lain dengan drama. Drama yang ganti lepas ni pun macam lebih kurang aje jalan cerita dia. Eheh. Tajuk entry blog pasal makanan, tiba tiba masuk cerita pasal drama ni dah kenapa Nani? Hahah! Macam biasa lah, 'mukadimah' lari sikit, pusing sana sini lepas tu baru kita masuk ikut topik yang betul. Kah! Ada peminat brownies tak dekat sini? Mana yang duduk area Serdang, Sri Kembangan Nani nak share satu brownies tersedap yang Nani pernah makan. 
Actually ni brownies yang kawan Nani jual. Tapi bukan sebab nak membodek ke apa, memang serius sedap & harga pun berbaloi lah nak beli. Nani tak sure sangat dia boleh cover area mana lagi, tapi korang boleh check it out Instagram cakesbymucy okay! Macam macam jenis brownies ada, Nani hari tu ambil yang plain aje tiba tiba dia bagi yang ada topping nutella tiga. Untuk manusia yang tak berapa nak rajin baking ni memang order aje lah yang senang. Hahah! Sedap pun sedap. Bukan tak nak try buat sendiri, tapi takut tak menjadi sangat kedutnya tu. 
Petang layan brownies, malam keluar lagi pergi cari Cool Blog pulakk. Kemain makan minum semua yang manis manis ni. Hahah! Sekali sekala tak apa lah. Hari tu Nani try Strawberry Cheese dekat Cool Blog ni. Not bad jugaklah rasa dia, cuma nak habiskan satu cawan ni muak jugaklah sikit. Tapi kira menarik jugak lah idea dia orang nak jual air yang ada cheese macam ni. Tak pernah lagi Nani try sebelum ni, selalunya makanan aje yang orang letak cheese ni. Harga secawan Cool Blog ni enam ringgit aje, kalau korang jenis yang suka cheese ni boleh lah try minum. Ada jugak blueberry cheese dengan chocolate cheese. Korang dah pernah try ke flavour baru minuman dekat Cool Blog ni? Sedap ke tidak? Heheh. 



Tauhu Bergedil Homemade

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Weekend baru ni rajin sikit nak buat tauhu bergedil sendiri. First time try buat sendiri hasil belajar dengan encik Google. Hahah! Bila pertama kali buat ni, memang sepenuhnya lah bergantung dengan resepi dekat Google. Bukan apa, takut tak menjadi aje. Hahah! Sebelum ni Nani pernah jugak dah makan tauhu bergedil, beli dengan Tauhu Bergedil BAMBAM. Kalau korang malas malas sikit nak buat, boleh lah beli dengan dia orang. Penghantaran sampai depan pintu rumah okay! Heheh. Sekarang, dah ramai orang jual tauhu bergedil ni, cuma sedap dan tak aje kan. Dulu dulu Nani selalu buat bergedil biasa tu aje untuk makan dengan soto, sekarang dah 'upgrade' sikit jadi tauhu bergedil. Nani yang dulunya jenis tak makan tauhu ni, tapi bila dah dibuat tauhu bergedil ni sedap pulak bila makan. Mungkin sebab tak rasa sangat kot tauhu tu bila dah buat macam ni. Korang yang tak berapa nak suka makan tauhu tu, boleh lah rasa tauhu bergedil lepas ni. Confirm jatuh cinta terus! Hahah! 
Tauhu Bergedil
 Ini lah hasil tauhu bergedil yang Nani buat hari tu. Makan panas panas time minum petang tu memang layan sangat okay! Nani hari tu ingat nak makan dengan sos yang macam tauhu BAMBAM tu buat tapi tak tahu resepinya macam mana. Hahah! So, kita tukar lah, makan dengan sambal kicap berapi pun sedap jugak. Bila buat sendiri ni yang paling best sebab kau boleh letak macam macam isi dalam tu & tak ada lah isi kentang tu letak sikit sangat macam sesetengah orang jual. 
Tauhu Bergedil
Nampak nya menjadi lah tauhu bergedil yang Nani buat hari tu. Heheh. Nanti ada masa & rajin Nani share resepi tauhu bergedil ni dengan korang pulak. Kalau korang Google, memang banyak aje versi nak buat tauhu bergedil ni. Nani macam biasalah, pilih yang paling senang nak buat. Masak ni ikut suka sendiri aje nak letak apa dalam tu. Hahah! Sebab tu lah kot, tak berapa pandai sangat nak explain dekat orang bila dia orang tanya garam nak letak banyak mana, air nak letak banyak mana, sebab Nani sejenis yang 'agak agak' sendiri aje. Hiks. Korang pulak dah pernah try ke buat tauhu bergedil sendiri? 

Giveaway Sampul Raya Fashion Valet 2018 by Siqahiqa.com

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Walaupun Syawal dah sebulan berlalu, tapi apa salahnya kan join giveaway ni. Simpan sampul ni boleh guna untuk next year punya Raya. Gitu. Syarat pun senang sangat, pergi terjah blog Siqah okay untuk join! 
Giveaway Sampul Raya Fashion Valet 2018 by Siqahiqa.com
klik SINI laju laju untuk join! Heheh. Mana lah tahu korang salah seorang pemenang bertuah yang dicari kan. Cepat cepat join okay! 

St Ives Green Tea Scrub Mampu Menghilangkan Bintik Hitam di Wajah

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Pernah dengar tentang produk St Ives? Dalam banyak banyak produk St Ives ni, Nani paling suka dengan scrub keluaran dia orang, especially yang Green Tea punya. Serious masa mula mula guna dulu memang terus rasa 'jatuh cinta' dengan scrub ni sebab bau wangi sangat. Rasa nak pakai selalu pulak, tapi tak boleh lah sebab scrub ni orang akan pakai dua atau tiga kali seminggu bergantung pada kulit masing masing. Eheh. Selalunya Nani akan scrub muka dua kali aje dalam seminggu tu untuk hilangkan bintik hitam. Stress wei tengok bintik hitam dekat bahagian hidung ni, geram aje nak picit bagi hilang. Tapi bila dah ada Green Tea scrub daripada St Ives ni, makin senang kerja Nani. Tak payah gatal tangan nak picit, dua tiga kali guna scrub ni dah boleh nampak kesan dekat muka. Memang berkurang okay bintik hitam tu semua. Sukaa sangat lah bila tengok muka bersih macam ni. Hari tu ada jugak yang tanya, lelaki sesuai ke nak pakai scrub ni. Sesuai sangat awak, scrub ni fungsi dia untuk bersihkan lagi muka kita. Gitu. 
St Ives Green Tea Scrub
Sekarang packaging produk St Ives ni pun dah berwajah baru tau. Lagi cantik pada Nani. Heheh. Tak susah pun nak dapatkan scrub St Ives ni, korang boleh purchase dekat mana mana drug store. Macam Nani, memang beli dekat Watsons lah. Harga pun murah murah aje, dalam RM 23 untuk satu tube ni. Nak murah lagi, kena lah beli time promo. Kadang kadang bila promo boleh dapat dalam RM 16 macam tu aje. Jimat okay! Berbelanja lah dengan bijak. Hiks. 
St Ives Green Tea Scrub
Cara nak pakai scrub ni pun mudah aje. Nani selalunya akan basuh dulu muka dengan air biasa. Ada jugak sesetengah orang yang dia suggest untuk basuh dengan air suam. Mana mana pun boleh aje pada Nani. Lepas tu korang guna lah scrub ni, sapu slow slow pada muka especially part yang banyak blackhead/whitehead tu. Tunggu lah dalam seminit dua macam tu then boleh bilas dengan air. Siap! 
St Ives Green Tea Scrub
Serious lepas pakai scrub ni muka rasa licin dan lembut aje. Memang best sangat sangat. Dalam banyak banyak scrub yang Nani pernah guna, St Ives punya lah yang paling Nani suka. Selain daripada bau yang wangi tu, scrub ni boleh tahan lama jugak. Kadang lebih daripada sebulan boleh guna. Iye lah kita guna scrub bukannya hari hari kan. Seminggu tu dalam sekali dua aje kita scrub muka. 
St Ives Green Tea Scrub
Selain daripada scrub Green Tea ni, ada jugak scrub Apricot, scrub Oatmeal dan jugak scrub Coconut & Coffee. So korang boleh lah pilih antara empat ni yang mana paling sesuai dengan korang. Paling best sekali produk ni 100% menggunakan natural ingredients, memang selamat untuk digunakan. Daripada kita beli produk yang jenama entah apa apa dekat luar sana tu, baik lah melabur sikit duit beli produk yang macam ni. Nak jaga kulit muka ni tak susah mana pun, cuma rajin dengan tak aje. Heheh. Siapa lagi dekat sini yang guna scrub St Ives? Korang guna yang mana satu? Jom kongsi sikit dekat bawah. 


Mexicana Chicken Burger McDonald's

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Dah masuk satu August pun hari ni, semakin menghampiri ke penghujung tahun 2018 nampaknya. Heheh. Baru ni ada penyakit 'malas' sikit nak memasak. Lagi satu sebab dah jemu makan air tangan sendiri, Cehh! So jalan penyelesaian yang paling mudah, kita guna khidmat McDelivery. Walaupun McDonald's depan rumah aje pun, tapi tetap jugak menggedik nak guna delivery. Hahaha! Dasar pemalas. Pejam mata aje lah kita bayar charge delivery sempat ringgit padahal dekat sangat dengan rumah. Sekali sekala guna McDdelivery apa salahnya ye dak. Hari tu Nani ada baca dekat twitter ramai yang bagi feedback & cakap burger baru Mexicana Chicken Burger Mcdonald's ni sedap! Nani pun terjebak sama jugak lah nak beli & rasa. Selalunya kalau pergi Mcd memang memanjang order ayam goreng tak pun McFlurry. Jarang sangat makan burger dekat Mcd ni sebab Nani bukan jenis minat burger sangat. Tapi dah sana sini orang cakap yang burger ni sedap kemain, so why not kan kita try pulak kali ni. 
Mexicana Chicken Burger McDonald's
 Tadaa ini lah satu set Mexicana Chicken Burger McDonald's ni hah. Macam biasa lah, ada burger, air dengan fries. Nani hari tu ambil set Large RM 20.80 sebab Nani tukar ambil air Milo. Kalau yang saiz Medium RM 17.90 macam tu & untuk A La Carte RM 15. Pada Nani macam rugi sikit kalau ambil yang jenis a la carte sebab beza duit ringgit aje dengan yang burger satu set. Better terus beli yang satu set punya. Gitu. So sedap ke tidak burger ni?

Mexicana Chicken Burger McDonald's
 Pada Nani burger ni biasa biasa aje rasa dia, tak ada lah sedap sangat sangat sampai rasa nak repeat order. Tapi ikut selera dan tekak masing - masing lah kan. Burger ni serius besar, kira memang kenyang lah bila makan tapi tak tahu lah kalau korang lapar lagi kan lepas tu. Hahah! Chicken patty tu besar dan rangup tapi Nani rasa dia ala ala nugget ayam gitu. Ada yang cakap burger ni pedas tapi Nani makan hari tu tak ada pulak rasa pedas walaupun memang dia orang ada letak sos jalapeno. Selain daripada sos jalapeno tu, ada jugak mayonis tomato istimewa dalam burger ni. 
Mexicana Chicken Burger McDonald's
Ini lah rupa dekat bahagian dalam burger ni. Kalau korang jenis peminat burger, wajib lah try ni. Tak sure sampai bila burger ni ada, selalunya dua tiga bulan macam tu aje. Nani ni hari tu saja order sebab ramai yang cakap sedap. Tapi sedap tu subjektif kan, ikut selera masing - masing. Gitu. Nani bagi rate 3.5/5 untuk Mexicana Chicken Burger McDonald's ni. Hari tu nak order jugak Strawberry Pie tapi dah habis pulak, yang ada just Apple Pie. Sobs. Sebab Strawberry Pie tu tak ada lah, Nani kena buat order untuk delivery dua kali. Iye lah, mana boleh main cancel cancel gitu aje kan bila guna sistem ni. Heheh. Next time lah kita try Strawberry Pie pulak. Korang pulak dah try ke Mexicana Chicken Burger McDonald's ni?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page