Jerebu

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sekarang ni makin teruk pulak keadaan jerebu dekat sekitar Kuala Lumpur & Selangor ni. Memang sekarang ni kalau tengok dekat luar, nampak 'berkabus' semacam. Dekat semenanjung pun dah macam ni, apatah lagi yang dekat Sarawak sana. Semalam Nani saja lah nak check bacaan IPU, rupanya dekat area sini dah dalam tahap tidak sihat. Make sure korang jaga kesihatan masing - masing okay! Tapi itu lah, kadang kadang kalau dah ada kerja dekat kawasan luar tu memang tak boleh nak elak kan. Serious semalam Nani banyak kerja kerja dekat kawasan terbuka, balik tu hah rasa pening kepala & berair aje mata. Haih, harap harap tak jadi makin teruklah jerebu ni. Seksa sangat rasa hidup udara yang tak sihat & bersih ni. Duduk dalam rumah pun sama jugak, kalau buka air purifier tu memang asyik keluar colour merah aje, punya lah tak sihat cuaca dekat luar sana. So, seboleh mungkin cuba lah avoid untuk berada di luar kawasan rumah atau bangunan, nanti kang elok elok tengah sihat tiba tiba dapat sakit pulak. 
 Ini yang Nani check malam tadi. Banyak sangat sangat tempat yang warna kuning tu dekat Kuala Lumpur & Selangor. Harap harap tak ada lah melarat sampai ke tahap yang lain. Kalau kita sendiri pun dah rasa seksa dengan jerebu ni, apatah lagi budak budak kecil. Dekat Sarawak sana pun banyak dah sekolah sekolah yang terpaksa tutup. Oh ye, kalau korang nak check jugakbacaan IPU dekat area korang, boleh klik dekat APIMS ni hah. Dia orang akan update setiap masa biasanya untuk rujukan orang awam.  
Ini sedikit tips lah daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. Penting okay untuk follow semua tips macam ni bila musim jerebu. Make sure minum air masak banyak banyak & kalau ada aktiviti di kawasan luar jangan lupa tau untuk pakai face mask. Nani sekarang ni sampai satu tahap tingkap bilik pun tak nak buka sebab rasa macam makin pedih mata & berair. So please jaga diri masing - masing dan kurangkan semua aktiviti luar yang korang dah plan. Weekend ni cuti panjang kan, so make sure banyakkan aktiviti 'indoor' supaya tak terdedah dengan cuaca yang tak sihat dekat luar sana. Kalau rasa macam dah lain sangat badan tu, cepat cepat dapatkan rawatan. Stay safe everyone! 

Resepi Yorkshire Pudding Simple

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Kisahnya hari tu Nani ada tengok dekat Youtube recipe Yorkshire Pudding ni & nampak sedap sangat okay. Masa tu memang dah terdetik nak try buat sendiri sebab resepi tersangat lah mudah. Bahan bahan pun tak banyak (empat bahan aje okay) tapi tu lah kalau malas memang satu apa pun tak jalan. Sudahnya berbulan bulan juga lah peram resepi ni dekat dalam phone. Hahah! Baru ni bila mood rajin tu ada, gigih lah buat. Kita try and error lah resepi resepi baru macam ni kan. Actually, Nani ikut resepi Jamie Oliver dekat Youtube. Korang pun boleh lah refer dekat situ kalau nak tengok. Nani memang tak pernah makan pun yorkshire pudding sebelum ni tapi bila tengok dalam video tu nampak sedap & lembut sangat, itu yang nak juga try buat. Sejenis yang mudah terpengaruh macam tu lah. Hahah! Mula mula tu nervous juga lah nak masak sebab takut tak jadi sama yang macam dalam video. Sekali, eh elok pulak kejadian yorkshire pudding Nani tu. Tak sangkaaa! So, kalau korang pun nak try buat yorkshire pudding boleh tengok resepi yang Nani share dekat bawah ni okay! 
 Ini lah rupa Yorkshire Pudding versi Nani. Lembut ya amat tau korang! Cuma nya saiz aje tak sama sebab  Nani tak pandai nak agak nak letak banyak mana. Tak apa lah, asalkan ada rupa macam yorkshire pudding tu okay lah kan? Nani buat sikit aje hari tu sebab takut tak jadi nak buat banyak banyak terus. Hahah! Kita buatlah dalam empat ketul aje lepas tu eh tak cukup pulak dah. Malam tu repeat lagi sekali buat yorkshire pudding. Nasib baik lah senang aje resepinya, boleh lah kita repeat dua tiga kali buat. 
 Ini lah empat jenis bahan yang Nani cakap tadi (minyak masak, tepung gandum, telur sebiji & susu full cream). Sebenarnya tepung tu guna dalam tiga ke empat sudu macam tu aje & susu tu full cream tu pulak Nani guna dalam suku kotak. Tapi kalau korang nak buat banyak, lebihkan lah semua bahan bahan ni okay! Agak agak aje ikut instinct masing masing. Heheh. 
 Sebelum nak mulakan apa apa, make sure korang ada acuan yang orang selalu guna untuk buat kek ni. Nani beli dekat Mr. DIY aje dalam RM 5.90 macam tu. First step yang kita kena buat, tuangkan minyak dalam acuan tu. Jangan banyak sangat tau, sikit aje. Lepas tu masukkan dalam oven selama 10 minit dengan suhu 190 darjah. Hari tu Nani buat 15 minit, berasap hoi oven. Hahhaa! So, korang buat 10 minit aje okay! 
 Sementara nak tunggu minyak kita tu panas, boleh lah pukul telur sehingga kembang. Nani guna whisk aje senang. Lagi pun kita nak buat sikit aje, kalau banyak tu mungkin boleh lah nak guna mixer. Bila telur dah kembang masukkan susu full cream tadi suku kotak dan jugak tepung gandum dalam tiga ke empat sudu. Lepas tu kacau lah bahan bahan tadi sampai sebati & make sure tepung tu tak berketul ketul tau. Kalau korang risau ada tepung yang tak hancur, boleh tapis dulu nanti. 
Kemudian, minyak yang kita dah panaskan selama 10 minit tu keluarkan lah dari oven & korang kena terus tuang bahan bahan tadi dalam acuan ni. Kalau korang nampak dekat area tepi tu dah mula nak garing. Lepas tu masukkan semula ke dalam oven selama 15 minit dengan suhu 190 darjah & done! Ikutkan resepi asal 25 minit tau tapi Nani hari tu 15 minit pun dah okay. Rasanya depends on jenis oven jugak Nani rasa. Nanti korang check lah okay, kalau nampak macam dah garing tu hah boleh lah keluarkan. Tapi jangan buka pulak oven untuk tengok tu, nanti kang tak naik kembang pulak yorkshire pudding ni. Korang tengok lah dari cermin oven tu aje tau. 
Nani hari tu makan yorkshire pudding ni dengan sosej goreng & kacang panggang dalam tin tu aje. Terus lah fefeeling macam makan breakfast dekat hotel padahal buat sendiri aje tu. Hahaha! Sedap sangat okay! Yorkshire pudding ni lembut sangat sangat, memang wajib lah korang try jugak buat. Simple aje ni, confirm menjadi nanti. Heheh. Ada jugak yang makan yorkshire pudding ni dengan beef steak or chicken chop. Next time boleh lah try pulak. Tapi makan kosong macam tu aje pun dah sedap sangat. Serious resepi ni senang sangat nak buat, tak sampai setengah jam korang dah boleh makan. Hahah! Jangan lupa try tau nanti. Till then, bye korang! 

Cadbury Durian | Sedap Ke Tidak?

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Kisahnya hari tu Nani pergi pasaraya lepas tu tiba tiba ada seorang staff tu tarik sebab nak promote cadbury. Macam biasa, kita dengar aje lah kan apa yang dia nak cakap, lagi pun Nani tak rushing sangat masa tu. Kalau kena time tengah nak cepat, memang 'angkat kaki' jugaklah. Hahaha! Rupanya staff tu bagi tahu pasal promosi beli mana mana cadbury yang saiz besar & dapat free gift, papan pemotong limited edition. Gittew! Tapi Nani tak beli pun lah kesudahannya. Hahah! Bukan apa masa tu stock coklat dekat rumah banyak lagi walaupun sebenarnya rasa serba salah jugaklah sikit sebab dia dah promote beria kan. Bukan setakat tu aje, dia ada jugak tau bagi tester cadbury & kita boleh pilih nak rasa yang mana. Nak rasa semua sekali pun boleh tak ada hal. Nani pun minta lah dengan staff tu nak rasa yang Cadbury Durian. Cadbury yang flavour lain lain tu macam dah biasa sangat makan, tapi yang durian ni memang Nani fikir banyak kali jugak nak beli hari tu. Nani makan aje durian cuma entah lah, bila makanan yang ada flavour durian ni rasa macam tak kena pulak. Hahah! So apa rasa Cadbury Durian ni? 
Pada Nani, boleh lah nak makan cadbury durian ni tapi macam muak sikit kot dan bau cadbury durian tu tak ada lah kuat sangat pun tapi still boleh bau. Hahah! Staff tu bagi rasa sepotong okay, jenuh rasa nak habiskan. Benda yang pertama keluar dari mulut Nani lepas makan cadbury durian ni haritu; rasa sama macam jajan durian yang pack warna oren tu. Hah memang sebijik sangat rasa macam tu cuma yang ni version manis dan sedap. Memang tu lah first and last Nani makan cadbury durian. Sedap tu sedap cuma tak kena sangat dengan tekak Nani. Makan untuk sekali dua aje okay lah. Gittew!
Kalau korang memang peminat durian, mungkin cadbury durian ni akan jadi fav korang. Nani minat jugaklah makan durian tapi durian yang pure buah tu. Kalau kek durian ke, aiskrim durian ke, memang kurang sikitlah. Dulu pernah lah try minum durian smoothie, mashaAllah rasa macam menyesal pulak cakap minat makan durian. Hahahaha! Satu sedut aje, lepas tu memang bagi orang. Cadbury ni pun sama lah, Nani tetap jugak suka flavour yang ada almond dengan cadbury bubbly tu aje. Sedap kemain! Selalunya stock coklat ni memang selalu ada lah, stok kunyah kunya bila dah penat buat kerja. Heheh. Korang pulak, cadbury yang mana satu jadi fav & dah pernah try ke belum cadbury durian ni? 


Nasi Lemak Mekdi

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sekarang nampak ramai pulak yang share pasal Nasi Lemak McD ni. Nani dulu pernah try lah makan, masa yang first version tapi tak berapa sedap sangat. Dulu sambal nasi lemak McD ni masam & nasi tu pun biasa biasa aje. Tapi ramai yang cakap nasi lemak McD sekarang lagi sedap compared daripada yang dulu. Hari tu Nani nak beli tapi sebab pagi lagi kot, staff McD tu cakap kalau nak order time tu ayam tak ada lagi. Sobs. So tak jadi lah kita nak beli. Siapa suruh pergi pagi sangat kan? Hahah! Nani drive thru around pukul lapan pagi rasanya masa tu tapi staff tu cakap tak ada lagi. Nani ingatkan available 24hrs, itu yang gigih pagi pagi dah menapak ke McD. Sanggup okay, demi sebungkus nasi lemak. Tapi nasi lemak ni versi yang 'mahal' sikitlah daripada biasa. Hahaha! Siap pakej ayam goreng dengan telur mata lagi, dekat mana nak dapat yang murah murah, nama pun Mekdi. Awal awal dulu memang Nani tak rasa pun nak try sebab terbayang bayang lagi sambal nasi tu yang masam (dulu lah). Tapi bila semua orang cakap dah makin sedap sekarang ni, tu yang nak jugak rasa. 
Dalam iklan nampak menyelerakan betul nasi lemak ni, harap harap kalau beli nanti dapat pun sama lah macam ni. Tak kiraaa, esok nak order jugak. Nak jugak rasa apa istimewanya nasi lemak Mekdi yang kali ni. Heheh. Ada dua pilihan nasi lemak dekat sini, kita boleh pilih sama ada nak yang seketul ayam atau pun dua ketul. Nani check dekat App McD ni, kalau satu set yang seketul ni dalam RM 14.14 & untuk yang set dua ketul RM 16.97. Nani tak sure dekat outlet dorang harga macam ni jugak ke or lain. Kalau yang nasi lemak dengan telur aje RM 7.54 untuk satu set. Memang boleh tahan jugak lah harga nya. Hahah! 
Tak apa lah sekali sekala nak makan nasi lemak 'mahal.' Hahah! Cuma Nani ada baca, kalau nak jimat boleh order thru App McD sebab boleh dapat satu set nasi lemak (ayam dua ketul) dengan satu aiskrim sundae dalam RM 16.99. Lagi untung lah kalau yang ni. Ayam tu pun boleh pilih sama ada nak spicy or extra spicy. Tak sabar nak try ehek! 

Kredit: Twitter
Hari hari scroll Twitter, sudahnya dengan Nani sekali terpengaruh bila tengok & baca review dia orang dekat Twitter. Hahaha! Tapi ada jugak yang cakap nasi, sambal semua tu dah sedap tapi telur goreng tu tak tahu lah sejak bila dorang goreng. Hahahaha adoi! Harap harap kalau beli nanti jangan lah jadi macam ni. Kalau tak kena dengan citarasa sendiri nanti, kita telan aje lah ye sampai habis. Hahah!Korang pulak dah pernah try ke belum Nasi Lemak McD ni? Kalau dah pernah try, boleh lah share dengan Nani korang punya review dekat bawah. Hiks :) 


Hello September!

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Okay tak tu masuk kerja hari ni lepas long weekend ke ada yang masih dalam mood bercuti lagi? Heheh. Nani tak ke mana mana pun weekend hari tu, mereput aje dekat rumah sampai naik bosan tak tahu nak buat apa. Hahaha! Seronok betul tengok orang lain yang berjalan. Tiga minggu berturut turut ni straight cuti setiap hari Isnin, syok lah masing - masing kan. Ada banyak benda Nani plan dalam kepala tapi tu lah entah sempat ke tidak nak buat nanti. Busy kemain rasa, ini pun sedar sedar dah masuk bulan September. Fuhh terasa makin cepat pulak masa berlalu. Ahad lepas pun dah bermulanya tahun baru dalam Islam, Awal Muharram. Dah boleh lah tu tengok balik checklist yang kita target nak buat tahun ni dah tercapai ke belum. Hahah! Tak apa, kalau belum tercapai pun boleh 'recycle' untuk tahun depan pulak kaan! Macam lah tak biasa buat gitu. Hahaha! Bila dah hampir ke penghujung tahun ni, makin banyak lah kerja kerja yang nak kena settle kan. Tak sabar nak settle kan semua benda & nak hand over tugas sekarang. 
Tak minta banyak pun, harap harap bulan September ni semua yang Nani plan smooth aje. Nak buat kerja dengan tenang tenang aje & less drama! Bulan ni dan seterusnya akan jadi lagi tough sebab banyak kerja dan komitmen yang nak kena bagi. Dah nampak dah bayang bayang stress tu nanti tapi harap harap Tuhan permudahkan semuanya sampai lah settle. First time ni nak handle program yang kita jadi leader, takutnya kalau tak mampu puaskan hati semua orang nanti. Korang doakan yang baik baik tau! Hiks :)
Bila dah settle semua kerja nanti, boleh lah pergi tenangkan diri pulak. Tiba tiba rasa rindu dengan pantai & laut yang tenang. Bestnya kalau dapat dengar bunyi ombak lepas tu tengok sunrise/sunset. Heaven! Nani suka pergi tempat tempat macam ni sebab dia kind of therapy yang boleh buat kita lupakan segala jenis kerja tu. Tapi ye lah, setiap orang lain caranya kan. Ada yang suka shopping atau pun ada 'me time' nak hilangkan stress. Gittew! Tak sabarnya nak plan next trip jalan jalan ni, dekat pun tak apa. Heheh. 
Since weekend hari tu tak ada plan nak ke mana mana pun, so berjaya jugaklah habiskan tiga buah novel keluaran Idea Kreatif ni hah. Kemain banyak kan sampai tiga buah novel. Hahah! Actually, hari tu Nani saja aje join contest tulis caption menarik dekat Facebook Idea Kreatif ni tetiba eh terpilih sebagai pemenang pulak. Tak sangka pun boleh menang sebenarnya, memang rezeki sungguh. Nani pun memang dah lamaa sangat tak beli novel sebab tak ada masa nak baca. Bila dapat novel free ni, terus lah membuak buak hati nak habiskan. Nani jenis yang kalau dah start baca mula lah susah nak berhenti. Hahah! Korang pulak ke mana cuti hujung minggu lepas? 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page