Althea Christmas Wish List

Assalamualaikum & Hello.
Hai korangg! Yass dah tak lama dah nak Christmas dan paling best sekali Althea akan adakan sales sempena Christmas ni. Yaaay hip hip hooraay! Dengar aje Althea nak buat sales, memang excited lah. Siapa aje kan yang tak suka sales, masa sales ni lah nak beli macam macam dengan harga yang jauh lebih murah daripada biasa. Paling best sekali, siap ada kotak eksklusif tau sempena Christmas ni bila kita membeli dekat Althea. Of course I want that box sebab cantik sangat, dah lah warna biru pulak tu, my fav color okay! Fuhh kalau buka website Althea memang macam macam lah rasa nak beli. Nani ada 10 barang yang dah masuk dalam Wish List. Wink wink. Actually lebih daripada 10 produk, tapi ini antara yang paling Nani nak lah. Hahaha! Perempuan dengan skincare & make up mana boleh dipisahkan, haruslah banyak aje Wish List tu kan. Hello Santa please make my Wish List become true! Okay, jom tengok apa produk yang dah masuk dalam Wish List Nani, mana tahu ada produk yang sama dengan korang ke. Hiks :)
Ini antara yang paling Nani nak beli sebab concealer ni antara produk terbaru keluaran Althea. So yeahh excited sangat nak try. Plus, Nani ada masalah dark spot bawah mata ni tau, kalau tak pakai concealer memang dari jauh dah boleh nampak. Hahah! So wajib lah masukkan Flawless Creamy Concealer ni dalam Wish List. Guess what? Harga concealer ni RM 15 aje okay! Murah sangat lagi lah perasaan nak beli tu membuak buak. Gittew! 
Macam yang Nani cakap tadi, perempuan dan make up memang tak boleh dipisahkan, eyeshadow ni pun antara one of my fav jugaklah. Aaaaa tengoklah semua warna tu, I really love it! Paling Nani suka sebab eyeshadow ni ada 12 warna. Banyak okay so senang nanti hari hari boleh tukar warna eyeshadow. Hahaha! Plus, Color Deep Eyeshadow ni combination of two tone of colour, ada warna nude & warna yang terang. 
 πŸ’— Innisfree Jeju Volcanic Pore Cleansing Foam 
Ini pencuci muka fav Nani lah, guna sejak bulan October hari tu. Dalam banyak cleanser yang Nani pernah try, seriously yang ni paling best sekali. Muka rasa bersih sangat. Harga pun still reasonable untuk kita beli & satu tube ni boleh tahan lama jugak okay. Nani punya ni still tak habis habis lagi padahal hari hari hari dah guna. So memang berbaloi lah beli pun. Nak repurchase tak nanti bila dah habis? Yes, for sure! 
Innisfree Bija Trouble Lotion ni Nani guna as moisturizer. Kalau korang jenis oily skin & pro acne, memang sesuai guna moisturizer ni. Nani baru aje guna dalam dua minggu so far okay lah produk ni. Terus rasa macam aaa kenapa lah lambat sangat aku try produk Innisfree ni sebab mostly semuanya best dan of course lah berkesan. 
Serum yang ni memang ramai sangat orang cakap best and yes Nani pun nak jugaklah try. Based on apa yang Nani baca, mostly cakap serum ni cepat serap dan boleh melembapkan kulit. Since Nani punya kulit jenis kering, memang nak beli lah produk yang boleh melembapkan ni. Lagi pun setakat ni, semua produk Innisfree yang Nani dah pernah try, it really works on my skin. Oh ye, serum ni sangat sesuai untuk semua jenis kulit tau. Hiks :)

Peel off clay mask ni pun antara produk best selling Innisfree jugak tau. Nani nak try sebab baru ni ada baca dekat Twitter, ada sorang ni cakap bila dia pakai peel off clay mask ni memang hilang lah blackhead dengan whitehead tu. Wohoo! Since muka Nani memang jenis ada blackhead lagi lagi part hidung tu, memang wajib lah cuba jugak. Stress aje kita tengok blackhead tu kadang kadang. Hahaha! 
Since Nani jenis yang pakai make up, cleansing oil ni wajib ada lah untuk cuci make up tu. Actually Nani tak pernah try pun sebelum ni mana mana produk daripada The Face Shop tapi baca feedback ramai jugak yang cakap hasil dia okay. Why not kan kita masukkan dalam Wish List. Heheh. Kalau okay nanti dengan kulit boleh lah terus guna. Gitu. Plus, oil cleanser ni pun boleh guna untuk double cleansing jugak. 
Macam yang korang tahu, kalau produk Belif ni memang sentiasa woww! Nani nak try guna sebab my skin jenis yang dry & kalau tak cukup hydrating memang boleh nampak lah dry patches tu. Memang kena cari produk yang kaya dengan hydration macam Belif ni. Plus, produk ni dermatologically tested tau, so tak ada lah ragu ragu nak beli & guna. Heheh. Harga dia quite pricey, tapi kalau produk tu memang bagus why not kan kita beli? 
OMG yang ni memang banyaaaak sangat feedback best even kawan Nani pun ramai yang suggest untuk guna Laneige Water Sleeping Mask ni. Can't wait to purchase this as well. Apa yang best sangat tentang produk ni? Water sleeping mask ni sangat sangat membantu untuk melegakan, melembapkan dan mencerahkan kulit. Kalau yang water sleeping mask ni korang boleh lah pakai masa tidur tapi kalau pakai mask sheet jangan buat macam tu okay. Heheh. 
Akhir sekali of course toner daripada Dear, Klairs. I'm so excited to try this toner. Kalau korang boleh nampak, toner ni pH dia balance, tak ada alcohol dan tak ada bahan terlarang. Sangat selamat untuk digunakan. So yas I want this. Pada Nani, toner pun penting jugak untuk pakai lepas kita dah cuci muka. Heheh. Ini lah semua antara 10 produk yang dah masuk dalam Wish List Nani. Wohoo! Semua barang ni kita boleh purchase dekat Althea tau, senang kan. Korang pulak apa pulak Wish List yang paling korang nak sekali beli? Jom lah share dengan Nani senarai Wish List korang pulak. Heheh. Anyway, thank you for reading and have a great weekend everyone! 

Pertama Kali Shopping di Althea Korea

Assalamualaikum & Hello.
Hai koraang! Baru ni Althea buat sales sempena 11.11, Nani lah antara salah seorang yang membeli tu. Hahah! Murah murah awak harga dia, takkan lah nak tengok aje kan. Tapi bukan semua lah barang ada sales, ada aje yang harga sama macam biasa. Actually ni first time Nani shopping dengan Althea Korea, kawan pun tumpang sama jugak membeli. Ada lah a few things yang memang Nani target nak beli, alang alang masa tu ada sales, terus lah kita beli kan. Banyaaak okay skincare, make up semua dekat Althea Korea ni, shipping pun laju aje. Hari tu Nani order 10.11 macam tu kalau tak silap, lepas tu tak sampai seminggu barang dah sampai dekat rumah. Woww! Boleh tahan laju jugak lah sebab dia cakap estimate penghantaran within two weeks. Heheh. Next time boleh lah shopping lagi dekat Althea Korea ni, dah lah siap post dalam kotak Althea tu. Sayang nak buang kotak sebab cantik sangat. Hahaha! Habislah lepas ni asyik buat koleksi kotak Althea aje lah nampaknya. Nak tahu apa yang Nani beli, jom tengok dekat bawah ni. Nani beli dua barang aje, lagi dua tu kawan Nani yang punya. Punya lah best friend forever, shopping pun nak sama samaa. Hahaha! 
Tadaaa, ini lah hasil 'rembatan' masa 11.11 hari tu. Nani beli Innisfree Bija Trouble Lotion tu dengan Foaming Cleanser The Face Shop. Elok pulak baru ni moisturiser dah habis, terus lah beli dekat Althea Korea ni. Before this Nani pakai yang jenama Pink by Beauty, kali ni nak try jenama Innisfree pulak. Baca dekat Twitter ramai cakap moisturiser ni best dan nampak lah perbezaan before & after guna tu. Bila orang cakap best ni, wajib lah kita try jugak kan. Nak jugak flawless macam orang lain. Hahaha! Harga Innisfree tu around RM 50 ++ biasa lah, kalau Innisfree memang tak ada harga yang murah murah. Tapi kalau memang berkesan, tak kisah pun mahal mana kan. Heheh. 
Setakat yang Nani guna Innisfree Bija Trouble Lotion tu memang tak ada lah buat muka Nani breakout ke apa. Okay sangat lah, moisturiser ni pun cepat serap, jenis yang tube macam ni lagi senang nak pakai. Heheh. Cleanser The Face Shop tu Nani tak try lagi sebab pencuci sekarang ada lagi, hari tu beli sebab saja nak try. Nanti kalau Nani dah guna boleh lah share feedback dengan korang pulak. Sekarang guna cleanser Innisfree tapi saja nak bertukar yang ni pulak sebab ramai cakap okay. Apa apa pun kalau beli skincare jangan lupa buat patch test dulu, takut ada ingredients yang tak sesuai dengan kulit muka tak pasal pasal breakout pulak. Nangis woo kalau muka breakout nanti. Korang ada tak yang pernah try dua produk dekat atas ni? Heheh. Kalau ada boleh lah share pengalaman korang guna produk ni dekat bawah okay! 

Menu di Hujung Minggu

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Siapa yang cuti hari ni, kita geng! Nani baru perasaan minggu lepas okay hari ni public holiday untuk Selangor. Korang yang cuti jugak tu apa plan nak buat hari ni? Nani memang tak ada plan nak berjalan pun, rasa macam nak berehat aje sambil layan drama. Entry kali ni pasal makanan lagi. Hahah! Weekend aje lah yang boleh dapat makan sedap sedap, bila balik Pahang lagi lah berganda sedap dia sebab dapat rasa 'air tangan' ibu. Lain sangat makanan dekat cafe dengan yang masak sendiri ni. Kalau lah Pahang tu dekat, rasanya ada jugak yang setiap minggu balik sana. Hahah! Abah selalu aje bagi hint suruh balik duduk sana terus nanti, tapi ibu pulak cakap tak payah balik duduk sana, baiklah berhijrah ke tempat orang. Hahah! Duduk lah mana mana pun sama aje, yang penting bila ada masa baliklah jenguk family. Family lagi penting daripada semua benda. Kan? Okay lah, jom jamu mata tengok menu homemade Nani weekend lepas. 
Laksa Penang. 
Paling fav lagi lagi kalau yang jenis kuah pekat tu. Tapi memang jaraang sangat lah nak jumpa dekat sini laksa yang ikut citarasa sendiri. Selalu kalau beli mesti kuah cair lah, isi laksa tu tak rebus sampai masak lah so buat sendiri jugak yang puas hati. Heheh. Kalau korang tahu dekat mana ada jual laksa yang sedap, share lah okay location nanti bila bila boleh lah Nani try jugak. Orang cakap Ah Cheng Laksa tu sedap jugak tapi Nani tak pernah try makan situ. 
Tauhu Bergedil.
Dah macam 'ketagih' pulak makan tauhu bergedil dengan sambal kicap berapi ni. Hahah! Dulu Nani tak pernah minat pun makan tauhu ni tiba tiba bila buat tauhu bergedil eh elok pulak makan sampai tak cukup okay kadang kadang tu. Nasib baik lah nak buat tauhu bergedil ni senang, bila rasa teringin aje boleh buat sendiri. Tapi tu lah, selalunya malas sebab banyak step nak kena buat. Hahah! Kalau ramai yang nak menolong, boleh lah buat selalu. Gitu! 
Popia Carbonara.
Ini pun dah jadi antara menu fav jugak sekarang. Tapi itu lah, nak buat selalu pun tak boleh jugak sebab carbonara tu mahal wakk. Hahah! Nak yang murah beli yang dalam tin punya, itu pun dekat tujuh lapan ringgit jugak satu tin. Tapi puas hati lah buat sebab lagi sedap makan time panas panas tu hah. Fuhh! Korang nak resepi boleh klik Resepi Popia Carbonara Mudah ni okay! Nani ada tunjuk step by step cara nak buat popia carbinara ni. Jangan lupa try okay! 
Nenas + Serbuk Asam Kulit Limau. 
Pencuci mulut paling 'heaven' sekali, buah nenas dengan serbuk asam kulit limau. Sedaaap! Nenas tu pun tak masam sangat, memang nice lah makan dengan serbuk asam tu. Tiba tiba diri sendiri yang rasa terliur jugak. Kahh! Abah Nani lah beli hari tu dekat pasar malam, RM 5 rasanya sebekas ni. Dekat Pahang memang boleh dapatlah harga macam ni. Serbuk asam tu pun tak kedekut langsung dia letak. Nani memang suka betul dengan orang yang menjual jenis tak kedekut macam ni, baru lah rasa puas hati beli. Habis lah lepas ni balik Pahang memang selalu lah daku nak membeli nenas dengan serbuk asam ni. Korang pulak apa menu weekend lepas? 

Ayam Goreng Korea Lagi

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Finally, jumpa jugak dengan hari Jumaat. Tak sabar nak rehat puas puas weekend ni. Korang dah lunch ke belum tu? Heheh. Tanya siap siap sebab entry hari ni pasal makanan lagi. Baru ni balik Pahang repeat lagi buat ayam goreng Korea. Dah macam ketagih pulak dia orang ni dengan ayam goreng Korea. Asal balik aje, memang tak ada benda lah nak suruh buat, mesti ayam goreng Korea ni. Actually Nani jumpa resepi nak buat ayam ni dekat Twitter hari tu. Tapi macam biasa lah, kita olah ikut citarasa dan tekak sediri. Hahah! Resepi ni ikutkan kena guna paste chili gochujang tu tapi kalau dekat Pahang memang nan hado lah kau nak jumpa sos tu. Nani pulak kalau balik tak pernah teringat nak beli sos tu siap siap. So kita guna lah cili kering tu aje, derhaka betul dengan resepi asal. Hahahah! Boleh lah kan, asal menjadi dan dia orang makan sampai habis tu memang sedap lah cerita dia. Dulu Nani dah pernah share Resepi Ayam Goreng Korea ni, so korang refer situ lah step by step macam mana nak buat. Untuk resepi Nani ni memang mudah sangat, kalau barang barang semua dah ada dekat rumah, malam nanti boleh try buat okay! 
Kali ni sebab Nani malas sikit so guna Ayamas aje untuk buat ayam goreng Korea ni. Beli sepaket besar tu senang, boleh goreng aje terus. Sebab tu lah ayam kali ni sama aje saiznya. Hahah! Kalau tak mesti bercampur campur bahagian ayam yang ada. Kadang kadang ada jugak Nani beli aje ayam goreng yang dah siap harga seringgit tu, balik rumah buat sos aje. Heheh. Punya lah nak senang kerja kan, cepat pun siap iye jugak. Tips Nani kalau nak bagi ayam ni still rangup bila makan kita gaulkan dengan sos bila sos tu dah sejuk. Phew, memang sedap! 
Ini lah dia rupa ayam goreng Korea versi Nani. Buat extra pedas sikit baru syok makan. Tapi kalau korang jenis yang tak makan pedas sangat, jangan lah letak cili kering tu lebih lebih pulak. Heheh. Dah banyak kali buat, yang baru ni rasa macam lagi sedap. Hahah! Boleh lah untuk makan sendiri. Kalau nak hidang dekat orang tu fikir dua tiga kali jugaklah. Next time nak try guna sos gochujang tu pulak. Mungkin lagi sedap sebab tu original resepi kan. Selalunya ayam goreng Korea ni sedap buat ratah macam tu aje. Masa nak buat tu memang lah macam lama sikit sebab mana nak goreng ayam lagi, nak buat sos lagi tapi kalau dah makan tu kejap aje dah licin pinggan. Hahaha! Korang pulak dah pernah try ke buat Ayam Goreng Korea ni? 

Penjimatan Berganda Ganda Melalui Pembelian Secara Atas Talian di ezbuy Malaysia

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Siapa dekat sini yang suka shopping online memang boleh geng lah dengan Nani. Eh? Hahah! Tapi siapa aje kan yang tak suka shopping online ni, nak nak kalau baru aje dapat gaji masa tu. Whoops! Memang tak lama lah duit tu duduk dalam akaun bank, lepas tu mesti disalurkan ke website tertentu. Heheh. Salah satu website online shopping yang Nani suka terjah ialah ezbuy Malaysia. Korang pernah dengar tak tentang ezbuy ni? Actually ezbuy ni sama aje macam online shopping yang lain tapi ezbuy ni ada lah kelebihan tersendiri. Paling menarik sekali, dekat ezbuy ni kita boleh dapat macam macam benefit bila selalu shopping melalui website dia orang. Pada Nani, kos shipping untuk ezbuy ni pun agak murah berbanding dekat website untuk shopping online yang lain. Bila dah murah ni, memang kita boleh jimat banyak lah kan. Heheh. Servis penghantaran pun memang tip top lah, tak pernah lagi lah ada 'bad service' dengan ezbuy ni.
Macam yang Nani cakap tadi, bila kita selalu beli barang melalui ezbuy ni, memang banyaaak sangat kelebihan yang kita boleh dapat. Salah satunya ialah ezbuy Prime Membership. Ezbuy Prime Membership ni untuk kiranya untuk regular customer yang dah suscribed lah. Untuk membership ni ada dua jenis tau, Prime Lime (RM 99 - untuk enam bulan) dan jugak Prime Anual (RM 188 - untuk setahun). Menarik sangat kan ezbuy Prime Membership ni? So, macam mana nak daftar jadi Prime Membership? Mudah aje caranya, apa yang korang perlu buat cuma klik aje link yang Nani letak dekat sebelah ni okay! (Registration Link: https://goo.gl/7B3rBD). Nak lagi mudah, boleh refer dekat gambar bawah ni cara untuk regsiter sebagai PRIME Membership.
Bila korang dah berjaya sign up, automatic korang akan dapat secara eksklusif cash voucher sebanyak RM 15 dan juga 15% diskaun untuk shipping. Menarik ke tidaak ni? Hiks. So apa bezanya jadi ezbuy Prime Membership dengan customer biasa? Haaa untuk pengetahuan korang, bila jadi ezbuy Prime Membership ni, tak kira lah beli barang banyak mana dan saiz besar mana sekali pun shipping dia RM 8.80 aje wakk! Murah sangaat okay?! Kalau korang tak percaya, boleh tengok gambar dekat bawah ni.
Selain daripada kos shipping yang murah sangat sangat tu, untuk yang ada ezbuy Prime Membership ni jugak akan dapat free insurans sehingga RM 2000. Fuhh, untung betul kalau suscribed Prime Membership ni nampaknya. Iye lah, mana lah kita tahu kan kot kot barang kita hilang ke tak pun barang yang sampai tu rosak ke, at least bila ada insurans yang cover macam ni, lega lah sikit kalau jadi apa apa kan. Heheh. Plus, untuk yang ada Prime Membership ni jugak, tak ada caj daripada agen yang dikenakan dan paling penting ada lebih empat juta barangan dari USA dan China yang korang boleh beli dengan kos shipping sebanyak RM 8.80 aje. Selain daripada itu, untuk yang subscribed Prime Annual Members, korang boleh dapatkan secara eksklusif voucher dan promotions tau. Bukan setakat itu aje, korang jugak boleh dapatkan sebanyak 42 produk yang bukan daripada Prime products dan masukkan dalam Prime Wishlist. Untuk Prime Wishlist ni, korang boleh beli sebanyak enam kali lepas dah sign up, dan tiga sekali sebulan selama setahun. Hah, boleh lah shopping puas puas okay! 
Paling penting dengan ezbuy Prime Membership ni, barang korang akan sampai depan rumah kurang daripada seminggu aje. Haaa tak ada lah nanti asyik tertunggu tunggu aje kan courrier servive hantar rumah. Itu lah benefit dia bila kita ada Prime Membership berbanding dengan customer biasa. Plus, kalau customer biasa dekat berminggu minggu jugak lah baru barang tu sampai. Fuhh! Korang boleh tengok sendiri lah dekat bawah ni berapa banyak yang korang boleh jimat bila ada Prime Membership. Jimaaat banyaak!
Selain daripada servis penghantaran yang laju, dengan mendaftar sebagai Prime Membership jugak, korang akan dapat Exclusive Livechat Support. Kiranya kalau korang ada apa apa complain ke nak buat atau pun ada sebarang pertanyaan ke, memang senang sangat lah sebab akan diberi keutamaan terlebih dahulu. Heheh. Plus, Exclusive Livechat Support ni memang terhad untuk Prime Members aje tau & korang boleh contact ezbuy melalui Exclusive Livechat Support ni sepanjang office hour. Memang segala galanya mudah lah dengan Prime Membership ni.
Ini lah antara pakej untuk subscribed jadi Prime Membership. Pada Nani paling untung sekali bila kita subscribed yang Prime Annual tu lah. Tapi kalau korang rasa macam ragu ragu lagi nak pilih, hah boleh lah try yang Prime Trial tu okay. Jimat jugak lah sebab boleh dapatkan kos shipping serendah RM 8.80 tapi untuk lima hari aje tau. So kalau nak tahu Prime Membership ni berbaloi ke tidak, boleh lah subscribed yang trial tu dulu okay! Tapi serious, memang jimat habis lah dengan adanya Prime Membership ni. Tak rugi pun. 
Ini yang paling korang kena alert sekali terutama untung geng kaki shopping macam Nani. Hahah! Jangan lupa tau bermula 3.12 sehingga lah 12.12 ni eezbuy mengadakan promosi kaw kaw yang memang kita boleh jimat berganda ganda. Nani memang pantang nampak ada sales, gatal aje tangan ni nak klik sana sini. Hahah!  Nani ada lah dah dua tiga benda wishlist nak beli ni, takut chart tu makin bertambah aje nanti. Hahahah! Iye lah, seminggu okay ezbuy buat promosi ni, rugi lah kalau tak shopping kan sebab semua barang murah murah. Bila beli time sales memang kita boleh jimat sangat sangat lah cerita dia. Korang pun jangan lupa terjah website ezbuy lepas ni tau! Serious harga barangan sangat berbaloi baloi. Jom lah kita shopping sama sama! 

KFC Spicy Gochujang Crunch

Assalamualaikum & Hello.
Hai koraang! Weekend baru ni saja lah lepak lepak dekat KFC Wangsa Maju ni sebab dah lama tak keluar dengan kawan kawan. MemangNani ajak dia orang keluar semata mata untuk makan KFC okay, gigih sangat rasa! Hahah! So, alang alang KFC ada keluarkan menu terbaru dia orang, Nani pun teringin lah jugak nak try. Sebelum tu ada aje baca review orang dekat Twitter pasal KFC Spicy Gochujang Crunch ni, mostly cakap rasa dia biasa biasa aje, ada yang cakap tak sedap langsung. Tapi biasa lah, Nani ni pantang ada benda baru, mesti nak cuba jugak rasa. Hahah! Iye lah selera kan lain - lain, mana lah tahu tiba tiba sendiri yang makan rasa sedap ke kan. Masa tu fikir kalau sos tu tak sedap pun tak apa lah sebab still boleh makan ayam tu. Harga untuk satu set KFC Spicy Gochujang ni dalam RM 14.50 macam tu lah tak silap Nani. Set ni actually sama aje macam set yang snack plate tu, cuma yang ni dia gantikan bun tu dengan sos gochujang. Nani hari tu siap dapat dua bekas lagi okay sos tu. So sedap ke tidak sebenarnya set yang baru ni? Jeng jeng jeng. Boleh lah baca dekat bawah ni okay review Nani setulus hati (cehh!) pasal menu baru daripada KFC ni. 
KFC Spicy Gochujang Crunch
Review ni based on citarasa Nani lah tau, tak tahu lah kalau korang makan sedap. Heheh. Pada Nani sos tu macam turn off sikit sebab ada rasa macam rempah ratus lepas tu manis. Ikutkan sos gochujang ni pedas tau tapi yang KFC punya version ni memang tak ada langsung rasa manis. Hahah! Entah lah, pada Nani macam tak kena lah nak makan ayam tu dengan sos gochujang ni. KFC Wangsa Maju ni siap bagi dua bekas lagi sos nya tapi satu bekas pun tak terhabis Nani makan. Suku bekas aje kot yang luak sos ni hari tu. Terus rasa macam menyesal sikit beli set yang ni. Kalau tahu, baik lah ambil set yang biasa tu aje. Hahah! Tapi kalau korang nak try, beli aje lah okay. Ini ikut selera tekak Nani.
KFC Spicy Gochujang Crunch
Nampaknya memang betul lah bagai yang dikata warga Twitter yang KFC Gochujang ni biasa biasa aje rasa dia. Hahah! Ayam tu sama aje macam biasa, so boleh lah makan dengan coleslow & mashed potato. Nani hari tu dua kali dip aje dalam sos gochujang, lepas tu terus tolak ke tepi. Hahaha! Terbayang bayang lagi rasa yang tak berapa nak ngam tu. Kalau pedas mungkin okay sikit lah tapi sebab cheese kan muak pun iye jugak. Nasib baik lah tak sampai tahap loya. Heheh. So, Nani rate 2.5/5 aje lah untuk set KFC Spicy Gochujang Crunh ni.  Nak repeat lagi tak? Jawapannya mesti lah tidak. Nampaknya kalau KFC ni, menu yang sedia ada tu jugak lah yang jadi pilihan hati. Lain lain tu biasa biasa aje, tak ada lah wow mana macam dalam iklan tu. Hiks. Korang dah ada yang cuba ke menu terbaru daripada KFC ni? 

Resepi Popia Carbonara Mudah

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Kali ni nak share pulak Resepi Popia Carbonara yang paling mudah & sedap. Heheh. Resepi orang bujang kan, haruslah yang mudah mudah aje semuanya. Actually dah banyak kali buat popia ni, tapi baru ada masa nak share resepi ni dengan korang. Buat sendiri jugaklah yang paling berbaloi. Hari tu Nani pernah beli tapi tu lah, isi dalam tu sikit aje, dah tu berminyak sangat okay. Memang turn off lah nak makan. Mahal pun iye jugak, sejak daripada tu memang tak pernah beli lah. Asal teringin nak makan aje buat sendiri lepas tu simpan dalam peti ais. Bila lapar, tinggal goreng aje. Memang senang kerja. Tapi jangan lah pulak simpan popia tu sampai dua tiga minggu, nanti kang basi lah pulak. Hahahah! Biasa lah, kalau yang versi homemade ni paling lama pun 5 - 6 hari macam tu aje boleh simpan. So untuk korang yang nak try buat popia carbonara ni, boleh try resepi dekat bawah ni okay!
Dekat atas ni semua bahan bahan yang 'wajib' lah ada pada Nani untuk buat popia carbonara ni. Tapi kalau korang sejenis yang tak makan sayur tu, tak payah lah letak carrot tu okay. Nani just guna bawang holland potong dadu, carrot pun potong dadu jugak, sosej, sos carbora jenama Prego dan jugak serbuk lada hitam. Memang tak letak garam langsung sebab sos Prego tu dah cukup rasa. Carrot tu Nani guna sebatang betul baru sedap. Tapi depends on citarasa masing masing okay. 
Nani kalau sos carbonara memang selalunya guna jenama Prego ni lah, kalau jenama lain Nani tak sure kena tambah garam ke tidak sebab tak pernah try. Nanti kalau korang masak lepas tu tak berapa nak 'kick' rasa tu tambah lah garam okay, tapi pada Nani kalau guna yang Prego ni memang dah secukup rasa sangat. Sos ni pun agak pekat, so tambah air sikit okay. Agak agaklah, jangan banyak sangat kang cair pulak. Hahaha! 
Mudah aje cara nak buat popia carbonara ni, first sekali korang tumis bawang holland tadi sampai kekuning kuningan. Kemudian masukkan sos prego & sedikit air. Kacau sampai sebati lepas tu masukkan carrot dan serbuk lada hitam. Nani masukkan sosej last sekali sebab sosej ni tak ambil masa yang lama sangat nak masak. Plus, sosej tu pun kita dah potong nipis nipis kan tadi so dalam 2 - 3 minit macam tu dah masak lah sosej tu. Heheh. Kacau semua sekali sampai sebati, siapp!
Next step ialah kita kena gulungkan popia ni. Tapi make sure sos yang kita masak tadi dah sejuk terlebih dahulu, baru lah senang nak gulung nanti. Nani letak isi dalam tu sedang sedang aje supaya nanti bila kita goreng tak ada lah isi tu terkeluar. Ada jugak sesetengah orang suka tambah cheese jugak dalam popia carbonara ni tapi Nani lagi suka versi yang ni lah. Sedaap jugak okay! Hiks. 
Last sekali boleh lah goreng dalam minyak yang dah betul betul panas, baru lah nanti elok aje kejadiannya. Satu lagi, make sure popia tu kita gulung kemas kemas tau supaya dia tak terbuka masa nak goreng tu. Hasilnya macam dalam gambar dekat atas lah. Hiks. Serious sedap sangat, kalau makan ramai ramai nk memang sekejap aje dah habis. Hahah! Korang yang teringin nak buat Resepi Popia Carbonara tu boleh lah try guna cara Nani ni okay. Lagi berbaloi buat sendiri, haritu Nani beli orang jual dua gulung popia ni tiga ringgit. Boleh tahan okay harga nya. Heheh. Selamat mencuba! 

Jom ke Karnival Year End Zakat 2018

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Selamat berhujung minggu. Apa plan nak buat weekend ni? Kalau korang tak ada plan apa apa lagi, boleh lah ajak family & kawan kawan semua ke Karnival Year End Zakat anjuran Pusat Pungutan Zakat - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ - MAIWP). Hari ni hampir separuh hari jugaklah Nani berada dia Karnival YEZ ni, macam macam aktiviti ada okay! Oh ye, Karnival Year End Zakat ni diadakan di perkarangan Masjid Usamah bin Zaid, Wangsa Maju bermula jam 9 pagi sehingga 9 malam. Bukan hari ni aje tau Karnival YEZ ni, esok pun ada lagi so masih sempat lah untuk korang ke sana. Tujuan karnival ini diadakan adalah untuk memberi pendekatan umum tentang kewajipan berzakat terutamanya zakat harta. Macam yang Nani dengar tadi, tak kira lah kecil ke besar ke gaji kita tetap jugak ada potongan untuk zakat. Ha korang dah check ke belum berapa potongan zakat daripada gaji setiap bulan tu? Heheh. Kalau belum, esok boleh lah singgah ke Karnival YEZ ni okaay! 
Dah lah masuk pun percuma, siap berpeluang untuk menang macam macam cabutan bertuah lagi. Memang untung sangat lah siapa yang pergi ke Karnival YEZ ni tau! Paling best sekali sebab karnival ni bukan sahaja untuk orang dewasa tetapi untuk seisi keluarga. Mana yang ada anak anak tu, hah boleh lah bawa sekali ke sana sebab ada pertandingan mewarna dan juga sesi bersama Mascot Didi & Friends. Itu untuk hari ni lah, kalau esok pulak anak anak boleh lah jumpa dengan Mascot Omar & Hana. Memang menarik sangat program program yang dianjurkan di Karnival YEZ ni. 
Muka tengah tahan panas. Hahah! Walaupun cuaca agak panas tapi korang jangan risau sebab ada banyaaak sangat gerai yang menjual pelbagai jenis minuman dan juga makanan. Harga pun berbaloi sangat. Khemah jugak ada disediakan di pentas utama. Agak agak dah penat berjalan nanti boleh lah berehat sekejap dekat bawah khemah tu. Heheh. 
Sekitar Majlis Pelancaran Bulan Year End Zakat di Masjis Usamah bin Zaid siang tadi. Majlis ini telah dirasmikan oleh Pengerusi PPZ - MAIWP, Datuk Che Mat Che Ali. Selain daripada pelbagai pertandingan dan aktiviti dijalankan, terdapat juga booth untuk dikunjungi. Kalau korang ada apa apa kekeliruan tentang zakat, boleh lah singgah di booth yang ada di sekitar perkarangan Masjid Usamah ni. Nak mohon kerja pun boleh, bawa resume siap siap okay! 
Photo booth pun ada, free aje ni hah. Eh banyak lah hadiah, barangan free yang korang boleh dapat dekat Karnival Year End Zakat ni, memang rugi siapa yang terlepas peluang ke sana. Nani tadi pergi dengan tangan kosong tiba tiba balik macam macam dapat. 
Kaunter Zakat Bergerak, ini antara yang paling ramai orang kunjungi tadi. Nak tahu lebih banyak tentang zakat, korang kena lah datang esok okay! Boleh tengok dekat bawah ni antara aktiviti aktiviti yang akan dijalankan pada esok hari. Ramai juga selebriti selebriti jemputan yang akan menyerikan Karival YEZ ni tau, antaranya Hijjaz, Raihan, Ustaz Wan Akasyah, Ustazah Dato' Siti Nor Bahyah, PU Rahmat, Hafiz Hamidun dan ramai lagi lah. 
Jom ke Karnival Year End Zakat 2018
Jangan lupa okay ajak family dan kawan kawan semua ke Masjid Usamah bin Zaid di Wangsa Maju hari esok! Ada banyak lagi aktiviti yang akan dijalankan dan paling penting semuanya aktiviti yang menyeronokkan. Kalau tengok dalam list aktiviti tu, ramai selebriti yang akan berada di sana, so jangan lepaskan peluang ni okay! Masjid ni pun tersangat lah senang untuk korang pergi. Turun aje dekat Stesen LRT Wangsa Maju tu, korang boleh ambil grab car dalam lima minit macam tu dah sampai lah masjid ni. Memang dekat sangat. Jangan lupa ke Karnival Year End Zakat ni esok! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page