Resepi Gulai Tempoyak Ayam

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Hari ni Nani nak share satu lagi resepi mudah yang korang boleh try buat dekat rumah. Iye sekarang memang rajin share resepi dah macam jadi blog masakan pulak. Hahah! Ceh tak ada lah yang sebenarnya baru ada kerajinan nak ke dapur dan memasak. Kalau korang macam dah lama tak nampak Nani update entry resepi tu maksudnya hm memang dah lama lah tu tak ke dapur. Jangan lah tanya lagi kenapa. Hahah! Okay selalu nya kalau orang cakap pasal Gulai Tempoyak mesti orang akan fikir ikan patin kan. Dekat Pahang ni memang Gulai Tempoyak Ikan Patin lah yang paling famous, pergi lah mana mana kedai pun mesti ada yang jual. Tapi sebenarnya bukan ikan patin aje tau yang sesuai buat gulai tempoyak, ada aje lagi ikan lain yang kita boleh buat masak tempoyak tak pun ganti kan dengan ayam. Serious sedap! Kalau korang tak pernah try lagi lepas ni boleh lah try, guna resepi dekat bawah ni okay! Simple aje resepi nya, pejam mata pun boleh buat. Eh? 
Resepi Gulai Tempoyak Ayam
Bahan bahan yang diperlukan, cili dalam segenggam (ikut tahap kepedasan masing - masing tau), kunyit hidup dan tempoyak. Tiga bahan utama ni kisarkan sampai lumat. Bahan bahan lain macam daun kesum tu optional aje lah, kalau korang tak nak letak pun tak apa tau. Hah itu aje lah bahan bahan yang diperlukan. 
Cara - caranya pula, korang masukkan bahan yang dah dikisarkan tadi dalam periuk. Tambah lah air juga tau ikut suka korang nak tahap kepekatan kuah macam mana. Lepas tu masukkan garam kemudian masukkan ayam dan daun kesum. Siappp! 
Resepi Gulai Tempoyak Ayam
Makan nasi panas panas dengan gulai tempoyak ni lepas tu ada pula ikan masin hei memang nikmat donia! Hahah! Simple aje kan resepi nya, korang leburkan aje semua sekali dalam periuk lepas tu tunggu aje gulai tu mendidih. Kalau dekat Kuala Lumpur ni, memang mahal okay gulai tempoyak. Sekali makan mahu pergi dia sampai RM10 ke RM12 semangkuk untuk ikan patin padahal dekat Pahang tu harga seekor ikan patin. Heheh. Plus, dekat sini susah kan nak dapat kan ikan patin segar so ganti kan lah dengan ayam. Nak lagi sedap, masukkan cendawan sekali. Fuhh! Actually, ini pun first time Nani try buat sendiri gulai tempoyak, tak sangka menjadi. Selama ni asyik makan yang ibu masak aje. Heheh. Korang suka tak makan gulai tempoyak? 


Aiskrim Mickey Mouse Nestle

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Kalau hari tu kita bercakap pasal Ice Cream Kit Kat Baru, hari ni pula Nani nak share pasal Ice Cream Mickey Mouse. Hah korang tahu ke tidak pasal kewujudan aiskrim Mickey Mouse ni hah? Tak silap Nani, ini pun antara aiskrim keluaran Nestle. Rasanya memang sekarang tengah musim macam macam jenis aiskrim baru yang keluar dekat pasaran. Hahah! Untuk Nani yang memang peminat tegar aiskrim ni, memang takkan lepaskan lah 'peluang' untuk beli. Nak juga kan rasa, dan macam biasa beli sebab terpengaruh dengan masyarakat di Twitter. Hahah! Hari tu masa tengok berita dekat Tv3 memang dah nampak dia orang promosi kan Ice Cream Mickey Mouse ni. Tapi sebab masa tu baru aje launching so tak banyak lagi mart yang jual aiskrim ni. Sekarang ni jangan cakap lah, banyak dah okay mart yang jual. Semalam pergi Aeon Big dekat Wangsa Maju pun dah ada juga dah aiskrim ni. So, sedap ke tidak aiskrim Mickey Mouse ni? 
Aiskrim Mickey Mouse Nestle
Pada Nani Aiskrim Mickey Mouse ni jauh lagi sedap berbanding dengan Aiskrim Kit Kat yang hari tu. Kali ni memang Nani recommend untuk korang beli dan cuba sendiri. Sedap dia tu sampai rasa tak cukup lah makan sebatang aje. Heheh. Dalam aiskrim ni siap ada caramel dan coklat lagi. Puas hati makan aiskrim ni cumanya Nani rasa size dia macam kecil sikit. Hahah! Kalau korang tak pernah try lagi aiskrim Kit Kat dengan aisksrim Mickey Mouse ni, better korang beli yang Mickey Mouse. Confirm tak menyesal, entah entah nak repeat lagi beli macam Nani. Eh? 
Aiskrim Mickey Mouse Nestle
Comel sangat okay bentuk aiskrim Mickey Mouse ni pun. Harga untuk sebatang aiskrim Mickey Mouse ni RM 3.60 aje. Dari segi harga pun, aiskrim ni lagi murah berbanding dengan yang Kit Kat hari tu. Murah murah pun sedap okay! Macam biasa lah korang boleh cari dekat 7Eleven atau pun mana mana mart yang berhampiran. Patutlah ramai orang suruh try, rupanya memang sedap. Tak sia sia duit beli aiskrim ni. Macam biasa - ini adalah pandangan Nani sendiri. Mungkin pada Nani sedap aiskrim ni tapi pada korang biasa biasa aje -  citarasa kita kan tak sama. Hah korang pula dah pernah try ke belum aiskrim Mickey Mouse ni? Sedap ke tidak pada tekak korang? Cuba share sikit dekat bawah.

Rutin Penjagaan Muka Harian

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Iye hari ni nak cerita pasal skincare pula - actually ini antara skincare yang Nani beli dekat website Althea Korea. Dah lama sebenarnya nak share dengan korang tapi asyik 'peram' aje dekat dalam draft. Hahah! Kalau nak tahu, Nani dulu bukan lah sejenis yang akan buat 'skincare routine' ni. Memang sangat malas okay sampai lah terbaca dekat Twitter pasal kepentingan penjagaan muka baru lah tergedik gedik nak buat. Sebenarnya susah juga nak cari produk yang betul betul sesuai dengan kulit muka kita. Banyak kali juga Nani try and error sampai lah jumpa yang betul betul ngam. Setakat ni, Nani memang tak pernah lagi lah ada problem muka breakout teruk sangat. Cuma kadang kadang tu aje lah naik jerawat apa semua, normal okay benda tu. Heheh. Masa awal awal buat skincare routine ni, memang Nani buat yang paaaling basic aje - cleanser, moisturiser dengan sunscreen. Bila dah strong buat yang tiga ni, baru lah Nani beli toner, scrub semua tu. Tapi ada aje masa Nani skip buat bila datang rasa malas tu. Hahaha! Kalau time tu penat sangat, memang kelaut semua skincare routine ni hah. 
Macam yang Nani cakap tadi semua product ni Nani beli melalui website Althea Korea. Ada certain product yang Nani dah pernah share dengan korang dulu macam face mask, sunscreen dengan toner tu. Seriously toner Etude House Soon Jung tu paaaaling best. Dalam banyak banyak toner yang Nani pernah try, yang Etude House punya Nani paling suka. Cumanya produk ni tak ada dekat drug store, kena cari online. Nak senang korang boleh beli dekat Althea Korea tak pun Hermo. Dua ni antara yang famous jual produk skincare dari Korea. 
Next product yang paaaaling best Nani guna - moisturizer Klairs. Kulit Nani jenis yang kering tau, so memang kena cari moisturizer yang bebetul elok. Dulu Nani pernah guna moisturizer Pudding Cream yang ada jual dekat Watsons, best jugak tapi lepas dah try yang Dear Klairs ni terus aje lah stick dengan yang tu. Tak tukar dah dengan yang lain. Hahah! Memang mahal sikit product Klairs ni tapi bukan every month pun beli, kadang kadang dua bulan sekali macam tu. Sumpah best moisturizer yang ni!
Next, eye patch koelf - ini Nani beli sebab baca Mek Onie punya review. Lepas Onie cakap benda ni best kemain, terus add to chart hahah. Biasa lah, kadang kadang memang ada masa yang kita macam tak cukup tidur lah, tak cukup rehat & bawah mata tu mesti nampak gelap. Bila guna ni dapatlah kurangkan sikit gelap bawah mata tu & tak ada lah nampak tak bermaya sangat mata. Hahah! Sejuk aje bila letak dekat bawah mata tu & bau pun sedap. Kalau koarang nak cari eye patch yang ada hydrogel, memang Nani recommend yang ni. 
Last sekali, product Laneige Sleeping Mask ini hah. Actually Nani beli sebab baca review ramai yang cakap product ni best tau. Dulu Nani pernah try guna yang tester tapi tu yang lavender lah, cuma macam tak nampak sangat lah kesannya. Bila ramai yang cakap best, Nani pun beli lah yang size besar ni tapi tetap juga sama tak macam berkesan sangat dekat kulit Nani. Rasa membazir juga lah sebenarnya beli. Hahah! Nasib baik lah tak sampai tahap muka jadi breakout ke apa. Itu yang Nani cakap tadi, kena selalu try and error product skincare ni sebab boleh jadi sesuai dengan kulit orang lain tapi tak sesuai dengan kulit kita. Gittew! Banyak juga lah sebenarnya duit habis beli skincare ni, nasib baik lah bukan beli setiap bulan. Hahah! So, korang punya skincare routine pula macam mana? Ada tak product yang sama dengan Nani yang korang pakai? 

Resepi Sambal Tumis Petai Tempoyak

Assalamualaikum & Hello.  
Hai korang! Hari ni nak share lagi resepi yang jadi fav semua orang. Eh yeke? Suka hati kan buat statement sendiri. Hahah! Walaupun zaman sekarang ni dah macam macam jenis sambal yang orang buat dan jual, sambal yang masak sendiri juga yang paling suka. Nama pun air tangan sendiri kan mana nak sama dengan yang kita beli. Pergi lah tengok dekat Instagram, Facebook memang ramai betul yang buat bisnes jual sambal ni, cuma sedap dengan tidak aje. Nani tak pernah lagi beli sambal tempoyak ni, selalunya beli macam sambal goreng garing tu aje tak pun sambal hitam. Kalau macam sambal tempoyak tetap jugalah nak makan yang buat sendiri. Bukan apa takut kang dapat sambal yang masam sangat pun tak sedap juga. So buat sendiri juga yang paling puas hati. Nak buat sambal tumis petai tempoyak ini simple aje sebenarnya - cuma kena rajin aje. Hahah! Kalau korang teringin nak buat, boleh lah refer resepi dekat bawah ni okay! Bahan yang paling utama mesti lah tempoyak - tak ada tempoyak tak jadi lah buat sambal ni. 
Resepi Sambal Tumis Petai Tempoyak
Bahan bahan lain yang diperlukan untuk buat sambal ni bawang besar atau bawang holland, lada (ikut suka lah nak guna lada apa pun), ikan bilis (optional), tempoyak dalam dua ke tiga sudu besar dan minyak untuk menumis. 
Cara caranya, korang kisarkan sedikit bawang besar, lada dan juga tempoyak tadi kemudian tumis sehingga sambal garing. Kemudian masukkan petai dan ikan bilis. Ikan bilis tu memang tak goreng dulu pun, lepas tu boleh masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali, letak lah bawang holland atau bawang merah yang kita potong bulat. Siapp! 
Resepi Sambal Tumis Petai Tempoyak
Iye macam tu aje caranya nak buat sambal tumis petai tempoyak. Kalau korang tak nak letak ikan bilis, boleh aje ganti kan dengan udang atau sotong. Kadang kadang dekat rumah ni buat sambal tumis ikan bilis tempoyak aje pun boleh makan nasi bertambah tambah. Nampak aje simple lauk ni tapi sedap okay! Hahah! Petai tu banyak sebab dekat Pahang petai murah kemain, seikat tu dalam RM 10 aje. Memang buat sendiri lagi berbaloi, kalau beli mahunya sebotol sambal ni pergi dia RM 25. Siapa yang tak pernah try buat tu, boleh lah follow resepi ni okay. InshaAllah sedap kalau ikut step by step. Sambal ni lagi pedas lagi sedap makan. Selamat mencuba korang! 

Pengalaman ke Taman Air Darul Makmur Jerantut

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Asyik cerita pasal makanan aje kan dalam entry entry yang lepas, so hari ini Nani nak kongsi kan salah satu tarikan terbaru yang terdapat di daerah Jerantut, Pahang. Sejujurnya kalau tanya Nani apa yang menariknya Jerantut ni, Nani sendiri pun tak tahu nak explain macam mana. Hahah! Kalau korang sejenis yang suka kan 'nature' boleh lah datang ke sini - lebih specific lagi ke Taman Negara. Tapi hari ni bukan nak cerita pasal Taman Negara, tapi kita nak cerita pasal Taman Air Darul Makmur.  Tak silap Nani taman air ini baru aje buka dalam bulan Disember hari tu tapi baru semalam sempat jejakkan kaki ke sana. Iye memang suka pergi time weekdays baru lah tak ramai orang. Plus, tempat tempat macam ni antara tempat yang menjadi tarikan untuk budak budak kan. Awal awal ni boleh lah pergi sebab sampai sekarang dia orang masih mengekalkan harga promosi untuk dewasa dan kanak kanak. Hm, apa yang menariknya tentang Taman Air Darul Makmur ni? 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
Kaunter Tiket ke Taman Air Darul Makmur Jerantut. 
 Taman Air Darul Makmur ini terletak betul betul di bandar Jerantut - berdekatan dengan Stesen Kereta Api. Rasanya selama membesar di Jerantut ni, baru ini lah wujudnya taman air macam ni. Sebelum sebelum ni memang nan hado. Hahah! Itu yang bila orang tanya Jerantut ada apa, mesti macam krik krik kejap - tak tahu nak explain apa yang istimewanya bumi Jerantut. Kalau dari segi makanan tu memang banyaaak. 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Antara salah satu tarikan yang ada di Taman Air Darul Makmur Jerantut. Cumanya Nani tak ingat pula dah apa nama kolam yang ni. Setiap kolam dalam taman air ni memang ada nama yang tersendiri. Untuk pengetahuan korang, dekat sini, ada tiga aje kolam yang mana dua kolam sesuai untuk kanak kanak dan satu lagi kolam sesuai untuk dewasa. Air dekat sini memang cetek aje, ada lah dalam pasar betis aje ke tak sampai entah. Hahah! Memang sesuai sangat kalau nak bawa family bersantai dekat sini. 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Kolam Lubuk Tualang. 
Kolam ini lah yang Nani cakapkan tadi bersesuaian untuk dewasa dengan kedalaman air sedalam 132 meter. Nani cadangkan kalau korang ke sini tak perlu pun sewa pelampung sebab slides tu tak perlu guna pelampung. Cuma kena pastikan pakai pakaian yang bersesuaian lah, nanti kang tersekat pulak dekat slides tu. Hahah! Oh ye, kalau korang nak sewa pelampung harga RM 10 (deporsit RM5). Cumanya pelampung dekat sini tak banyak mana pun, so first come first serve. Gittew! 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Antara ketiga tiga kolam dekat Taman Air Darul Makmur ni, kolam yang dekat Pantai Cengal ini lah yang paaaling cetek sekali. Hahah! Iye, tempat ni memang sesuai sangat untuk budak budak. Kalau yang dewasa macam kita ni, biasa biasa aje - tak mencabar mana sangat lah. Setakat nak pergi main air suka suka tu okay lah.  
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Gazebo pun ada juga dekat sini tapi macam biasa lah ye berbayar. Satu gazebo ini harga nya RM 30 (deposit RM5) lengkap dengan kemudahan kipas. Ini pun tak boleh booking awal jugak - konsep nya first come first serve. Kalau korang datang dengan family besar, sesuai lah untuk sewa gazebo ni. Uniknya dekat sini, setiap gazebo ni ada nama yang tersendiri. Kalau korang tak nak sewa gazebo pun tak apa sebenarnya, ada aje meja kecil dekat sekitar kawasan kolam.  
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Antara kemudahan lain yang ada dekat sini macam locker ini lah. Cuma Nani tak pasti berapa harga untuk sewa locker. Nani semalam pergi memang tak ramai orang langsung, so letak aje beg dekat meja biasa tu. Selain daripada locker, dekat dalam ni ada juga disediakan musolla untuk lelaki dan perempuan, kemudahan tandas yang bersih dan parking yang luas. Iye serba serbi lengkap dalam ni hah. 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
Ini pula harga untuk rujukan korang yang nak ke Taman Air Darul Makmur. Buat masa ni, dia orang masih lagi memperkenalkan harga promosi RM16 untuk dewasa dan RM13 untuk kanak kanak. Tapi Nani tak pasti sampai bila harga promo ni. Hm pendapat Nani secara personal, dengan kemudahan yang disediakan rasanya lebih sesuai dengan harga RM16 berbanding dengan harga RM20. Kolam pun cuma ada tiga aje dekat dalam ni dan kemudahan lain pun kalau kita nak guna kena tambah lagi duit bukan termasuk dengan harga yang kita bayar mula mula tu. Tapi ini pendapat Nani aje lah okay!
Taman Air Darul Makmur Jerantut
Untuk pemnambahbaikan pula, Nani rasa yang paling utama dari segi air kolam tu lah. Masa Nani pergi semalam, air kolam ni macam agak kotor terutama dekat kawasan kawasan tepi tu - ada rumput rumput yang masuk dalam kolam tapi tak dicuci. Pada Nani, kalau dah bayar mahal mahal sebaiknya pihak yang bertanggungjawab kena lah pasti kan kebersihan terjaga sentiasa. Lain lain memang tak ada masalah. Untuk korang yang nak ke sini, boleh lah check it out Instagram atau Facebook Taman Air Darul Makmur ni untuk tengok watu operasi dia orang. Ada hari yang dia orang akan tutup - mungkin untuk kerja kerja pembersihan lah kot. Harap harap next time pergi ada improvement yang dibuat. Sayang kalau tempat macam ni tak dijaga dengan elok. 

Teh Tarik | Origina Dairy

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Baru ni pergi 7Eleven semata mata nak cari air Origina Dairy flavour Teh Tarik. Gigih sangaat kaan! Hahah! Iye ini sebab kawan Nani cakap air ni sedap. Dulu pernah aje nampak Remy Ishak promote air ni (dia duta kot - ke founder tah) tapi masa tu tak rasa pun nak beli. Biasa lah kan; bila orang cakap sedap baru boleh beli. Tak silap Nani ada banyak flavour air keluaran Origina Dairy ni cuma masa Nani pergi 7Eleven hari tu ada tiga flavour aje yang available - Teh Tarik, Coklat dengan Kurma. Nani sebenarnyaa tak pernah minum susu Kurma jenama selain daripada Farm Fresh sebab takut tak sedap - so tak beli lah flavour yang tu. Coklat pula tak berapa minat sangat, itu yang ambil Teh Tarik. Plus, kawan Nani pun recommend untuk beli yang Teh Tarik ini hah. Biasa lah, pengaruh rakan sebaya ni memang lain macam sikit aura dia. Eh tibeee! Hahah! Kalau korang nak tahu flavour apa lagi yang ada - maybe korang boleh check it out dekat Instagram atau Website dia orang. Tak salah Nani, selain daripada air dairy milk macam ni ada juga air flavour buah buahan. 
Teh Tarik | Origina Dairy
Harga satu pouch air Origina Dairy ni dalam RM 4.50 tak silap Nani. Alamak tak berapa ingat pula - tapi lebih kurang itu lah harga nya. Memang tak lebih daripada RM5, itu yang Nani pasti. Kalau korang jenis suka kan air yang kurang manis, memang wajib try Teh Tarik keluaran Origina ni hah. Sedaap! Next time boleh lah try flavour lain pulak, ingatkan rasa air ni biasa biasa aje. Hahah!  Cumanya air ni - kuat sikit rasa teh tu. Hm tak tahu nak explain macam mana, tapi walaupun rasa teh tu agak 'strong' still sedap. 
Teh Tarik | Origina Dairy
Untuk 200ml dengan harga below than RM5, memang okay sangat dah. Dekat mana nak dapatkan air ni? Korang boleh pergi beli dekat mana mana outlet 7Eleven. Selain dari 7Eleven, dekat Watsons pun ada juga jual air ni. Rasanya dua store ni memang antara yang paling senang nak jumpa kan, so korang boleh lah try tengok okay nanti. Kalau tak ada juga, hah boleh lah purchase dekat website Origina, itu kira dah last option lah tu. Cumanyaa kalau beli direct dekat website Origina Dairy, tak dapatlah nak beli satu pouch macam ni aje. Memang kena beli banyak terus. Hahah! Apa apa pun memang not bad air ni, boleh lah nak minum sekali sekala. Recommended! Korang pernah try tak air keluaran Origina Dairy ni? Flavour mana yang paaaaling sedap? Cuba share sikit dekat bawah! 

Ice Cream Kit Kat Baru

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Siapa peminat aiskrim dekat sini? Hah korang dah try ke belum Ice Cream Kit Kat yang orang asyik sebut sebutkan tu sekarang? Macam biasa, sebab terpengaruh dengan masyarakat Twitter, so Nani pun beli jugalah sebab nak rasa. Iye Nnai memang sejenis yang sangat mudah terpengaruh. Pantang ada orang cakap sedap, dia pun sibuk juga nak beli. Hahah! Sebelum ni Nani pernah aje makan tapi aiskrim Kit Kat yang dalam bentuk cone tu. Cuma baru baru ni aje, Nestle come out dengan aiskrim Kit Kat dalam versi stick macam ni. Awal awal hari tu susah juga ye nak jumpa aiskrim ni hah. Masuk 7Eleven pun tak ada stok sudahnya Nani jumpa dekat Petron. Zass terus beli - sambil tu nak jadikan content dalam blog juga. Hehehe. Harga untuk satu aiskrim Kit Kat ni dalam RM 4.50. Sedap ke tidak? Hah jom baca feedback Nani dekat bawah. By the way, ini cuma pendapat Nani sendiri tau. Macam yang Nani selalu cakap, apa apa pun ikut selera masing masing! 
Ice Cream Kit Kat Baru
Packaging memang onz sangat! Cumanya dari segi rasa pada Nani biasa biasa aje aiskrim Kit Kat yang stick ni. Tak ada lah sampai tahap sedap gila. Heheh. Nak bandingkan dengan aiskrim Kit Kat yang cone tu, Nani lagi suka yang cone. Kit Kat yang stick ni, aiskrim tu macam biasaa sangat rasanya. Tak tahu lah kot masa tu tekak Nani yang tak berapa okay. Hahah! Rasanya memang sekali tu aje lah beli - Nani memang prefer yang cone.  Lagi sedap berbanding dengan yang stick. 
Ice Cream Kit Kat Baru
Kalau korang pernah makan yang aiskrim Kit Kat cone, korang memang boleh rasa ada beza antara aiskrim Kit Kat yang cone dengan yang stick. Heheh. Sejujurnya, pada Nani harga aiskrim ni memang level level Magnum sikit so lagi better beli Magnum yang dah sah sah sedap tu. Overall pada Nani 3.5/5 aje untuk aiskrim Kit Kat ni hah, macam overrated pun iye jugak. Boleh aje setakat beli untuk rasa tu, cumanya untuk repeat kali kedua tu tak lah dah. Hahah! Cukup lah hari tu aje. Kalau baca dekat Twitter memang ramai yang cakap sedap - tapi macam yang kita tahu lah definisi sedap untuk setiap orang tu berbeza beza kan. Korang dah pernah try ke belum Ice Cream Kit Kat yang baru ni? 

Taro Pie di McDonald's

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Salam satu February. Panjang betul rasa bulan January nak habis, dengan macam macam benda yang jadi lagi. Phew! Weekdays baru ni tak ada entry yang kita update, tup tup hari Sabtu ni rajin pula buka laptop update satu entry. Hahah! Lain macam betul eh. Sebenarnya sebab tengah free, lepas tu baru ada kerajinan nak menaip. Iye benda yang paling utama kena rajin.  Memandangkan hari ini hari Sabtu so Nani nak share lah dengan korang pasal Taro Pie di Mcdonalds. Mana lah tahu kan kot kot ada yang nak lepak dekat Mcdonalds ke kejap lagi. Tapi Nani pun tak sure sama ada Taro Pie ni available lagi ke tak, sebab macam dah ada pie baru pula dekat Mekdi sekarang. Kali ni pie coklat caramel pula yang dia orang keluarkan. PieBukan setakat pie aje ada yang baru, aiskrim pun ada juga yang baru. Cumanyaa Nani tak sempat lagi nak pergi beli. Bila baca dekat  twitter ada yang cakap ice cream cheesecake tu sedap, ada yang komen biasa biasa aje. So, nak tahu sedap ke tidak - kena lah try sendiri kan! Citarasa masing masing. Hiks. 
Taro Pie di Mcdonalds
Tapi hari ni Nani bukan nak share pasal pie caramel coklat tu tapi taro pie. Sebenarnya ini first time Nani try taro pie sepanjang hidup. Hahah! Bila tengok dekat Google, rupanya taro pie Mcdonalds ni dah pernah ada dulu. Tapi Nani tak pernah pula perasan tentang 'kewujudan' taro pie ni hah. So hari tu saja lah beli sebab ramai yang cakap taro pie ni sedap. Kalau tanya Nani sedap ke tidak, mesti lah  Nani cakap sedap - cumanya semua pie dekat Mekdi ni kena makan time panas panas. Kalau makan time sejuk, memang terus jadi tak sedap. Hahah! Selalunya kalau beli memang Nani terus aje makan sebab malas lah nak reheat balik ke apa. Tak rajin! 
Taro Pie di Mcdonalds
Sebenarnya dah tak ingat berapa harga taro pie. Iye lah, beli dah lama tapi baru nak update dalam blog. Hahaha! Tapi tak lebih daripada lima ringgit lah tak silap Nani. Ikutkan tekak Nani, memang sedap taro pie ni, cumanya bila makan banyak sangat jadi macam muak pulak. Mungkin sebab Nani bukan peminat tegar ubi keladi kot. Sedap macam mana pun, rasa macam seksa jugak nak habiskan satu pie tu. Hahaha! Boleh makan half aje hari tu. Dalam banyak banyak pie yang Mekdi keluarkan, rasanya ini salah satu yang berbaloi lah untuk beli compared dengan pie cookies cream ke apa tah hari tu. Pie yang tu Nani pun tak approved sebab tak kena betul combination dia pada Nani. Korang ada ke yang dah pernah try Taro Pie ni? Kalau tak pernah lagi, lepas ni boleh lah ajak member lepak Mekdi makan pie. Heheh. Have a nice day everyone!


Cuti Tahun Baru Cina

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Ada yang bercuti lagi ke hari ni? Mana lah tahu kot ada yang ambil extra cuti ke kan. Macam biasa, bila cuti panjang sikit ni mesti masing masing ambil peluang nak berjalan atau pun balik kampung. Iye tak kira lah musim perayaan mana sekali pun tak pernah lagi tak ada issue jalan jammed. Nani memang dah ada dekat Pahang, so kali ni tak merasa lah hadap jammed tu. Seksaaa betul rasa kalau stuck dalam jammed ni, semua rasa tak kena lah. Hahah! Ada ke yang sangkut dalam jammed baru ni? Kali ni balik, memang cari juga masa jumpa kawan kawan & melawat family dekat kampung. Aktiviti wajib setiap kali balik  Pahang. Nani dulu sekolah rendah dengan sekolah menengah memang dekat Pahang, sebab tu ramai kawan area sini. Bila dapat tawaran asasi baru lah berhijrah keluar dari Pahang sampai lah sekarang ni pun. Dah rezeki kita di negeri orang, nak buat macam mana kan. Itu yang awal awal dulu bila nak balik aje ke tempat belajar, mesti syahdu semacam sebab nya tak pernah duduk jauh. Eh sekarang pun sama lagi rasanya. Hahaha! 
Bila cuti memang sinonim sangat dengan kenduri kahwin. Macam biasa, bila ada invitation kenduri kahwin memang laju kita pergi. Hahah! Bukan apa, sambil sambil tu boleh lah jumpa dengan geng geng sekolah dulu. Ini kawan sejak dari sekolah rendah lagi, kemain lama kan. Kadang kadang rasa macam tak sangka juga boleh berkawan sampai lama macam ni. Setiap kali balik Pahang, ada lah beberapa muka yang memang wajib jumpa. Banyak betul kaaan catch up session yang dia nak buat. Hahah! Jumpa depan depan lagi seronok daripada berborak dekat WhatsApp. 
Daaan misi yang paling utama; spent time dengan the whole family. Cuti macam ni aje lah boleh nampak semua orang dekat rumah. Heheh. Kalau masa lain tu susah lah nak nampak muka semua orang dekat rumah. Benda paling best sekali, of course buat ayam bakar.
Bahan bahan nak perap ayam ni simple aje - kisarkan bawang merah, bawang putih, halia, ketumbar, kunyit serbuk, garam, gula dan madu. Simple aje lepas tu hah perap lah lama mana pun yang korang nak. Hahah! Lagi lama kita perapkan ayam tu lagi sedap tau. Kalau nak bakar malam, eloknya pagi tu dah start perap ayam tu. 
Paling fav bakar ayam guna arang macam ni, pada Nani lagi sedap bakar macam ni compare dengan bakar atas kuali ajaib. Heheh. Cuma yang tak tahan tu nak tunggu ayam siap bakar lah, boleh tahan ye panas dia dengan bau asap lagi. Hahah! Semestinya bukan Nani lah yang bakar ayam hari tu, abah yang buat. Kita tolong ambil gambar aje, eh dasar sangat Nani. Memang cuti Chinese New Year baru ni habiskan masa dekat rumah aje. Berehat puas puas sambil buat catch up session dengan kawan kawan lama. Memang tak ada berjalan ke mana sangat pun, tambah tambah pula musim virus ni hah. Jaga diri okay, kalau boleh elakkan pergi ke tempat yang ramai sangat orang. Korang pula ke mana cuti Tahu Baru Cina baru ni? 

Resepi Sambal Tumis Udang Petai

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Hari ni Nani nak share satu lagi resepi simple yang korang boleh try buat dekat rumah. Tapi rasanya ramai dah yang tahu Resepi Sambal Tumis Udang ni kan, cuma mungkin cara atau ada bahan bahan yang lain sikit. Masak sambal ni memang antara fav jugaklah, hari hari buat masak sambal pun tak ada hal. Hahah! Nasi panas panas dengan lauk sambal tumis gini memang ngam habis. Tak payah ada lauk lain pun tak apa dah. Iye, memang sejenis yang suka makan pedas pedas. Kalau tak pedas tu, mula lah rasa macam tak kena. Bahan bahan yang diperlukan untuk buat Sambal Tumis Udang Petai ni simple aje - bawang besar (dikisar), cili kering (dikisar), bawang holland (potong bulat), udang, petai (optional), minyak untuk menumis dan semestinya gula garam secukup rasa. Kalau tak nak letak petai tu pun tak apa sebab ada sesetengah orang tak makan kan. Selain daripada udang, boleh juga ganti kan dengan sotong. Macam Nani kalau buat sambal tumis memang tak letak belacan sebab tak suka. Apa apa pun, masak ni kena ikut citarasa dan selera masing masing okay! Kena selalu try and error sampai lah sedap ikut tekak kita. Agittew! 
Resepi Sambal Tumis Udang Petai
Cara caranya pun mudah jugak - mula mula macam biasa lah kena tumiskan bawang besar dan cili kering yang kita dah kisar tadi. Tumis sampai cili betul betul garing kemudian masukkan gula sikit aje untuk bagi sambal tu cantik warna nya dan garam secukup rasa. Nani tak suka jugak kalau sambal ada rasa manis, so letak sikit aje - tak sampai satu sudu besar pun. Bila sambal tu dah agak garing, masukkan udang dan petai. Kacau sehingga sebati, lepas tu baru lah masukkan bawang holland. 
Ada sesetengah orang bila masak sambal, letak air asam jawa tak pun asam keping tapi untuk sambal tumis udang ni memang Nani tak letak. Tips untuk dapatkan sambal yang cantik merah macam ni tumis tu kena lama tau. Minyak pun kena banyak. So bila masak sambal ni memang kena bawa bersabar sebab lama nak tunggu cili tu betul betul garing. 
Resepi Sambal Tumis Udang Petai
Yass dah siapp. Itu aje resepi nya - cuma memerlukan kerajinan aje nak memasak. Hahaha! Ini kalau beli dekat kedai, berapa ekor aje udang boleh dapat so nak sedap, kena lah buat sendiri. Udang pun besar, puas hati okay makan. Resepi ni memang Nani guna untuk buat sambal tumis udang atau sotong aje. Kalau macam nak buat sambal ikan atau sambal ayam, lain pulak caranya walaupun nampak macam sama. Ada dua tiga jenis bahan lain yang akan Nani tambah kalau buat sambal ikan atau ayam. Next time kalau ada masa Nani share dengan korang okay! Untuk yang baru berjinak jinak nak try buat Sambal Tumis Udang Petai, boleh guna kan resepi Nani ni okay. Selamat mencuba! Korang punya style masak sambal pulak macam mana? Cuba share sikit dengan Nani dekat bawah!

Tebus e-Tunai Rakyat Melalui Aplikasi eWallet

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Semalam meriah okay timeline social media pasal e-Tunai Rakyat ni hah. Masing masing update cara nak tebus duit RM30 tu. Macam biasa, bab bab duit ni kita memang laju. Hahah! Hei 30 ringgit pun jadi lah, lepas juga nak pergi beli  Mcd ke Tealive ke. Eh? Hah korang dah tebus ke belum tu? Actually, ada banyak aje eWallet yang kita boleh buat penebusan e-Tunai Rakyat ni. Antaranya melalui aplikasi Grab, Boost dan juga TnG. Ramai yang cakap lagi berbaloi guna app TnG sebab nanti dapat bonus lagi RM30 so total semua sekali RM60. Nani ternampak pasal ni sebab ada yang share dekat Twitter tapi tak sure lah macam mana cara nya untuk dapatkan bonus lagi RM30 tu sebab Nani pun tebus guna app Grab. Rasanya memang ramai yang layak untuk dapatkan e-Tunai Rakyat ni sebab syaratnya pun sikit aje. Asalkan umur atas 18 tahun dan pendapatan tahunan bawah daripada 100k hah boleh lah minta. Paling penting kena lah ada salah satu aplikasi eWallet tu yang kita install dekat dalam phone. Gittew! 
Tebus e-Tunai Rakyat Melalui Aplikasi eWallet
 Walaupun kita ada sampai tiga akaun eWallet sekali pun, nanti duit tu akan masuk dekat salah satu akaun aje tau. So apply lah ikut akaun eWallet yang korang suka. Heheh. Macam Nani, memang app Grab lah yang jadi pilihan sebab nya app tu aje yang selalu guna. Kadang kadang tu dalam seminggu sampai dua tiga kali order makanan thru Grab Food. Heheh. Bukan apa, sambil sambil tu nak collect point sekali. 
Tebus e-Tunai Rakyat Melalui Aplikasi eWallet
Macam Nani memang dah pernah guna app Grab Pay ni, so tak ada masalah untuk verification. Cuma semalam kena selfie aje dekat ic sendiri, lepas tu settle. Ingatkan ambil masa dua ke tiga hari untuk duit masuk ke dalam akaun eWallet tapi rupanya sekejap aje. Nani buat pagi semalam, tengah hari tu duit dah masuk dah dalam akaun. Cepat pulak sebab tengok orang lain ada yang kena tunggu sampai ke lima hari. 
Tebus e-Tunai Rakyat Melalui Aplikasi eWallet
Ini pulak sebahagian daripada reward yang Grab offer lepas dah dapat e-Tunai Rakyat tu. Kalau korang tak sempat nak claim lagi, boleh lah buat terus okay lepas ni. Mudah sangat cara nak claim duit tu, follow aje step yang dia suruh. Duit yang kita dapat tu boleh lah guna sampai 14 March 2020. Elok aje duit tu masuk dalam eWallet, kemain banyak Grab ni bagi promo. Kalau sebelum ni, jarang ye nak dapat promo dari Grab. Hahah! Ini siap ada RM5 off bila guna Grab Car. Yass memang akan manfaatkan sepenuhnya lah promo yang ada dekat app Grab ni. Hahah! Nani selalunya guna promo untuk Grab Food or Grab Car aje, boleh lah jimat juga sikit sikit kan. Heheh. Korang pulak dah terima ke belum e-Tunai Rakyat ni? 

Resepi Bihun Sup Mudah

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Rasanya macam dah lama Nani tak share resepi dekat dalam blog ni; last hari tu buat masak paprik ayam tak silap. Heheh. So hari ni nak kongsi kan dengan korang Resepi Bihun Sup Mudah. Iye resepi ni memang simple sangat, campak campak aje lepas tu dah siap dan boleh makan. Biasa lah dapur bujang kan eheh. Bila dah jemu asyik makan nasi hari hari, sekali sekala kita tukar lah menu pulak makan bihun sup. Bahan bahan yang diperlukan semestinya bihun (dicelur sampai lembut dalam air panas) & untuk sup tu pulak, Nani tumiskan bawang merah, bawang putih (tumis sehingga garing), kemudian masukkan ayam (kalau nak - kalau tak nak boleh skip part ni). Nani selalunya akan make sure ayam tu dah half cooked, baru Nani masukkan sup bunjut or rempah sup dan tambah air biasa. Last sekali, mesti lah kena tunggu sampai sup tu masak. Hari tu Nani buat ayam carik, so bila kuah sup dah mendidih, Nani keluarkan ayam tu. Bila ayam dah sejuk, boleh lah carik carikkan sehingga halus. Settle! Kalau rasa macam malas nak buat ayam carik, korang potong aje ayam tu kecil kecil, masak aje sekali dalam sup. Alah macam kita selalu tengok mak mak kita buat sup ayam tu. 
Resepi Bihun Sup Mudah
 Bila buat bihun sup ni, yang paling penting sekali semestinyaa sambal kicap. Sambal kicap versi Nani senang aje, tumbuk cili dengan bawang goreng lepas tu tuang kicap. Hah jadi lah pekat macam dalam gambar.  Bahan bahan lain tu optional aje tau, kalau korang tak nak pun tak apa. Nani jenis yang kalau makan bihun sup, wajib ada kacang goreng, fish cake (digoreng atau direbus sekejap), ayam carik dan juga bawang goreng. Kalau ada taugeh dengan bergedil lagi power! Tapi dah nama pun yang simple kan, so kita guna aje lah bahan apa yang ada dekat dapur. Gittew! 
Resepi Bihun Sup Mudah
Hah lepas tu boleh lah makan sampai puas hati. Hahah! Hari tu Nani punya kacang goreng tu tergaring sikit, itu yang warna gelap semacam. Api pun kemain besar - nasib still boleh makan lagi. Tauhu tu pun dah alang alang ada lagi dalam peti ais, kita campak masuk dalam sup. Masak sendiri ni ikut suka aje kita nak masukkan apa, asalkan sedap. Simple aje kan resepi nya, hah lepas ni korang boleh lah try buat sendiri pulak dekat rumah. Kalau rasa tak nak makan dengan bihun, boleh ganti kan dengan nasi impit, mee kuning atau pun kuey teow. Ikut suka masing - masing. Nani ni time rajin, boleh lah masak macam macam. Bila sampai angin malas dia tu, apa pun tak jadi. Hahah! Lepas ni kalau buat sup, nak try pulak buat sambal merah yang macam dekat belah utara sana. Nanti kita try cari resepi sambal merah tu, kita buat sampai jadi. Kalau korang pernah buat ke, boleh lah share resepi sambal tu dengan Nani dekat bawah okay! 

Texas Chicken di Sunway Putra Mall

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Baru ni sebelum balik Pahang, sempat lah jalan jalan cuci mata sekejap dekat Sunway Putra Mall. Iyee bab window shopping ni memang sentiasa ada masa okay, tak kira lah apa jadi sekali pun. Hahah! Sebenarnya plan asalnya nak singgah sekejap aje, sebab nak beli set Burger King yang tengah promo sekarang. Nani bila dengar ada promo memang laju aje kaki tu nak pergi. Eh? Hahah! Tapi serious berbaloi, ada empat set burger dekat Burger King ni yang kita boleh dapatkan dengan harga RM20. Iiye memang RM20 tepat tak ada extra charge ke apa kecuali kalau add on menu lain. Heheh. Hari tu Nani beli set C (ada empat burger & dua cheesy fries). Cumanyaa tak sempat nak ambil gamabr, sebab yang tu Nani tapau bawa balik Pahang. Sampai aje Pahang, terus masing masing ambil burger tu, hilang kisah nak ambil gambar dulu. Hahah! Tak silap Nani promo tu last hari ni, sempat lagi kalau korang nak pergi terjah Burger King. Settle aje tapau burger dekat Burger King, terus pergi  Texas Chicken (bebetul sebelah Burger King tu okay) sebab tekak teringin nau nak makan bubur dekat sini. Oh ye, Texas Chicken ni dekat Level Ground Floor tau! 
Texas Chicken di Sunway Putra Mall
   Pada Nani bubur dekat Texas ni lagi sedap daripada yang dekat Mcd. Makan pulak dengan ayam goreng Texas phew memang ngam sangat lah. Hahah! Hari tu Nani ambil set Mega Crunch Box kalau tak silap; ada air, ayam goreng dengan bubur - total RM 9.40. Honey butter biscuit tu Nani add on - RM 1.50 per pieces. Itu antara yang wajib order bila makan dekat Texas. Heheh. Sekarang ni Texas Chicken dah jadi salah satu fav Nani jugak. Ayam goreng dekat sini pun rasanya lagi besar berbanding dengan fast food lain. Berbaloi sangat kalau beli. 
Texas Chicken di Sunway Putra Mall
Rasanya baru lagi outlet Texas Chicken ni dekat Sunway Putra Mall. Sebelum ni sebelah Burger King tu kedai lain. Hari tu check directory mall, KFC pun dah buka juga dalam ni. Dulu Nani selalu pergi outlet Texas Chicken yang dekat Pasar Seni, betul betul dekat tepi Stesen LRT. Ada satu hari tu Nani pergi, tengok tengok dah jadi office travel apa benda entah. Hahah! Rupanya dah setahun lebih outlet dekat situ tutup, tapi Nani yang tak tahu. Lol! Masa tu gigih okay patah balik ke KLCC semata mata nak beli Texas Chicken. Maybe dia orang tutup outlet yang dekat Pasar Seni & buka dekat Sunway Putra Mall ni hah. Kalau pergi Sunway Putra Mall selalu macam blur nak cari tempat makan sebab banyak sangat pilihan yang ada. Hahah! Iye banyak sangat choice pun susah jugak. Korang pulak pernah tak makan dekat Texas Chicken ni? Set mana yang korang selalu order? Jom share dekat bawah! Next time boleh Nani try pulak. 

Hujung Minggu di Pahang

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Ada yang Monday blues ke hari ni? Heheh. Apa apa pun selamat berkerja okay! Selalunya weekend Nani akan habiskan masa tengok movie dekat bilik, tak pun kita cuci mata dalam mall. Tapi baru ni balik Pahang, habiskan masa dengan yang tersayang pulak. Benda yang paling best sekali bila balik rumah parents ni of course lah bab makan kan. Cakap aje teringin nak makan apa, semua terhidang depan mata. Itu pun antara yang paling best juga lah bila balik rumah & tak payah pening nak fikir nak makan apa untuk lunch and dinner. Apa yang ibu kita masak, itu lah yang kita makan kan. Gitu lah kasih sayang orang tua ni, setiap kali anak anak balik kemain mewah makanan dekat rumah. Selagi masih ada, masa ini lah nak menumpang kasih sayang orang tua. Kali ni balik lama sikit sebab cuti, sekarang pun Nani still dekat Pahang lagi so boleh lah makan sedap sedap. Iye setiap hari makan lauk dekat cafe pun naik bosan juga kadang kadang tu. Lauk pula hari hari lah menu ayam, memang jemu lah. Hahah! Balik baru ni memang awal awal lagi dah request nak makan asam pedas, kebetulan dalam peti ada kepala ikan merah terus lah ibu masak kan asam pedas. Awhh, seronoknyaaa balik rumah macam ni. 
 Jangan tanya eh ni asam pedas style mana, Nani memang tak tahu. Hahaha! Serious tau, sampai sekarang Nani tak tahu apa bezanya asam pedas negeri Johor dengan Melaka. Pada tekak Nani, memang sama aje rasa semua asam pedas. Hahah! Nani jenis suka asam pedas yang kuah pekat sikit, kalau cair tu macam tak feel pulak bila makan. Kalau dekat KL, jarang lah jumpa asam pedas yang kena dengan selera Nani - selalunya cair sangat lah, tak masam sangat lah. So nak yang sedap, memang minta ibu sendiri juga yang masakkan. Gituh! 
Kalau korang nak recommend any kedai yang ada asam pedas sedap, boleh lah share dekat bawah okay! Kalau dekat nanti Nani terjah. Thank you in adanvace! 
Ini pulak goreng kacang dengan paru. Paru tu ibu Nani rebus dulu lepas tu baru masak macam biasa. Resepi ni simple sangat okay, tumis aje bawang mewah, bawang putih & lada. Tumis sampai garing, masukkan paru yang dah dipotong nipis nipis tadi, perasakan dengan garam dan last sekali baru masukkan kacang panjang tu. Siapp! Sayur tu tak payah masak lama lama sangat, nanti tak sedap. Korang try lah nanti okay, serious simple aje nak buat ni & sedap! Selain goreng macam ni, buat paru masak sambal atau pun rendang pun sedap jugak! 
Petang semalam orang dekat rumah ni request nak makan tauhu bergedil, buat lah juga dalam 15pcs macam tu. Jadi lah, bukannya ramai sangat pun dekat rumah Nani ni. Heheh. Sambal kicap tu wajib ada bila buat tauhu bergedil & wajib buat pekat pekat. Resepi tauhu ni memang dah baaaanyak kali Nani share, korang boleh check dekat side bar blog ni okay! Mee goreng pun ada jugak tapi tak sempat dah nak ambil gambar. Hahah! Sekali sekala balik ni memang syok, macam macam jenis makanan ada. Kadang tu balik rumah nya sekejap aje, tapi macam macam lah request nak makan itu ini. Kemain kan! So kali ni lama sikit duduk Pahang, jangan pelik lah kalau hari hari dekat Instagram ada macam macam gambar makanan yang Nani share. Hahaha! Korang pulak, ke mana weekend baru ni? 

Susu Pisang Nilofa

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Memandangkan sekarang musim orang buat review susu pisang, so macam bisa lah kita pun nak jugak try. Eh dasar cepat terpengaruh sangat kaaan. Hahah! Sebelum ni Nani pernah minum susu pisang jenama Pokka aje, jenama lain memang tak pernah try so tak tahu lah yang mana satu sedap. Susu pisang yang Korea tu pun Nani tak pernah try walaupun ramai orang cakap yang tu sedap kemain rasa dia. Selalu juga pergi Family Mart tapi tak pernah rasa pun nak beli. Oh ye, ini review personal Nani tau, bukan sponsored post ke apa. Cerita dia, bila dah hari hari lalu dekat timeline orang asyik promote Susu Pisang Nilofa ni, memang ada juga lah rasa nak try tu kan. Hakikatnya Nani bukan lah penggemar susu semua ni. Mula mula hari tu nak beli sendiri dengan agent area Gombak ni tapi tapi dah out of stock so tak dapat lah nak rasa. Sekali bila balik Pahang baru ni, tengok ibu Nani order dua pack susu pisang jenama Nilofa. Kemain kan nak minum Susu Pisang Nilofa ni pun, sampai ke Pahang baru dapat rasa. Fuhh boleh tahan kuat penangan susu pisang keluaran Neelofa. Nani yang tak berapa minum susu ni pun sibuk juga nak rasa. Hahah! 
Susu Pisang Nilofa
 Ini lah rupa packaging susu pisang jenama Nilofa. Nani tengok dalam gambar nampak macam besar tapi bila dah dapat, eh tak ada lah besar mana pun (200ml). Masa dapat tu susu ni tak sejuk lagi so masukkan lah dalam freezer dulu. Minum time sejuk baru nikmat ye, tak kira lah air apa sekali pun. Hahah! Pada Nani not bad jugak lah rasa susu pisang Nilofa ni, ada rasa lemak lemak manis gitu. Cumanya cukup sekali tu aje lah kot rasa sebab Nani tak berapa gemar sangat susu pisang semua ni. Selalunya beli pun untuk rasa aje semata mata. Tapi kalau korang memang jenis yang suka kan susu pisang, hah boleh lah masukkan dalam list untuk dicuba okay! 
Susu Pisang Nilofa
Harga untuk satu pack ni RM 4.90. Ibu Nani cakap mahal, tapi pada Nani memang harga standard lah tu. Hahah! Nani baca ramai yang cakap nak lagi jimat beli satu kotak yang ada enam pack tu terus. Kalau nak jimat sikit boleh lah ajak kawan kawan share sekali. Gittew! Korang boleh dapatkan susu pisang jenama Nilofa ni dekat agent yang berdekatan. Rasanya setiap tempat ada agent, biasa lah kan bila founder yang strong macam ni, memang semua orang nak jadi agent. Setakat yang Nani tahu tak ada lagi masuk any mart or pasaraya. Korang boleh check it out dekat Instagram or Facebook, memang ramai yang jual air ni. Pada Nani, okay lah untuk cuba - sambil sambil ikut trend. Hahaha! Korang pulak dah pernah try ke belum Susu Pisang Nilofa ni? Sedap ke tidak? Hah cuba share sikit dengan Nani pendapat korang. Heheh. Apa apa pun, setiap orang ada citarasa dan selera masing masing kan. Mungkin pada Nani, biasa biasa aje tapi pada korang luar biasa. Betul tak? 


Basque Burnt Cheesecake

Assalamualaikum & Hello
Hai korang! Rasanya tak terlambat lagi untuk Nani ucapkan selamat tahun baru. So, setakat ni macam mana korang punya tahun 2020? Masih okay atau dah ada benda benda yang tak best jadi? Heheh. Nani baru hari ni ada mood nak update blog (padahal azam baru nak rajin kan diri update blog, hah macam mana eh tu). Tak apa, kita slow slow back on track. Gituh! Alhamdulillah setakat ni tak ada lagi benda benda yang tak best yang jadi, harap harap memang tak ada lah. Actually hari ni nak share dengan korang pasal Basque Burnt Cheese Cake. Semestinya bukan yang Nani buat ye. Hahah! Dulu pernah tau Nani buat cheese cake yang japanese tu tak silap, tapi tak menjadi. Sedih betul rasa; dah lah bahan bahan nak buat tu boleh tahan juga harganya. Konon tengok dekat Youtube, nampak senang betul dia buat. Tapi bila sendiri yang try buat, kelaut habis. Jadi macam puding okay cheese cake yang Nani buat tu. Jangan tanya kenapa jadi puding dan bukannya kek, Nani sendiri pun tak tahu. Hahaha! Tak tahu lah step mana yang salah dan sejak dari tu, memang tak pernah dah buat sendiri cheese cake, kalau rasa teringin nak makan memang beli aje. 
Basque Burnt Cheesecake
 Sebenarnya memang dah lama sangat nak try basque burnt cheesecake ni, tapi Nani tak pernah jumpa yang orang jual per slice. Kalau tengok dekat Facebook atau pun Instagram, kebanyakkan nya jual satu kek yang besar tu dan harga pun memang boleh tahan kalau satu kek tu. Nani ni duduk sorang aje, siapa pulak nak makan kalau beli banyak banyak. Hahah!  Kebetulan hari tu ada kawan call cakap nak bagi barang. Ingatkan apa, rupanya basque burnt cheesecake. Eh macam macam tahu tahu aje apa yang orang nak makan. 
Basque Burnt Cheesecake
Baru suapan pertama pun dah terasa nikmatnya cheesecake ni. Sedaap kemain okay! Nama pun burnt cheesecake memang atas tu ada rasa pahit pahit sikit tapi sumpah sedap. Lupa pulak nak tanya dia beli dekat mana hari tu. Cuma cheesecake ni bila makan banyak, dia jadi macam muak sikit. Hari tu dua tiga kali jugaklah repeat makan cheesecake ni nak bagi habis satu slice. Makan pun sikit sikit aje sebab takut cepat habis. Hahaha dasar Nani! Nani rasa dekat Secret Recipe tak ada burnt cheesecake ni, kalau korang teringin nak rasa, boleh cari dekat Instagram atau pun Facebook. Memang ramai sangat dah orang yang jual cake ni, cumanya nak jumpa yang jual per slice tu susah sikit. Macam teringin juga nak try buat sendiri, tapi takut kejadian yang sama dulu jadi balik. Hahah! Tak apa lah, daripada membazir buat kek tapi tak menjadi, baik beli aje lah. Dah sah sah orang yang jual tu buat lagi sedap. Korang dah pernah try ke makan basque burnt cheesecake ni? 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page