Tawaran & Ganjaran Menarik Sempena PG Mall Birthday

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Hah siapa dekat sini yang suka shopping secara online? Mesti korang pernah dengar kan tentang PGMall.my. PG Mall ini antara salah satu online shopping yang telah wujud sejak tahun 2017 dulu lagi tau. Oh ye, untuk pengetahuan korang PG Mall ini juga berada dalam ranking top three pilihan orang ramai dekat Iprice. Macam Nani sendiri, memang Nani lebih prefer untuk shopping secara online lah tambah tambah pula dengan musim sekarang ini. Iye memang lah dah boleh keluar pergi mall semua tu tapi tak salah kan ambil langkah berjaga jaga. Lagi pun, jimat masa okay bila shopping secara online ini hah. Klik klik aje dekat website, lepas tu tunggu aje abang pos hantar barang kita sampai ke depan pintu rumah. Senang kann? Tak payah nak bersesak sesak dekat mall sana. 
Untuk korang yang suka juga shopping online tu, Nani ada benda best nak kongsikan ini. Bermula 29 Jun 2020 sehingga 5 Julai 2020 nanti, PG Mall akan adakan PG Mall Birthday Sale! Fuhh memang dah tak sabar ni nak tunggu 29 Jun, iye memang pantang okay nampak perkataan sale, laju aje nak membeli. PG Mall tawarkan 10% diskaun untuk pembelian serendah RM50 dan 15% diskaun untuk pembelian serendah RM100. Eh bukan setakat itu aje tau, ada jugak tawaran penghantaran percuma untuk korang yang pertama kali sign up. Yayy or yayy?! Hah lepas ni terus lah ke website PG Mall okay & jangan lupa sign up untuk dapatkan tawaran menarik ni. Untuk korang yang dah ada account pun jangan lah sedih, korang boleh dapatkan juga tawaran penghantaran percuma ni dengan pembelian mimimum sebanyak RM60. 
PG Mall Birthday Sale
Ada lagi tauu tawaran menarik yang PG Mall nak bagi. Korang boleh dapatkan barangan serendah 0.99  sen dengan Super Killer Deals. Murah betul ni, makin bertambah lah list barangan yang Nani nak beli nanti. Bila korang dah sign up account nanti, jangan lupa tau share dengan kawan kawan sebab nya bila korang share korang ada chance untuk menang hadiah. Untuk 1st top referral, korang berpeluang untuk dapatkan PG Gold 1g. 2nd top referral pula boleh dapat c - wallet sebanyak RM 100 dan c - wallet RM 50 untuk 3rd top referral. Alahai senang betul hah nak dapat hadiah ni. Mana tahu kan ada rezeki untuk korang nanti, so jangan lupa tau share dengan kawan kawan, family semua. 
PG Mall Birthday Sale
Selain itu, PG Mall juga ada tawaran istimewa secara harian melalui FB Live. So jangan lupa untuk join live dia orang okay sebab korang boleh berpeluang untuk menang lucky draw. Hadiah bukan biasa biasa tau, 0.5g emas lagi bernilai RM 200. Dah tak payah nak fikir apa apa lagi, lepas ni terus aje ke website PG Mall dan sign up acoount masing masing okay. 29 Jun nanti kita shopping sama sama. Taksabaar! Lama dah ni tak shopping online, dalam kepala dah ada macam macam barang yang rasa nak beli. Salah satunya mestilah air fryer. Korang pula dah plan ke nak beli apa? Boleh klik link dekat bawah ni okay, so boleh lah tengok tengok dulu barang apa nak beli. Happy shopping guys! 😆
PG Mall Birthday Sale





Gift Give Boutique Florist | Online Gift Shop in Hong Kong

Hello. 
Hi everyone! How are you guys? I hope you are all in good condition. I believe during this Covid-19 situation, some of us might feel afraid to go out since the number of cases keeps increasing. Due to this, we may be missing to celebrate a birthday or any important celebrations of our beloved ones. So, today I'm going to share with you guys something useful about this one online shop. Ahem, can you guess what is the name of the shop? Yes, it is Gift Give Boutique. For your information, they are based in Hong Kong, Macau and Guangzhou. Yayy now everyone can buy any gifts and flower bouquets online! I personally would love to shop online because it is more convenient and super duper easy! You don't have to spend like hours walking around the mall or shops, you just need to scroll on their website and purchase any gifts that you like. Plus, there are so many choices of gifts and flowers that they are selling. I'm sure you guys will love it like I do. 
Gift Give Boutique has started its business since 2008 and they also provide Worldwide gifts delivery with gifts prepared and shipped from Hong Kong. Don't worry about the payment because you can pay through Payme, Apple Pay, Wechat Pay and many more. Gift Give Boutique is a trusted seller and they will provide good services to all customers. Below are some of the Birthday Gift Presents or Personal Gifts that you might want to buy for your loved ones. There are more than 100 products and each one of these items is so beautiful. This is the real definition of the best value for money! 
Other than Birthday Gift, they also provide Birthday Flower Bouquet. If you wonder what kind of flowers they have, you can check it out on their website. I'm sure your loved ones will be very happy to receive this flower bouquet. Plus, everyone loves this kind of gift.  Perfect and meaningful gift ever! For your information, there are over 30 styles of flower bouquet that you can purchase. Not only that, but you can also order flower stands, funeral flowers and flowers in a vase. For more details, you can check it out through Flower Shop! Besides, you can get the idea on how to arrange and deco the flowers. 
Last but not least, you can also purchase other gifts like a gourmet hamper, fruit basket, grand opening flower stand, flower bouquet, newborn baby gift, Mid-Autumn hampers, Christmas hampers, Mother's Day and Father's Day gift. Oh ya, you are also can customize your own gift through this online shop such as Corporate Gift Hamper. As for me, this Gift Give Boutique is the perfect online shop ever! Even me myself sometimes quite busy with my personal stuff so this online shop will be my 'saviour' to buy gifts online. Don't forget to check out their website to buy any gifts or you can click the link below! I hope this entry gives you an idea about gifts that you can purchase for your loved ones. Take care, stay safe and have a nice day everyone! 


190220 I Selamat Malam Abah

Assalamualaikum & Hello. 
(Disclaimer: Ini entry terakhir daripada aku, rasanya dah sampai masa untuk aku berehat panjang daripada menulis blog. Post kali ini juga agak panjang dari biasa dan aku menulis bukan untuk meraih simpati siapa siapa cuma aku ingin abadikan di sini supaya satu hari nanti seandainya Tuhan takdirkan aku mempunyai anak, aku nak anak aku baca dan kenal figura yang paling penting dan istimewa di sudut hati aku. Seseorang yang tak mungkin dapat ditukar ganti)
|19022020 | Rabu | 1000 Pagi |
Hari dan tarikh yang aku akan ingat sampai bila bila. Pagi tu aku baru aje siap panaskan lauk untuk lunch dan nak settle kan sikit lagi kerja kerja rumah. Tiba tiba mak cik aku datang rumah tanya, Nani ada tak orang bagi tahu cakap abah awak accident? Allahuakhbar, masa tu lemah terus lutut. Tangan menggeletar, risau betul fikirkan keadaan abah. Aku ambil telefon check, tapi tak ada satu pun panggilan yang masuk. Telefon ibu nak minta kepastian & bila ibu cakap memang abah accident sambil menangis nangis, terus lah aku bersiap siap ke hospital tak fikir benda lain dah. Sepanjang perjalanan nak ke hospital tu tak henti henti aku doa minta Tuhan permudahkan urusan aku. Jarak hospital yang tak jauh mana itu pun aku rasa paling lama sekali nak sampai. 
Sampai aje dekat hospital aku terus ke unit kecemasan, masa tu memang dalam kepala fikir abah dekat wad kecemasan. Tapi lain pula berita yang aku terima, bila mana abang tu cakap tak ada kes kemalangan pun dekat kecemasan. Aku fikir abah dah dibawa ke Hospital Temerloh masa tu. Tak puas hati, aku tanya lagi sekali. 
"Tapi tadi saya dapat panggilan cakap abah saya dah dibawa ke hospital."
"Tak ada ni dik, memang tak ada kes apa apa. Kalau yang baru accident sekejap tadi, bukan dekat sini tapi dekat unit forensik."
Sekali lagi aku terkedu. Tangan dah sejuk semacam, takut nak dengar apa apa lagi dah. Tapi aku kuatkan juga diri aku untuk tanya walaupun aku dah dapat rasakan jawapan yang abang tu akan bagi.
"Eh takkan lah abah saya kemalangan sampai kena bawa ke unit forensik. Betul ke ni, nama abah saya Zulkarnain bin Malek. Kemalangan dekat depan Bank Rakyat. Abah saya tak ada apa apa kan?" Lama abang tu terdiam dan benarlah apa yang keluar dari mulut abang tu buat seluruh jiwa aku hilang dan kosong. 
"Tabah ye dik, apa apa pun turun bawah dulu ke unit forensik." 
Allahuakhbar. Aku peluk adik aku dekat sebelah, dalam kepala dah terbayang macam macam. Berat benar ujian Tuhan kali ini. Sampai dekat unit forensik, aku pergi dekat kawan abah aku dulu dan soalan sama yang aku tanya, "Abah macam mana, abah tak apa apa kan?" Masa tu memang aku tak boleh nak terima yang abah dah tak ada. Aku mengharap kan orang bagi jawapan sebaliknya pada aku. Tapi siapa lah aku untuk menidakkan kuasa Tuhan. Memang dah sampai masa nya abah pulang ke rumah abadi. 
"Dah dah jangan tanya apa apa dulu, pergi duduk tenangkan mak aok (awak) tu dulu." Aku menangis tapi tak ada setitik pun air mata yang keluar. Sakit, perit nak hadam semuanya. Bila aku peluk ibu dan ibu cakap, "Abah dah tak ada kakak, abah nak pergi sorang sorang dia aje. Dia tak nak pun kita ada sekali masa dia pergi."  Allah, masa tu air mata laju turun dan aku terus terduduk dekat situ. Fikiran aku kosong sekosong kosongya. Orang kiri kanan suruh aku istighfar jangan menangis, tapi yang aku hilang tu abah mana mungkin aku boleh tahan air mata aku. Kalau lah kalian ada di tempat aku masa tu, cakap lah apa sekali pun masa tu, aku tak boleh nak hadam apa apa. Orang call tanya betul ke tidak abah dah tak ada, aku tak boleh nak cakap apa apa. Air mata yang turun dulu. 
Tak lama lepas tu baru lah aku dah boleh tenangkan diri sikit, terus aku inform kawan kawan pasal abah sebab ramai juga kawan kawan aku yang kenal dengan abah. Walaupun masa tu semangat aku dah hilang, aku paksa kan juga buat. Dari abah dekat unit forensik sampai lah ke kubur, mashaAllah ramai sangat yang datang. Terlalu ramai, kawan kawan pejabat abah semua terus ke unit forensik sampai kan pejabat tu kosong sekosongnya. Kawan abah sampai cakap,"rezeki abah aok, dia meninggal ni ramai sangat orang datang, ramai orang sayang dia." Iye memang ramai orang yang sayang abah tapi Tuhan lagi sayangkan abah. 
Bila doktor panggil waris terdekat untuk masuk buat pengecaman wajah, lagi lah aku tak kuat sampai satu tahap aku doa minta minta tu bukan abah aku. Mula mula aku memang tak nak masuk sebab aku tak sanggup nak tengok tapi doktor tu cakap kena juga masuk sebab ini SOP dia orang dan dia juga cakap yang bahagian muka abah aku ni tak ada apa apa pun. Masih sempurna macam biasa. Masuk aje dalam tu, bila doktor buka beg tu memang betul abah aku. Benda pertama yang keluar dari mulut aku, "Allah abah, kenapa abah macam ni?" Aku usap usap kepala abah mengharapkan abah bangun. 
Kalau baca daripada tajuk berita ni, nampak macam tragis benar cara abah pergi. Hakikatnya keadaan abah masih sempurna cuma patah di bahagian tengkuk dan tulang paha kiri. Abah meninggal sebab berlakunya pendarahan yang agak teruk di bahagian perut menyebabkan abah tak boleh survive. Ada staff Bank Rakyat tu cakap, masa awal awal tu jari abah bergerak gerak lagi tapi beberapa saat lepas tu tangan abah dah tak bergerak dan staff dekat situ lah yang cari kain untuk tutup abah. Allah, luruh lagi hati aku dengar tambah pula abah kemalangan masa nak hantar sarapan pagi untuk aku. Orang siap cakap, kuih cakoi tu elok duduk dalam raga motor pejabat abah. Allah. 
Masa hari abah meninggal tu ibu dengan adik aku memang dah tak kuat, aku lah yang uruskan semua daripada sign borang untuk post mortem sampai lah selesai. Kali kedua aku masuk tengok abah lepas dah siap post mortem. Sekejap sangat post mortem tu, doktor pun cakap dia orang tak operate pun sebab daripada luar dah boleh tahun punca kematian abah. Masa ni aku peluk abah, aku usap usap kepala abah. Air mata aku makin laju keluar bila nenek aku cakap, "mak ingat awak lah yang akan bela (jaga) mak, rupanya awak pergi dulu sebelum mak." Siap post mortem terus lah mandi dan kapankan abah dekat situ. 
Kali ketiga aku masuk untuk jumpa abah buat kali terakhir. Lama aku cium dahi abah, sejuk aje abah masa tu. "Tenang aje kan abah tu pergi, macam abah tengah tidur." Iye abah tidur, tapi tidur yang panjang dan tak bangun bangun. Kaki aku dah tak kuat masa tu, aku dah terduduk dekat satu sudut dalam bilik untuk tenangkan diri sendiri. Adik dan ibu aku dah sampai satu tahap jalan pun kena ada orang papah kiri kanan. Nak tak nak, aku kena juga kuatkan diri sendiri. 
Lepas aje dah siap uruskan abah, terus bawa ke masjid untuk solat. Ikut kan lepas solat dia orang nak terus kebumi kan abah tapi aku minta untuk tunggu setengah jam sebab adik beradik abah dan sepupu sepupu aku ada lagi yang belum sampai. Sementara menunggu tu, sempat lah buat sekali lagi solat jenazah dekat surau berdekatan kubur. Rezeki abah, ramai betul orang yang solatkan abah hari tu. Abah ni memang ramai sangat kawan, ada hari tu aunty Cina datang menangis nangis bila tahu abah dah tak ada. 
Terlalu ramai yang datang, sampai kan dekat unit forensik tu kita orang kena masuk guna pintu staff. Semua yang datang bagi penghormatan terakhir dekat abah, semuanya bercerita tentang kebaikan abah dengan dia orang sampai satu tahap aku tak sanggup nak dengar sebab tak kuat. Bayangkan lah sehari sebelum abah pergi, malam tu aku siap bergurau gelak gelak macam biasa dengan abah. Tiba tiba bangun esok harinya aku nak kena hadam yang abah kemalangan dan meninggal di tempat kejadian. 

Allah Allah. Perit tu masih sampai dan terasa hingga ke hari ini. 

Malam sebelum abah pergi tu, abah makan dengan berselera lauk yang ibu masak, abah siap cakap lagi, "ini lauk yang paling sedap abah makan." Abah lah teringin sangat nak makan solok lada, gulai lemak ikan tongkol dengan ikan rebus cicah kicap. Malam tu pun abah tidur elok, cuma abah ada batuk beria sikit, aku dah tak sedap hati. Terdetik masa tu, abah kenapa ni sebab abah tak pernah batuk beria macam ni. Tapi aku tak keluar pun tengok abah sebab tak lama lepas tu abah elok tidur. Pagi tu pun abah sempat bangun tengok game Liverpool. Cuma ibu cakap pagi tu abah tak cerita apa apa pun dekat ibu pasal bola macam kebiasaannya. Sebelum pergi kerja, abah sempat pesan dekat ibu, 'kereta tu boleh gerak lagi, guna lah dulu." Abah pesan sebab masa ni abah dengan ibu tengah plan nak beli kereta lain untuk ibu. Ibu cakap pagi tu abah siap tunggu kereta ibu bergerak baru abah naik motor pergi pejabat. Siapa sangka rupanya itu lah pesanan dam pandangan terakhir daripada abah, pukul 10 pagi lebih kurang, aku terima berita abah dah tak ada untuk selama lamanya. 
Alhamdulillah semua urusan haritu dipermudahkan sangat, selesai kebumikan abah sebelum asar. Kawan kawan abah ramai sangat yang membantu. Ada seorang pak cik tu, kawan masjid abah menangis nangis malam tu dia jumpa dengan aku. Dia cakap dia terasa sangat dengan kehilangan abah sebab setiap hari abah akan parking motor dekat masjid sebelah motor dia, solat pun sama sama, dengar mengaji apa semua. Dia siap cakap, malam tu dia siap bergurau lagi dengan abah dan dah sama sama rancang nanti Ramadhan nak ada satu hari berbuka puasa di masjid. Lagi lah aku rasa sedih. 
Terima kasih pak cik jadi kawan yang baik untuk abah. Saya percaya pak cik kawan yang baik sebab saban hari saya dengar abah bercerita tentang pak cik. Semoga setiap kebaikan pak cik untuk abah diberikan keberkatan dunia akhirat. Siapa sangka gurauan terakhir itu rupanya jadi kenyataan, abah yang pergi dulu. 

Lepas abah meninggal, fikiran aku memang entah ke mana mana. Hari hari menangis, balik Gombak pun seminggu yang pertama aku tak boleh nak fokus langsung. Orang datang bilik jumpa atau pun terserempak dengan kawan kawan tanya aku okay ke tidak, tak boleh nak cakap apa apa. Air mata yang turun dulu. Rindu sangat yang sampai satu tahap tidur aku pun berselimutkan kain pelikat abah. 

Nasihat aku buat kalian yang masih punyai abah/ayah/papa; hargai lah mereka selagi masih ada sebab bila satu hari nanti Tuhan ambil pinjaman yang paling berharga ini, rindu macam mana sekali pun tak mampu nak buat apa apa selain doa. Selagi ada masa ini, selalu lah balik kampung jenguk dia orang kalau tak ada apa apa halangan. Jangan berkira sangat masa, duit yang ada sebab masa yang ada ini lah nak luangkan dengan dia orang. Kalau tak mampu sangat, call lah setiap hari. Ambil gambar dan video banyak banyak untuk simpan dalam phone. Aku sekarang bila rindu sangat, mampu buka aje video lama lama sebab aku nak dengar suara abah. 

Rindu. 

Abah, 
Kalau lah kakak tahu hari Rabu tu hari terakhir kita jumpa, kakak nak peluk abah, nak cium tangan abah, nak minta maaf dengan abah. Kakak nak minta maaf kalau kakak tak jadi anak yang baik selama ini. Patut lah hari tu abah telefon tanya bila kakak nak balik, kenapa kakak tak balik balik lagi padahal anak kawan abah dah balik Jerantut masa tu, rupanya abah nak pergi masa kakak ada dekat rumah. Terima kasih abah sebab 'tunggu' kakak balik dulu sekurang kurangnya sempat juga kakak luangkan masa dengan abah tiga hari. Kalau lah masa tu kakak di Gombak, entah macam mana keadaan kakak nak terima berita kepergian abah. 

Abah, 
Tak ada salah silap dekat mana mana pun selama abah membesarkan kakak, serba serbi cukup. Abah dah jalankan tanggungjawab dan amanah abah dengan baik, tak ada langsung cacat cela di mana mana. Terima kasih abah, cuma kakak terkilan abah tak sempat tengok convo kakak padahal abah selalu tanya bila kakak habis. Tak apa abah, kakak akan habiskan juga semua ini tak lama dah. Ini kan impian abah daripada dulu. Nanti kalau ada rezeki kakak balik duduk Jerantut. Kakak dah faham kenapa abah selalu suruh kakak balik 'buat harta' dekat Jerantut, rupanya bukan sebab abah nak kakak kerja dan buat rumah dekat sini sangat pun, cuma abah nak kakak jaga ibu dengan adik adik kan abah? InshaAllah abah, slow slow kakak usahakan untuk abah. 

Abah, 
Abah rehat lah, mesti abah dah penat kan kerja keras untuk keluarga kecil kita. Tugas abah dekat dunia ni dah selesai semuanya dan dah sampai masanya abah pulang ke rumah abadi. Berehat lah abah, nanti kita sama sama jumpa dekat syurga ye abah. Sejak abah pergi ramai sangat yang membantu keluarga kita abah, kawan kawan abah selalu tanya khabar. Ada mak cik pak cik dekat pasar sampai nangis nangis bila tahu abah tak ada. Dia orang siap buat sumbangan lagi sebab dia orang cakap abah orang baik baik. Allah abah, syurga buatmu abah. 

Abah, 
Lepas ni kakak akan rindu senyuman abah, gurau senda abah, gelak tawa abah dan kakak akan rindu nak lepak dekat mamak sama sama. Lepas ni siapa nak teman kakak makan tosai lagi, abah. Tak ada dah orang nak tanya, kakak nak makan apa balik nanti. Tak ada dah abah. Semuanya akan berubah lepas ni tapi tak apa, kakak percaya abah dah berada di tempat yang jauh lebih baik. Ibu pun selalu cakap, abah ada aje ni dengan kita cuma abah dekat tempat dan dunia yang lain. 
Zulkarnain bin Malek - 01011969
Selamat Malam, Abahku Sayang 💓
Al Fatihah. 









Resepi Gulai Tempoyak Ayam

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Hari ni Nani nak share satu lagi resepi mudah yang korang boleh try buat dekat rumah. Iye sekarang memang rajin share resepi dah macam jadi blog masakan pulak. Hahah! Ceh tak ada lah yang sebenarnya baru ada kerajinan nak ke dapur dan memasak. Kalau korang macam dah lama tak nampak Nani update entry resepi tu maksudnya hm memang dah lama lah tu tak ke dapur. Jangan lah tanya lagi kenapa. Hahah! Okay selalu nya kalau orang cakap pasal Gulai Tempoyak mesti orang akan fikir ikan patin kan. Dekat Pahang ni memang Gulai Tempoyak Ikan Patin lah yang paling famous, pergi lah mana mana kedai pun mesti ada yang jual. Tapi sebenarnya bukan ikan patin aje tau yang sesuai buat gulai tempoyak, ada aje lagi ikan lain yang kita boleh buat masak tempoyak tak pun ganti kan dengan ayam. Serious sedap! Kalau korang tak pernah try lagi lepas ni boleh lah try, guna resepi dekat bawah ni okay! Simple aje resepi nya, pejam mata pun boleh buat. Eh? 
Resepi Gulai Tempoyak Ayam
Bahan bahan yang diperlukan, cili dalam segenggam (ikut tahap kepedasan masing - masing tau), kunyit hidup dan tempoyak. Tiga bahan utama ni kisarkan sampai lumat. Bahan bahan lain macam daun kesum tu optional aje lah, kalau korang tak nak letak pun tak apa tau. Hah itu aje lah bahan bahan yang diperlukan. 
Cara - caranya pula, korang masukkan bahan yang dah dikisarkan tadi dalam periuk. Tambah lah air juga tau ikut suka korang nak tahap kepekatan kuah macam mana. Lepas tu masukkan garam kemudian masukkan ayam dan daun kesum. Siappp! 
Resepi Gulai Tempoyak Ayam
Makan nasi panas panas dengan gulai tempoyak ni lepas tu ada pula ikan masin hei memang nikmat donia! Hahah! Simple aje kan resepi nya, korang leburkan aje semua sekali dalam periuk lepas tu tunggu aje gulai tu mendidih. Kalau dekat Kuala Lumpur ni, memang mahal okay gulai tempoyak. Sekali makan mahu pergi dia sampai RM10 ke RM12 semangkuk untuk ikan patin padahal dekat Pahang tu harga seekor ikan patin. Heheh. Plus, dekat sini susah kan nak dapat kan ikan patin segar so ganti kan lah dengan ayam. Nak lagi sedap, masukkan cendawan sekali. Fuhh! Actually, ini pun first time Nani try buat sendiri gulai tempoyak, tak sangka menjadi. Selama ni asyik makan yang ibu masak aje. Heheh. Korang suka tak makan gulai tempoyak? 


Aiskrim Mickey Mouse Nestle

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Kalau hari tu kita bercakap pasal Ice Cream Kit Kat Baru, hari ni pula Nani nak share pasal Ice Cream Mickey Mouse. Hah korang tahu ke tidak pasal kewujudan aiskrim Mickey Mouse ni hah? Tak silap Nani, ini pun antara aiskrim keluaran Nestle. Rasanya memang sekarang tengah musim macam macam jenis aiskrim baru yang keluar dekat pasaran. Hahah! Untuk Nani yang memang peminat tegar aiskrim ni, memang takkan lepaskan lah 'peluang' untuk beli. Nak juga kan rasa, dan macam biasa beli sebab terpengaruh dengan masyarakat di Twitter. Hahah! Hari tu masa tengok berita dekat Tv3 memang dah nampak dia orang promosi kan Ice Cream Mickey Mouse ni. Tapi sebab masa tu baru aje launching so tak banyak lagi mart yang jual aiskrim ni. Sekarang ni jangan cakap lah, banyak dah okay mart yang jual. Semalam pergi Aeon Big dekat Wangsa Maju pun dah ada juga dah aiskrim ni. So, sedap ke tidak aiskrim Mickey Mouse ni? 
Aiskrim Mickey Mouse Nestle
Pada Nani Aiskrim Mickey Mouse ni jauh lagi sedap berbanding dengan Aiskrim Kit Kat yang hari tu. Kali ni memang Nani recommend untuk korang beli dan cuba sendiri. Sedap dia tu sampai rasa tak cukup lah makan sebatang aje. Heheh. Dalam aiskrim ni siap ada caramel dan coklat lagi. Puas hati makan aiskrim ni cumanya Nani rasa size dia macam kecil sikit. Hahah! Kalau korang tak pernah try lagi aiskrim Kit Kat dengan aisksrim Mickey Mouse ni, better korang beli yang Mickey Mouse. Confirm tak menyesal, entah entah nak repeat lagi beli macam Nani. Eh? 
Aiskrim Mickey Mouse Nestle
Comel sangat okay bentuk aiskrim Mickey Mouse ni pun. Harga untuk sebatang aiskrim Mickey Mouse ni RM 3.60 aje. Dari segi harga pun, aiskrim ni lagi murah berbanding dengan yang Kit Kat hari tu. Murah murah pun sedap okay! Macam biasa lah korang boleh cari dekat 7Eleven atau pun mana mana mart yang berhampiran. Patutlah ramai orang suruh try, rupanya memang sedap. Tak sia sia duit beli aiskrim ni. Macam biasa - ini adalah pandangan Nani sendiri. Mungkin pada Nani sedap aiskrim ni tapi pada korang biasa biasa aje -  citarasa kita kan tak sama. Hah korang pula dah pernah try ke belum aiskrim Mickey Mouse ni? Sedap ke tidak pada tekak korang? Cuba share sikit dekat bawah.

Rutin Penjagaan Muka Harian

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Iye hari ni nak cerita pasal skincare pula - actually ini antara skincare yang Nani beli dekat website Althea Korea. Dah lama sebenarnya nak share dengan korang tapi asyik 'peram' aje dekat dalam draft. Hahah! Kalau nak tahu, Nani dulu bukan lah sejenis yang akan buat 'skincare routine' ni. Memang sangat malas okay sampai lah terbaca dekat Twitter pasal kepentingan penjagaan muka baru lah tergedik gedik nak buat. Sebenarnya susah juga nak cari produk yang betul betul sesuai dengan kulit muka kita. Banyak kali juga Nani try and error sampai lah jumpa yang betul betul ngam. Setakat ni, Nani memang tak pernah lagi lah ada problem muka breakout teruk sangat. Cuma kadang kadang tu aje lah naik jerawat apa semua, normal okay benda tu. Heheh. Masa awal awal buat skincare routine ni, memang Nani buat yang paaaling basic aje - cleanser, moisturiser dengan sunscreen. Bila dah strong buat yang tiga ni, baru lah Nani beli toner, scrub semua tu. Tapi ada aje masa Nani skip buat bila datang rasa malas tu. Hahaha! Kalau time tu penat sangat, memang kelaut semua skincare routine ni hah. 
Macam yang Nani cakap tadi semua product ni Nani beli melalui website Althea Korea. Ada certain product yang Nani dah pernah share dengan korang dulu macam face mask, sunscreen dengan toner tu. Seriously toner Etude House Soon Jung tu paaaaling best. Dalam banyak banyak toner yang Nani pernah try, yang Etude House punya Nani paling suka. Cumanya produk ni tak ada dekat drug store, kena cari online. Nak senang korang boleh beli dekat Althea Korea tak pun Hermo. Dua ni antara yang famous jual produk skincare dari Korea. 
Next product yang paaaaling best Nani guna - moisturizer Klairs. Kulit Nani jenis yang kering tau, so memang kena cari moisturizer yang bebetul elok. Dulu Nani pernah guna moisturizer Pudding Cream yang ada jual dekat Watsons, best jugak tapi lepas dah try yang Dear Klairs ni terus aje lah stick dengan yang tu. Tak tukar dah dengan yang lain. Hahah! Memang mahal sikit product Klairs ni tapi bukan every month pun beli, kadang kadang dua bulan sekali macam tu. Sumpah best moisturizer yang ni!
Next, eye patch koelf - ini Nani beli sebab baca Mek Onie punya review. Lepas Onie cakap benda ni best kemain, terus add to chart hahah. Biasa lah, kadang kadang memang ada masa yang kita macam tak cukup tidur lah, tak cukup rehat & bawah mata tu mesti nampak gelap. Bila guna ni dapatlah kurangkan sikit gelap bawah mata tu & tak ada lah nampak tak bermaya sangat mata. Hahah! Sejuk aje bila letak dekat bawah mata tu & bau pun sedap. Kalau koarang nak cari eye patch yang ada hydrogel, memang Nani recommend yang ni. 
Last sekali, product Laneige Sleeping Mask ini hah. Actually Nani beli sebab baca review ramai yang cakap product ni best tau. Dulu Nani pernah try guna yang tester tapi tu yang lavender lah, cuma macam tak nampak sangat lah kesannya. Bila ramai yang cakap best, Nani pun beli lah yang size besar ni tapi tetap juga sama tak macam berkesan sangat dekat kulit Nani. Rasa membazir juga lah sebenarnya beli. Hahah! Nasib baik lah tak sampai tahap muka jadi breakout ke apa. Itu yang Nani cakap tadi, kena selalu try and error product skincare ni sebab boleh jadi sesuai dengan kulit orang lain tapi tak sesuai dengan kulit kita. Gittew! Banyak juga lah sebenarnya duit habis beli skincare ni, nasib baik lah bukan beli setiap bulan. Hahah! So, korang punya skincare routine pula macam mana? Ada tak product yang sama dengan Nani yang korang pakai? 

Resepi Sambal Tumis Petai Tempoyak

Assalamualaikum & Hello.  
Hai korang! Hari ni nak share lagi resepi yang jadi fav semua orang. Eh yeke? Suka hati kan buat statement sendiri. Hahah! Walaupun zaman sekarang ni dah macam macam jenis sambal yang orang buat dan jual, sambal yang masak sendiri juga yang paling suka. Nama pun air tangan sendiri kan mana nak sama dengan yang kita beli. Pergi lah tengok dekat Instagram, Facebook memang ramai betul yang buat bisnes jual sambal ni, cuma sedap dengan tidak aje. Nani tak pernah lagi beli sambal tempoyak ni, selalunya beli macam sambal goreng garing tu aje tak pun sambal hitam. Kalau macam sambal tempoyak tetap jugalah nak makan yang buat sendiri. Bukan apa takut kang dapat sambal yang masam sangat pun tak sedap juga. So buat sendiri juga yang paling puas hati. Nak buat sambal tumis petai tempoyak ini simple aje sebenarnya - cuma kena rajin aje. Hahah! Kalau korang teringin nak buat, boleh lah refer resepi dekat bawah ni okay! Bahan yang paling utama mesti lah tempoyak - tak ada tempoyak tak jadi lah buat sambal ni. 
Resepi Sambal Tumis Petai Tempoyak
Bahan bahan lain yang diperlukan untuk buat sambal ni bawang besar atau bawang holland, lada (ikut suka lah nak guna lada apa pun), ikan bilis (optional), tempoyak dalam dua ke tiga sudu besar dan minyak untuk menumis. 
Cara caranya, korang kisarkan sedikit bawang besar, lada dan juga tempoyak tadi kemudian tumis sehingga sambal garing. Kemudian masukkan petai dan ikan bilis. Ikan bilis tu memang tak goreng dulu pun, lepas tu boleh masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali, letak lah bawang holland atau bawang merah yang kita potong bulat. Siapp! 
Resepi Sambal Tumis Petai Tempoyak
Iye macam tu aje caranya nak buat sambal tumis petai tempoyak. Kalau korang tak nak letak ikan bilis, boleh aje ganti kan dengan udang atau sotong. Kadang kadang dekat rumah ni buat sambal tumis ikan bilis tempoyak aje pun boleh makan nasi bertambah tambah. Nampak aje simple lauk ni tapi sedap okay! Hahah! Petai tu banyak sebab dekat Pahang petai murah kemain, seikat tu dalam RM 10 aje. Memang buat sendiri lagi berbaloi, kalau beli mahunya sebotol sambal ni pergi dia RM 25. Siapa yang tak pernah try buat tu, boleh lah follow resepi ni okay. InshaAllah sedap kalau ikut step by step. Sambal ni lagi pedas lagi sedap makan. Selamat mencuba korang! 

Pengalaman ke Taman Air Darul Makmur Jerantut

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Asyik cerita pasal makanan aje kan dalam entry entry yang lepas, so hari ini Nani nak kongsi kan salah satu tarikan terbaru yang terdapat di daerah Jerantut, Pahang. Sejujurnya kalau tanya Nani apa yang menariknya Jerantut ni, Nani sendiri pun tak tahu nak explain macam mana. Hahah! Kalau korang sejenis yang suka kan 'nature' boleh lah datang ke sini - lebih specific lagi ke Taman Negara. Tapi hari ni bukan nak cerita pasal Taman Negara, tapi kita nak cerita pasal Taman Air Darul Makmur.  Tak silap Nani taman air ini baru aje buka dalam bulan Disember hari tu tapi baru semalam sempat jejakkan kaki ke sana. Iye memang suka pergi time weekdays baru lah tak ramai orang. Plus, tempat tempat macam ni antara tempat yang menjadi tarikan untuk budak budak kan. Awal awal ni boleh lah pergi sebab sampai sekarang dia orang masih mengekalkan harga promosi untuk dewasa dan kanak kanak. Hm, apa yang menariknya tentang Taman Air Darul Makmur ni? 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
Kaunter Tiket ke Taman Air Darul Makmur Jerantut. 
 Taman Air Darul Makmur ini terletak betul betul di bandar Jerantut - berdekatan dengan Stesen Kereta Api. Rasanya selama membesar di Jerantut ni, baru ini lah wujudnya taman air macam ni. Sebelum sebelum ni memang nan hado. Hahah! Itu yang bila orang tanya Jerantut ada apa, mesti macam krik krik kejap - tak tahu nak explain apa yang istimewanya bumi Jerantut. Kalau dari segi makanan tu memang banyaaak. 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Antara salah satu tarikan yang ada di Taman Air Darul Makmur Jerantut. Cumanya Nani tak ingat pula dah apa nama kolam yang ni. Setiap kolam dalam taman air ni memang ada nama yang tersendiri. Untuk pengetahuan korang, dekat sini, ada tiga aje kolam yang mana dua kolam sesuai untuk kanak kanak dan satu lagi kolam sesuai untuk dewasa. Air dekat sini memang cetek aje, ada lah dalam pasar betis aje ke tak sampai entah. Hahah! Memang sesuai sangat kalau nak bawa family bersantai dekat sini. 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Kolam Lubuk Tualang. 
Kolam ini lah yang Nani cakapkan tadi bersesuaian untuk dewasa dengan kedalaman air sedalam 132 meter. Nani cadangkan kalau korang ke sini tak perlu pun sewa pelampung sebab slides tu tak perlu guna pelampung. Cuma kena pastikan pakai pakaian yang bersesuaian lah, nanti kang tersekat pulak dekat slides tu. Hahah! Oh ye, kalau korang nak sewa pelampung harga RM 10 (deporsit RM5). Cumanya pelampung dekat sini tak banyak mana pun, so first come first serve. Gittew! 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Antara ketiga tiga kolam dekat Taman Air Darul Makmur ni, kolam yang dekat Pantai Cengal ini lah yang paaaling cetek sekali. Hahah! Iye, tempat ni memang sesuai sangat untuk budak budak. Kalau yang dewasa macam kita ni, biasa biasa aje - tak mencabar mana sangat lah. Setakat nak pergi main air suka suka tu okay lah.  
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Gazebo pun ada juga dekat sini tapi macam biasa lah ye berbayar. Satu gazebo ini harga nya RM 30 (deposit RM5) lengkap dengan kemudahan kipas. Ini pun tak boleh booking awal jugak - konsep nya first come first serve. Kalau korang datang dengan family besar, sesuai lah untuk sewa gazebo ni. Uniknya dekat sini, setiap gazebo ni ada nama yang tersendiri. Kalau korang tak nak sewa gazebo pun tak apa sebenarnya, ada aje meja kecil dekat sekitar kawasan kolam.  
Taman Air Darul Makmur Jerantut
 Antara kemudahan lain yang ada dekat sini macam locker ini lah. Cuma Nani tak pasti berapa harga untuk sewa locker. Nani semalam pergi memang tak ramai orang langsung, so letak aje beg dekat meja biasa tu. Selain daripada locker, dekat dalam ni ada juga disediakan musolla untuk lelaki dan perempuan, kemudahan tandas yang bersih dan parking yang luas. Iye serba serbi lengkap dalam ni hah. 
Taman Air Darul Makmur Jerantut
Ini pula harga untuk rujukan korang yang nak ke Taman Air Darul Makmur. Buat masa ni, dia orang masih lagi memperkenalkan harga promosi RM16 untuk dewasa dan RM13 untuk kanak kanak. Tapi Nani tak pasti sampai bila harga promo ni. Hm pendapat Nani secara personal, dengan kemudahan yang disediakan rasanya lebih sesuai dengan harga RM16 berbanding dengan harga RM20. Kolam pun cuma ada tiga aje dekat dalam ni dan kemudahan lain pun kalau kita nak guna kena tambah lagi duit bukan termasuk dengan harga yang kita bayar mula mula tu. Tapi ini pendapat Nani aje lah okay!
Taman Air Darul Makmur Jerantut
Untuk pemnambahbaikan pula, Nani rasa yang paling utama dari segi air kolam tu lah. Masa Nani pergi semalam, air kolam ni macam agak kotor terutama dekat kawasan kawasan tepi tu - ada rumput rumput yang masuk dalam kolam tapi tak dicuci. Pada Nani, kalau dah bayar mahal mahal sebaiknya pihak yang bertanggungjawab kena lah pasti kan kebersihan terjaga sentiasa. Lain lain memang tak ada masalah. Untuk korang yang nak ke sini, boleh lah check it out Instagram atau Facebook Taman Air Darul Makmur ni untuk tengok watu operasi dia orang. Ada hari yang dia orang akan tutup - mungkin untuk kerja kerja pembersihan lah kot. Harap harap next time pergi ada improvement yang dibuat. Sayang kalau tempat macam ni tak dijaga dengan elok. 

Teh Tarik | Origina Dairy

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Baru ni pergi 7Eleven semata mata nak cari air Origina Dairy flavour Teh Tarik. Gigih sangaat kaan! Hahah! Iye ini sebab kawan Nani cakap air ni sedap. Dulu pernah aje nampak Remy Ishak promote air ni (dia duta kot - ke founder tah) tapi masa tu tak rasa pun nak beli. Biasa lah kan; bila orang cakap sedap baru boleh beli. Tak silap Nani ada banyak flavour air keluaran Origina Dairy ni cuma masa Nani pergi 7Eleven hari tu ada tiga flavour aje yang available - Teh Tarik, Coklat dengan Kurma. Nani sebenarnyaa tak pernah minum susu Kurma jenama selain daripada Farm Fresh sebab takut tak sedap - so tak beli lah flavour yang tu. Coklat pula tak berapa minat sangat, itu yang ambil Teh Tarik. Plus, kawan Nani pun recommend untuk beli yang Teh Tarik ini hah. Biasa lah, pengaruh rakan sebaya ni memang lain macam sikit aura dia. Eh tibeee! Hahah! Kalau korang nak tahu flavour apa lagi yang ada - maybe korang boleh check it out dekat Instagram atau Website dia orang. Tak salah Nani, selain daripada air dairy milk macam ni ada juga air flavour buah buahan. 
Teh Tarik | Origina Dairy
Harga satu pouch air Origina Dairy ni dalam RM 4.50 tak silap Nani. Alamak tak berapa ingat pula - tapi lebih kurang itu lah harga nya. Memang tak lebih daripada RM5, itu yang Nani pasti. Kalau korang jenis suka kan air yang kurang manis, memang wajib try Teh Tarik keluaran Origina ni hah. Sedaap! Next time boleh lah try flavour lain pulak, ingatkan rasa air ni biasa biasa aje. Hahah!  Cumanya air ni - kuat sikit rasa teh tu. Hm tak tahu nak explain macam mana, tapi walaupun rasa teh tu agak 'strong' still sedap. 
Teh Tarik | Origina Dairy
Untuk 200ml dengan harga below than RM5, memang okay sangat dah. Dekat mana nak dapatkan air ni? Korang boleh pergi beli dekat mana mana outlet 7Eleven. Selain dari 7Eleven, dekat Watsons pun ada juga jual air ni. Rasanya dua store ni memang antara yang paling senang nak jumpa kan, so korang boleh lah try tengok okay nanti. Kalau tak ada juga, hah boleh lah purchase dekat website Origina, itu kira dah last option lah tu. Cumanyaa kalau beli direct dekat website Origina Dairy, tak dapatlah nak beli satu pouch macam ni aje. Memang kena beli banyak terus. Hahah! Apa apa pun memang not bad air ni, boleh lah nak minum sekali sekala. Recommended! Korang pernah try tak air keluaran Origina Dairy ni? Flavour mana yang paaaaling sedap? Cuba share sikit dekat bawah! 

Ice Cream Kit Kat Baru

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Siapa peminat aiskrim dekat sini? Hah korang dah try ke belum Ice Cream Kit Kat yang orang asyik sebut sebutkan tu sekarang? Macam biasa, sebab terpengaruh dengan masyarakat Twitter, so Nani pun beli jugalah sebab nak rasa. Iye Nnai memang sejenis yang sangat mudah terpengaruh. Pantang ada orang cakap sedap, dia pun sibuk juga nak beli. Hahah! Sebelum ni Nani pernah aje makan tapi aiskrim Kit Kat yang dalam bentuk cone tu. Cuma baru baru ni aje, Nestle come out dengan aiskrim Kit Kat dalam versi stick macam ni. Awal awal hari tu susah juga ye nak jumpa aiskrim ni hah. Masuk 7Eleven pun tak ada stok sudahnya Nani jumpa dekat Petron. Zass terus beli - sambil tu nak jadikan content dalam blog juga. Hehehe. Harga untuk satu aiskrim Kit Kat ni dalam RM 4.50. Sedap ke tidak? Hah jom baca feedback Nani dekat bawah. By the way, ini cuma pendapat Nani sendiri tau. Macam yang Nani selalu cakap, apa apa pun ikut selera masing masing! 
Ice Cream Kit Kat Baru
Packaging memang onz sangat! Cumanya dari segi rasa pada Nani biasa biasa aje aiskrim Kit Kat yang stick ni. Tak ada lah sampai tahap sedap gila. Heheh. Nak bandingkan dengan aiskrim Kit Kat yang cone tu, Nani lagi suka yang cone. Kit Kat yang stick ni, aiskrim tu macam biasaa sangat rasanya. Tak tahu lah kot masa tu tekak Nani yang tak berapa okay. Hahah! Rasanya memang sekali tu aje lah beli - Nani memang prefer yang cone.  Lagi sedap berbanding dengan yang stick. 
Ice Cream Kit Kat Baru
Kalau korang pernah makan yang aiskrim Kit Kat cone, korang memang boleh rasa ada beza antara aiskrim Kit Kat yang cone dengan yang stick. Heheh. Sejujurnya, pada Nani harga aiskrim ni memang level level Magnum sikit so lagi better beli Magnum yang dah sah sah sedap tu. Overall pada Nani 3.5/5 aje untuk aiskrim Kit Kat ni hah, macam overrated pun iye jugak. Boleh aje setakat beli untuk rasa tu, cumanya untuk repeat kali kedua tu tak lah dah. Hahah! Cukup lah hari tu aje. Kalau baca dekat Twitter memang ramai yang cakap sedap - tapi macam yang kita tahu lah definisi sedap untuk setiap orang tu berbeza beza kan. Korang dah pernah try ke belum Ice Cream Kit Kat yang baru ni? 

Taro Pie di McDonald's

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Salam satu February. Panjang betul rasa bulan January nak habis, dengan macam macam benda yang jadi lagi. Phew! Weekdays baru ni tak ada entry yang kita update, tup tup hari Sabtu ni rajin pula buka laptop update satu entry. Hahah! Lain macam betul eh. Sebenarnya sebab tengah free, lepas tu baru ada kerajinan nak menaip. Iye benda yang paling utama kena rajin.  Memandangkan hari ini hari Sabtu so Nani nak share lah dengan korang pasal Taro Pie di Mcdonalds. Mana lah tahu kan kot kot ada yang nak lepak dekat Mcdonalds ke kejap lagi. Tapi Nani pun tak sure sama ada Taro Pie ni available lagi ke tak, sebab macam dah ada pie baru pula dekat Mekdi sekarang. Kali ni pie coklat caramel pula yang dia orang keluarkan. PieBukan setakat pie aje ada yang baru, aiskrim pun ada juga yang baru. Cumanyaa Nani tak sempat lagi nak pergi beli. Bila baca dekat  twitter ada yang cakap ice cream cheesecake tu sedap, ada yang komen biasa biasa aje. So, nak tahu sedap ke tidak - kena lah try sendiri kan! Citarasa masing masing. Hiks. 
Taro Pie di Mcdonalds
Tapi hari ni Nani bukan nak share pasal pie caramel coklat tu tapi taro pie. Sebenarnya ini first time Nani try taro pie sepanjang hidup. Hahah! Bila tengok dekat Google, rupanya taro pie Mcdonalds ni dah pernah ada dulu. Tapi Nani tak pernah pula perasan tentang 'kewujudan' taro pie ni hah. So hari tu saja lah beli sebab ramai yang cakap taro pie ni sedap. Kalau tanya Nani sedap ke tidak, mesti lah  Nani cakap sedap - cumanya semua pie dekat Mekdi ni kena makan time panas panas. Kalau makan time sejuk, memang terus jadi tak sedap. Hahah! Selalunya kalau beli memang Nani terus aje makan sebab malas lah nak reheat balik ke apa. Tak rajin! 
Taro Pie di Mcdonalds
Sebenarnya dah tak ingat berapa harga taro pie. Iye lah, beli dah lama tapi baru nak update dalam blog. Hahaha! Tapi tak lebih daripada lima ringgit lah tak silap Nani. Ikutkan tekak Nani, memang sedap taro pie ni, cumanya bila makan banyak sangat jadi macam muak pulak. Mungkin sebab Nani bukan peminat tegar ubi keladi kot. Sedap macam mana pun, rasa macam seksa jugak nak habiskan satu pie tu. Hahaha! Boleh makan half aje hari tu. Dalam banyak banyak pie yang Mekdi keluarkan, rasanya ini salah satu yang berbaloi lah untuk beli compared dengan pie cookies cream ke apa tah hari tu. Pie yang tu Nani pun tak approved sebab tak kena betul combination dia pada Nani. Korang ada ke yang dah pernah try Taro Pie ni? Kalau tak pernah lagi, lepas ni boleh lah ajak member lepak Mekdi makan pie. Heheh. Have a nice day everyone!


Cuti Tahun Baru Cina

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Ada yang bercuti lagi ke hari ni? Mana lah tahu kot ada yang ambil extra cuti ke kan. Macam biasa, bila cuti panjang sikit ni mesti masing masing ambil peluang nak berjalan atau pun balik kampung. Iye tak kira lah musim perayaan mana sekali pun tak pernah lagi tak ada issue jalan jammed. Nani memang dah ada dekat Pahang, so kali ni tak merasa lah hadap jammed tu. Seksaaa betul rasa kalau stuck dalam jammed ni, semua rasa tak kena lah. Hahah! Ada ke yang sangkut dalam jammed baru ni? Kali ni balik, memang cari juga masa jumpa kawan kawan & melawat family dekat kampung. Aktiviti wajib setiap kali balik  Pahang. Nani dulu sekolah rendah dengan sekolah menengah memang dekat Pahang, sebab tu ramai kawan area sini. Bila dapat tawaran asasi baru lah berhijrah keluar dari Pahang sampai lah sekarang ni pun. Dah rezeki kita di negeri orang, nak buat macam mana kan. Itu yang awal awal dulu bila nak balik aje ke tempat belajar, mesti syahdu semacam sebab nya tak pernah duduk jauh. Eh sekarang pun sama lagi rasanya. Hahaha! 
Bila cuti memang sinonim sangat dengan kenduri kahwin. Macam biasa, bila ada invitation kenduri kahwin memang laju kita pergi. Hahah! Bukan apa, sambil sambil tu boleh lah jumpa dengan geng geng sekolah dulu. Ini kawan sejak dari sekolah rendah lagi, kemain lama kan. Kadang kadang rasa macam tak sangka juga boleh berkawan sampai lama macam ni. Setiap kali balik Pahang, ada lah beberapa muka yang memang wajib jumpa. Banyak betul kaaan catch up session yang dia nak buat. Hahah! Jumpa depan depan lagi seronok daripada berborak dekat WhatsApp. 
Daaan misi yang paling utama; spent time dengan the whole family. Cuti macam ni aje lah boleh nampak semua orang dekat rumah. Heheh. Kalau masa lain tu susah lah nak nampak muka semua orang dekat rumah. Benda paling best sekali, of course buat ayam bakar.
Bahan bahan nak perap ayam ni simple aje - kisarkan bawang merah, bawang putih, halia, ketumbar, kunyit serbuk, garam, gula dan madu. Simple aje lepas tu hah perap lah lama mana pun yang korang nak. Hahah! Lagi lama kita perapkan ayam tu lagi sedap tau. Kalau nak bakar malam, eloknya pagi tu dah start perap ayam tu. 
Paling fav bakar ayam guna arang macam ni, pada Nani lagi sedap bakar macam ni compare dengan bakar atas kuali ajaib. Heheh. Cuma yang tak tahan tu nak tunggu ayam siap bakar lah, boleh tahan ye panas dia dengan bau asap lagi. Hahah! Semestinya bukan Nani lah yang bakar ayam hari tu, abah yang buat. Kita tolong ambil gambar aje, eh dasar sangat Nani. Memang cuti Chinese New Year baru ni habiskan masa dekat rumah aje. Berehat puas puas sambil buat catch up session dengan kawan kawan lama. Memang tak ada berjalan ke mana sangat pun, tambah tambah pula musim virus ni hah. Jaga diri okay, kalau boleh elakkan pergi ke tempat yang ramai sangat orang. Korang pula ke mana cuti Tahu Baru Cina baru ni? 

Resepi Sambal Tumis Udang Petai

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Hari ni Nani nak share satu lagi resepi simple yang korang boleh try buat dekat rumah. Tapi rasanya ramai dah yang tahu Resepi Sambal Tumis Udang ni kan, cuma mungkin cara atau ada bahan bahan yang lain sikit. Masak sambal ni memang antara fav jugaklah, hari hari buat masak sambal pun tak ada hal. Hahah! Nasi panas panas dengan lauk sambal tumis gini memang ngam habis. Tak payah ada lauk lain pun tak apa dah. Iye, memang sejenis yang suka makan pedas pedas. Kalau tak pedas tu, mula lah rasa macam tak kena. Bahan bahan yang diperlukan untuk buat Sambal Tumis Udang Petai ni simple aje - bawang besar (dikisar), cili kering (dikisar), bawang holland (potong bulat), udang, petai (optional), minyak untuk menumis dan semestinya gula garam secukup rasa. Kalau tak nak letak petai tu pun tak apa sebab ada sesetengah orang tak makan kan. Selain daripada udang, boleh juga ganti kan dengan sotong. Macam Nani kalau buat sambal tumis memang tak letak belacan sebab tak suka. Apa apa pun, masak ni kena ikut citarasa dan selera masing masing okay! Kena selalu try and error sampai lah sedap ikut tekak kita. Agittew! 
Resepi Sambal Tumis Udang Petai
Cara caranya pun mudah jugak - mula mula macam biasa lah kena tumiskan bawang besar dan cili kering yang kita dah kisar tadi. Tumis sampai cili betul betul garing kemudian masukkan gula sikit aje untuk bagi sambal tu cantik warna nya dan garam secukup rasa. Nani tak suka jugak kalau sambal ada rasa manis, so letak sikit aje - tak sampai satu sudu besar pun. Bila sambal tu dah agak garing, masukkan udang dan petai. Kacau sehingga sebati, lepas tu baru lah masukkan bawang holland. 
Ada sesetengah orang bila masak sambal, letak air asam jawa tak pun asam keping tapi untuk sambal tumis udang ni memang Nani tak letak. Tips untuk dapatkan sambal yang cantik merah macam ni tumis tu kena lama tau. Minyak pun kena banyak. So bila masak sambal ni memang kena bawa bersabar sebab lama nak tunggu cili tu betul betul garing. 
Resepi Sambal Tumis Udang Petai
Yass dah siapp. Itu aje resepi nya - cuma memerlukan kerajinan aje nak memasak. Hahaha! Ini kalau beli dekat kedai, berapa ekor aje udang boleh dapat so nak sedap, kena lah buat sendiri. Udang pun besar, puas hati okay makan. Resepi ni memang Nani guna untuk buat sambal tumis udang atau sotong aje. Kalau macam nak buat sambal ikan atau sambal ayam, lain pulak caranya walaupun nampak macam sama. Ada dua tiga jenis bahan lain yang akan Nani tambah kalau buat sambal ikan atau ayam. Next time kalau ada masa Nani share dengan korang okay! Untuk yang baru berjinak jinak nak try buat Sambal Tumis Udang Petai, boleh guna kan resepi Nani ni okay. Selamat mencuba! Korang punya style masak sambal pulak macam mana? Cuba share sikit dengan Nani dekat bawah!

Tebus e-Tunai Rakyat Melalui Aplikasi eWallet

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Semalam meriah okay timeline social media pasal e-Tunai Rakyat ni hah. Masing masing update cara nak tebus duit RM30 tu. Macam biasa, bab bab duit ni kita memang laju. Hahah! Hei 30 ringgit pun jadi lah, lepas juga nak pergi beli  Mcd ke Tealive ke. Eh? Hah korang dah tebus ke belum tu? Actually, ada banyak aje eWallet yang kita boleh buat penebusan e-Tunai Rakyat ni. Antaranya melalui aplikasi Grab, Boost dan juga TnG. Ramai yang cakap lagi berbaloi guna app TnG sebab nanti dapat bonus lagi RM30 so total semua sekali RM60. Nani ternampak pasal ni sebab ada yang share dekat Twitter tapi tak sure lah macam mana cara nya untuk dapatkan bonus lagi RM30 tu sebab Nani pun tebus guna app Grab. Rasanya memang ramai yang layak untuk dapatkan e-Tunai Rakyat ni sebab syaratnya pun sikit aje. Asalkan umur atas 18 tahun dan pendapatan tahunan bawah daripada 100k hah boleh lah minta. Paling penting kena lah ada salah satu aplikasi eWallet tu yang kita install dekat dalam phone. Gittew! 
Tebus e-Tunai Rakyat Melalui Aplikasi eWallet
 Walaupun kita ada sampai tiga akaun eWallet sekali pun, nanti duit tu akan masuk dekat salah satu akaun aje tau. So apply lah ikut akaun eWallet yang korang suka. Heheh. Macam Nani, memang app Grab lah yang jadi pilihan sebab nya app tu aje yang selalu guna. Kadang kadang tu dalam seminggu sampai dua tiga kali order makanan thru Grab Food. Heheh. Bukan apa, sambil sambil tu nak collect point sekali. 
Tebus e-Tunai Rakyat Melalui Aplikasi eWallet
Macam Nani memang dah pernah guna app Grab Pay ni, so tak ada masalah untuk verification. Cuma semalam kena selfie aje dekat ic sendiri, lepas tu settle. Ingatkan ambil masa dua ke tiga hari untuk duit masuk ke dalam akaun eWallet tapi rupanya sekejap aje. Nani buat pagi semalam, tengah hari tu duit dah masuk dah dalam akaun. Cepat pulak sebab tengok orang lain ada yang kena tunggu sampai ke lima hari. 
Tebus e-Tunai Rakyat Melalui Aplikasi eWallet
Ini pulak sebahagian daripada reward yang Grab offer lepas dah dapat e-Tunai Rakyat tu. Kalau korang tak sempat nak claim lagi, boleh lah buat terus okay lepas ni. Mudah sangat cara nak claim duit tu, follow aje step yang dia suruh. Duit yang kita dapat tu boleh lah guna sampai 14 March 2020. Elok aje duit tu masuk dalam eWallet, kemain banyak Grab ni bagi promo. Kalau sebelum ni, jarang ye nak dapat promo dari Grab. Hahah! Ini siap ada RM5 off bila guna Grab Car. Yass memang akan manfaatkan sepenuhnya lah promo yang ada dekat app Grab ni. Hahah! Nani selalunya guna promo untuk Grab Food or Grab Car aje, boleh lah jimat juga sikit sikit kan. Heheh. Korang pulak dah terima ke belum e-Tunai Rakyat ni? 

Resepi Bihun Sup Mudah

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Rasanya macam dah lama Nani tak share resepi dekat dalam blog ni; last hari tu buat masak paprik ayam tak silap. Heheh. So hari ni nak kongsi kan dengan korang Resepi Bihun Sup Mudah. Iye resepi ni memang simple sangat, campak campak aje lepas tu dah siap dan boleh makan. Biasa lah dapur bujang kan eheh. Bila dah jemu asyik makan nasi hari hari, sekali sekala kita tukar lah menu pulak makan bihun sup. Bahan bahan yang diperlukan semestinya bihun (dicelur sampai lembut dalam air panas) & untuk sup tu pulak, Nani tumiskan bawang merah, bawang putih (tumis sehingga garing), kemudian masukkan ayam (kalau nak - kalau tak nak boleh skip part ni). Nani selalunya akan make sure ayam tu dah half cooked, baru Nani masukkan sup bunjut or rempah sup dan tambah air biasa. Last sekali, mesti lah kena tunggu sampai sup tu masak. Hari tu Nani buat ayam carik, so bila kuah sup dah mendidih, Nani keluarkan ayam tu. Bila ayam dah sejuk, boleh lah carik carikkan sehingga halus. Settle! Kalau rasa macam malas nak buat ayam carik, korang potong aje ayam tu kecil kecil, masak aje sekali dalam sup. Alah macam kita selalu tengok mak mak kita buat sup ayam tu. 
Resepi Bihun Sup Mudah
 Bila buat bihun sup ni, yang paling penting sekali semestinyaa sambal kicap. Sambal kicap versi Nani senang aje, tumbuk cili dengan bawang goreng lepas tu tuang kicap. Hah jadi lah pekat macam dalam gambar.  Bahan bahan lain tu optional aje tau, kalau korang tak nak pun tak apa. Nani jenis yang kalau makan bihun sup, wajib ada kacang goreng, fish cake (digoreng atau direbus sekejap), ayam carik dan juga bawang goreng. Kalau ada taugeh dengan bergedil lagi power! Tapi dah nama pun yang simple kan, so kita guna aje lah bahan apa yang ada dekat dapur. Gittew! 
Resepi Bihun Sup Mudah
Hah lepas tu boleh lah makan sampai puas hati. Hahah! Hari tu Nani punya kacang goreng tu tergaring sikit, itu yang warna gelap semacam. Api pun kemain besar - nasib still boleh makan lagi. Tauhu tu pun dah alang alang ada lagi dalam peti ais, kita campak masuk dalam sup. Masak sendiri ni ikut suka aje kita nak masukkan apa, asalkan sedap. Simple aje kan resepi nya, hah lepas ni korang boleh lah try buat sendiri pulak dekat rumah. Kalau rasa tak nak makan dengan bihun, boleh ganti kan dengan nasi impit, mee kuning atau pun kuey teow. Ikut suka masing - masing. Nani ni time rajin, boleh lah masak macam macam. Bila sampai angin malas dia tu, apa pun tak jadi. Hahah! Lepas ni kalau buat sup, nak try pulak buat sambal merah yang macam dekat belah utara sana. Nanti kita try cari resepi sambal merah tu, kita buat sampai jadi. Kalau korang pernah buat ke, boleh lah share resepi sambal tu dengan Nani dekat bawah okay! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page