Pengalaman ke Batu Caves

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Iye harini nak share pengalaman Nani sendiri ke Batu Caves (walaupun cerita ni bulan Oktober haritu tapi tetap jugak nak share). Hahah! Hari tu sebulan lebih hah berehat dari blog. Lama betul berehat tu, banyak cerita yang tak sempat nak kongsi dengan korang. Sempena tengah ada mood nak menulis ni, boleh lah kita buat throwback sikit eheh. Sepanjang tiga tahun jadi penduduk Gombak ni, hari tu first time Nani pergi Batu Caves, itu pun sebab nak kena buat research sikit tentang adat & budaya dia orang. Kalau bukan sebab itu, rasanya tak tahu lah bila akan pergi. Sebelum ni asyik tengok dari jauh aje, lepas tu sendiri tertanya tanya ada apa dekat atas tu. Bila dah pergi, baru lah tahu serba serbi pasal tempat ni. Nani hari tu pergi time weekdays (masa tu nak dekat Deepavali) pun ramai orang tau & mostly tourist lah. Masa Nani pergi tu pun dia orang ada hari kesyukuran so boleh lah tengok sikit sikit aktiviti dia orang. Tapi nasihat Nani kalau nak pergi, better pergi pagi sebab redup sikit cuaca. Parking pun luas aje dekat area Batu Caves ni, cumanya kena bayar lah RM 5. 
Batu Caves
Mula mula sampai tu excited juga lah nak explore semua benda. Plan asal nak ronda dekat area bawah tu aje tapi dah alang alang sampai kan, kita mendaki jugalah sampai ke atas sana. Sekurang kurangnya nanti bila orang tanya, boleh lah dengan bangga nya cerita dah pernah naik & masuk sampai ke dalam gua Batu Caves tu. Hahahah! Motippp sangat kan. Hei tu pun satu achievement tau dapat naik sampai atas untuk Nani yang jarang jarang nak buat aktiviti mendaki semua ni. Masa ni around pukul lapan lebih macam tu, so cuaca pun redup aje lagi tak panas sangat. 
Batu Caves
 First sekali kita orang masuk dalam kuil dekat bawah tu, tapi Nani tak ingat apa nama kuilnya. Macam Nani cakap tadi, masa tu dia orang ada macam hari kesyukuran so memang ramai lah orang. Tapi boleh aje tau untuk kita masuk dalam ni. Sama macam rumah ibadat yang lain, nak masuk sini kena lah pakai proper attire, tak boleh pakai sembarangan aje. Kalau pakai skirt pendek pun dia orang tak bagi masuk. Iye lah rumah ibadat kan. 
Hari tu ada borak dengan sorang uncle ni, dia cakap dia orang akan cat tempat ni 12 tahun sekali aje. Tak kira lah lusuh macam mana pun warna bangunan tu, selagi tak sampai 12 tahun dia orang takkan cat baru. Tapi Nani tak sure lah sejauh mana kesahihan benda ni, cuma yang dia bagi tahu macam tu lah. 
Batu Caves
Daaaan misi yang tak dirancang, mendaki beratus ratus anak tangga naik ke atas tu. Phew banyak kali juga lah actually berhenti nak boleh sampai ke atas tu. Penat dia jangan cakap macam mana. Hahah! Bab bab mendaki semua ni memang bukanlah 'nature' Nani ye, sangat jaraaaang buat aktiviti macam ni. Tangga tu curam juga lah so sepanjang naik dengan turun memang tak ada nya nak tengok phone ke apa, fokus aje pandang tangga. Hahaha! Seraam wak, takut betul kalau terjatuh. Sampai aje atas tu serious mengah gila, terus lah pergi kiosk beli air & guess what sebotol air dekat atas tu  RM5. Menyesal ye tak bawa air siap siap, tapi sebab penat beli juga lah walaupun harga serupa macam dekat atas flight. Hahaha! 
So, dekat atas tu ada apa? Dekat atas tu ada kuil juga, Nani tak pusing habis pun. Rasa macm ada banyak kuil sebab dekat dalam tu ada lagi tangga yang nak kena panjat. Tapi sebab masa tu kita orang dah penat, so tak sanggup dah nak mendaki. Hahah! Sekejap aje dekat atas tu. Ambil gambar dua tiga keping lepas tu turun semula. Turun tu laju lah taaaapi fuhh gigil weh kaki lepas dah jejak jalan dekat bawah tu. Hahah! Kalau orang ajak lagi lepas ni naik atas tu, rasanya memang tak nak dah. Cukuplah sekali tu aje, penat weh.  Tapi okay lah, sekurang kurangnya ada juga pengalaman pergi Batu Caves. Gittew! Korang pernah ke sampai sini? 

Shopping Haul | Jalan Jalan Japan di M3 Mall

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Weekend baru ni Nani ke M3 Mall dekat Taman Melati, saja lah cuci cuci mata sebab dah lama tak 'ukur jalan' dalam mall. Hahah! Bila dah pusing pusing tu, ternampak lah outlet Jalan Jalan Japan ni hah. Memang tak fikir banyak kali dah, terus ajak kawan masuk situ. Plan asal nak tengok tengok aje tapi kesudahannya keluar dari situ dengan satu beg plastik besar. Hahaha! Sakan dapat shopping. Dua jam okay Nani 'berkampung' dekat dalam outlet tu sebab macam macam rasa nak beli. Nani sebenarnya first time masuk outlet Jalan Jalan Japan ni, hah terus terkejut tengok harga barang dekat sini murah kemain. Semua barang dekat sini barang preloved tau tapi ada tu yang tak macam barang preloved pun. Kualiti elok & ada yang nampak macam baru lagi. Itu yang jadi sampai dua jam pusing satu kedai. Nasib baik ada dengar bisikan orang sebelah ajak balik, kalau tak mungkin lagi lama Nani dekat dalam tu. Hahah! Lepas ni dah tahu dah mana nak cari barang barang preloved yang berkualiti dan murah, memang tak pergi tempat lain dah, terus aje ke Jalan Jalan Japan. 
Jalan Jalan Japan
 Ada banyak lagi tau outlet Jalan Jalan Japan ni, korang boleh check it out dekat website Jalan Jalan Japan outlet yang terdekat dengan korang. Nani pilih M3 Mall, Taman Melati ni sebab senang nak pergi. Serious outlet Jalan Jalan Japan ni besar, rasa macam semua benda ada jual dekat sini. Baju, beg, kasut, mainan, peralatan khemah hah semua lah ada. Nani macam biasa lah, tempat pertama yang Nani tuju bahagian kasut. Rambang mata tengok sebab banyaaak sangat pilihan yang ada. Heels pun ada juga tau! 
Jalan Jalan Japan
 Dekat bahagian kasut ni pun dah berjam pilih, apatah lagi dekat bahagian lain. Nani hari tu lepas pusing punya pusing last last dapatlah sepasang sandal dan sepasang heels. Nak juga beli heels sepasang walaupun tak tahu lah bila nak pakai tu. Hahaha! Punya lah banyak pilihan dekat sini sampai siap bersila lah dekat lantai tu nak cari mana kasut yang sesuai. Lain macam betul shopping kali ni. Dekat sini kena pandai cari tau, sebab semua barang barang ada satu saiz tu aje. 
Jalan Jalan Japan
 Nampak tak tu, elok lagi kan kualiti heels ni. Nani berkenan sangat masa nampak heels ni tapi tu lah, tak muat pulak dengan kaki. So terpaksa lah letak balik dekat rak, sedih kita wakk sebab cantik sangat. Daaaan yang paling penting, heels ni RM15 aje sepasang, murah sangat kan. Nani ingatkan dalam tiga puluh ke atas macam tu rupanya RM15 aje. Kalau korang datang Jalan Jalan Japan ni bawa RM 20 pun Nani rasa macam macam korang boleh dapat bawa balik tau. 
Jalan Jalan Japan
 Tunjuk sikit sandal beli dekat Jalan Jalan Japan hari tu. Nani suka sandal macam ni sebab sesuai & senang untuk pakai ke mana mana. Warna soft blue ni pun antara warna fav juga lah ni. Serious selesa tau sandal ni. Nasib baik haritu jumpa juga sandal yang sesuai dengan saiz kaki Nani sebab banyaknya yang tak berapa ngam. Sandal ni RM 30 sepasang, still okay lah harga tu sebab yang ni serious nampak macam baru. Kalau barang barang branded pun harga mahal sikitlah daripada yang lain. 
Jalan Jalan Japan
 Paaaaling suka heels yang ni, bila try hari tu & muat memang terus kita ambil wak. Hahah! Warna pun cantik, boleh lah pakai nak pergi wedding sesiapa nanti. Balik tu lepas lap lap sikit dengan air, terus berkilat nampak macam baru. Heels ni murah aje, RM15 sepasang. Percayaaalah korang dekat tempat lain memang tak dapat tau harga macam ni. Serious berbaloi pergi Jalan Jalan Japan. Selain daripada sandal dan heels macam yang Nani beli ni, sport shoes, sneakers pun ada juga tau. 
Jalan Jalan Japan
 Selain daripada kasut, kimono pun ada juga dekat sini. Iye lah, nama pun kedai Jalan Jalan Japan, mesti lah ada kimono dan yakuta. Bayangkan ada dua ke tiga row kimono dekat sini, rambang mata Nani tengok. Walaupun tak pernah jejak lagi bumi Japan, sekurang kurangnya merasa lah juga pakai Kimono kan. Cakap aje nak kimono yang macam mana, semua ada. Nani first time pakai kimono ni hari tu so jakun lah sikit kita. Hahah! Siapa yang nak cari kimono cantik cantik, recommended untuk datang sini. 
Jalan Jalan Japan
Hah tengok lah tu banyak kan pilihan kimono yang ada. Range harga utuk kimono ni around RM40 macam tu. Mahal sikit sebab ini antara barang branded juga di Jalan Jalan Japan. Tapi serious kain kimono ni best! Hari tu, untuk pertama kalinya dalam hidup Nani pakai kimono. Hahah! Cantik okay kimono ni dengan bunga bunga kecil tu lagi. Tiba pulak Nani rasa menyesal sebab tak beli hari tu. Plus, kalau beli pun tak tahu nak pakai pergi mana, itu yang kimono ni tak masuk dalam list. Hiks. 
Jalan Jalan Japan
 Baju tshirt pun banyaak dekat sini okay! Apa yang Nani suka dekat Jalan Jalan Japan ni, untuk bahagian baju - dia orang dah gantung siap siap ikut saiz. So kalau korang pergi sini, boleh lah tengok warna dekat bahagian hanger tu. Memang staff JJJ ni dah susun ikut saiz, korang pilih aje mana satu saiz yang korang pakai. Mudah kan kerja kita, tak payah lah kita sampai nak belek banyak banyak kali baju tu saiz apa. Selain daripada tshirt, sweater dan baju winter coat pun ada tau jual dekat sini. 
Jalan Jalan Japan
Hah tu pegang dua dua baju tu sebab dah start confuse nak ambil yang mana satu. Perempuan kan, macam tu lah lagi lagi bila shopping. Semua benda rasa nak ambil beli. Hahah! Bila banyak sangat pilihan ni pun payah jugak sebab tak tahu nak yang mana satu. Kalau korang boleh nampak dekat dalam gambar atas ni, dekat bahagian hanger tu ada warna pink & biru. Itu lah labelling yang Nani cakap tadi so before korang pilih baju, boleh tengok dulu siap siap hanger tu warna apa
Jalan Jalan Japan
 Section last sekali yang Nani pergi untuk ladies fashion ni, semestinyaa beg. Banyak wak beg yang ada. Dekat sini paling banyak tau Nani beli, sampai tiga beg okay! Fuhh memang kuat betul penangan Jalan Jalan Japan. Kalau dah beli sampai tiga tu, jangan tanya lah cantik ke tidak beg nya. Mesti lah cantik, kalau tak, takkan lah kita beli banyak sampai macam tu. Kawan kawan Nani yang dah tahu pasal kedai ni pun masing masing tak sabar nak pergi shopping. Tergugat lah tu tengok barang barang murah tak masuk akal. 
Jalan Jalan Japan
 Ini beg pertamaa yang Nani masukkan dalam bakul. Hahah! Nani sebenarnya dah lama sangat tau nak beli beg rotan macam ni tapi tu lah kalau dekat Instagram harga semua atas RM50 untuk satu beg. Mahal sangat. Hari tu dekat Jalan Jalan Japan baru RM15 satu beg rotan ni hah. Memang terus ambil letak dalam bakul. Bila Nani upload gambar ni dekat Facebook & Instagram, ramai pulak dah yang berkenan tengok. Serious cantik dan unik sangat tau beg rotan ni. Paling sukaa! 
Jalan Jalan Japan
 Ini pulak beg galas biasa. Nani saja beli sebab senang nak letak laptop untuk bawa ke kelas. Ini pun RM10 aje satu, Kualiti elok lagi, zip okay, kain pun bukan jenis yang berbulu. Puas hati beli barang macam ni hah. Konsep dia pergi Jalan Jalan Japan ni kena rajin aje, rajin membelek semua barang yang ada, jumpa lah mana satu yang berkenan di hati. Banyak tu pilihan, tipu kalau tak ada satu pun yang nak beli nanti. Takut kang hajat nak beli dua barang, tiba tiba keluar ada 10 barang. Hahaha! Bahaya tu. 
Jalan Jalan Japan
Ini last lah beg yang jadi pilihan Nani, beg galas juga ni tapi Nani nak buat beg untuk letak buku dengan file. Perempuan kan, setiap beg tu function dia lain lain, tak boleh guna satu beg aje. Hahah! Hasil dua jam shopping dekat Jalan Jalan Japan, dapat lah dua pasang kasut & empat beg. Phew kalau lagi lama hari tu rasanya, lagi banyak tu Nani borong. Overall memang Nani puas hati shopping dekat Jalan Jalan Japan ni hah sebab harga barang semua murah murah. Recommended sangat untuk korang shopping dekat sini. Harga murah melampau sampai rasa macam tak logik bila tengok kualiti barang tu still okay. Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang Jalan Jalan Japan ni, jangan lupa check it out website & Facebook JJJ dekat bawah ni. Korang pulak, ada ke yang pernah masuk mana mana outlet Jalan Jalan Japan ni?

Bomboloni Sedap di Kuala Lumpur

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Finally it's Fridaaaay! Iyeee minggu ni paling hectic sampai rasa tak sabar sabar nak tunggu weekend. Banyak benda nak buat weekend ni dan salah satunya nak pergi shopping. Eh? Hahah! Shopping ni boleh jadi terapi nak bagi hilangkan stress okay. Heheh.  Biasa lah bila hujung tahun ni memang busy dia lain macam. Sebut pasal hujung tahun, hah macam mana dengan azam yang korang buat awal awal dulu. Tercapai ke tidak tu? Kalau tanya Nani, mesti lah banyak yang tak tercapai. Hahah! Tak apa, boleh renew dan bawa ke tahun tahun seterusnya. Gittew! Actually hari ni Nani nak share dengan korang bomboloni terzedaaap yang Nani pernah makan. Ini pun antara seller yang jumpa dekat Instagram jugak lah ni. Dekat Instagram tu memang banyak orang jual makanan; cumanya tak tahu sedap ke tidak aje. Tapi alhamdulillah setakat ni yang Nani jumpa mostly jenis yang memang ikhlas nak berniaga. Bukan yang jenis buat Nani rasa serik nak order dengan dia lagi. Kalau haritu Nani cerita pasal cream puff gebu, kali ni bomboloni pun sama. Gebu dan lembut kemain!
Bomboloni Sedap di Kuala Lumpur
 Nani haritu order 70pcs bomboloni ni. Serious banyak gila flavour yang dia orang buat sampai dua tiga kali jugaklah fikir nak ambil flavour mana. Sudahnya Nani pilih nutella, red velvet (cream cheese) dengan tiramisu. Tapi yang sempat ambil gambar, yang filling nutella aje, lain lain tak sempat. Hahaha! Selain daripada tiga flavour ni, ada juga dark choc, green tea dengan capucinno. Bomboloni ni memang besar okay, makan sebiji pun dah rasa kenyang. Filling dalam pun tak kedekut langsung. Serious recommended! 
Bomboloni Sedap di Kuala Lumpur
Harga untuk sebiji bomboloni ni RM 1.50; pada Nani murah juga lah tu sebab sedaap & filling penuh. Bukannya setakat dekat bahagian atas tu aje dia letak filling. Dah lah lembut kemain, memang sedaap sangat sangat. Next time dah tahu dah nak order bomboloni sedap dekat mana. Mula mula tu Nani ingatkan harga berbeza untuk setiap flavour, rupanya sama aje semua RM 1.50 sebiji. Untuk yang duduk area Klang Valley, boleh lah order dengan dia orang ni bomboloni sedap. Next time nak repeat order lagi & nak try flavour lain pulak. Untuk korang yang nak makan bomboloni gebu gebas, lembut & filling tak kedekut langsung; boleh check it out dekat Instagram mysugary_oven  takpun WhatsApp aje terus 0138022106.  Jangan lupa tau cuba. Have a good day everyone!

Cream Puff Sedap di Zazafida Brownies

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Finally ada pun masa nak update blog sendiri. Iye last Nani update bulan October hari tu, phew kemain lama tak tengok blog sendiri ni. Kalau buka blog pun, sempat published komen aje, reply komen pun tak. Sorry korang! Bukan sombong tau, tapi memang tak ada masa langsung. Bila dah hujung tahun ni, memang macam macam benda nak kena settle kan. Okay dah tiup tiup sikit sawang dengan habuk dekat sini, boleh lah update apa yang patut. Hahah! Ikutkan baaaanyak aje nak share dalam blog tapi tu lah semua cerita dah basi. Tengok lah nanti, kalau ada kerajinan boleh lah kita buat edisi throwback. Koff koff! Gigih kan nak jugak update (yang sebetulnya sebab nak simpan dalam blog ni buat kenangan gittew). Actually Nani nak share dengan korang salah satu cream puff gebu gebas yang memang worth lah kalau korang beli. Nani dah lama follow Instagram Zazafida Brownies ni, tapi tak pernah pun purchase apa apa dengan dia orang. Kebetulan baru ni ada dinner, so order lah cream puff dekat sini. And guess what? 
Cream Puff Sedap di Zazafida Brownies
 Sedaaap gila okaay! Iye kalau dah sampai keluar perkataan gila tu memang bebetul sedap lah. Hahaha! Tengok lah filling tu tak kedekut langsung okay! Memang puas hati makan & semua puji sedap. Serious berbaloi beli, memang confirm akan repeat order lagi next time. Nani sukaa beli dengan seller yang jenis tak kedekut langsung macam ni & harga pun berpatutan lah. Satu kotak ni ada 25pcs cream puff RM 30. Pada Nani memang berbaloi & murah jugaklah. Tak rasa menyesal langsung order sampai tiga kotak cream puff ni. 
Cream Puff Sedap di Zazafida Brownies
 Tengoklah sampai terkeluar habis filling cream puff tu hah. Puff lembut, filling pun sedap & ada bau vanilla. Serious Nani memang recommend sangat sangat korang beli dengan Zazafida Brownies. Adaa banyak lagi dessert yang kakak manis ni jual tapi Nani baru berkesempatan rasa cream puff aje. Next time macam nak try brownies dengan cookies pulak sebab nampak sedap jugak yang tu. Hehehe. Ini bukan paid review ke apa tau, memang ikhlas Nani share sebab sedap. Nasib baik lah dia orang sudi jugak terima order Nani ni walaupun macam dah last minute. Hahah! 
Cream Puff Sedap di Zazafida Brownies
Kalau korang nak order juga cream puff yang sedap kemain ni atau pun apa apa aje dessert, boleh contact number WhatsApp dekat atas ni tau. Tak pun pergi follow Instagram Zazafida Brownies. Nani ni hari tu order & ada agent yang delivery kan. Tapi kalau korang nak self pick up sendiri pun boleh rasanya sebab dia orang ada kedai dekat Wangsa Melawati. Heheh. Serious memang puas hati & berbaloi order. Recommended! 
WhatsApp: 0196244136
Instagram: zazafida_brownies
Alamat Kedai:
No 18 - G Jalan Wangsa Setia 3,
Taman Wangsa Melawati 
53300 Kuala Lumpur. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page