Homemade Biskut Raya

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Dah semakin terasa bahang nak sambut Aidilfitri ni kan. Radio pun dah mula mainkan macam macam lagu Raya. Nani macam biasa lah, sehari sebelum Raya baru balik kampung. Heheh. Korang pulak balik kampung bila? Apa apa pun, hati hati di jalan raya okay! Tahun ni sebab Nani cuti awal, buat kuih Raya pun awal lah jugak. Rajin dia lain maciam betul kali ni. Ehem. Mula mula nak buat empat jenis tapi bila dah tengok dengan kuih tunjuk lepas tu kuih yang orang sedekah dah banyak, so diskaun satu. Kita buat tiga jenis aje okay! Tiga jenis pun bila buat sensorang diri, rasa nak menangis hah. Hahah! Letih jugak lah tambah pulak bila buat time siang dengan bau yang semerbak tu dapat bayangkan tak macam mana. Tergugat iman lagi lagi time buat cookies. Heheh. 
Biskut Mazola
Biskut mazola ni fav abah Nani. Baru ni first time try buat sendiri. Tengok resepi macam senang sangat nak buat, sekali jauh tersasar dengan apa yang Nani fikir. Hahah! Tak susah mana cuma nak buat tu ambil masa yang lama. Tapi bila buat sendiri memang berbaloi baloi lah sebab cukup semua rasa. Nanti ada masa Nani kongsikan resepi buat biskut mazola ni okay! Sekarang ni punya lah malas nak buat entry blog. Mood nak Raya sangat kaaan! πŸ˜†
Chocolate Chip Cookies
Biskut ni yang paling senang dan cepat nak buat. Heheh. Cuma bahan nak buat tu agak banyak dan mahal. Tahun ni Nani rasa harga barang nak buat biskut macam mahal sikit. Nangis nak bayar. Hahah! Korang kalau nak resepi Chocolate Chip Cookies boleh tengok SINI. Sedap tau korang cookies macam ni lepas tu crunchy pulak. Try lah buat, nak makan bila bila masa pun sesuai aje. 
Cornflakes madu ni antara yang paaaaaling wajib buat setiap tahun. Paling simple dan sedap. Hahah! Biasanya cornflakes madu ni antara yang laku keras dekat rumah. Dua kotak cornflakes tu pun dah boleh dapat banyak. Nani selalu guna tiga bahan aje nak buat, cornflakes, madu dengan butter. Ada sesetengah orang suka tambah gula lagi. Nani tak tambah pun sebab nanti extra manis tak sedap jugak. Heheh. Tiga jenis ni aje yang Nani buat, lain lain semua Nani tunjuk aje. Mak cik pulak jual biskut Raya, hah lagi lah mudah kan. Apa apa pun, semoga lebaran kali ini memberikan 1001 kebahagiaan buat kita semua. Ramadhan masih lagi berbaki beberapa hari ni, jom kejar untuk buat kebaikan! 😊

Menu Ramadhan

Assalamualaikum & Hello.
Berbaki seminggu aje lagi kita akan berpuasa. Kali ni Nani rasa macam sekejapnya masa berlalu, sedar sedar tinggal beberapa hari aje lagi nak sambut Hari Raya. Yang bestnya Ramadhan kali ni sebab dapat berbuka puasa dengan family hampir setiap hari. Kebetulan dapat cuti awal, memang seronok sungguh lah. Serius korang, Nani dah lama sangat tak dapat berbuka macam ni sejak tiga empat tahun lepas. Selalunya dapat balik pun bila nak dekat dengan Raya dah. Kali ni bila dapat berbuka dan bershaur dengan family, memang feel dia lain macam betul. Cuma itu lah, bila dah penghujung Ramadhan ni, dah mula dah fasa tak tahu nak masak menu apa untuk berbuka apatah lagi bersahur. Hahah! Siapa alami benda ni jugak? Nani tiap kali fikir nak berbuka apa, mesti macam tepu sekejap otak. Awal awal dulu banyak jugak teringin itu ini, sekarang sampai dah tak tahu menu apa yang boleh dimasak lagi. 
Motip sangat tayang gambar makanan tengah puasa macam ni πŸ˜† Boleh lah kita throwback sikit sikit, mana tahu boleh bagi ilham untuk masak menu berbuka petang nanti. Gituu! Ada yang kecur air liur ke tengok udang dekat atas tu? Hehhe. Abah Nani lah beli sekilo RM25 kot ke RM15 entah, lepas tu terus lah buat masak lemak campur peria. Macam biasa, haruslah peria tu tak berapa nak laku sangat. 
 Minggu lepas ada sekali tu kiterang membeli aje dekat bazar Ramadhan sebab dah tak tahu sangat nak masak apa. So, dapatlah ayam percik (ambil bahagian kepak aje). Selalunya kalau beli lauk dekat bazaar ni mesti cari orang yang dah biasa beli aje. Bukan apa, takut terkena yang tak sedap membazir pulak tak habis kan. 
 Ini pun lauk beli jugak. Heheh. Rumah Nani jarang sangat masak pajeri nenas sebab tak semua pun makan. Kalau pajeri terung (opor terung) peh berebut rebut semua. Walaupun kadang kadang berbuka lima orang tapi kecoh dekat meja makan tu mashaAllah πŸ˜† Taksabar tunggu Sabtu ni sebab berbuka dekat kampung dengan satu keluarga besar. Yayy! 
Hari tu balik kampung nenek Nani buatkan kuih tako (tak sure ejaan dia macam mana). Hahah! Mula mula Nani ingatkan tepung pelita tau, tapi sebenarnya bukan. Kuih ni macam adik beradik tepung pelita lah. Ha gitu. Rasa dia lebih kurang sama aje, manis dan rasa berlemak gitu. Korang ada yang pernah makan ke kuih tradisional ni? 
 Sambal paru berlada. Fuhh yang ni paling sedap. Makan dengan nasi panas panas memang layan. Hahah! Nani kalau masak sambal ni, paru tu goreng dulu sampai garing lepas tu baru masukkan dalam sambal. Baru lah rangup aje paru tu nanti. 
Kuey teow goreng ni bukan masak untuk berbuka tapi untuk moreh. Heheh. Rumah Nani ni kalau berbuka mesti semua nak makan nasi. Jarang sangat buat mee goreng ke kuey teow goreng ke. Ini lah antar menu menu sepanjang berpuasa kali ni. Ada banyak lagi tapi tak ambil gambar pun. Hahah! Ada masa malas sangat, buka phone pun malas. Ini berbaki lagi beberapa hari Ramadhan, kena lah bagi otak kerja keras sikit menu untuk berbuka puasa dan sahur. Selalu sahur tak ada masalah sangat, simple simple pun makan jugak. Berbuka ni yang payah sikit kan. Heheh. Korang  pulak selalu berbuka puasa masak sendiri ke atau beli dekat luar?



Biskut Raya | Buat ke Beli?

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Saja nak sembang sembang kosong hari ni. Korang dah settle ke semua persiapan Raya? Nani memang tiap tahun minta mak cik yang jahitkan baju, jarang beli baju ready made kecuali jubah. Tahun ni tak ada lah persiapan beria sangat pun, sama macam tahun sebelum ni jugak. Bersederhana kan lebih baik. Gitu 😊 Baju semua dah settle, kuih Raya belum lagi. Tahun ni Nani macam lambat sikit start enjin nak buat biskut Raya. Hahah! Selalunya awal awal dah dalam kepala fikir nak buat cookies apa. Kali ni entah lah, macam kelaut sikit nak buat biskut Raya sendiri. Memang Nani ada jual jugak cookies Raya, tapi yang tu makcik Nani yang buat. Nani tolong jual aje sikit - sikit. Heheh. Mungkin hujung minggu ni baru nak start buat biskut Raya. Will see menjadi ke tidak weekend ni kan.

Semalam baru fikir nak buat biskut mazola. Nani panggil biskut mazola, ada jugak sesetengah orang yang panggil biskut kacang. Dah lama tak buat biskut tu, kena lah mengoogle balik resepi. Itu satu lah kot plan nak buat lain lain yang simple macam biasalah cornflakes madu dengan popia cheese. Kalau ada masa extra buat cookies chocolate chip. Haaa, memang kemain seronok dia listkan nak buat macam macam jenis kuih Raya tu kan tapi tak tahu lah menjadi ke tidak tu nanti. Nani ni spesis kalau datang time rajin dia, bersungguh nak buat. Tapi time malas memang satu apa pun tak nak buat. Hahah! Korang kalau ada resepi kuih Raya yang simple boleh lah drop link dekat bawah. Mana tahu ada masa, boleh tambah lagi kuih Raya nak buat. Eh eh πŸ˜†
Gambar atas ni sebagai hiasan aje okay. Ini salah satu biskut Raya yang Nani jual tapi area Pahang aje lah. Ada yang minta pos kan tapi Nani tak berani lah. Takut nanti sampai dekat korang jadi serdak je, kesian pulak. Tak nak tanggung risiko sebab cookies ni lembut sangat tekstur dia. Heheh. Korang dah plan ke nak buat kuih Raya apa? Ke main tunjuk tunjuk je. Nani ni pun plan memang macam gempak tapi end up nanti kuih tunjuk je tambah pulak mak cik Nani jual kuih Raya kan. Hahah! Untung ada mak cik yang jual biskut Raya ni sebab macam macam jenis kuih boleh makan. Ehehe. 
Weekend ni boleh lah kan habiskan saki baki persiapan yang tak siap lagi tu. Rasanya ramai lah kot yang akan start buat biskut Raya. Kalau korang rasa nak buat cornflakes madu dengan cookies chocolate chip boleh lah tengok resepi Nani dekat sidebar. Simple je awak resepi Nani, sebab kalau yang complicated Nani pun malas nak buat. Hahah! Harap harap harga bahan nak buat kuih Raya, tak naik lagi lah. Heheh. Korang nak buat kuih Raya apa tahun ni? 

Drama Andainya Takdir

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Alhamdulillah hari ni dah genap 19 hari kita berpuasa. Sedar tak sedar, dah hampir ke 10 malam terakhir kita ni. Sekejap je kan korang masa berlalu. Awal puasa hari tu bertenaga lah jugak Nani, dah nak dekat hujung ni mashaAllah dia punya letih tu. Kadang lepas maghrib rasa nak tidur terus pun ada. Hahah! Tapi nan hadonya eh nak buat macam tu. Dua tiga hari ni cuaca panas kemain (dugaan bulan Ramadhan). Siap mandi pun boleh berpeluh lagi. Duduk dalam rumah pun berbahang aje rasa tambah pulak rumah Nani ni bila petang menghadap cahaya matahari. Ibu dengan abah Nani pun berbuka, air bergelas gelas minum. Heheh. Sebab cuaca panas terik, tekak pun dahaga sangat. Cikgu pulak kan. dekat sekolah memang sah lah banyak bercakap sebab nak mengajar. 
Macam dah terlari sangat pulak dengan tajuk dekat atas tu πŸ˜† Sepanjang bulan Ramadhan ni, rajin pulak Nani layan drama Andainya Takdir. Selalu kalau dulu dulu habis aje terawih, memang balik terus tidur. Hahah! Kali ni siap terawih, terus duduk depan tv nak tunggu drama Andainya Takdir. Shukri Yahya kot berlakon, gila tak tengok. Fav actor lah katakan. Kalau sebelum ni watak dia selalunya sweet tahap potong kaki & baik baik aje kan, macam dalam drama 7 Hari Mencintaiku tu dulu. Masa drama tu dulu aku pulak yang stress tengok dia kemain sabar isteri buat jahat dekat dia. Kali ni lain daripada yang lain sangat watak yang Shukri Yahya ni bawa. Tiap kali tengok Andainya Takdir, tak pernah komen yang murni murni aku bagi. Mesti sumpah seranah dengan watak dia. Hahah! 
Drama Andainya Takdir
Dah macam mana tak bengang bila watak dia asyik asyik cemburu dengan isteri dia yang berbual dengan lelaki lain. Masalahnya bukanlah berbual kosong pun tapi sebab tuntutan kerja. Lepas tu boleh pulak engko pukul dia macam tak ada perasaan. Heiii, walaupun dalam drama aje tapi aku ni sejenis yang menghayati tau. Hahah! Lagi lagi pulak bila watak dia tu berkesan sungguh. Rasa nak hempuk hempuk aje dia. Belum lagi watak mak dengan adik dia. Peh boleh urut dada tengok. Sekarang ni jadi tak sabar pulak nak tahu ending drama ni macam mana. Dah layan kan, kena lah tengok sampai habis. 
Tapi tu lah, agak agaknya dalam realiti kehidupan ni ada ke lelaki macam si Airil ni? Asyik dengar cakap emak dia lepas tu sejenis yang cepat naik tangan dekat isteri. Huwaa, minta simpang lah dapat suami macam ni nanti. Scary pulak membayangkan kalau dapat suami yang baran. Awak, awak tak baran kan? Eh eh eh πŸ˜† Korang layan tak drama ni? Kalau tak tengok lagi, boleh lah start layan. Hahah! Walaupun sakit hati, tapi best lah jugak sebab lakonan dia padu dan menjadi. 

Happy Birthday!

Assalamualaikum & Hello. 
Alhamdulillah bertambah lagi satu umur hari ni. Happy Birthday to dear self! Sebenarnya hampir hampir terlupa hari jadi sendiri sampai lah ibu yang ingatkan. Hahah! Makin bertambah usia, makin dekat dengan kematian. Macam biasa, tak ada apa apa celebration pun, lagi lagi bulan puasa ni kan. Mungkin Raya pertama nanti boleh celebrate dekat kampung. Nak jugaaaak! Hahah! Tak ada lah, selalunya kiterang bila Raya pertama, mesti ada edisi sambut birthday. Ramai yang nak tahu berapa lah umur Nani ni berapa sebenarnya. Teka sendiri lah berapa tapi yang pasti dua lah dekat depan tu πŸ˜† Cuma satu satu nya harapan aku setiap tahun, nak bahagiakan abah dengan ibu dulu. Nak balas balik setiap jasa yang abah dengan ibu dah pernah bagi. Tiap kali fikir kan pasal ni, mesti rasa sebak sikit sebab selalu terfikir sempat ke tak. Mudah mudahan Tuhan pinjamkan abah & ibu untuk aku lebih lama.
Masih banyak yang Nani nak belajar dari hari ke hari. Kalau nak listkan semua sekali, satu entry pun tak cukup. Kadang kadang bila datang ujian dalam kehidupan pun, kena jugak belajar dari ujian tu. Melalui ujian baru lah dapat tahu diri kita di tahap yang mana. Tahun ni ramai betul yang wish suruh masak sedap sedap. Alahai korang, hakikatnya Nani sendiri pun tengah belajar lagi nak memasak. Tak ada lah pro sangat pun, tapi lepas lah kalau nak makan untuk tekak sendiri. Hahah! Kalau tengok Instagram tu memang lah nampak semua sedap sangat tapi nya tu pun setelah 342658 kali cubaan memasak resepi tu. Hahah! Mana yang berkelapangan Raya nanti, jemput ke rumah okay, inshaAllah ada rezeki boleh rasa air tangan saya yang tak seberapa tu 😊
Apa pun terima kasih untuk setiap kiriman doa & ucapan yang baik baik dari kalian. Dari malam tadi ada yang WhatsApp tapi baru sempat baca time sahur tadi. Hahah! Bulan puasa ni awal kita tido hahπŸ˜†Terharu sebenarnya dengan ucapan daripada kalian. Alhamdulillah diberi rezeki dikelilingi kawan kawan dan family yang sangat baik. Berkat bulan Ramadhan ni, dapatlah Nani tumpang sikit doa kalian. Mudah mudahan ada antara doa kita dimakbulkan oleh Dia. Semoga kalian juga dilapangkan pintu rezeki seluas luasnya, diberi kesihatan yang baik dan semoga apa yang korang doakan untuk Nani akan terpantul semula buat korang ye. Amin ya Rabb. Semoga hari ni akan jadi lebih baik dari semalam. 

Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz

Assaalamualaikum & Hello.
Salam ramadhan buat semua pembaca Papaglamz yang aku sayangi. Sayang lebih sikit untuk sesiapa yang sudi baca entri segmen aku kali ni. Hehehe. Ok la, straight to the point. Bersempena bulan penuh barokah ini, aku tergerak hati untuk menganjurkan segmen simple untuk korang semua. Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz. Aku saje je anjurkan segmen sebegini rupa sekadar hendak membawa kita semua selain dari blogwalking tu terasa ada pengisian la sikit kan. Insyallah. Jangan lupa join. Ikuti syarat-syarat yang mudah dengan tertib tau...!!!!

Syarat-syarat

1. Baca 3 Zikir yang mudah ni sebanyak mana yang korang mahu. At least sekali pun Alhamdulillah. Jangan skip ye.




2. Mainkan video youtube di bawah ni. Selama mana yang mampu korang tengok la video ni tau.


Baca syarat-syarat lain di Entri Official Segmen ZIKIR DIKIR bersama Papaglamz (Klik Disini)

SELAMAT BERSEGMEN

Resepi Air Soda Herbs

Assalamualaikum & Hello.
Bulan puasa ni memang entry resepi aje lah yang paling banyak Nani buat. Hahah! Korang pernah minum air soda herbs? Ada sesetengah orang panggil air detox. Tapi kalau detox dia macam healthy sikit kan airnya sebab guna air kosong. Tapi yang versi Nani ni siap guna air bergas, memang terus jadi tak berkhasiat. Hahah! Dulu lah Nani pernah beli sekali lepas tu tengok bahan yang dia guna macam senang aje nak buat. Apa lagi, google lah resepi tapi banyak pulak ajarannya. Tak jadi ikut resepi dekat google, Nani guna yang kawan ajar. Korang pun boleh lah try buat dekat rumah sebab senang sangat dan paling penting segar. Ini resepi yang kawan Nani ajar tau, kalau korang nak tambah bahan lain pun tak ada hal 😊 
Resepi Air Soda Herbs
Ini bahan - bahan yang diperlukan, asam masin putih, daun pudina, lemon, laici dan jugak air soda f&n dan jugak ais. Kalau ikutkan kena letak jugak serai tapi sebab serai dekat belakang rumah Nani ni hidup segan mati tak mahu jadinya Nani tak letak. Nak pergi keluar beli serai semata mata macam tak berbaloi. Hahah! So, kita guna apa yang ada πŸ˜† 
Resepi Air Soda Herbs
 Cara nak buat pun mudah sangat, korang campak aje semua bahan tadi dalam satu jug atau pun bekas lepas tu letak lah air soda tu. Nani tambah air kosong sikit sebab ada letak laici kan so dia jadi manis sangat. Mula mula Nani ingat tak nak tambah langsung air kosong. Hahah! Tapi serius, manis sangat sangat sampai tak boleh nak minum kalau tak letak air biasa. Boleh aje kalau ak nak tambh air kosong, tapi korang kena lebihkan sikit ais tu. 
Resepi Air Soda Herbs
Ini lah hasilnya air soda herbs yang Nani buat hari tu. Adik beradik Nani panggil air hutan belantara sebab banyak sangat bahan dalam air ni. Hahah! Kurang asam boi betul lah perangai πŸ˜† Air soda herbs ni memang segar sangat dan ada rasa mint sikit sebab letak daun pudina kan. Minum air ni memnag boleh buat mata tu segar sampai habis terawih. Hahah! Try tau korang buat memang sedap. Lagi satu, bahan tu boleh ikut suka kita nak letak banyak mana. Selamat mencuba! 

Resepi Bubur Chacha

Assalamualaikum & Hello.
Nani sebenarnya tak pernah try pun buat bubur chacha sebelum ni. Hari tu punya lah teringin nak makan bubur chacha, gigih lah google resepi sebab nak buat sendiri. Tak ada lah susah mana sangat nak buat bubur chacha ni (Ewah, dah pandai kemain lagi berlagak! Hahaha) Memang senang aje nak buat bubur chacha ni asalkan semua bahan ada. Kalau ikutkan resepi yang Nani baca hari tu, kebanyakkannya letak ubi keledek jugak. Nani macam biasalah, selalu menderhaka dengan resepi asal. Eh eh? Nak makan sendiri kan, boleh ikut suka kita lah nak letak apa pun dalam bubur tu. Lagi satu, malas nak keluar dah semata mata nak cari ubi keledek pulak. Jadinya kita guna lah apa yang dah sedia ada.  Gitu πŸ˜† Korang yang suka resepi mudah, boleh lah try ikut cara Nani ni. 
Resepi Bubur Chacha
Nani gunakan bahan dekat atas ni aje untuk buat bubur chacha. Mula mula sekali, sagu dengan chacha tu rebus lah dulu sampai kembang. Sebenarnya Nani pun mula mula tu tak tahu jugak bila chacha tu dah kembang. Hahah! Nak bagi mudah, rasalah dengan tangan. Agak agak dah kenyal tu, kira dah kembang lah. Ini teori yang Nani pakai okay πŸ˜† Dalam periuk lain, masukkan santan, gula melaka, gula kabung dengan daun pandan. Kacau sentiasa tau kalau tak nanti kuah bubur tu jadi tak berapa nak cantik. Heheh. Bila dah mendidih, masukkan lah chacha dengan sagu yang dah siap rebus tadi. Simple sangat kan nak buat bubur ni. 
Resepi Bubur Chacha
Ini lah hasil bubur chacha Nani. Dah pandai buat bubur sendiri, boleh lah try buat bubur lain pulak lepas ni. Kuah tu jadi agak pekat sebab ada sagu. Korang kalau rasa gula melaka dengan gula kabung tu tak manis lagi, boleh lah tambah jugak gula pasir. Bulan puasa macam ni, memang nikmat dapat makan bubur. Nani memang jenis yang suka sangat makan bubur macam ni. Heheh. Korang pun boleh lah try buat dekat rumah sebab simple dan sedap! 

The Manhattan Fish Market di Nu Sentral

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Hari ni dah cukup seminggu kita berpuasa, still maintain lagi tak tenaga tu? Heheh. Nani setakat ni sahur tak pernah terbabas lagi lah walaupun kadang kadang tu punya lah malas nak bangun. Ok lah sebelum mengarut tak tentu hala, jom lah kita berbalik dengan tajuk dekat atas. Kisahnya hari tu nampak iklan Manhattan Fish Market ni ada buat promosi dekat Twitter & apa lagi laju aje kawan ajak lepak dekat sana. Makan makan sebelum puasa katanya! πŸ˜† Nani sebenarnya jarang jarang sangat makan dekat Manhattan ni sebab harga pun boleh tahan jugak. Tisu pun kena bayar jadinya kalau makan sini ambil okay tisu tu bawa balik sebab dia dah letak siap siap atas meja. Hahah! Bila ada promosi boleh lah nak pergi Manhattan. Makanan memang sedap dekat sini lagi lagi dia orang punya dessert. Hari tu pergi time lunch hour, memang lama sikitlah nak tunggu makanan sampai.
Nani dah lupa apa nama dessert ni. Hahah! Tapi yang tu pisang goreng makan dengan ais krim dan jugak santan. Saja nak rasa and biasa biasa aje pada Nani. Sedap lagi dia orang punya brownies sizzling. Memang kalau boleh nak makan hari hari. Eh?
The Manhattan Fish Market di Nu Sentral
 Nani selalu kalau datang sini mesti macam blur tak tahu nak makan apa sebab ada banyak sangat pilihan. Rasanya ini kali kedua Nani makan dekat Mahanttan cawangan Nu Sentral. Sini yang paling senang nak pergi sebab dekat dengan LRT & Nu Sentral ni tak krik krik. Hahah! Biasalah, kalau mall yang bersambung dengan LRT, memang tak pernah tak ramai orang.

The Manhattan Fish Market di Nu Sentral
 Fish & Chips.
Portion makanan dekat Mahanttan ni sangatlah banyak. Kalau tengah lapar, memang elok sangat makan dekat sini. Kawan Nani hari tu siap tapau bawa balik sebab tak habis makan. Tambah pulak bila ambil yang promosi tu, beli satu percuma satu. Actually, Manhattan ni selalu sangat buat promosi. Korang kena follow social media dia orang sebab mostly dia orang update dekat situ.

The Manhattan Fish Market di Nu Sentral
 Baked Rice & Fish
Pada Nani, yang ni boleh makan untuk dua orang sebab banyak sangat. Heheh. Sedap! Dekat sini memang mostly menu ikan dan jugak seafood macam lobster tu semua.

The Manhattan Fish Market di Nu Sentral
Mac & Cheese
Ini kid meals okay! Walaupun kid meals, tapi portion pun banyak jugak! Mac & cheese dekat sini lagi sedap dari yang dekat Kenny Roagers sebab tak plain sangat rasa dia. Hari tu Nani ingat portion untuk kid meal ni sikit je tau sekali bila dah sampai jauh betul tersasar. Bila ambil yang kid meal ni sekali dengan air tapi small portion yang tak berapa nak small. Murah jugak lah. Macam set yang mac & cheese ni dalam RM 9.90 tak termasuk lah GST semua tu. Heheh. Korang kalau minat makan menu macam ni, boleh pergi mana mana cawangan Manhattan Fish Market 😊

Giveaway Poskad Animasi Aidilfitri By Bonde Zaidalifah

Assalamualaikum & Hello.
Giveaway Poskad Animasi Aidilfitri By Bonde Zaidalifah
klik SINI untuk join 

Online Shopping Lebih Mudah Melalui Honestbee di Shopback!

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Selamat berpuasa semua. Bulan bulan puasa ni, mesti badan pun cepat letih, cepat penat lagi lagi bila dah seharian dekat tempat kerja. Mana yang dah berkeluarga tu balik rumah, mesti lah nak siapkan juadah berbuka puasa pulak kan. Nani yang belum berumah tangga lagi ni pun, kadang kadang bila balik memang rasa nak tidur terus. Penat sangat tambah pulak kalau cuaca panas membahang. So hari ni Nani nak kongsikan dengan korang satu website membeli belah secara atas talian yang akan memudahkan kaum wanita bila di rumah. Teruja tak ni nak tahu? Korang pernah dengar tentang Shopback? Shopback ini merupakan salah satu website online shopping yang memberikan kita pulangan cashback setiap kali kita membuat pembelian. Eh biar betul dah beli tapi dapat balik duit? Ha, memang macam tu pun konsepnya. Kiranya tiap kali korang membuat pembelian, selepas itu akan ada pulangan yang akan dikreditkan ke dalam akaun.  

Sebenarnya dekat Shopback ni macam macam benda yang kita boleh beli. Antaranya barangan dari Hermo, Lazada, Zalora dan banyak lagi lah. Foodpanda pun ada tau dekat Shopback ni. Mana yang kaki shopping online tu, korang jugak boleh dapatkan Lazada voucher di website Shopback! Suka lah tu kan sebab lepas ni korang boleh dapat diskaun bila nak shopping. Memang best sangat lah. Korang kalau nak tahu lebih lanjut kena lah pergi explore dekat website Shopback Malaysia! Untuk pengetahuan korang, Shopback ini bukan sahaja di Malaysia, tapi ada jugak di Indonesia, Taiwan, Singapore dan beberapa negara lain. Memang antarabangsa lah Shopback ni senang cakap.
Pembelian barangan secara atas talian di Lazada, Zalora dan Hermo mesti korang dah biasa dengar kan? Hari ni Nani share dengan korang semua tentang shopping secara online di honestbee. Untuk memudahkan kerja kaum wanita lagi lagi yang berkerjaya tu, memang honestbee akan jadi penyelamat bila barang dapur dah habis. Melalui honestbee, senang lah untuk korang shopping barang dapur lepas ni. Tambah pulak bulan Ramadhan ni kan, lagi lah malas nak bersesak dengan orang lain dekat pasaraya tu. Sekarang tak payah susahkan diri lagi dah, korang klik aje barang dapur yang korang di honestbee dan tunggu dia orang hantar ke depan pintu rumah korang! 

Serius korang mudah sangat dengan ada nya honestbee ni. Nani rasa macam menyesal sebab lambat sangat tahu pasal honestbee. Nani sejenis manusia yang paling malas nak keluar pergi beli barang. Iya lah, nanti nak kena naik LRT lepas tu ambil grab car lagi banyak dah duit habis dekat situ. Bila ada nya honsetbee ni, memang mudah lah kerja Nani lepas ni. Dan yang paling best sebab dapat pulangan semula lepas tu. Dekat tempat lain tak dapat macam ni tau! Hanya di Shopback sahaja! 


 Memandangkan sekarang bulan Ramadhan dan lebih kurang tiga minggu lebih lagi kita akan menyambut Hari Raya, jadi Shopback mengadakan promosi khas sempena Aidilfitri. Bila nak dekat Raya ni, memang mata tu suka betul lah kan tengok barang barang yang ada promosi ni kan. Nani tahu lah, sebab Nani pun macam tu. Hahah! Korang jangan lepaskan pulak peluang keemasan ni. Bukan selalu tau nak daptkan promosi terutama menjelang Aidilfitri ni hah. 
Selain daripada barang dapur, korang jugak boleh beli cheesecake, muffin dan macam macam lagi lah jenis makanan melalui honestbee. Wow sangat kan honestbee ni sebab macam macam yang kita boleh beli sekali gus. Lepas ni kalau terliur nak makan kek, boleh lah klik aje di honestbee. 
Malas nak cakap banyak lagi dah, baik korang cecepat pergi buka akaun di Shopback sekarang! Klik link INI dan terus sign up. Tak sampai lima minit pun tau nak sign up. Kalau korang ada Facebook, lagi lah senang dan cepat. Dalam masa seminit pun dah boleh setel. Tapi kalau korang nak jugak tutorial boleh tengok di Youtube Shopback Malaysia! Dah siap buka akaun tu boleh lah terus shopping macam macam di honestbee. Petang nanti tak tahu nak berbuka apa, boleh lah order aje dengan dia orang. Serius, memang memudahkan sangat bila boleh shopping secara online macam ni. Betul tak korang? Ok lah, selamat bershopping semua! 

Container Hotel di Kuala Lumpur

Assalamualaikum & Hello.
Nani sebenarnya dah lama berangan nak menginap di Container Hotel ni. Dulu masa pergi Penang ada jugak plan nak pilih Container Hotel tapi sebab harga semalaman lebih dari bajet Nani jadi terpaksa lah cancel kan niat hati yang suci murni tu πŸ˜† Alang alang baru ni menang voucher daripada Traveloka, memang dalam kepala nak pergi Container Hotel. Dapat aje voucher tengah hari tu terus Nani redeemm. Semangat sangat kan! Sebenarnya dah tak tahu nak pilih tarikh bila sebab lepas ni jarang jarang ada dekat Kuala Lumpur. Hotel ni boleh check in pukul tiga petang, tapi Nani hari tu lepas isyak baru check in. Hahah! Tak kisah lah pukul berapa pun korang nak check in sebab front desk dia orang beroperasi 24 jam okay! 
Container Hotel di Kuala Lumpur
 Serius rasa macam wow sangat sebab tengah bandar KL ada hotel macam ni. Tempat yang sangat relax even dekat Bukit Bintang. Kalau tidur memang nyenyak tak sedar apa benda. Punya lah nak cakap selesa kan hotel ni. Selain dekat Bukit Bintang ni, Container Hotel ada jugak cawangan dekat KLIA 2, Ipoh dan jugak Penang. 
Container Hotel di Kuala Lumpur
 Masa sampai tu dah malam Nani pun macam blur dekat mana counter check in dia orang. Hahah! Gelabah sikitlah sebab ingat dia orang punya front desk bukan 24 jam. 
Container Hotel di Kuala Lumpur
Yang belah kiri dalam gambar atas ni lah kaunter check in dia orang. Lepas dah settle semua nanti dia orang bagi kad bilik macam biasa. Dan kalau nak masuk ke dalam tu, kena touch dulu kad, kalau tak pintu utama yang dekat depan tu tak terbuka. Kira safety jugak lah duduk dekat Container Hotel ni. Nani mula mula tu tak nampak mana counter check in terus lah pergi dekat pintu tu nak buka sekali tak lepas. Nasib baik dia panggil suruh daftar untuk check in dulu. Hahaha! Masa tu Nani ingatkan kaunter check in dia orang dekat dalam. Biasalah first time kaaaan! 
Container Hotel di Kuala Lumpur
 Ini pulak ruang santai. Boleh lah kalau nak lepak tengok tv tak pun baca buku. Nani masuk sebab nak ambil gambar aje. Hahah! Tv ada dalam bilik buat apa susah susah nak tengok dekat sini. Heheh. 
Container Hotel di Kuala Lumpur

Container Hotel di Kuala Lumpur
 Ini pun tempat untuk duduk santai santai jugak. Dekat hotel ni bersepah sepah ruang kau boleh duduk melepak sambil bersantai. 
Container Hotel di Kuala Lumpur
Kredit : Container Hotel 
 Dekat Container Hotel ni ada empat jenis bilik tau dan yang macam dekat atas ni jenis Concrete Room. Kalau backpacker selalunya dia orang pilih bilik yang jenis macam ni. Harga bawah RM120 untuk semalaman. Tapi kalau bilik yang jenis ni, bilik air dekat luar lah. 
Container Hotel di Kuala Lumpur
Kredit : Container Hotel 
 Ini lah rupa dalam Concrete Room. Nani plan mula mula nak pilih bilik yang jenis macam ni jugak tapi sebab fikir tak ada space nak solat so tak jadi lah ambil. Heheh. Lagi satu bilik ni tak ada tv dan jugak bilik air dekat luar, tak berapa nak selesa sangat. Tapi kalau korang jenis yang tak kisah kena mandi dekat luar, tak ada hal lah nak book Concrete Room ni. 
Container Hotel di Kuala Lumpur
Kredit : Container Hotel 
Ini pulak jenis Camp Site. Kalau rindu zama berkhemah masa sekolah dulu, hah boleh lah pilih yang ni. Bilik yang ni lagi besar sikit dari Concrete Room tapi facilities sama jugak macam tadi (bilik air dekat luar dan tak ada tv). Yang bestnya dekat sini, semua bilik dilengkapi dengan aircond. Kalau tidur dalam Concrete Room tu macam dah boleh bayang sejuk dia macam mana. 
Container Hotel di Kuala Lumpur
 Nani pilih Deluxe Room. Deluxe Room ni memang bilik betul cumanya tak ada dapur. Kalau korang nak yang ada dapur dan lagi selesa boleh ambil Container Suite. Untuk Deluxe Room ni semalaman RM154.90. Nani hari tu sebab ada voucher Traveloka so cuma bayar empat ringgit aje lah. Nani suka bilik ni sebab siap ada space boleh duduk lagi dekat tepi cermin kaca tu. 
Container Hotel di Kuala Lumpur
Bilik ni memang boleh muat dua ke tiga orang dalam satu masa. Memang selesa dan puas hati lah dengan bilik ni. Aircond memang function sepenuhnya, tv pun siaran elok dan paling penting bilik air dalam bilik. Hahah! Nani tak suka sangat kalau jenis bilik air hotel dekat luar, tak selesa. 
Dekat sini ada jugak Burger Bar tapi sebab hari tu kita orang check in pun dah lambat, Burger Bar dia orang pun dah tutup lah. Mula mula nak order makanan melalui Food Panda tapi semua dah tak available. So, Mcd jugaklah penyelamat perut tengah malam tu. Pukul 12.45 baru nak dinner, memang sah lah semua dah tutup. Nasib baik ada Mcd yang doploh empat jam delivery. 
Container Hotel di Kuala Lumpur

Container Hotel di Kuala Lumpur
 Toiletries pun disediakan jugak dekat sini jadi tak payah susahkan diri nak bawa. Memang bagus lah servis hotel ni. Kalau backpakcer, memang sesuai sangat menginap dekat sini.  
Container Hotel di Kuala Lumpur
 Cuma satu aje lah yang tak berapa nak boleh terima bila dia buat pintu bilik air tu lut sinar. Hahahah! Mungkin boleh rekemen dekat dia orang suruh tambah kain dekat belakang pintu tu πŸ˜†
Container Hotel di Kuala Lumpur
 Sabun basuh tangan pun ada dia orang sediakan. Memang semua benda lah Nani suka dekat Container Hotel ni hah. Mungkin boleh repeat lagi stay dekat sini nanti. 
Container Hotel di Kuala Lumpur
 Kasi chance lah kakak nak bergambar dengan cermin. Hahah! Iye wak tengah malam kita dengan jubah lagi. Sebenarnya sebelum tu ada event lain, habis tu terus lah pergi Container Hotel. Tak sempat dah nak balik tukar baju apa benda. 
Container Hotel di Kuala Lumpur
Overall, Nani memang puas hati dengan layanan dan servis yang dia orang bagi. Memang best sangat hotel ni, sesuai lah kalau nak stay untuk tenangkan fikiran dan chill chill. Nani suka konsep hotel ni sebab lain daripada yang lain. Bilik pun selesa, memang tidur tu tak sedar apa benda dah weh. Check out macam biasalah pukul 12 tengah hari. Hotel ni pun dekat sangat dengan shopping mall so senang lah nak jalan jalan atau pun nak cari makan. Thank you Container Hotel! Thank you jugak Traveloka sebab bagi saya voucher hotel! Lain kali bagi lagi okay! Hahah! Korang yang nak tahu lebih lanjut lagi mengenai Container Hotel boleh tengok dekat media sosial dia orang. Have a nice day everyone! 
Facebook : Container Hotel
Instagram : Container Hotel







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page