Family Gathering

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Plan asalnya CNY baru ni tak nak pun balik Pahang sebab cuti sekejap aje, dalam tiga hari. Lepas tu bila tahu kawan semua pakat nak balik, terus laju lajuu book jugak tiket balik. Hahah! Dasar penakut duduk sorang sorang. Time nak balik Pahang tu okay lagi, jalan pun smooth aje tapi bila nak balik Kuala Lumpur semula, haaa jammed teruk. Dua tiga kali tidur pun tak sampai sampai lagi. Dah macam Raya puasa pulak padahal CNY. Heheh. Masa tu lah rasa menyesal gila sebab tak gerak awal pagi dari rumah, macam mana entah hari tu tergerak hati nak balik tengah hari. Memang mendapat lah kan jawabnya. Tapi tak apa lah, asalkan dapat luangkan masa dengan family time cuti baru ni, memang best. Time cuti macam ni aje lah semua orang dapat balik kampung. Selalunya bila cuti = family gathering. Sebab semua ada balik, so nenek Nani ajak buat bbq. Rasanya last time kita orang kumpul ramai ramai gini, masa Raya Aidilfitri hari tu. Hahah! Lama sangat dah kan. So jyeahh, jom lah kita buat bakar bakar ayam dengan kambing sambil celebrate anniversary & birthday. Celebrate semua sekali senang, jimat kek gitu. Ehem, dah ready ke nak belanja gambar time bbw hari tu. Eh? πŸ˜†
Ibu Nani buat perapan ayam, mak cik Nani pulak buat perapan kambing. Nani? Hahahah! Daku tolong makan aje malam tu. Selalunya time ramai ramai macam ni, tak boleh tunjuk sangat skill memasak tu. Takkan nak lawan air tangan mak cik mak cik kan, dia orang lagi poweer okay bab memasak ni. Kita baru nak belajar belajar aje. Heheh. Tolong sikit sikit boleh lah. 
Serius best gila bakar ayam macam ni, angin pulak sejuk aje dekat kampung. Empat ekor ayam malam tu semua habis. Fuhh! 
Nasi goreng kampung pun licin. Ada jugak coleslow dengan sos black pepper mak cik Nani buat. Sos black pepper tu lupa nak tanya resepi dekat mak cik. Hahah! Dah kenyang lepas tu terus rasa nak tidur. Selalu orang buat sos black pepper sedap tapi bila Nani buat tak berapa nak menjadi sangat. Ada aje kurang dekat mana mana. Kena berguru lagi nampaknya lepas ni. Eheh. 
Ayam bakar simple simple aje. Ibu Nani guna bawang, halia, kunyit sikit lepas tu letak herba yang campuran. Itu aje resepinya dan letak lah perasa gula dengan garam tu. Ayam ni lagi lama kita perap, lagi sedap okay! Ibu Nani hari tu perap dari pagi lagi. Paaaling suka part yang garing hitam hitam tu, sedaap! Tiba tiba sendiri yang lapar. Hahah! 
Even makanan ala ala western gitu tapi guna pinggan nostalgia zaman dulu dulu. Hahah! Zaman sekarang dah susah tau nak jumpa pinggan ni. Dekat rumah nenek Nani ada lagi lah dalam lima ke enam biji macam tu. Pinggan ni berat sikit lah tapi tahan tau korang. Susah lah nak pecah macam pinggan kita zaman sekarang ni. 
Tak lengkap lah kalau makan tapi tak ada pencuci mulut. Heheh. So pencuci malam tu, kek baldu biruu (blue velvet katanyaaa!) Selalu orang buat red velvet aje kan, kali ni mak cik Nani tukar sikit jadi blue velvet. Tangan orang pandai buat kek ni memang lain maciamm sikit kejadiannya. Kalau Nani tak ada lah nak tukar kek tu jadi lain. Memang ikutlah sebijik sebijik. Hahah! Sama aje rasanya macam red velvet, cuma yang ni warna biru. Gituu. Ada jugak tapai nenek Nani buat, tapi terlupa nak bawak keluar. Hahhah! Masing masing bila dah nampak makanan, memang lah. Heheh. Apa apa pun, memang syok dapat jumpa ramai ramai macam ni. Korang pulak ke mana CNY baru ni? 

Carian Dalam Talian di Platform Shopee Meningkat Sebanyak 32% Sempena Perayaan Tahun Baharu Cina

Assalamualaikum & Hello.
KUALA LUMPUR, 12 FEB 2018 - Sempena perayaan Tahun Baharu Cina akan datang ini dan trend e-Dagang yang semakin popular di Malaysia, Shopee; platform e-Dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan, telah menyaksikan peningkatan sebanyak 32% dalam jumlah carian produk di Shopee dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang tempoh perayaan ini. Sejak pelancaran Kempen Wang Bersama Shopee pada 15 Januari yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dan hadiah kemenangan berjumlah lebih daripada RM1 juta, semakin ramai rakyat Malaysia memilih untuk membeli-belah di Shopee dalam membuat persiapan sempena Tahun Baharu Cina.
“Aktiviti membeli-belah selalunya meningkat semasa musim perayaan, dan Tahun Baharu Cina tidak ketinggalan. Tahun ini, kami menyedari lonjakan dalam bilangan carian dalam talian di Shopee apabila kita menghampiri Tahun Baharu Cina, yang menunjukkan peningkatan trend pengguna yang memilih untuk  membeli-belah secara dalam talian bagi musim perayaan. Ini petanda baik yang sejajar dengan inisiatif kerajaan untuk memacu sektor e-Dagang di Malaysia. Shopee menyediakan platform yang pantas, mudah dan selamat untuk membeli-belah dan dengan insentif Penghantaran Percuma ke Seluruh Malaysia dan Komisyen Sifar (0), rakyat Malaysia boleh menikmati aktiviti beli-belah di Shopee yang mudah dan menjimatkan,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. 
Apa itu Shopee?
Shopee adalah platform e-Dagang terulung di Asia Tenggara dan Taiwan. Platform ini direka khusus untuk rantau ini, memberikan pengguna pengalaman membeli-belah yang mudah, selamat dan cepat dengan sokongan pembayaran dan logistik yang kukuh. Shopee akan terus meningkatkan prestasi platformnya dan menjadi destinasi e-Dagang pilihan di rantau ini. Shopee mempunyai pilihan produk yang pelbagai dari kategori seperti elektronik, perkakas rumah, kesihatan & kecantikan, bayi & permainan, fesyen dan peralatan kecergasan.
Shopee, sebuah syarikat Sea, mula dilancarkan di Singapura sejak 2015 dan telah berkembang ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina. Sea merupakan peneraju dalam industri hiburan digital, eDagang dan perkhidmatan kewangan digital di rantau Asia Tenggara dan Taiwan. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi dan telah disenaraikan di Bursa Saham New York (NYSE) dengan simbol SE. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.shopee.com.my
Carian paling popular sempena Tahun Baharu Cina bagi tahun 2018 adalah bagi kategori berikut seperti Pakaian Wanita, Mobil & Gajet, Permainan, Kanak-kanak & Bayi, Kasut Wanita dan Beg Wanita.
No
Kategori
Carian Tertinggi Menggunakan Kata Kunci
1
Pakaian Wanita
Blaus, Jeans, Gaun Panjang, Gaun Pendek, Cheongsam
2
Mobil & Gajet
iPhone, Samsung,Jam Pintar, Xiaomi
3
Permainan, Kanak-kanak
 & Bayi
Pakaian Budak Perempuan, Pakaian Budak Lelaki, Pakaian Bayi, Tommee Tippee
4
Kasut Wanita
Kasut, Kasut Sukan, Kasut Jenis Wedges, Sandal
5
Beg Wanita
Beg Sangkut, Beg, Dompet, Beg Galas
Pembelian paling popular dalam kalangan rakyat Malaysia sepanjang musim perayaan ini. 
No
Kategori
Produk Paling Popular Terjual
1
Kasut Wanita
Kasut Terbuka
2
Permainan, Kanak-kanak & Bayi
Set Pakaian Bayi
3
Perhiasan Rumah
Set Hadiah Tupperware
4
Kesihatan & Kecantikan
Set Solekan Mata Tahun Baharu Cina
5
Runcit & Haiwan Peliharaan
KitKat Edisi Khas
 Nikmati potongan harga dan promosi hebat atas pelbagai produk sempena Kempen Wang Bersama Shopee yang berlanjutan sehingga 25 Februari. Dengan pilihan lebih daripada 6 juta produk yang ditawarkan oleh lebih 200,000 usahawan di Shopee Malaysia, pelanggan boleh memenuhi keperluan membeli-belah sempena musim perayaan ini. Tambahan lagi, pengguna boleh terus bermain permainan Fortune Ang Pao untuk memenangi Tiket Emas dan hadiah utama berbentuk wang tunai berjumlah RM8,888.
Seterusnya, Shopee akan melancarkan Kempen Hari Gaji daripada 26 hingga 28 Februari yang akan membariskan pelbagai  tawaran hebat bagi pelbagai jenama terkemuka termasuklah Jualan Murah Komputer Riba Shopee dengan jenama popular seperti Acer, ASUS, Dell dan Lenovo. Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.
#WangWithShopee

Beef Prosperity Burger

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Still bekerja ke atau pun dah start cuti Chinese New Year hari ni? Semalam sempat jalan jalan sekejap dekat KLCC. Actually bukan nak berjalan sangat pun, tujuannya nak ke Kinokuniya sebab ada buku yang nak cari. Habis lah dalam sejam dekat Kinokuniya, lepas tu rasa macam awal sangat lagi nak balik. Plus, harga grab car time tu kemain lagi melambung tinggi sebab high demand. Pergi dalam lima ringgit aje (lepas guna promo code) tiba tiba nak balik harga dalam RM45. Pheww! Tak kuasa nak bazirkan duit RM45 tu begitu saja. Hahah! Makanya Nani ajak kawan masuk BATA, konon nak cuci cuci mata aje. Sebenarnya dah lama niat nak beli sandal baru, tapi tak sempat sempat nak beli. Dah alang alang semalam masuk BATA, cari lah terus sepasang. Ingatkan ada banyak sales sempena CNY ni, tapi biasa biasa aje. Banyak jugak sandal yang lawa lawa sampai rambang mata daku dibuatnya. Hahah! Sekejap nak sandal A, sekejap nak yang B, sampai sales boy yang duduk ikut Nani tu pun naik pening. Kalau dah namanya perempuan, macam tu lah. Sudahnya dapat jugaklah rembat sepasang. Hahaha! Konon nak tengok tengok aje, tapi tak ada nya kalau dah masuk dalam tu. Mesti beli jugak sepasang πŸ˜† Siap beli, zasss turun pergi McDonald's pulak untuk makan malam (padahal time tu baru pukul enam). 
Beef Prosperity Burger
 Since sekarang ni famous dengan Prosperity Burger, so kita pun order lah jugak benda yang sama. Iya lah, setahun sekali aje kan. Heheh. Tapi tu lah salah timing pulak pergi lepas office hour ni. Dia punya ramai orang tu mashaAllah. Nak tunggu meja kosong pun dah sekian. Hahah! Menyesal pulak rasa pergi time tu, KLCC pulak kan. Nasib baik time order Nani dah siap, orang dah berkurang sikit. Kalau tak, satu kerja pulak nak tunggu meja kosong. Satu set Beef Properity ni dalam RM 15 macam tu kalau tak silap Nani. Ada lagi satu, Golden Prosperity tapi Nani ambil yang biasa ni aje. 
Beef Prosperity Burger
Gambar Prosperity Burger tak ada sebab burger comot. Hahah! Sedaap lah jugak, ada rasa pedas sos lada hitam tu dan kepingan daging tu pun lembut aje. Yang bestnya bila order set Prosperity Burger ni sebab ada twister fries. Nani lagi suka twister fries yang ni, sebab ada rasa pedas pedas sikit. Heheh. Hari tu pun ada jugak sekali Nani order set ayam goreng & minta upgrade dari fries biasa tu kepada twister fries ni hah. Tapi bukanlah upgrade for free okay, kena tambah dalam seringgit macam tu. Nani tak sure semua outlet available ke tak untuk upgrade fries ni. Heheh. Korang dah try ke belum Prosperity Burger? Haa kalau belum try lagi, boleh lah membawa diri ke McDonald's lepas ni. Kalau tak sempat rasa tahun ni, kena tunggu tahun depan lah pulak jawabnya. Hahah! InshaAllah petang ni bergerak balik ke Pahang, doakan saya selamat sampai okay. Korang pun hati hati di jalan raya! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page