Resepi : Fries Cheese Baked

Assalamualaikum & Hello.
Kali ni aku nak share resepi ala ala omputeh pulak. Resepi ni tersangatlah senang, sebab tu aku nak kongsi dekat dalam ni. Ewah ! Alah, resepi yang sebelum sebelum ni pun semuanya senang - senang. Kalau yang susah tu, aku pun malas nak buat. Kalau nak tahu resepi yang aku pernah masak, boleh tengok kat sidebar tu. Mana lah tahu dapat ilham nak masak apa nanti. Aku punya resepi sejak akhir - akhir ni memang banyak pasal cheese, sebab aku nak habiskan stok cheese yang dalam peti ni. Haha ! Panjang pulak membebel dia ni, jom baca resepi semudah ABC air tangan aku ni. Ekekeke !

Bahan - Bahan :

  • Fries ( beli dekat pasaraya )
  • Cheese
  • Cili kering yang dah siap dikisar
  • Garam

Cara - Caranya : 

Resepi Cik Manis
1) Mula mula sekali letak fries dalam try macam ni, kemudian masukkan dalam oven dan bakar dalam masa setengah jam dengan suhu dalam 200 darjah, api atas bawah.
Resepi Cik Manis
2) Kemudian panaskan minyak dan tumiskan cili kering tadi sampai pecah minyak. Senang cakap, sampai cili tu betul betul masak. Jangan lupa masukkan garam. 
Resepi Cik Manis
3) Fries yang dah siap dibakar tadi, keluarkan dan gaul dengan sebati bersama sambal cili kering yang kita masak tadi. 
Resepi Cik Manis
4) Seterusnya, taburkan cheese di atas fries tadi & masukkan dalam oven selama 15 minit.
Resepi Cik Manis
5) Untuk yang kali ni cheese jangan bakar sambil garing, nanti tak boleh nak tarik tarik. Hahaha. Bakar sampai dia dah cair leleh leleh tu, keluarkan dari oven dan sedia untuk dimakan.
Resepi Cik Manis
6) Ni pun macam dah tergaring sikit cheese nya, tapi still boleh tarik tarik lagi. Hahaha ! Selamat mencuba resepi yang ni. Kalau tak faham boleh tanya dekat bawah. In sha Allah nanti Nani balas. 






24 comments:

  1. Ala takde oven plak kt umah nak baking2 huhu

    ReplyDelete
  2. perghhhhhhhhh tangkap leleh tgk adik nanie buat mkn cm ni...akak ada fries kt rumah...cuma kena beli cheese tabur tu je...sedapppppppppp ye....tunggu akak buat...balik ni nak terjah Giant...jgn lupaaaaaaaa

    ReplyDelete
  3. senangnye nk buat tp xde oven.. haha

    ReplyDelete
  4. macam senang je.nti blh try

    ReplyDelete
  5. mudahnyaaa..boleh la cuba buat nnti

    ReplyDelete
  6. kak zaza mmg suka resepi yg mudah2 ni muahahaha.. tq ye nani..free nanti leh try.

    ReplyDelete
  7. sedap x?? boleh juga try nih. hahaha tapi ibu dia je lah yg makan. anak2 cam alah pulak.

    ReplyDelete
  8. wow !

    macam cheese baked macaroni dahh !

    ReplyDelete
  9. sedapnyaaa..buatkan untuk kite..hehe

    ReplyDelete
  10. kalo cheese yg melekat kat tray macam mana ? rugi rugi rugi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yang lekat2 kat tray tu, kaut je bagi licin..hehehe... :)

      Delete
  11. nmpk sedap! tambah pulak ada pedas + cheese..i like!<3

    ReplyDelete
  12. OMG!
    pedas...
    cheesy...
    an awesome idea ni nani :)

    ReplyDelete
  13. pergh.. sekarang ni smua nk buat ada chese.. trend.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Woww bestnya... marveles!!!... selera tengok ni...

    ReplyDelete
  15. sedapnya ada cheese ni..memang tertarik

    ReplyDelete
  16. Kecul ailio nengok. Boleh try nanti nih.

    ReplyDelete
  17. dap dap..
    tp tgh sakit tekak x leh buat lagi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page