Resepi Yorkshire Pudding Simple

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Kisahnya hari tu Nani ada tengok dekat Youtube recipe Yorkshire Pudding ni & nampak sedap sangat okay. Masa tu memang dah terdetik nak try buat sendiri sebab resepi tersangat lah mudah. Bahan bahan pun tak banyak (empat bahan aje okay) tapi tu lah kalau malas memang satu apa pun tak jalan. Sudahnya berbulan bulan juga lah peram resepi ni dekat dalam phone. Hahah! Baru ni bila mood rajin tu ada, gigih lah buat. Kita try and error lah resepi resepi baru macam ni kan. Actually, Nani ikut resepi Jamie Oliver dekat Youtube. Korang pun boleh lah refer dekat situ kalau nak tengok. Nani memang tak pernah makan pun yorkshire pudding sebelum ni tapi bila tengok dalam video tu nampak sedap & lembut sangat, itu yang nak juga try buat. Sejenis yang mudah terpengaruh macam tu lah. Hahah! Mula mula tu nervous juga lah nak masak sebab takut tak jadi sama yang macam dalam video. Sekali, eh elok pulak kejadian yorkshire pudding Nani tu. Tak sangkaaa! So, kalau korang pun nak try buat yorkshire pudding boleh tengok resepi yang Nani share dekat bawah ni okay! 
 Ini lah rupa Yorkshire Pudding versi Nani. Lembut ya amat tau korang! Cuma nya saiz aje tak sama sebab  Nani tak pandai nak agak nak letak banyak mana. Tak apa lah, asalkan ada rupa macam yorkshire pudding tu okay lah kan? Nani buat sikit aje hari tu sebab takut tak jadi nak buat banyak banyak terus. Hahah! Kita buatlah dalam empat ketul aje lepas tu eh tak cukup pulak dah. Malam tu repeat lagi sekali buat yorkshire pudding. Nasib baik lah senang aje resepinya, boleh lah kita repeat dua tiga kali buat. 
 Ini lah empat jenis bahan yang Nani cakap tadi (minyak masak, tepung gandum, telur sebiji & susu full cream). Sebenarnya tepung tu guna dalam tiga ke empat sudu macam tu aje & susu tu full cream tu pulak Nani guna dalam suku kotak. Tapi kalau korang nak buat banyak, lebihkan lah semua bahan bahan ni okay! Agak agak aje ikut instinct masing masing. Heheh. 
 Sebelum nak mulakan apa apa, make sure korang ada acuan yang orang selalu guna untuk buat kek ni. Nani beli dekat Mr. DIY aje dalam RM 5.90 macam tu. First step yang kita kena buat, tuangkan minyak dalam acuan tu. Jangan banyak sangat tau, sikit aje. Lepas tu masukkan dalam oven selama 10 minit dengan suhu 190 darjah. Hari tu Nani buat 15 minit, berasap hoi oven. Hahhaa! So, korang buat 10 minit aje okay! 
 Sementara nak tunggu minyak kita tu panas, boleh lah pukul telur sehingga kembang. Nani guna whisk aje senang. Lagi pun kita nak buat sikit aje, kalau banyak tu mungkin boleh lah nak guna mixer. Bila telur dah kembang masukkan susu full cream tadi suku kotak dan jugak tepung gandum dalam tiga ke empat sudu. Lepas tu kacau lah bahan bahan tadi sampai sebati & make sure tepung tu tak berketul ketul tau. Kalau korang risau ada tepung yang tak hancur, boleh tapis dulu nanti. 
Kemudian, minyak yang kita dah panaskan selama 10 minit tu keluarkan lah dari oven & korang kena terus tuang bahan bahan tadi dalam acuan ni. Kalau korang nampak dekat area tepi tu dah mula nak garing. Lepas tu masukkan semula ke dalam oven selama 15 minit dengan suhu 190 darjah & done! Ikutkan resepi asal 25 minit tau tapi Nani hari tu 15 minit pun dah okay. Rasanya depends on jenis oven jugak Nani rasa. Nanti korang check lah okay, kalau nampak macam dah garing tu hah boleh lah keluarkan. Tapi jangan buka pulak oven untuk tengok tu, nanti kang tak naik kembang pulak yorkshire pudding ni. Korang tengok lah dari cermin oven tu aje tau. 
Nani hari tu makan yorkshire pudding ni dengan sosej goreng & kacang panggang dalam tin tu aje. Terus lah fefeeling macam makan breakfast dekat hotel padahal buat sendiri aje tu. Hahaha! Sedap sangat okay! Yorkshire pudding ni lembut sangat sangat, memang wajib lah korang try jugak buat. Simple aje ni, confirm menjadi nanti. Heheh. Ada jugak yang makan yorkshire pudding ni dengan beef steak or chicken chop. Next time boleh lah try pulak. Tapi makan kosong macam tu aje pun dah sedap sangat. Serious resepi ni senang sangat nak buat, tak sampai setengah jam korang dah boleh makan. Hahah! Jangan lupa try tau nanti. Till then, bye korang! 

7 comments:

  1. Nampak sedapnya nani yorkshire puding ni. Nanti boleh lah cuba buat juga.

    ReplyDelete
  2. saja je nani nih tau, oven akak dh merajuk agak2 kalu try buat kt magic pan jadi tak ek... bahan nya mcm mudah je

    ReplyDelete
  3. first time dgr n tgk puding ni..
    menarik!

    ReplyDelete
  4. uih. tak pernah lihat. boleh buat jugak ni nani. thankyou for the recipe.

    ReplyDelete
  5. Akak suka makan puding ni tapi bab buat tu malas hahaha
    Dulu-dulu kawan akak rajin buat, dia tengok resepi Jamie Oliver

    ReplyDelete
  6. menarik nmpk..btul la kata nani..feeling mcm bfast kt otel sbb mkn ngan sosej tu hehe

    ReplyDelete
  7. First time dengar Yorkshire Pudding ni..okay nanie, macam nak cuba jugak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page