Cempedak Goreng

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sekarang ni sana sini orang share gambar cempedak goreng, memang tengah musim kan. Setiap kali tengok cempedak goreng ni mesti terliur jugak walaupun baru aje lagi makan. Hahah! Cempedak ni memang fav betul, makan hari hari pun boleh. Nani paling suka kalau dapat cempedak yang isi tu banyak dan buah pun besar besar, puas hati sangat goreng. Tapi itu lah setiap kali beli bukan boleh tengok pun dalam tu banyak mana isi nya kan, ikut rezeki lah. Selalunya kalau buah yang kecil & tak banyak mana pun isi nya Nani makan macam gitu aje. Tak berbaloi rasa nak goreng sebab sikit sangat. Hahah! Goreng cempedak sendiri jugak yang rasa puas hati makan, bila beli tu kadang kadang tepung aje yang tebal, mahal pulak tu. Nani pernah share dulu dekat pasar malam area PJ tu seringgit seulas okay cempedak yang dah siap goreng macam ni. Kemain lagi harga, baik lah beli sebiji betul buah cempedak ni lepas tu goreng dekat rumah sendiri, ye tak?
Cempedak Goreng
Ini lah rupa cempedak goreng Nani hari tu. Tengok gambar ni pun rasa nak cari lagi cempedak. Hahaha! Tapi tu lah, mana entah nak beli kalau dekat area KL ni kalau tak pergi pasar. Ibu Nani dia 'bising' bila tengok Nani hidang cempedak sekali dengan penapis minyak tu. Dia kata orang dulu dulu aje buat macam ni. Hahah! Alah, kita terpengaruh tengok orang yang masak dekat Instagram tu selalu buat macam ni bila ambil gambar. Nak jugak buat benda yang sama. Hahahah! 
Cempedak Goreng
Nani punya versi cempedak goreng ni senang sangat nak buat, guna tepung gandum, garam, pewarna kuning sikit dengan air. Campur aje semua sekali, bancuhan tu cair cair aje lepas tu goreng lah dalam minyak panas. Kalau tak nak letak pewarna kuning, guna lah serbuk kunyit tu. Kalau tak nak jugak, tak payah letak. Hahah! Banyak jugak okay versi nak buat cempedak goreng ni hah, ada yang campur tepung jagung lah apa lah, ikut suka masing masing kan. Asal menjadi cempedak goreng tu dan sedap dimakan settle lah. Cempedak goreng ni makan time petang memang layan sangat, sesuai sangat dengan cuaca sekarang yang asyik mendung & hujan tu. Perut pun kejap kejap kang lapar aje kerjanya. Hahah! Korang minat tak cempedak goreng macam ni? 

13 comments:

  1. Mmg goreng sdiri lg puas mkn. .Sbb kalo bli yg dh siap goreng mhl.. Akak pn suka ratah nk2 kalo yg isi Oren.. Aritu puas btul mkn.. Adik akak bw blk kl dr kedah kampung mertua die. .Tips nk bg rangup campur tepung beras ..Mmg yummy

    ReplyDelete
  2. Shedapnyaaaa...yumssss
    Kalau goreng sarumah bau wangi cempedak kannnn

    ReplyDelete
  3. ok cuti weekend ni nak cari cempedak nak mkn petang2 ddgn kopi with hubby hahaha

    ReplyDelete
  4. Sedap..akak suka..tapi x leh makan banyak...semput kang...

    ReplyDelete
  5. Rajinnya buat. Kalau kita, semua beli je.

    ReplyDelete
  6. Suka makan cempedak goreng juga. Biasanya goreng dengan biji-biji sekali, lepas tu makan sekali biji-bijinya.

    ReplyDelete
  7. cara nani bt bancuhan tepung tu sama cara akak.... cara yg mudah n simple je

    ReplyDelete
  8. Husband ciksue hantu sungguh la cempedak goreng. Beli mahai makan tak puas dia goreng sendiri. Puas hati makan banyak.

    ReplyDelete
  9. Masak sendiri lagi puas makan sebab dapat makan dalam jumlah yang banyak.. hahaha..

    ReplyDelete
  10. Makan time2 cuti sambil layan tv pun syok ni. Sambil menonton, sambil mengunyah hehe.. best2 :)

    ReplyDelete
  11. sedap! puas hati goreng sendiri sebab kalau beli dah siap 3 biji RM2 dah..aduii

    ReplyDelete
  12. sedap oii. dekat kota bharu 50 sen sebijik. pasir mas dapat 3 singgit. kalau goreng sendiri entah berapa modal, makan sampai kenyang. huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page