Althea Christmas Wish List

Assalamualaikum & Hello.
Hai korangg! Yass dah tak lama dah nak Christmas dan paling best sekali Althea akan adakan sales sempena Christmas ni. Yaaay hip hip hooraay! Dengar aje Althea nak buat sales, memang excited lah. Siapa aje kan yang tak suka sales, masa sales ni lah nak beli macam macam dengan harga yang jauh lebih murah daripada biasa. Paling best sekali, siap ada kotak eksklusif tau sempena Christmas ni bila kita membeli dekat Althea. Of course I want that box sebab cantik sangat, dah lah warna biru pulak tu, my fav color okay! Fuhh kalau buka website Althea memang macam macam lah rasa nak beli. Nani ada 10 barang yang dah masuk dalam Wish List. Wink wink. Actually lebih daripada 10 produk, tapi ini antara yang paling Nani nak lah. Hahaha! Perempuan dengan skincare & make up mana boleh dipisahkan, haruslah banyak aje Wish List tu kan. Hello Santa please make my Wish List become true! Okay, jom tengok apa produk yang dah masuk dalam Wish List Nani, mana tahu ada produk yang sama dengan korang ke. Hiks :)
Ini antara yang paling Nani nak beli sebab concealer ni antara produk terbaru keluaran Althea. So yeahh excited sangat nak try. Plus, Nani ada masalah dark spot bawah mata ni tau, kalau tak pakai concealer memang dari jauh dah boleh nampak. Hahah! So wajib lah masukkan Flawless Creamy Concealer ni dalam Wish List. Guess what? Harga concealer ni RM 15 aje okay! Murah sangat lagi lah perasaan nak beli tu membuak buak. Gittew! 
Macam yang Nani cakap tadi, perempuan dan make up memang tak boleh dipisahkan, eyeshadow ni pun antara one of my fav jugaklah. Aaaaa tengoklah semua warna tu, I really love it! Paling Nani suka sebab eyeshadow ni ada 12 warna. Banyak okay so senang nanti hari hari boleh tukar warna eyeshadow. Hahaha! Plus, Color Deep Eyeshadow ni combination of two tone of colour, ada warna nude & warna yang terang. 
 πŸ’— Innisfree Jeju Volcanic Pore Cleansing Foam 
Ini pencuci muka fav Nani lah, guna sejak bulan October hari tu. Dalam banyak cleanser yang Nani pernah try, seriously yang ni paling best sekali. Muka rasa bersih sangat. Harga pun still reasonable untuk kita beli & satu tube ni boleh tahan lama jugak okay. Nani punya ni still tak habis habis lagi padahal hari hari hari dah guna. So memang berbaloi lah beli pun. Nak repurchase tak nanti bila dah habis? Yes, for sure! 
Innisfree Bija Trouble Lotion ni Nani guna as moisturizer. Kalau korang jenis oily skin & pro acne, memang sesuai guna moisturizer ni. Nani baru aje guna dalam dua minggu so far okay lah produk ni. Terus rasa macam aaa kenapa lah lambat sangat aku try produk Innisfree ni sebab mostly semuanya best dan of course lah berkesan. 
Serum yang ni memang ramai sangat orang cakap best and yes Nani pun nak jugaklah try. Based on apa yang Nani baca, mostly cakap serum ni cepat serap dan boleh melembapkan kulit. Since Nani punya kulit jenis kering, memang nak beli lah produk yang boleh melembapkan ni. Lagi pun setakat ni, semua produk Innisfree yang Nani dah pernah try, it really works on my skin. Oh ye, serum ni sangat sesuai untuk semua jenis kulit tau. Hiks :)

Peel off clay mask ni pun antara produk best selling Innisfree jugak tau. Nani nak try sebab baru ni ada baca dekat Twitter, ada sorang ni cakap bila dia pakai peel off clay mask ni memang hilang lah blackhead dengan whitehead tu. Wohoo! Since muka Nani memang jenis ada blackhead lagi lagi part hidung tu, memang wajib lah cuba jugak. Stress aje kita tengok blackhead tu kadang kadang. Hahaha! 
Since Nani jenis yang pakai make up, cleansing oil ni wajib ada lah untuk cuci make up tu. Actually Nani tak pernah try pun sebelum ni mana mana produk daripada The Face Shop tapi baca feedback ramai jugak yang cakap hasil dia okay. Why not kan kita masukkan dalam Wish List. Heheh. Kalau okay nanti dengan kulit boleh lah terus guna. Gitu. Plus, oil cleanser ni pun boleh guna untuk double cleansing jugak. 
Macam yang korang tahu, kalau produk Belif ni memang sentiasa woww! Nani nak try guna sebab my skin jenis yang dry & kalau tak cukup hydrating memang boleh nampak lah dry patches tu. Memang kena cari produk yang kaya dengan hydration macam Belif ni. Plus, produk ni dermatologically tested tau, so tak ada lah ragu ragu nak beli & guna. Heheh. Harga dia quite pricey, tapi kalau produk tu memang bagus why not kan kita beli? 
OMG yang ni memang banyaaaak sangat feedback best even kawan Nani pun ramai yang suggest untuk guna Laneige Water Sleeping Mask ni. Can't wait to purchase this as well. Apa yang best sangat tentang produk ni? Water sleeping mask ni sangat sangat membantu untuk melegakan, melembapkan dan mencerahkan kulit. Kalau yang water sleeping mask ni korang boleh lah pakai masa tidur tapi kalau pakai mask sheet jangan buat macam tu okay. Heheh. 
Akhir sekali of course toner daripada Dear, Klairs. I'm so excited to try this toner. Kalau korang boleh nampak, toner ni pH dia balance, tak ada alcohol dan tak ada bahan terlarang. Sangat selamat untuk digunakan. So yas I want this. Pada Nani, toner pun penting jugak untuk pakai lepas kita dah cuci muka. Heheh. Ini lah semua antara 10 produk yang dah masuk dalam Wish List Nani. Wohoo! Semua barang ni kita boleh purchase dekat Althea tau, senang kan. Korang pulak apa pulak Wish List yang paling korang nak sekali beli? Jom lah share dengan Nani senarai Wish List korang pulak. Heheh. Anyway, thank you for reading and have a great weekend everyone! 

Pertama Kali Shopping di Althea Korea

Assalamualaikum & Hello.
Hai koraang! Baru ni Althea buat sales sempena 11.11, Nani lah antara salah seorang yang membeli tu. Hahah! Murah murah awak harga dia, takkan lah nak tengok aje kan. Tapi bukan semua lah barang ada sales, ada aje yang harga sama macam biasa. Actually ni first time Nani shopping dengan Althea Korea, kawan pun tumpang sama jugak membeli. Ada lah a few things yang memang Nani target nak beli, alang alang masa tu ada sales, terus lah kita beli kan. Banyaaak okay skincare, make up semua dekat Althea Korea ni, shipping pun laju aje. Hari tu Nani order 10.11 macam tu kalau tak silap, lepas tu tak sampai seminggu barang dah sampai dekat rumah. Woww! Boleh tahan laju jugak lah sebab dia cakap estimate penghantaran within two weeks. Heheh. Next time boleh lah shopping lagi dekat Althea Korea ni, dah lah siap post dalam kotak Althea tu. Sayang nak buang kotak sebab cantik sangat. Hahaha! Habislah lepas ni asyik buat koleksi kotak Althea aje lah nampaknya. Nak tahu apa yang Nani beli, jom tengok dekat bawah ni. Nani beli dua barang aje, lagi dua tu kawan Nani yang punya. Punya lah best friend forever, shopping pun nak sama samaa. Hahaha! 
Tadaaa, ini lah hasil 'rembatan' masa 11.11 hari tu. Nani beli Innisfree Bija Trouble Lotion tu dengan Foaming Cleanser The Face Shop. Elok pulak baru ni moisturiser dah habis, terus lah beli dekat Althea Korea ni. Before this Nani pakai yang jenama Pink by Beauty, kali ni nak try jenama Innisfree pulak. Baca dekat Twitter ramai cakap moisturiser ni best dan nampak lah perbezaan before & after guna tu. Bila orang cakap best ni, wajib lah kita try jugak kan. Nak jugak flawless macam orang lain. Hahaha! Harga Innisfree tu around RM 50 ++ biasa lah, kalau Innisfree memang tak ada harga yang murah murah. Tapi kalau memang berkesan, tak kisah pun mahal mana kan. Heheh. 
Setakat yang Nani guna Innisfree Bija Trouble Lotion tu memang tak ada lah buat muka Nani breakout ke apa. Okay sangat lah, moisturiser ni pun cepat serap, jenis yang tube macam ni lagi senang nak pakai. Heheh. Cleanser The Face Shop tu Nani tak try lagi sebab pencuci sekarang ada lagi, hari tu beli sebab saja nak try. Nanti kalau Nani dah guna boleh lah share feedback dengan korang pulak. Sekarang guna cleanser Innisfree tapi saja nak bertukar yang ni pulak sebab ramai cakap okay. Apa apa pun kalau beli skincare jangan lupa buat patch test dulu, takut ada ingredients yang tak sesuai dengan kulit muka tak pasal pasal breakout pulak. Nangis woo kalau muka breakout nanti. Korang ada tak yang pernah try dua produk dekat atas ni? Heheh. Kalau ada boleh lah share pengalaman korang guna produk ni dekat bawah okay! 

Menu di Hujung Minggu

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Siapa yang cuti hari ni, kita geng! Nani baru perasaan minggu lepas okay hari ni public holiday untuk Selangor. Korang yang cuti jugak tu apa plan nak buat hari ni? Nani memang tak ada plan nak berjalan pun, rasa macam nak berehat aje sambil layan drama. Entry kali ni pasal makanan lagi. Hahah! Weekend aje lah yang boleh dapat makan sedap sedap, bila balik Pahang lagi lah berganda sedap dia sebab dapat rasa 'air tangan' ibu. Lain sangat makanan dekat cafe dengan yang masak sendiri ni. Kalau lah Pahang tu dekat, rasanya ada jugak yang setiap minggu balik sana. Hahah! Abah selalu aje bagi hint suruh balik duduk sana terus nanti, tapi ibu pulak cakap tak payah balik duduk sana, baiklah berhijrah ke tempat orang. Hahah! Duduk lah mana mana pun sama aje, yang penting bila ada masa baliklah jenguk family. Family lagi penting daripada semua benda. Kan? Okay lah, jom jamu mata tengok menu homemade Nani weekend lepas. 
Laksa Penang. 
Paling fav lagi lagi kalau yang jenis kuah pekat tu. Tapi memang jaraang sangat lah nak jumpa dekat sini laksa yang ikut citarasa sendiri. Selalu kalau beli mesti kuah cair lah, isi laksa tu tak rebus sampai masak lah so buat sendiri jugak yang puas hati. Heheh. Kalau korang tahu dekat mana ada jual laksa yang sedap, share lah okay location nanti bila bila boleh lah Nani try jugak. Orang cakap Ah Cheng Laksa tu sedap jugak tapi Nani tak pernah try makan situ. 
Tauhu Bergedil.
Dah macam 'ketagih' pulak makan tauhu bergedil dengan sambal kicap berapi ni. Hahah! Dulu Nani tak pernah minat pun makan tauhu ni tiba tiba bila buat tauhu bergedil eh elok pulak makan sampai tak cukup okay kadang kadang tu. Nasib baik lah nak buat tauhu bergedil ni senang, bila rasa teringin aje boleh buat sendiri. Tapi tu lah, selalunya malas sebab banyak step nak kena buat. Hahah! Kalau ramai yang nak menolong, boleh lah buat selalu. Gitu! 
Popia Carbonara.
Ini pun dah jadi antara menu fav jugak sekarang. Tapi itu lah, nak buat selalu pun tak boleh jugak sebab carbonara tu mahal wakk. Hahah! Nak yang murah beli yang dalam tin punya, itu pun dekat tujuh lapan ringgit jugak satu tin. Tapi puas hati lah buat sebab lagi sedap makan time panas panas tu hah. Fuhh! Korang nak resepi boleh klik Resepi Popia Carbonara Mudah ni okay! Nani ada tunjuk step by step cara nak buat popia carbinara ni. Jangan lupa try okay! 
Nenas + Serbuk Asam Kulit Limau. 
Pencuci mulut paling 'heaven' sekali, buah nenas dengan serbuk asam kulit limau. Sedaaap! Nenas tu pun tak masam sangat, memang nice lah makan dengan serbuk asam tu. Tiba tiba diri sendiri yang rasa terliur jugak. Kahh! Abah Nani lah beli hari tu dekat pasar malam, RM 5 rasanya sebekas ni. Dekat Pahang memang boleh dapatlah harga macam ni. Serbuk asam tu pun tak kedekut langsung dia letak. Nani memang suka betul dengan orang yang menjual jenis tak kedekut macam ni, baru lah rasa puas hati beli. Habis lah lepas ni balik Pahang memang selalu lah daku nak membeli nenas dengan serbuk asam ni. Korang pulak apa menu weekend lepas? 

Ayam Goreng Korea Lagi

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Finally, jumpa jugak dengan hari Jumaat. Tak sabar nak rehat puas puas weekend ni. Korang dah lunch ke belum tu? Heheh. Tanya siap siap sebab entry hari ni pasal makanan lagi. Baru ni balik Pahang repeat lagi buat ayam goreng Korea. Dah macam ketagih pulak dia orang ni dengan ayam goreng Korea. Asal balik aje, memang tak ada benda lah nak suruh buat, mesti ayam goreng Korea ni. Actually Nani jumpa resepi nak buat ayam ni dekat Twitter hari tu. Tapi macam biasa lah, kita olah ikut citarasa dan tekak sediri. Hahah! Resepi ni ikutkan kena guna paste chili gochujang tu tapi kalau dekat Pahang memang nan hado lah kau nak jumpa sos tu. Nani pulak kalau balik tak pernah teringat nak beli sos tu siap siap. So kita guna lah cili kering tu aje, derhaka betul dengan resepi asal. Hahahah! Boleh lah kan, asal menjadi dan dia orang makan sampai habis tu memang sedap lah cerita dia. Dulu Nani dah pernah share Resepi Ayam Goreng Korea ni, so korang refer situ lah step by step macam mana nak buat. Untuk resepi Nani ni memang mudah sangat, kalau barang barang semua dah ada dekat rumah, malam nanti boleh try buat okay! 
Kali ni sebab Nani malas sikit so guna Ayamas aje untuk buat ayam goreng Korea ni. Beli sepaket besar tu senang, boleh goreng aje terus. Sebab tu lah ayam kali ni sama aje saiznya. Hahah! Kalau tak mesti bercampur campur bahagian ayam yang ada. Kadang kadang ada jugak Nani beli aje ayam goreng yang dah siap harga seringgit tu, balik rumah buat sos aje. Heheh. Punya lah nak senang kerja kan, cepat pun siap iye jugak. Tips Nani kalau nak bagi ayam ni still rangup bila makan kita gaulkan dengan sos bila sos tu dah sejuk. Phew, memang sedap! 
Ini lah dia rupa ayam goreng Korea versi Nani. Buat extra pedas sikit baru syok makan. Tapi kalau korang jenis yang tak makan pedas sangat, jangan lah letak cili kering tu lebih lebih pulak. Heheh. Dah banyak kali buat, yang baru ni rasa macam lagi sedap. Hahah! Boleh lah untuk makan sendiri. Kalau nak hidang dekat orang tu fikir dua tiga kali jugaklah. Next time nak try guna sos gochujang tu pulak. Mungkin lagi sedap sebab tu original resepi kan. Selalunya ayam goreng Korea ni sedap buat ratah macam tu aje. Masa nak buat tu memang lah macam lama sikit sebab mana nak goreng ayam lagi, nak buat sos lagi tapi kalau dah makan tu kejap aje dah licin pinggan. Hahaha! Korang pulak dah pernah try ke buat Ayam Goreng Korea ni? 

Penjimatan Berganda Ganda Melalui Pembelian Secara Atas Talian di ezbuy Malaysia

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Siapa dekat sini yang suka shopping online memang boleh geng lah dengan Nani. Eh? Hahah! Tapi siapa aje kan yang tak suka shopping online ni, nak nak kalau baru aje dapat gaji masa tu. Whoops! Memang tak lama lah duit tu duduk dalam akaun bank, lepas tu mesti disalurkan ke website tertentu. Heheh. Salah satu website online shopping yang Nani suka terjah ialah ezbuy Malaysia. Korang pernah dengar tak tentang ezbuy ni? Actually ezbuy ni sama aje macam online shopping yang lain tapi ezbuy ni ada lah kelebihan tersendiri. Paling menarik sekali, dekat ezbuy ni kita boleh dapat macam macam benefit bila selalu shopping melalui website dia orang. Pada Nani, kos shipping untuk ezbuy ni pun agak murah berbanding dekat website untuk shopping online yang lain. Bila dah murah ni, memang kita boleh jimat banyak lah kan. Heheh. Servis penghantaran pun memang tip top lah, tak pernah lagi lah ada 'bad service' dengan ezbuy ni.
Macam yang Nani cakap tadi, bila kita selalu beli barang melalui ezbuy ni, memang banyaaak sangat kelebihan yang kita boleh dapat. Salah satunya ialah ezbuy Prime Membership. Ezbuy Prime Membership ni untuk kiranya untuk regular customer yang dah suscribed lah. Untuk membership ni ada dua jenis tau, Prime Lime (RM 99 - untuk enam bulan) dan jugak Prime Anual (RM 188 - untuk setahun). Menarik sangat kan ezbuy Prime Membership ni? So, macam mana nak daftar jadi Prime Membership? Mudah aje caranya, apa yang korang perlu buat cuma klik aje link yang Nani letak dekat sebelah ni okay! (Registration Link: https://goo.gl/7B3rBD). Nak lagi mudah, boleh refer dekat gambar bawah ni cara untuk regsiter sebagai PRIME Membership.
Bila korang dah berjaya sign up, automatic korang akan dapat secara eksklusif cash voucher sebanyak RM 15 dan juga 15% diskaun untuk shipping. Menarik ke tidaak ni? Hiks. So apa bezanya jadi ezbuy Prime Membership dengan customer biasa? Haaa untuk pengetahuan korang, bila jadi ezbuy Prime Membership ni, tak kira lah beli barang banyak mana dan saiz besar mana sekali pun shipping dia RM 8.80 aje wakk! Murah sangaat okay?! Kalau korang tak percaya, boleh tengok gambar dekat bawah ni.
Selain daripada kos shipping yang murah sangat sangat tu, untuk yang ada ezbuy Prime Membership ni jugak akan dapat free insurans sehingga RM 2000. Fuhh, untung betul kalau suscribed Prime Membership ni nampaknya. Iye lah, mana lah kita tahu kan kot kot barang kita hilang ke tak pun barang yang sampai tu rosak ke, at least bila ada insurans yang cover macam ni, lega lah sikit kalau jadi apa apa kan. Heheh. Plus, untuk yang ada Prime Membership ni jugak, tak ada caj daripada agen yang dikenakan dan paling penting ada lebih empat juta barangan dari USA dan China yang korang boleh beli dengan kos shipping sebanyak RM 8.80 aje. Selain daripada itu, untuk yang subscribed Prime Annual Members, korang boleh dapatkan secara eksklusif voucher dan promotions tau. Bukan setakat itu aje, korang jugak boleh dapatkan sebanyak 42 produk yang bukan daripada Prime products dan masukkan dalam Prime Wishlist. Untuk Prime Wishlist ni, korang boleh beli sebanyak enam kali lepas dah sign up, dan tiga sekali sebulan selama setahun. Hah, boleh lah shopping puas puas okay! 
Paling penting dengan ezbuy Prime Membership ni, barang korang akan sampai depan rumah kurang daripada seminggu aje. Haaa tak ada lah nanti asyik tertunggu tunggu aje kan courrier servive hantar rumah. Itu lah benefit dia bila kita ada Prime Membership berbanding dengan customer biasa. Plus, kalau customer biasa dekat berminggu minggu jugak lah baru barang tu sampai. Fuhh! Korang boleh tengok sendiri lah dekat bawah ni berapa banyak yang korang boleh jimat bila ada Prime Membership. Jimaaat banyaak!
Selain daripada servis penghantaran yang laju, dengan mendaftar sebagai Prime Membership jugak, korang akan dapat Exclusive Livechat Support. Kiranya kalau korang ada apa apa complain ke nak buat atau pun ada sebarang pertanyaan ke, memang senang sangat lah sebab akan diberi keutamaan terlebih dahulu. Heheh. Plus, Exclusive Livechat Support ni memang terhad untuk Prime Members aje tau & korang boleh contact ezbuy melalui Exclusive Livechat Support ni sepanjang office hour. Memang segala galanya mudah lah dengan Prime Membership ni.
Ini lah antara pakej untuk subscribed jadi Prime Membership. Pada Nani paling untung sekali bila kita subscribed yang Prime Annual tu lah. Tapi kalau korang rasa macam ragu ragu lagi nak pilih, hah boleh lah try yang Prime Trial tu okay. Jimat jugak lah sebab boleh dapatkan kos shipping serendah RM 8.80 tapi untuk lima hari aje tau. So kalau nak tahu Prime Membership ni berbaloi ke tidak, boleh lah subscribed yang trial tu dulu okay! Tapi serious, memang jimat habis lah dengan adanya Prime Membership ni. Tak rugi pun. 
Ini yang paling korang kena alert sekali terutama untung geng kaki shopping macam Nani. Hahah! Jangan lupa tau bermula 3.12 sehingga lah 12.12 ni eezbuy mengadakan promosi kaw kaw yang memang kita boleh jimat berganda ganda. Nani memang pantang nampak ada sales, gatal aje tangan ni nak klik sana sini. Hahah!  Nani ada lah dah dua tiga benda wishlist nak beli ni, takut chart tu makin bertambah aje nanti. Hahahah! Iye lah, seminggu okay ezbuy buat promosi ni, rugi lah kalau tak shopping kan sebab semua barang murah murah. Bila beli time sales memang kita boleh jimat sangat sangat lah cerita dia. Korang pun jangan lupa terjah website ezbuy lepas ni tau! Serious harga barangan sangat berbaloi baloi. Jom lah kita shopping sama sama! 

KFC Spicy Gochujang Crunch

Assalamualaikum & Hello.
Hai koraang! Weekend baru ni saja lah lepak lepak dekat KFC Wangsa Maju ni sebab dah lama tak keluar dengan kawan kawan. MemangNani ajak dia orang keluar semata mata untuk makan KFC okay, gigih sangat rasa! Hahah! So, alang alang KFC ada keluarkan menu terbaru dia orang, Nani pun teringin lah jugak nak try. Sebelum tu ada aje baca review orang dekat Twitter pasal KFC Spicy Gochujang Crunch ni, mostly cakap rasa dia biasa biasa aje, ada yang cakap tak sedap langsung. Tapi biasa lah, Nani ni pantang ada benda baru, mesti nak cuba jugak rasa. Hahah! Iye lah selera kan lain - lain, mana lah tahu tiba tiba sendiri yang makan rasa sedap ke kan. Masa tu fikir kalau sos tu tak sedap pun tak apa lah sebab still boleh makan ayam tu. Harga untuk satu set KFC Spicy Gochujang ni dalam RM 14.50 macam tu lah tak silap Nani. Set ni actually sama aje macam set yang snack plate tu, cuma yang ni dia gantikan bun tu dengan sos gochujang. Nani hari tu siap dapat dua bekas lagi okay sos tu. So sedap ke tidak sebenarnya set yang baru ni? Jeng jeng jeng. Boleh lah baca dekat bawah ni okay review Nani setulus hati (cehh!) pasal menu baru daripada KFC ni. 
KFC Spicy Gochujang Crunch
Review ni based on citarasa Nani lah tau, tak tahu lah kalau korang makan sedap. Heheh. Pada Nani sos tu macam turn off sikit sebab ada rasa macam rempah ratus lepas tu manis. Ikutkan sos gochujang ni pedas tau tapi yang KFC punya version ni memang tak ada langsung rasa manis. Hahah! Entah lah, pada Nani macam tak kena lah nak makan ayam tu dengan sos gochujang ni. KFC Wangsa Maju ni siap bagi dua bekas lagi sos nya tapi satu bekas pun tak terhabis Nani makan. Suku bekas aje kot yang luak sos ni hari tu. Terus rasa macam menyesal sikit beli set yang ni. Kalau tahu, baik lah ambil set yang biasa tu aje. Hahah! Tapi kalau korang nak try, beli aje lah okay. Ini ikut selera tekak Nani.
KFC Spicy Gochujang Crunch
Nampaknya memang betul lah bagai yang dikata warga Twitter yang KFC Gochujang ni biasa biasa aje rasa dia. Hahah! Ayam tu sama aje macam biasa, so boleh lah makan dengan coleslow & mashed potato. Nani hari tu dua kali dip aje dalam sos gochujang, lepas tu terus tolak ke tepi. Hahaha! Terbayang bayang lagi rasa yang tak berapa nak ngam tu. Kalau pedas mungkin okay sikit lah tapi sebab cheese kan muak pun iye jugak. Nasib baik lah tak sampai tahap loya. Heheh. So, Nani rate 2.5/5 aje lah untuk set KFC Spicy Gochujang Crunh ni.  Nak repeat lagi tak? Jawapannya mesti lah tidak. Nampaknya kalau KFC ni, menu yang sedia ada tu jugak lah yang jadi pilihan hati. Lain lain tu biasa biasa aje, tak ada lah wow mana macam dalam iklan tu. Hiks. Korang dah ada yang cuba ke menu terbaru daripada KFC ni? 

Resepi Popia Carbonara Mudah

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Kali ni nak share pulak Resepi Popia Carbonara yang paling mudah & sedap. Heheh. Resepi orang bujang kan, haruslah yang mudah mudah aje semuanya. Actually dah banyak kali buat popia ni, tapi baru ada masa nak share resepi ni dengan korang. Buat sendiri jugaklah yang paling berbaloi. Hari tu Nani pernah beli tapi tu lah, isi dalam tu sikit aje, dah tu berminyak sangat okay. Memang turn off lah nak makan. Mahal pun iye jugak, sejak daripada tu memang tak pernah beli lah. Asal teringin nak makan aje buat sendiri lepas tu simpan dalam peti ais. Bila lapar, tinggal goreng aje. Memang senang kerja. Tapi jangan lah pulak simpan popia tu sampai dua tiga minggu, nanti kang basi lah pulak. Hahahah! Biasa lah, kalau yang versi homemade ni paling lama pun 5 - 6 hari macam tu aje boleh simpan. So untuk korang yang nak try buat popia carbonara ni, boleh try resepi dekat bawah ni okay!
Dekat atas ni semua bahan bahan yang 'wajib' lah ada pada Nani untuk buat popia carbonara ni. Tapi kalau korang sejenis yang tak makan sayur tu, tak payah lah letak carrot tu okay. Nani just guna bawang holland potong dadu, carrot pun potong dadu jugak, sosej, sos carbora jenama Prego dan jugak serbuk lada hitam. Memang tak letak garam langsung sebab sos Prego tu dah cukup rasa. Carrot tu Nani guna sebatang betul baru sedap. Tapi depends on citarasa masing masing okay. 
Nani kalau sos carbonara memang selalunya guna jenama Prego ni lah, kalau jenama lain Nani tak sure kena tambah garam ke tidak sebab tak pernah try. Nanti kalau korang masak lepas tu tak berapa nak 'kick' rasa tu tambah lah garam okay, tapi pada Nani kalau guna yang Prego ni memang dah secukup rasa sangat. Sos ni pun agak pekat, so tambah air sikit okay. Agak agaklah, jangan banyak sangat kang cair pulak. Hahaha! 
Mudah aje cara nak buat popia carbonara ni, first sekali korang tumis bawang holland tadi sampai kekuning kuningan. Kemudian masukkan sos prego & sedikit air. Kacau sampai sebati lepas tu masukkan carrot dan serbuk lada hitam. Nani masukkan sosej last sekali sebab sosej ni tak ambil masa yang lama sangat nak masak. Plus, sosej tu pun kita dah potong nipis nipis kan tadi so dalam 2 - 3 minit macam tu dah masak lah sosej tu. Heheh. Kacau semua sekali sampai sebati, siapp!
Next step ialah kita kena gulungkan popia ni. Tapi make sure sos yang kita masak tadi dah sejuk terlebih dahulu, baru lah senang nak gulung nanti. Nani letak isi dalam tu sedang sedang aje supaya nanti bila kita goreng tak ada lah isi tu terkeluar. Ada jugak sesetengah orang suka tambah cheese jugak dalam popia carbonara ni tapi Nani lagi suka versi yang ni lah. Sedaap jugak okay! Hiks. 
Last sekali boleh lah goreng dalam minyak yang dah betul betul panas, baru lah nanti elok aje kejadiannya. Satu lagi, make sure popia tu kita gulung kemas kemas tau supaya dia tak terbuka masa nak goreng tu. Hasilnya macam dalam gambar dekat atas lah. Hiks. Serious sedap sangat, kalau makan ramai ramai nk memang sekejap aje dah habis. Hahah! Korang yang teringin nak buat Resepi Popia Carbonara tu boleh lah try guna cara Nani ni okay. Lagi berbaloi buat sendiri, haritu Nani beli orang jual dua gulung popia ni tiga ringgit. Boleh tahan okay harga nya. Heheh. Selamat mencuba! 

Jom ke Karnival Year End Zakat 2018

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Selamat berhujung minggu. Apa plan nak buat weekend ni? Kalau korang tak ada plan apa apa lagi, boleh lah ajak family & kawan kawan semua ke Karnival Year End Zakat anjuran Pusat Pungutan Zakat - Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ - MAIWP). Hari ni hampir separuh hari jugaklah Nani berada dia Karnival YEZ ni, macam macam aktiviti ada okay! Oh ye, Karnival Year End Zakat ni diadakan di perkarangan Masjid Usamah bin Zaid, Wangsa Maju bermula jam 9 pagi sehingga 9 malam. Bukan hari ni aje tau Karnival YEZ ni, esok pun ada lagi so masih sempat lah untuk korang ke sana. Tujuan karnival ini diadakan adalah untuk memberi pendekatan umum tentang kewajipan berzakat terutamanya zakat harta. Macam yang Nani dengar tadi, tak kira lah kecil ke besar ke gaji kita tetap jugak ada potongan untuk zakat. Ha korang dah check ke belum berapa potongan zakat daripada gaji setiap bulan tu? Heheh. Kalau belum, esok boleh lah singgah ke Karnival YEZ ni okaay! 
Dah lah masuk pun percuma, siap berpeluang untuk menang macam macam cabutan bertuah lagi. Memang untung sangat lah siapa yang pergi ke Karnival YEZ ni tau! Paling best sekali sebab karnival ni bukan sahaja untuk orang dewasa tetapi untuk seisi keluarga. Mana yang ada anak anak tu, hah boleh lah bawa sekali ke sana sebab ada pertandingan mewarna dan juga sesi bersama Mascot Didi & Friends. Itu untuk hari ni lah, kalau esok pulak anak anak boleh lah jumpa dengan Mascot Omar & Hana. Memang menarik sangat program program yang dianjurkan di Karnival YEZ ni. 
Muka tengah tahan panas. Hahah! Walaupun cuaca agak panas tapi korang jangan risau sebab ada banyaaak sangat gerai yang menjual pelbagai jenis minuman dan juga makanan. Harga pun berbaloi sangat. Khemah jugak ada disediakan di pentas utama. Agak agak dah penat berjalan nanti boleh lah berehat sekejap dekat bawah khemah tu. Heheh. 
Sekitar Majlis Pelancaran Bulan Year End Zakat di Masjis Usamah bin Zaid siang tadi. Majlis ini telah dirasmikan oleh Pengerusi PPZ - MAIWP, Datuk Che Mat Che Ali. Selain daripada pelbagai pertandingan dan aktiviti dijalankan, terdapat juga booth untuk dikunjungi. Kalau korang ada apa apa kekeliruan tentang zakat, boleh lah singgah di booth yang ada di sekitar perkarangan Masjid Usamah ni. Nak mohon kerja pun boleh, bawa resume siap siap okay! 
Photo booth pun ada, free aje ni hah. Eh banyak lah hadiah, barangan free yang korang boleh dapat dekat Karnival Year End Zakat ni, memang rugi siapa yang terlepas peluang ke sana. Nani tadi pergi dengan tangan kosong tiba tiba balik macam macam dapat. 
Kaunter Zakat Bergerak, ini antara yang paling ramai orang kunjungi tadi. Nak tahu lebih banyak tentang zakat, korang kena lah datang esok okay! Boleh tengok dekat bawah ni antara aktiviti aktiviti yang akan dijalankan pada esok hari. Ramai juga selebriti selebriti jemputan yang akan menyerikan Karival YEZ ni tau, antaranya Hijjaz, Raihan, Ustaz Wan Akasyah, Ustazah Dato' Siti Nor Bahyah, PU Rahmat, Hafiz Hamidun dan ramai lagi lah. 
Jom ke Karnival Year End Zakat 2018
Jangan lupa okay ajak family dan kawan kawan semua ke Masjid Usamah bin Zaid di Wangsa Maju hari esok! Ada banyak lagi aktiviti yang akan dijalankan dan paling penting semuanya aktiviti yang menyeronokkan. Kalau tengok dalam list aktiviti tu, ramai selebriti yang akan berada di sana, so jangan lepaskan peluang ni okay! Masjid ni pun tersangat lah senang untuk korang pergi. Turun aje dekat Stesen LRT Wangsa Maju tu, korang boleh ambil grab car dalam lima minit macam tu dah sampai lah masjid ni. Memang dekat sangat. Jangan lupa ke Karnival Year End Zakat ni esok! 


Guide To Making A Smart Home

Assalamualaikum & Hello.
Guide To Making A Smart Home
There are many properties available for sale, such as The Elements Ampang. Do you want to build a smart home but don’t know where and how to begin? Building a smart home today is not as intimidating or difficult as it initially seemed. This article will guide you through what you need to know about a smart home.

1. Lights
Smart lights can help you to lower your electricity bill as smart lights are made with LEDs. LEDs are known to consume lesser electricity that the normal incandescent or fluorescent bulbs. In addition, smart lights can be controlled through your smartphone. You can also set a schedule for when the lights turn off and turn on. 

2. Speakers
Instead of taking your phone out to control the smart home devices, a smart speaker allows you to give commands to get it does what you instruct. Other than playing music for you, a smart speaker can tell you the current weather and latest news you need to know. 

3. Smart plugs
A smart switch or a smart plug is the cheapest and easiest way to make the appliance in your house “smart”. For example, connect a lamp to a smart switch; plug the switch into the wall, and you will have control of the lamp from your smartphone. You are also able to set a schedule for when the plugs turn off and turn on. Moreover, you could link the plug to other available smart home devices at home.

4. Security cameras
A security camera allows you to keep an eye on your house to know who is coming or going. All these monitoring can be done through your smartphone, tablet or laptop. A better camera will have the night vision where it can be linked with your other smart home devices. That being said, the cameras will then start to record after you leave your house and stop recording when you come home. 

5. Smart lock
Other than giving you access to unlock and lock your door by using a smartphone, a smart lock allows you to give temporary access to others and see who has been using your door. You can also integrate your smart lock with other smart home devices to turn on the lights automatically whenever you unlock the smart lock when you come home during the night.

6. Smart home hubs
A smart home hub gives a uniform platform where you are in charge to control other smart home devices that could not communicate with one another. The smart home hub also allows you to automate many processes. For example, you can switch on the lights, the thermostat can change temperature, the music starts playing, the window blinds lower and so on. Do remember that your smartphone can also do many things that a smart home hub can do.

7. Smart thermostats
A smart thermostat will allow you to set the temperature in the house by using your smartphone. In addition, when the smart thermostat is linked to other smart home devices, such as the lights and motion sensors, it will help you to save money by helping you to reduce the cooling and heating costs, as you will not be using any energy whenever you are not at home.

8. Light switches
Replacing the light bulbs with smart bulbs can be expensive if you have many light bulbs in your house. A cost effective solution to this can be installing a smart light switch at home. A smart light switch works like a normal switch, but it is controlled by your smartphone and is also connected to other smart home devices. Unlike other products stated above, installing a smart light switch requires you to hire a professional electrician with basic electrical knowledge for safety purpose.

9. Video doorbells
No more guessing who is outside your house when you have a video doorbell that sends you a live feed to your tablet or smartphone whenever someone pushes the button at your house front door. It also acts as an intercom, which is helpful for those having trouble to get to the door quickly. A good security camera will help you to monitor the front door easily and effortlessly.

10. Robot vacuums
A robot vacuum will make vacuuming less of a chore. A robot vacuum can help you to cut down on the daily accumulation of your pet’s hair and dust. Do not underestimate the power of a robot vacuum, as it can get to some places that you cannot, such as under the bed or under the dresser.

11. Universal remotes
A universal remote allows you to control all your entertainment devices, such as TV, cable box, stereo and so on with just one single device. The universal remote will also allow you to control other smart home devices such as the thermostat and lights.
In conclusion, technology has definitely make life easier nowadays. Having a smart home is not as intimidating. Furthermore, building a smart home can be a really fun process. 

Domino's Lagi

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Selamat pagi Isnin. Heheh. Baru ni order Domino's online lagi, punya lah malas nak masak sendiri. Bila datang mood malas tu, memang tak ada nya nak tanak nasi, masak lauk apa semua. Hahah! Tapiii kalau order online tak pernah okay malas, memang rajin semacam. Kah! So kali ni order untuk sorang aje makan, tak dapat lah nak guna coupon yang murah murah tu. Nani baru tahu yang Domino's ni tak ada minimum order rupanya, ingatkan sama macam fast food yang lain. Kalau Mcd tu around RM 23++ baru dia orang buat penghantaran. Nani pun baru first time hari tu beli tak banyak. Selalu berkotak kotak order sebab kongsi ramai ramai. Hahah! Bila bab makan ni, the more the merrier konsep diaa! Hehehe. 
Hari tu Nani order pizza personal lepas tu add on stuffed cheezy bites dengan sos salsa. Konon nya lah nak makan cheezy bites tu dengan sos salsa sebab nampak macam sedap aje. Hahah! Total semua sekali haritu dalam RM 21++ sekali dengan penghantaran. Sampai sesat jugak lah bro Domino's ni nak cari rumah harit tu. Hahaha! Maybe pekerja baru kot so tak berapa nak familiar sangat, my house dekat jalan utama lagi memang jaaaarang lah orang tak jumpa. 
First time Nani try stuffed cheezy bites ni, boleh lah nak makan tapi tak ada lah wow sedap gila. Hahah! For me, dia masin sikit kot but yaa setiap orang citarasa lain lain kan, mungkin ada yang suka. Ohh sos salsa tu waaaaay different from my expectation. Tak sedap lah pada Nani, terus rasa menyesal sikit beli. Hahah! Rasa dia masam sangat, memang turn off lah bila makan. No more sos salsa lepas ni. 
Kali ni kita try pulak Classic Chicken (personal) macam biasa lah when it comes to pizza tak pernah menghampakan langsung. Heheh. Nani suka Domino's sebab topping dia tak kedekut langsung okay, worth lah beli pun. Ohh sekarang pun dia orang ada keluarkan pizza baru kalau tak silap, Pulled Beef Pizza kot namanya, nampak sedaaap! Tapi tu lah, makan fast food selalu pun tak bagus jugak. Hahah! Esok cuti boleh lah jalan jalan cari Domino's. Heheh. 

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Kali ni kita join pulak Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com. Mana lah tahu terpilih jadi salah seorang pemenang bertuah ke kan. Hahaha! Mana yang belum join tu, pergi lah klik link tu laju laju, lima orang okay pemenang yang dicari. Tak ada apa pun Nani nak komen dekat blog kak Mai ni, semua dah elok kemas aje. Lagi pun, segan lah kita nak komen dekat blog orang yang pandai design semua ni. Hahah! Untuk kak Mai, selamat hari lahir! Semoga dilapangkan pintu rezeki seluas luasnya dan dipermudahkan semua urusan. Bila entah dapat jumpa face to face dengan kak Mai ni, asyik bersapa dekat sosial media aje selama ni. Heheh. 
Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com
Jangan lupa join tau korang giveaway ni!
Sampai 02 Disember 2018 ni aje :) 

Kentang Putar Segera

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Baru ni adik Nani ada beli Mashed Potato & Gravy yang instant tu. Mula mula Nani macam 'erm sedap sangat ke kalau makan yang instant ni, baik buat sendiri lagi puas hati.' Hahaha! Kemain lagi jual mahal kan, padahal belum rasa lagi masa tu. Satu paket ni dalam RM 15 macam tu kot tapi Nani tak sure ada jual dekat mana sebab tak ada pulak social media dia orang dekat packaging. Zaman sekarang ni macam macam jenis makanan instant ada, tinggal kita ni rajin atau pun malas aje. Hahah! Kalau dah ada yang isntant ni, tapi malas lagi tak tahu lah nak cakap apa. First impression bila tengok packaging ni memang Nani rasa biasa biasa aje. Tapi bila dah makan sedap okaaaay so moral dia, jangan lah judge packaging semata mata. Hahaha! Packaging cantik pun belum tentu lagi sedap. Nak sediakan mashed potato ni pun senang aje okay, asal ada air panas confirm menjadi. Next time boleh lah suruh adik Nani order lagi mashed potato ni, makan dengan chicken chop ke memang ngam sangat. Hari tu konon nak buat chicken chop sekali tapi tu lah, tak sempat. Hahaha! 
Ini lah packaging yang Nani cakap tadi, serious simple sangat. Rasanya kalau adik Nani tak beli hari tu, memang sampai ke sudah lah tak tahu yang benda ni sedap. Hahaha! Memang rasa dia lebih kurang yang macam KFC punya. Berbaloi lah jugak beli sebab banyak kan satu packet ni. Nani jaraaang jugak beli yang instant macam ni sebab selalunya tak berapa sedap tapi yang kali ni not bad.  Korang kalau ada terjumpa dekat mana mana, boleh lah try jugak okay! 
Ini lah rupa mashed potato & gravy instant ni. Bancuh aje dua dua serbuk tu tak sampai lima minit dah boleh makan. Hahaha! Cepat, mudah dan sedap. Kalau malas lagi nak buat tak tahu lah nak cakap apa. Tak ada pun rasa pelik ke apa ke bila kita makan tu, memang sama lah macam yang buat sendiri. Lepas ni dah tahu lah dekat mana nak cari mashed potato yang sama macam kita buat sendiri. Heheh. Puas hati sangat kalau beli yang instant & dapat yang sedap macam ni kan. Nani jenis tak berkira sangat pun nak beli bila benda tu sedap, janji puas hati. Kann? Korang pernah tak try mashed potato & gravy yang instant macam ni? Ke suka buat sendiri aje? 

KFC Loaded Go Bowl

Assalamualaikum & Hello.
Hai koraaang! Baru ni buat catch up session dengan kawan baik sejak dari sekolah dulu. Bila dah makin meningkat dewasa ni memang makin payah nak jumpa dengan semua orang. Iye lah, masing masing dah ada komitmen sendiri kan, belum kira lagi mana yang dah duduk jauh tu. Selalunya bila jumpa kawan lama ni tak lain tak bukan kecuali membawang! Eh?! Hahaha! Tak ada lah bukan membawang tapi masa ni lah nak bertukar tukar cerita kan. Hiks. So, kena lah cari tempat yang selesa sikit bila nak borak lama lama ni. Ingat nak cari cendol, tapi tu lah hari Ahad gerai cendol tak buka pulak. Sudahnya kita masuk lah KFC, Mcd kemain lagi penuh orang hari tu sampai dua kali okay pusing sebab tak percaya apa hal ramai sangat orang. Meja pun tak ada yang kosong, dasyat woo. Hahah! Macam biasa bila pergi KFC ni, tak lain tak bukan kita order KFC Loaded Go Bowl. My all time fav sebab muraah. Heheh. Hari tu ingat nak try jugak yang waffle apa entah namanya tu tapi tu lah, ramai yang cakap tak sedap. 
Kali ni saja order air Milo tiba tiba rasa macam eh muak pulak. Hahah! So next time no more air Milo, cepat kenyang pun iye jugak bila minum air Milo. Kali ni cheese nya tak melimpah ruah sangat pulak macam biasa. Mungkin sebab weekend lepas tu ramai orang, tak kuasa dia nak layan nak cheese banyak ke sikit ke. Heheh. Harga Loaded Go Bowl ni (RM 3.70) aje satu, memang murah dan mampu beli sangat. 
Close up sikit gambar. Heheh. Hari tu macam ada nampak dia orang buat promo mac and cheese dekat Instagram tapi bila buka dekat website tak ada pulak. Tak tahu lah kot Nani yang salah pandang ke apa, tapi kawan pun ada jugak nampak iklan yang sama. Nani sebenarnya dah lama nak try mac and cheese KFC ni tapi dulu dia keluarkan time bulan puasa aje itu pun untuk menu sahur. Memang tak selera lah kan pagi pagi buta tu nak makan mac and cheese. Hahaha! Tekak melayu sangat, bersahur pun nak cari nasi jugak kalau tak fuhh! Harap harap nanti dia orang keluarkan lagi lah menu tu sebab kita tak sempat nak try, nampak macam sedap kemain. Korang pulak apa menu fav bila makan dekat KFC ni? 

Pencarian Bloglist December 2018 oleh Airah Syahirah

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Jom lah join Segmen Bloglist Airah Syahirah ni. Hiks! Dalam banyak banyak entry dekat blog ni, Nani paling suka dengan entry The Face Shop Jeju Volcanic Lava. Dulu pernah lah google pasal produk tu sebab nak lah jugak kan tahu feedback orang lain before beli lepas tu terjumpa lah blog Airah Syahirah ni. Sejak tu rasanya Nani follow blog Airah. Heheh. Banyak jugak lah entry pasal skincare dekat blog Airah ni, korang boleh lah tengok jugak. Yee sekarang ni baru masuk fasa nak merajinkan diri baca pasal skincare semua ni, baru ada kesedaran nak jaga muka betul betul. Hahah! Eh tetiba dah masuk topic skincare pulak kan. Jangan lupa join Pencarian Bloglist ni tau, mana lah tahu korang salah seorang yang terpilih nanti kan. 
Klik SINI laju laju untuk join.
Tarikh tutup: Bila bila masa ikut tuan punya blog. Heheh. 

Resipi Cucur Jagung Mudah

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Macam biasa lah, entry pasal makanan lagi nak share dengan korang. Heheh. Nani sekarang sejenis yang suka sangat tengok video orang masak masak dekat Instagram lagi lagi kalau time tengah lapar tu. Phew! Memang makin 'berbunyi' perut lepas tengok video dia orang, dah lah siap dengan sound effect lagi. Hahah! So, hari tu ada lah Nani tengok video Sheila Rusly buat cucur jagung ni, terus rasa nak buat jugak sebab Nani tak pernah makan cucur jagung. Dulu rasa macam tak sedap aje jagung dibuat cucur kan. Tapi bila tengok dia masak, nampak menyelerakan betul. Balik Pahang baru ni, gigih pergi beli jagung semata mata nak buat cucur. Sekali gigit, eh sedaaaaap rupanya! Selama ni asyik makan cucur udang, cucur bilis tak pun cekodok pisang tu aje lah. Lepas ni siap lah, cucur jagung aje memanjang kita masak. Hahaha! 
Nani buat cucur ni untuk makan pagi, sedap awakk layan pulak dengan teh o panas. Fuuhh nikmat donia! Resepi Nani ni mudah aje, masukkan tepung gandum, ikan bilis, lada, bawang, jagung dengan garam dalam satu bekas, tambah air dan kacau lah bagi sebati semua sekali. Lepas tu panaskan minyak, goreng lah sampai kekuningan macam dalam gambar ni. Ikan bilis dengan lada tu Nani tumbuk bagi lumat dulu, baru syok makan. Kalau ada kucai lagi sedap letak dalam ni tapi Nani hari tu malas dah nak keluar pergi beli. So konsep dia guna aje lah apa yang ada dekat dapur tu kann. 
Ibu pun cakap sedap okay, sampai masing masing tanya kenapa buat sikit sangat cucur jagung. Hahahaha! Okay next time dah tahu dah nak buat breakfast apa, tak payah susah susah dah nak masak nasi lemak ke goreng mee ke, cucur jagung pun sedaap. Punya lah dah lama hidup, baru ni dapat menikmati kesedapan cucur jagung. Hahah! Korang yang tak pernah try makan tu, sila lah buat okay! Memang confirm tak menyesal. Heheh. Jangan lupa cubaa tau! Selain jagung dengan pisang ni, selalu orang buat cucur apa lagi eh? Share okay dekat bawah, next time boleh try buat cucur lain pulak. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page