KFC Loaded Go Bowl

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Dah tengah hari baru sempat nak update blog, dari pagi busy kemain siapkan kerja yang tak pernah habis. Heheh. Kisahnya baru ni pergi tengok movie Skyscraper lakonan Dwayne Johnson (The Rock). Ikutkan plan asal nak tengok movie Brother Of The Year tapi waktu tayangan petang pulak. So kita tengok aje lah movie apa yang ada. Not bad jugaklah movie Skyscraper tu and kalau korang sejenis yang suka layan movie yang genre action macam ni, nah memang wajib pergi tengok. Cuma pada aku ada certain scenes yang macam tak berapa nak logik. Hahah! Tapi worth lah untuk tengok. Rasanya dah lama gila tak tengok movie ni, last tengok cerita Pinjamkan Hatiku kot ke By My Side entah. Dah kenapa tajuk entry pasal KFC tiba tiba jadi movie review. Hahah! Jauh kemain pusing. Hari tu ingat nak buat satu entry betul review movie ni tapi tu lah tak ada masa. Sekali kan aje lah macam ni, senang! Okay lah back to the topic, finally dapat jugak rasa KFC Loaded Go Bowl yang baru ni. Awal awal hari tu kemain viral ni dekat twitter, Nani pun terjebak sama beli. 
KFC Loaded Go Bowl
Loaded Go Bowl (RM 3.70)
Since movie Skyscraper hari tu start pukul 12, sempat lah sebelum tu 'brunch' dulu dekat KFC. Actually Loaded Go Bowl ni lebih kurang aje macam yang Loaded Potato Bowl tu, cumanya yang ni dia gantikan kentang putar tu dengan fries and tak ada jagung. Nani rasa lagi suka yang baru ni sebab tak muak sangat bila makan. Kalau yang Loaded Potato Bowl tu cepat muak dan jarang sangat boleh habis makan satu bekas tu. Hahah! 
KFC Loaded Go Bowl
Overall, not bad jugak lah Loaded Go Bowl ni, kenyang jugak okay makan satu bekas ni. Cuma kalau cheese letak lebih sikit lagi, memang ngam! Nampak aje macam banyak dalam gambar tu, tapi tak sampai bawah pun. Heheh. Fries & ayam yang dekat bawah bawah tu memang makan kosong gitu aje. Harga pun mura murah aje satu bekas ni. Selain daripada Loaded Go Bowl & Loaded Potato Bowl ni, ada jugak Original Go Bowl dengan Curry Lava Rice Bowl. Harga sama aje kot semua RM 3.70. Setakat ni pernah try dua tu aje lah, lain lain next time maybe. Korang pulak dah pernah try makan yang mana? 

FSJ Shoes Collection For Women

Assalamualaikum & Hello.
Hi everyone! I have great news to share with you guys today especially the ladies! Have you ever heard about FSJ shoes? FSJ shoes is one of the shoe brandings that based in overseas. But don't worry, we also can purchase their shoes through the online website. Yay or nay? Hehe. Later on, I will share with you guys how to purchase FSJ shoes okay! My first impressions when I scroll down on their website, seriously I really love their shoes collections. Each collection has their own uniqueness & really nice for us to wear especially for those who are working. Me my self, I'm that kind of person who is very particular about my appearance even my shoes. Normally, I will wear shoes that looks nice and simple. I think FSJ shoes have a lot of collections that I really love. Definitely, I would buy one pair of shoes from their collections. I am very sure you guys also will like it! Let's see some of the FSJ shoes collections below.
FSJ Shoes Collection For Women
If you go through on their website, you can see that there are a lot of color of loafers that we can purchase. FSJ shoes collection also have several shoes types such as flat shoes, sandal, boots, sling back, mule and many more. 
FSJ Shoes Collection For Women
This one looks so nice and comfy. Other than purchase any shoes from their website, we also can customize our own shoes. It sounds interesting right? So if you guys have an idea to create your own dream shoes, you can do it with FSJ Shoes Collection. Looking at their collections, I'm sure that you guys will love it your custom shoes once you received it. 
๐Ÿ’™ Black Loafers for Women 
FSJ Shoes Collection For Women
I think black shoes is like a must have shoes for everyone because it shows formality. Most of the time, people will wear black shoes to attend a meeting, dinner and other events. So, if you guys are looking for black shoes nah, you should visit FSJ shoes website. They have over 50 types of Black Loafers for Women. 
FSJ Shoes Collection For Women
 This one looks so simple yet very nice! I would prefer to wear this kind of flat shoes like this. So it will makes me easier to walk here and there. 
FSJ Shoes Collection For Women
If you want to wear something that makes you look 'different' you can purchase this Flats Floral Loafer. This one is also cool! 
๐Ÿ’™ Red Loafers
 FSJ Shoes Collection For Women
Other than Black Loafers, Red Loafers also one of the best selling shoes on their website. Red shoes is really suitable to wear for a wedding, Chinese New Year, Christmas and other events. 
FSJ Shoes Collection For Women
So, if you want to purchase any shoes from FSJ Shoes Collection, you guys can log in to their website & make sure you already have paypal account. If you don't have any paypal account, you need to create the account first. Don't worry, creating paypal account is so easy! The best thing is, they provide this service to worldwide! As for now, they also givea discount on certain shoes up to 50%. Don't miss this opportunity okay! Last but not least, don't forget to visit their website based on the link below. I'm really make sure you guys will love their collections as well. 
Email: support@fsjshoes.com
Working Days: Monday - Sunday (10AM - 4PM)

Serawa Durian

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sekejapnyaa dah hari Jumaat, esok dengan Ahad boleh rehat puas puas. Yaassss! Bila dah bekerja, baru tahu nikmat cuti hujung minggu macam mana. Hahah! Kalau boleh malas nak pergi mana mana, berehat dekat rumah jugak yang syok. Sebab sekarang ni musim durian gugur, baru ni ibu Nani buat serawa durian. Ada sesetengah tempat panggil pulut durian kalau tak silap. Kalau tak tahu macam mana rupa serawa durian tu boleh lah tengok dekat bawah. Heheh. Asyik makan durian aje jemu jugak, kali ni kita buat serawa durian pulak. Nani ni makan lah jugak serawa durian ni tapi tak ada lah minat sangat sangat. Lagi suka makan durian gitu aje, kalau dah bertukar jadi serawa durian, aiskrim durian semua ni kureng sikit. Makan sekali itu aje lah, tak ada nak repeat sampai dua tiga kali. Heheh. Nak masak serawa durian ni pun simple aje, resepi sama sebiji macam nak buat pengat pisang tu cumanya kali ni kita letak durian. 
Serawa Durian
Ini lah rupa serawa durian tu. Bila dah masak kuah tu tadi boleh lah makan dengan pulut. Pulut tu pun tanak kosong aje, cuma letaklah garam. Kalau tak letak nanti, tawar pulak pulu tu kan. Heheh. Ada jugak yang Nani jumpa dia orang tanak pulut ni dengan santan. Ikut resepi & selera masing masing lah kan bila memasak ni. Tapi lebih kurang sama aje rasanya. Heheh. Kalau tak minat pulut, kuah tu cicah dengan roti kosong pun sedap! 
Serawa Durian
Serawa durian ni buat time minum petang baru sedap layan. Heheh. Musim buah durian tengah banyak gugur ni, boleh lah buat kuih muih/makanan guna durian ni. Kalau bukan musim, memang susah lah nak jumpa sebab harga durian tu aje dah sedia mahal. Tengak dekat facebook ada yang buat seri muka durian lah, durian crepe lah & macam macam lagi. Tapi dekat rumah ni, memang serawa durian aje lah yang pernah ibu Nani buat. Lain lain tu tak pernah try lagi. Korang pulak selalu buat apa kalau durian ni? 

Resepi Gulai Lemak Perut

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sihat ke semua? Ke dah ada yang mula demam durian. Hahahah! Since baru ni aku rajin sikit nak masak macam macam so boleh lah kongsi resepi dengan korang. Nani pun tak ada lah pro mana pun memasak, boleh lah sikit sikit untuk makan sendiri. Gitu. Dulu ada orang tanya eh Nani ni pandai masak belajar daripada mana. Hahah! Dulu dulu tak pandai jugak memasak, tapi rajin rajin kan lah bawa diri tu masuk dapur tengok orang lain memasak. Cara Nani macam tu lah, lama lama jadi pandai sendiri. Cuma kalau resepi yang bukan tradisi Melayu ni, memang cari online lah. Try and error sendiri sampai lah menjadi. Heheh. Kalau tak try nanti sampai ke sudah lah tak tahu nak masak macam mana. Tak apa kalau tak pandai asalkan nak belajar. Wan Nani selalu cakap 'anak dara kena pandai masak, esok tak ada orang nak.' Hahahah! Orang tua tua kan, gitu lah nasihat dia. Sebab tu lah kot daku rasa nak belajar memasak walaupun kadang kadang tak menjadi sangat pun. Eh? So, hari ni nak share pulak Resepi Gulai Lemak Perut. Masak lemak ni simple aje sebenarnya, cuma itu lah bila masak kena kacau selalu supaya kuah tu jadi elok aje kejadiannya. Ini lah part Nani paling 'malas' sikit bila buat masak lemak tapi nak makan. Hahah! 
Resepi Gulai Lemak Perut
Mula mula sekali tumbuk kasar bawang kecil, cili padi dengan serai lepas tu masukkan ke dalam periuk. Nak guna blender pun boleh tapi biasa lah orang tua tua ni dia orang lagi suka guna lesung batu tu. Lagi sedap katanyaa, kita pun ikut aje lah. Heheh. Gulai lemak Nani tak tumis dengan minyak tau, ada sesetengah orang suka tumis dulu. Ikut citarasa masing masing okay! 
Resepi Gulai Lemak Perut
Kemudian masukkan santan pekat & jugak air. Agak agak lah air tu okay, ikut banyak mana korang nak kuah tu nanti. Tapi jangan lah sampai penuh satu periuk pulak. Hahah! Nanti kang korang punya gulai kurang lemak pulak. Tak sedap lah rasa dia. Masak kuah ni sampai mendidih. Jangan lupa kacau kuah tu selalu kalau tak nanti gulai lemak tu jadi tak cantik. 
Resepi Gulai Lemak Perut
Last sekali masukkan perut dan jugak daging cincang yang dah siap direbus. Masak dalam lima ke sepuluh minit lepas tu dah siap! Kalau korang jenis yang tak makan perut ni, boleh gantikan dengan ayam/daging/ikan/ketam okay! Cara masak dia sama aje. Heheh. 
Resepi Gulai Lemak Perut
Dah siapp gulai lemak perut campur dengan daging cincang ni. Makan dengan nasi panas panas, ada pulak sambal belacan/sambal buah kuini memang tak pandang kiri kanan dah. Nikmat donia yang tak boleh didustakan! Hahah! Nani pun tak ada lah minat sangat dengan perut ni tapi kalau masak tu makan lah jugak. Ada sesetengah orang buat perut ni masak sambal letak santan, itu pun sedap jugak. Heheh. Korang pulak selalu masak apa kalau perut ni? 

Musim Buah

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sekarang ni dah masuk musim buah lagi lagi buah durian. Banyak jugak tempat yang buah gurian dah mula gugur. Minggu lepas rasanya hari hari kot makan buah durian, punya lah banyak kan. Hahah! Paling suka musim buah macam ni sebab macam macam jenis buah yang boleh makan. Heheh. Masa awal awal durian gugur dulu boleh tahan jugak harga durian ni, sekilo tu dalam berbelas ringgit. Sekarang ni bila dah banyak orang jual, enam ringgit pun boleh dapat untuk sekilo buah durian tu. Baru ni abah dengan ibu Nani beli 30 ringgit buah durian sebab nak buat tempoyak. Memang selalunya macam tu lah setiap tahun. Jarang sangat beli tempoyak yang orang jual sebab dulu pernah kita orang beli tiba tiba ada rasa pisang dalam tempoyak tu. Sudahnya ke tong sampah jugak lah tempoyak yang beli tu. Orang sekarang menjual, kadang tu memang ikut suka dia aje nak letak apa asalkan dapat banyak untung. Tapi pada Nani melampau sangat jual tempoyak yang campur dengan pisang. Kesian dekat pembeli yang beli mahal mahal tapi sebenarnya bukan tempoyak sepenuhnya. Kadang kadang pelik jugak dengan sesetengah penjual gini. 
 Nani ni makan aje durian tapi tak pernah ambil tahu pun tu durian jenis apa. Hahaha! Rezeki tahun ni buah durian yang dekat kampung sini banyak betul berbuah. Setiap hari ada aje gugur & Nani pun kerja nya makan aje lah yang tahu. Nak buka buah durian pun tak pandai. Hahah! Adik beradik abah Nani ramai, selalunya durian ni tak buat tempoyak pun, memang untuk makan aje semua. Nani suka makan durian yang original macam ni. Kalau dah buat serawa durian ke, aiskrim durian ke memang I tak berapa nak boleh telan. Even aiskrim durian yang dekat mekdi tu pun. 
Manggis ni pun banyak jugak buah, baru ni gigih cari kayu nak jolok bagi buah ni jatuh. Hahah! Dapatlah lima biji macam tu, tak banyak lagi manggis dah masak. Nanti dah banyak yang masak, baru lah boleh panjat pokok buah manggis ni hah. Buah dokong pun ada jugak tapi tak masak lagi yang dekat sini. Puas hati betul makan buah yang tanam sendiri macam ni. Cakap macam dia yang tanam kan buah ni semua padahal orang lain. Hahaha! Tak sabar nak tunggu buah rambutan pulak. Dekat sini semuanya hijau lagi. Yang tu bila kupas kulit & letak dalam peti ais, nyaman sangat bila makan. Heheh. Tempat korang pulak banyak dah ke gurian/buah buah lain yang dah masak? 

Jangan Benci Cintaku

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Kisahnya hari tu Nani tertengok episod satu drama Jangan Benci Cintaku ni dekat tv3. Drama yang diadaptasi daripada novel penulis Emy Roberto. Bila dah start layan ni mula lah nak tengok sampai habis, kalau tak nanti tertanya tanya pulak apa ending dia kan. Hahah! Tapi sebab Nani ni sejenis yang tak sabar nak tahu apa kesudahan drama ni, terus beli novel online. Hari ni order, esok terus sampai. Pantas! Ikutkan dalam dua tiga bulan ni nak stop dulu beli novel sebab novel yang beli time PBAKL baru ni pun banyak lagi tak sempat baca. Tapi demi drama yang tengah trending sekarang, daku beli jugak lah sebuah. Terus baca novel Jangan Benci Cintaku ni dulu, yang lain lain tu kita letak tepi. Hahah! Dua hari aje dah khatam sebuah novel ni, gigih baca sampai pukul dua tiga pagi okay! Tapi kalau Nani memang jenis yang dah start baca, susah nak berhenti sebab tertanya tanya apa yang akan jadi seterusnya. Hahah! Ingatkan Nani sorang aje yang tak sabar nak tahu apa ending drama ni, rupanyaa ramai lagi kawan lain yang terjebak sama. Bila upload aje gambar novel dalam Instagram, semua sibuk dm nak tahu apa jadi. Tak nak lah jadi spoiler, nanti tak best! Hahaha! 
Jangan Benci Cintaku
Oh ya, mana yang tak tahu drama ni sekarang ada dekat tv3 setiap hari Isnin sampai Jumaat pukul tujuh petang. Cerita ni pasal apa sebenarnya? Kisah antara suami isteri yang dah berkahwin & isteri dia, Rafeeqa Huda (watak Zahirah MacWilson) sambung belajar ke Australia lima tahun. Bila dah habis belajar lima tahun dekat sana, balik Malaysia tengok suami dia, Shahrizal Hayrat (watak Shahrul Ridzwan) dah ada perempuan lain. Lepas tu bermula lah 'drama' macam macam antara dia orang bertiga ni. Iye lah, lima tahun tu bukan tempoh yang sekejap kan, memang macam macam boleh jadi. Tapi kalau rasa sayang tu kuat, tak mungkin boleh berpaling tadah. Kannn? Heheh. Tapi nanti Rafeeqa Huda ni tetap juga buat macam macam untuk dapatkan balik cinta & kasih sayang suami dia daripada Husna (watak Niena Baharun). So apa kesudahan kisah Rafeeqa Huda dengan Shahrizal Hayrat ni nanti? Haruslah bahagia, tapi Nani tak nak cerita lebih lebih. Hahah! Kita tengok dekat tv okay sampai episod 28. Eheh. 
Jangan Benci Cintaku
REVIEW
Actually ni novel pertama hasil karya Emy Roberto yang Nani baca. Sebelum ni ada jugak nampak novel tulisan beliau dekat bookstore tapi tak pernah beli. Tapi lepas baca novel Jangan Benci Cintaku ni, rasa macam nak beli semua hasil karya beliau. Heheh. Kalau korang baca dekat atas tu memang nampak jalan cerita macam cliche sangat kan. Tapi percayalah, ada kelainan sikit daripada novel novel. Selalunya kalau suami ada orang lain ni, mesti lah isteri dia akan mengamuk & serang perempuan tu. Tapi dalam novel ni watak Rafeeqa Huda tu tersangatlah tabah & tak pernah pun tunjuk yang dia lemah depan semua orang. Nampak macam dia tak ambil kisah, happy tapi hakikatnya dia pendam apa yang dia rasa. Suami dia pun even dah tersuka dekat perempuan lain tapi tetap jugak layan wife dia dengan baik dan tak pernah pun berkasar. 
Watak watak di sekeliling dia orang pun Nani suka sebab sangat supportive. Pada Nani novel ni best lah. jalan cerita menarik dan tak ada lah macam typical novel melayu sangat. Heheh. Watak Husna tu pun jenis yang bertudung, nampak sopan, lemah lembut yang buat orang tak sangka pun dia tu sebenarnya suka dekat suami orang. Cuma bila diadaptasi ke drama ni ada lah dia ubah sikit sana sini tapi still ikut jalan cerita novel. Tak ada lah lari sangat daripada karya asal. Pelakon pun semuanya best dan tak rugi lah nak layan pun. Sekarang baru episod 9 kalau tak silap Nani, nak tunggu sampai 28 episod tu hah hadap lah macam macam drama lagi. Cukup rencah lah novel ni, ada masa kau akan senyum sampai telinga, ada masa kau akan rasa annoying sangat & ada jugak masa kau rasa nak marah sampai nak hapuskan watak tu cepat cepat. Hahahaha! 
Jangan Benci Cintaku
No matter what or how your life's gonna be, remember these three things:
๐Ÿ’™ Never ask yourself 'why me' and say 'I'm one of the luckiest ones.'
๐Ÿ’™ Stay closer to Allah, He is the key to everything.
๐Ÿ’™ Pain doesn't feel good when it happens, but He knows that it may be the best for you at the moment. 

Faraa Lip Butter by Farahanim Razak

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Hari ni nak share dengan korang pengalaman Nani sendiri menggunakan Faraa Lip Butter ni hah. Nani dah lama sangat sebenarnya nak beli Faraa Lip Butter ni sebab selalu tengok & baca review orang cakap best. Baru ni Nani order lah jugak sebab nak rasa sendiri kan macam mana. Heheh. Plus, Nani ada masalah bibir selalu kering tu yang rasa nak jugak beli. Since ramai sangat yang dm dekat Instagram hari tu tanya, best ke Nani lip butter ni, mahal tak harga, mana yang lagi best antara dua flavour tu so Nani tulis sini lah senang untuk korang refer. Ada dua flavour Faraa Lip Butter by Farahanim Razak ni, Caramel Mint dengan Orchid Vanilla. Nani hari tu beli tiga terus, dua Caramel Mint dengan satu Orchid Vanilla tapi bukan lah semua Nani punya, kongsi dengan adik sekali. Tapi yang bestnya bila beli tiga terus ni, boleh dapat free postage. Itu kalau beli dengan HQ lah. Kalau korang rajin, boleh jugak tengok senarai stokis dia orang. Selalu kalau beli dengan stokis ni, ada yang bagi free postage lah, free hadiah lah, kira lagi untung. Nani ni sebab dah tak sabar sangat, tu yang terus direct beli dengan HQ aje. 
Faraa Lip Butter by Farahanim Razak
My first impression masa Faraa Lip Butter ni sampai packaging kemas gila. Siap letak bubble wrap dua tiga lapis so kotak tu elok aje tak ada kemek langsung macam yang korang tengok dekat atas ni. Memang maintain cantik! Dah lah kotak lawa sangat sampai rasa sayangnya nak buang. Hahaha! I think I will keep this kotak sampai bila bila. Heheh. 
Faraa Lip Butter by Farahanim Razak
Ini lah dua jenis flavour yang Nani cakap tadi. Belah kanan tu Orchid Vanilla and of course yang belah kiri tu Caramel Mint. So yang mana satu jadi pilihan Nani? 
Faraa Lip Butter by Farahanim Razak
 Harga untuk setiap satu  ni RM 55 tau. Sama aje harga untuk Orchid Vanilla & Caramel Mint. So nak jimat beli tiga terus, postage free. Heheh. Nani suka dengan dua dua jenis lip butter ni sebab dua dua pun best sampai rasa nak mix kan dua dua sekali bila pakai. Hahah!  
Faraa Lip Butter by Farahanim Razak
 Orchid Vanilla. 
Ada jugak yang tanya hari tu ada beza ke Orchid Vanilla dengan Caramel Mint ni hah. Untuk Orchid Vanilla ni, bila kita buka dia ada macam bau mint sikit tau tapi bila pakai okay aje tak ada pun rasa berangin ke apa. Warna dia pun tak terang mana, ikut warna bibir kita. Nani sejenis yang tak suka tau pakai lipstick yang terang sangat warna dia, so Faraa Lip Butter ni memang ngam sangat lah. 
Faraa Lip Butter by Farahanim Razak
Caramel Mint.
Caramel mint ni pulak bau dia wangi sangat tapi bila pakai kita akan rasa bibir berangin sikit. Masa mula mula pakai tu aje lah, lama lama hilang lah rasa berangin tu. Heheh. Untuk Caramel Mint ni, bila kita pakai ada warna pink sikit. Pada Nani, Caramel Mint ni terang sikit daripada Orchid Vanilla. 
Faraa Lip Butter by Farahanim Razak
Honestly, Nani suka suka dua dua jenis Faraa Lip Butter ni. Kira tak rugi pun lah beli mahal mahal sebab packaging cantik & best lah bila pakai. Bibir pun tak ada lagi dah kering macam dulu. Paling penting, tahan lamaa okay lip butter ni. Tak ada lah asyik nak kena pakai aje especially bila lepas makan. Cuma kalau yang bekas lip butter ni Nani lagi suka yang Orchid Vanilla punya. Heheh. Nampak lagi cantik daripada yang Caramel Mint. So kalau korang pun jenis suka lip butter macam ni boleh lah beli jugak. Nani beli direct dengan HQ senang sikit, reply pun laju. Heheh. Siapa dekat sini guna Faraa Llip Butter by Farahanim Razak jugak? Sepp sikit! 

Resepi Kerang Goreng Sos Tiram

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Hari ni Nani nak share resepi kerang goreng sos tiram ni sebab hari tu ada dua tiga orang yang minta resepi. Nak bagi senang tulis dekat blog terus. Eheh. Resepi ni paling simple & serius sedap. Nani kadang kadang suka ratah aje kerang ni hah. Asyik buat kerang rebus/bakar naik jemu jugaklah makan. Sekali sekala kena lah jugak tukar selera kan. Heheh. Kalau korang suka makan kerang boleh lah try masak guna resepi dekat bawah ni pulak. Tapi kalau tak makan kerang, boleh jugak guna lala tak pun clam. Sedap jugak! Selain daripada tu Nani tak pernah try lah pulak. Paling penting kena basuh bersih bersih lah sebab nanti kita masak sekali dengan kulit tu. Selalu kalau lala atau pun clam tak ada masalah sangat nak cuci. Kalau kerang tu memang kena struggle sikit lah. Hahah! Nak bagi cuci sampai kulit tu warna putih sikit memang lama lah jugak. Ke korang ada petua nak bersihkan kulit kerang? Kalau ada boleh lah share petua tu dekat bawah okay! Jom check it out resepi kerang goreng sos tiram paling simple ni. 
Macam biasa panaskan minyak kemudian tumiskan bawang putih, halia dan jugak lada. Kisar kasar kasar aje tau semua bahan bahan ni. Nani suka lebihkan halia sikit bila buat kerang goreng ni. Ikut selera dan citarasa masing - masing okay!
Bila semua bahan tumis tadi dah garing sikit, masukkan kerang yang kita dah cuci bersih awal awal tadi. Nani masukkan air sikit lepas dah masukkan kerang ni, dalam suku cawan macam tu sebab nak bagi kerang tu masak. 
Masukkan sos tiram. Agak agaklah banyak mana, ikut kuantiti kerang korang okay! Sebab sos tiram kita ni pun dah masin, tak payah tambah garam dah. Nanti kang masin sangat pulak kerang korang. Hahah! 
Last sekali masukkan daun sup & daun bawang yang dah dihiris, Yang ni optional aje, kalau tak nak letak pun tak apa. Tapi Nani suka letak sebab lagi sedap. Kacau bagi rata & masaklah sampai kerang tu dah terbuka. 
Siappp! Memang mudah sangat resepi ni. Korang pun boleh lah try jugak lepas ni masak dekat rumah. Ada sesetengah orang suka letak serai jugak dalam resepi ni, pun boleh jugak. Nani hari tu tak letak sebab serai dekat rumah ni hidup segan mati tak mahu. Hahahah! So kita masak aje lah dengan bahan apa yang ada. Gitu! Lepas bulan puasa ni baru harga kerang murah sikit kalau tak kemain mahal. Hari tu beli baru dapat harga dalam RM 7 macam tu untuk sekilo kerang. Heheh. Jangan lupa okay try resepi ni pulak! 

Mee Kari Simple

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Baru ni teringin sangat nak makan mee kari tapi ibu Nani busy sangat tak sempat nak buat. Nak beli pulak tak tahu dekat mana yang sedap. Dulu ada satu kedai fav Nani tapi ada sekali hari tu Nani beli kuah dia rasa kari ikan. Sejak daripada hari tu Nani tak pernah lah jejak kedai dia nak beli mee kari. Teringat lagi sampai sekarang rasa mee kari tu, mungkin masa tu kuah dah habis kot & dia bagi aje kuah kari ikan. Serius rasa dia tak sedap langsung. Punya lah teringin sangat kan makanya gigih kan lah jugak diri sendiri masuk ke dapur dan masak sendiri. Kebetulan pulak masa tu ada santan dalam peti ais. Terus google resepi macam mana nak buat mee kari paling simple. Nani tak pernah buat mee kari pun sebelum ni. Selalunya tengok ibu aje lah yang masak mee kari. Nasib baik ingat jugak sikit sikit step nak masak mee kari ni. Actually dia sama aje macam kita nak buat kari ikan atau ayam tu cuma bila masak mee kari ni kuah tu tak boleh pekat sangat. Kena cair cair aje tapi janganlah cair sangat sampai tak rasa santan kan. Heheh. Nani buat semagkuk aje baru ni & tak sangka pulak menjadi ala ala mee kari yang ibu selalu buat. Hahahaha! Kemain puji air tangan sendiri ye Nani. Eheh! 
 Taraa ini lah hasil mee kari yang Nani buat baru ni. Tak sia sia berperang dekat dapur lebih kurang sejam. Bila masak menu yang tak pernah masak ni memang mencabar sikitlah. Nak tengok step dekat phone lagi, nak masak kuah dalam periuk memang fuhh! Itu pun hari tu nervous jugaklah sikit, takut kang dah masak tiba tiba hasilnya tak berapa nak menjadi. Nasib baik lah lulus. Hahah! 
Paling best bila masak sendiri ni, kau boleh letak banyak mana isi ayam, fish cake dengan bebola. Ini pun ada banyak condiments yang tak ada untuk mee kari Nani ni. Hahah! Bawang goreng tak ada, cili besar merah tu pun tak ada. Nasib baik lah ada jugak sayur sawi dalam peti ais, kalau tak memang mee dengan isi dalam kuah kari tu aje lah. Next time boleh lah dah jamu mee kari bila orang datang rumah. Dah pandai ni masak mee kari sendiri. Hahah! Membantu betul resepi dekat google ni. Kuah pun ngam ngam elok kejadiannya. Rasa macam menang award lah bila dah pandai masak satu lagi menu berat macam ni. Hahahaha! Ibu Nani selalu cakap masak ni ikut suka kita aje, tak payah nak ikut sukatan sangat. Sebab tu lah kot kalau tanya mak mak ni nak letak garam/gula banyak mana mesti dia orang akan jawab "agak agak aje." Hahah! Betul tak? 

Happy Weekend!

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Selamat berhujung minggu semua. Kalau weekend minggu lepas sibuk siapkan tempahan lemang sampai 12 kilo, weekend kali ni 'sibuk' memenuhi jemputan open house Raya dan kenduri kahwin pulak. Dah dekat penghujung Syawal ni, banyak pulak undangan kan. Setiap kali Raya memang kerja nya memenuhi undangan open house orang aje lah. Nani pulak memang setiap tahun tak pernah buat open house sebab tetamu ramai sangat. Kalau buat open house, boleh jadi macam buat kenduri lah cerita dia. Rumah Nani ni time tak buat open house pun dah sedia ramai orang datang. Hahah! Lagi pun bila duduk dekat taman perumahan macam ni, jiran jiran dah confirm kena jemput semua kan, kawan kawan lagi hah memang macam kenduri lah. Heheh. Sebab tu lah kita orang tak pernah buat lagi open house. Kalau kawan kawan nak datang beraya, memang suruh aje datang, nanti hidang lah apa yang ada. Mana yang bagi tahu awal awal tu boleh lah masak sedap sedap sikit. Tapi kalau yang jenis main terjah aje, ikut rezeki lah apa yang ada kan. Heheh. Tapi selalunya mee/bihun tu antara yang wajib ada lah dekat rumah bila Raya, senang nak masak kalau tiba tiba orang datang beraya. Gitu. Korang pulak selalu tak buat open house Raya? 
Gambar minggu lepas siapkan tempahan lemang 12 kilo. First time okay, tolong abah dengan ibu buat lemang sampai 12 kilo ni. Selalu kita orang buat dalam 10 - 15 batang macam tu aje. Minggu lepas dekat 40 batang hah buat lemang. Nani pandai masukkan pulut dalam buluh aje lah, lain lain abah dengan ibu lah yang buat.
Sebab dah jemu dengan menu menu Raya, pagi tadi ibu Nani masak nasi lemak untuk breakfast.  Nasi lemak ni jaraaang nak jumpa yang sedap & ikut citarasa sendiri. Kalau beli kadang kadang sambal manis sangat lah, sambal tak berapa nak masak lah, terus rasa tak sedap. Nasi lemak ni sedap dia terletak pada sambal kan. Heheh. Petang pulak ada kawan Nani hantar nasi minyak siap dengan kari kambing & ayam masak merah. Murah betul rezeki, memang semalam pagi aje masak. Heheh. Korang pulak buat aktiviti apa weekend ni? 

GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP

Assalamualaikum & Hello.
GIVEAWAY SOUVENIRS BY SITIYANGMENAIP
klik SINI untuk join.
Kali ni Nani tag Sayidah Napisah untuk join jugak! 

Menu di Hujung Minggu

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Weekend baru ni, masing masing bertungkus lumus siapkan tempahan lemang dekat 12kg. Phew! First time okay buat lemang banyak kemain sampai 12 kilo. Sebelum sebelum ni selalunya kalau bakar lemang pun dua tiga kilo aje, tak pernah lagi sampai 12 kilo ni hah. Awal awal tu okay lah lagi, bila dah siap semua terasa jugaklah letihnya tu. Letih macam mana pun tetap jugak kena memasak. Kebetulan pulak dekat rumah ada nenek Nani dengan pak saudara apa semua tolong bakar lemang sekali. Masak lah lauk apa yang ada, asal perut kenyang sudah. Kadang tu bila dah letih sangat, selera nak makan pun tak berapa ada. Heheh. Mula mula ingat nak buat sup perut tiba tiba menu bertukar jadi masak lemak cili api. Mana yang ada follow Instagram mesti ada tengok hari tu Nani buat story pasal menu ni semua. Siap dengan resepi lagi. Eheh. Time rajin boleh lah buat macam tu, kalau datang mood malas tu kelaut semua! 
 Hari tu ingat nak goreng ikan jugak tapi sebab semua dah malas, makan aje lah ni. Hahah! Sayur pun tak masak hari tu. Cuma ada jantung pisang goreng aje, itu pun yang nenek Nani bawa. Jadi lah kan, lauk sikit ke banyak ke, bila dah lapar makan aje semua. Gitu! 
 Masak Lemak Perut Campur Daging Cincang
Masak lemak ni senang aje sebenarnya, cuma nak kena kacau kuah tu selalu supaya nanti kuah gulai lemak tu elok aje kejadinnya. Nani tak pernah lagi lah masak gulai lemak ni sendiri, selalunya mesti ada ibu sekali. Hahah! Masakan yang bersantan semua ni tak berapa nak pro lagi, sikit sikit boleh lah. Lagi lagi kalau nak hidang dekat tetamu, memang aku surrender awal awal tak nak masak lemak. Resepi masak lemak ni sama aje macam kita buat masak lemak ayam tu cuma kali ni letak perut lembu yang dah siap rebus dulu. 
Kerang Goreng Sos Tiram
Sejak Nani dah tahu resepi kerang goreng sos tiram ni, memang dah jaraaaang sangat buat kerang bakar atau pun kerang rebus. Serius kerang goreng macam ni lagi sedap. Heheh. Nanti bila bila Nani share pulak resepi kerang goreng sos tiram ni hah. Masak dua menu ni aje pun dah rasa penat, tambah lagi dengan buat lemang fuhh. Korang pulak masak apa weekend lepas? Ke gantung kuali semua & pergi attend open house Raya? Heheh. 

Resepi Cookies Cadbury

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Masih mood beraya lagi ke tu? Raya baru ni Nani saja try and error buat cookies cadbury pulak. Asyik biskut yang sama jemu jugak kan. Heheh. Lagi pun tengok resepi nak buat macam senang sangat. Eheh. Ada jugak yang buat tart cadbury tapi sebab Nani tak ada acuan tart tu dan tengok cara macam susah sikit jadinya kita buat bentuk cookies macam ni aje lah, mudah. Iye, saya sejenis manusia yang tak suka jugak kalau resepi tu complicated sangat. Hahah! Nanti daripada bersungguh sungguh nak buat tiba tiba jadi malas pulak. Memandangkan ini first time Nani buat cookies cadbury ni, so tak ada lah gambar setiap step nak siapkan cookies ni. Hari tu macam tak yakin sangat time buat, takut kemain kalau tak jadi. Hahaha! Even bila dah siap pun, Nani bagi orang lain dulu rasa. Bila orang cakap sedap, baru diri sendiri nak makan. Modal nak beli bahan bahan cookies ni pun boleh tahan jugak, kalau tak menjadi memang frust lah cerita dia. Boleh tahan premium jugaklah cookies cadbury ni. Nani pun hari tu buat, hidangkan dengan family and kawan kawan terdekat aje. Dapat lah dalam 60 biji cookies cadbury ni hah, itu pun sekejap aje dah habis. Hahah! Mana yang jenis peminat coklat tu wajib masukkan resepi ni dalam list  korang okay! Confirm makan tak cukup sebiji. 
Resepi Cookies Cadbury
Ini lah rupa cookies cadbury yang Nani buat hari tu. Dalam banyak banyak biskut Raya yang Nani buat rasanya yang ni paling senang dan cepat. Kenapa Nani cakap senang, sebab masukkan aje semua bahan lepas tu settle. Eheh. Korang yang nak try resepi cookies cadbury ni boleh check it out dekat bawah ni. Bahan bahan semua Nani main agak agak aje tau, tak ikut sangat pun sukatan yang dia orang bagi. Hahah! 
Bahan Bahan:
- Tepung Gandum 
- Tepung Jagung 
- 1/2 Cream Cheese (Nani guna jenama Tatura)
- 1/2 Buttercup 
- Gula Kastor 
- Sebiji Telur (Ambil kuning telur aje)
- Esen Vanilla
- Cadbury (Nani beli yang saiz mini bites)
Cara - Cara:
1) Mula mula sekali, masukkan buttercup, gula kastor dan jugak cream cheese dalam satu bekas dan kacau sampai sebati. Kalau korang ada mixer, guna aje mixer, senang! Kalau tak ada mixer, memang kena pukul guna tangan lah cerita dia. Heheh.
2) Bila semua bahan tadi dah sebati, masukkan esen vanilla dalam satu sudu makan & sebiji telur kuning. Ratakan bagi sebati. Untuk step yang ni, dah tak payah guna mixer okay!
3) Kemudian masukkan tepung jagung dalam empat sudu makan dan jugak tepung gandum. Tepung gandum tu Nani letak sikit sikit sampai lah semua bahan tadi kita boleh uli jadi doh. Bila dah jadi doh, simpan dulu dalam peti sejuk dalam 15 minit macam tu. 
4) Step seterusnya keluarkan doh tadi & canai doh tu tapi jangan terlalu nipis dan tebal sangat tau. Lepas tu tekap guna acuan empat segi. Kalau ada acuan yang saiz cadbury mini bites tu lagi senang. 
5) Last sekali susun aje cadbury atas doh korang tu. Panaskan oven terlebih dahulu dalam 15 minit 170 darjah celcius. Selepas 15 minit baru masukkan cookies korang dalam oven. Turunkan suhu jadi 130 darjah selama 15 - 20 minit (ikut oven masing - masing.)
Siapp! Senang aje kan nak buat cookies cadbury ni, cuma rajin atau malas aje. Hahah! Nani pun time Raya macam ni aje lah ada kerajinan nak buat cookies macam ni. Kalau hari biasa, malas jugak. Saja buat suka suka sebab bila dapat jamu orang makan dengan air tangan sendiri ni rasa puas lain macam. Heheh. Hari tu pun ada yang request suruh buat lagi cookies ni, phew! Tengok lah bebila mood rajin tu datang kita berkampung lagi dekat dapur siapkan cookies ni. Korang pun jangan lupa cuba buat dekat rumah okay! Paling simple dan senang sangat nak buat. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page