Menu di Hujung Minggu

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Bila weekend ni maksudnya masa untuk family. Masa ni aje lah baru nampak semua muka dekat rumah, kalau weekdays masing - masing sibuk kerja lah apa lah. So selalunya aktiviti kita orang dekat rumah, masak makan sama sama lepas tu tengok tv. Hahah! Weekend memang wajib makan sama sama! Baru ni ada orang bagi kepala ikan jenahak & minta ibu masakkan kari kepala ikan without santan. Selalunya kari yang tak ada santan ni memang Indian or Mamak punya style lah. Kita orang the whole family memang suka kari ikan yang macam ni sebab pekat. Makan dengan nasi panas panas lepas tu ada pulak papadom goreng, ya Allah nikmat dia. Hahahah! Selalunya kalau kari kepala macam ni around RM 40++ tau dekat kedai. Itu pun ikut saiz dan jenis ikan jugak. Nanti next time Nani share dengan korang okay resepi kari ikan tanpa santan ni, nak kena pergi menuntut ilmu dengan ibu dulu. Hahah! Dekat rumah Nani ni, memang selalu buat kari ikan tak pun kari daging aje. Kalau kari ayam tu macam kureng sikit. 
 Phew memang bertambah tambah lah makan nasi bila ada kari kepala ikan macam ni. Bila masak kari, wajib letak kacang bendi dengan tomato. Selalunya lauk macam ni, pair dia sayur kobis goreng dengan papadom aje.  Kalau ada sambal belacan dengan ulam timun, lagi ngam! Selain daripada ikan jenahak ni, kepala ikan merah pun sedap jugak tau kalau buat kari. Heheh. Nani memang suka gils makan kari, hari hari lauk kari pun tak apa. Hahah! Tapi itu lah, masaknya tak pandai sangat. Kalau untuk tekak sendiri lepas lah kot, tapi kalau nak jamu orang tu macam tak yakin aje lagi. 
Ini pulak gulai pucuk ubi masak lemak tempoyak. Nak buat menu ni senang aje, sama macam masak gulai lemak biasa tu cuma tambahkan tempoyak aje. Ibu Nani hari tu dia tak letak pucuk ubi aje, tapi ada jugak letak petai dengan daun kaduk. Pucuk ibu dengan daun kaduk tu hiris halus halus lepas tu rebus. Serious sedaap bila makan dengan nasi panas panas, lepas tu ada pulak ayam goreng garing. Memang tak pandang dah kiri kanan cerita dia. Hahah! Weekend macam ni aje lah boleh makan ramai ramai dengan family. Hari biasa memang jaranglah nak complete semua orang dekat meja makan sebab kerja kan. Heheh. Paling best sekali, masa ni lah boleh makan lauk lauk yang ibu masak. Air tangan mak ni, dia punya sedap tu lain maciam. Memang tak ada orang lah yang boleh lawan. Betul tak? 

Cempedak Goreng

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sekarang dah masuk musim buah pulak kan, sana sini mesti ada orang share gambar buah lagi lagi durian. Nani dah puas dah menghadap durian, sekarang nak cari rambutan pulak. Hahah! Kalau dapat buah rambutan gading tu sedapnya ya Allah. Semalam gigih okay bangun pagi pagi ajak ibu pergi pekan sehari (pasar pagi tapi bukan pasar tani tau) semata mata nak cari buah rambutan tapi hampa, tak ada sorang pun jual. Mungkin belum ,masuk musim buah rambutan kot kan. Bila musim buah ni, memang selalunya 'meriah' lah rumah dengan buah buahan yang orang sedekah. Itu lah untungnya hidup berjiran. Minggu lepas ada yang bagi buah kundang, manggis dengan cempedak. Apa lagi, petang tu jugak masuk dapur buat cempedak goreng. Gigih! Buah cempedak tak besar mana pun, dapatlah dalam 16 ulas macam tu aje. Jadilah kan daripada tak ada langsung. Kalau buah besar ni, mahunya separuh buat makan gitu aje, lagi separuh kita goreng. Fuhh nikmat betul dapat makan cempedak goreng panas panas ni. 
 Walaupun kuali tu dah hitam legam dekat bahagian tepi tu tapi tetap jugaklah nak guna. Kuali fav ni okay! Alah korang pun mesti ada jugak kuali macam ni kan dekat rumah. Hahah! Nani punya resepi untuk buat cempedak goreng ni memang mudah sangat. Nani bancuh aje tepung gandum tu dengan air biasa (bancuh cair cair macam nak buat lempeng tu), masukkan garam dengan pewarna kuning sikit. Kalau korang tak ada pewarna kuning, boleh lah letak serbuk kunyit heheh. Senang kan? Ada sesetengah orang suka letak tepung beras lah apa lah, tapi Nani tak pernah try pulak. 
Ini lah dia hasil cempedak goreng haritu, memang rezeki sungguh ada orang sedekah sebiji buah cempedak. Sedaap! Cempedak goreng ni memang antara yang fav jugaklah, makan hari hari pun tak apa. Hahaha! Tapi itu lah, susah jugak nak beli buah cempedak ni kalau bukan musim dia. Kalau ada pun, harga dia boleh tahan mahal ye. Kalau dekat pasar malam tu, memang orang jual yang dah siap bergoreng macam ni seringgit seulas. Itu pun tepung lagi tebal daripada cempedak, dah pernah terkena sekali dulu dekat pasar malam area Petaling Jaya. Sejak dari tu memang tak pernah dah beli yang siap bergoreng. Baik beli buah sebiji lepas tu hah makan lah puas puas. Kalau dapat yang jenis buah banyak tu memang untung sangatlah eheh. Korang pulak minat tak cempedak goreng macam ni? 

Soto Ayam Lagi

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sejak dah pandai buat soto sendiri ni, memang asyik ulang aje masak menu yang sama. Hahah! Orang datang beraya pun, kalau tengah rajin dan tak tahu nak buat menu apa, memang soto aje lah yang jadi pilihan. Masa Raya haritu sampai tiga kali lah masak soto. Bukan main lagi kaaan! Kalau korang nak resepi soto yang Nani masak ni, boleh lah baca dekat Resepi Soto Mudah okay! Senang aje nak buatnya, cuma kena rajin aje. Awal awal dulu lama jugaklah 'betapa' dekat dapur bila memasak soto ni. Tapi sekarang sekejap aje, zass dah siapp! Hahah! Soto ni memang sedap makan, tapi itu lah banyak sangat condiments yang nak kena sediakan. Macam Nani yang tak ada periuk noxxa ni, memang ketupat segera tu kena rebus awal lah. Kalau tak, memang tak sempatlah keras ketupat tu. Satu lagi bab paling leceh pada Nani bila nak carik carikkan ayam tu. Sabar aje lah kita ni. Tapi haritu Nani tak buat pun ayam carik, masukkan aje ayam yang dah potong kecil kecil tu dalam kuah sup terus. Senang kerja! 
Ini pun ada condiments yang tak ada; bawang goreng, daun bawang dengan daun sup. Selalunya kalau teringin sangat nak makan, tapi bahan tak berapa cukup pun kita masak aje lah guna apa yang ada dekat dapur. Haritu memang Nani rebus ketupat aje makan dengan soto ni. Ada certain orang lagi suka makan dengan bihun berbanding dengan ketupat ni kan. Tapi Nani okay aje makan dengan apa apa pun, dua dua sedap! 
Bergedil ni pulak antara yang wajib ada lah bila buat soto. Walaupun bercinta jugak nak buat bergedil ni tapi ini lah penyedapnya. Apa lah makna soto kalau tak ada bergedil kan. Hahaha! Kadang kadang tu, tak masak soto pun Nani buat bergedil ni. Makan macam tu aje pun sedap okay! Nani tak suka kalau bergedil yang keras sangat tu (banyak sangat tepung), lagi suka bergedil yang lembut. Kalau dekat KL seketul bergedil macam ni harga seringgit okay. Nangis rasa bila beli sebab mahal kemain. Hahah! 
Ini lah dia rupa soto hari tu, kebetulan ada bebola daging dalam peti ais kita masukkan lah sekali dalam sup. Nani tak pandai buat kuah soto yang macam ada warna kuning sikit tu, selalu buat kuah soto macam sup biasa gini aje lah sebab guna sup bunjut. Cumanya sup bunjut tu Nani kisar kering lepas tu baru tumis. Kalau kuah soto yang warna kuning sikit tu, korang letak kunyit ke apa eh? Nani macam nak try buat kuah soto yang macam tu pulak nanti, tapi tak sempat nak cari lagi resepinya. Hahah! Fuhh memang nikmat betul kalau dapat semangkuk soto yang macam kita buat sendiri ni. Tapi tu lah susah nak jumpa yang betul betul sedap. Korang pulak suka tak makan soto?

Boat Noodle di Sunway Putra Mall

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Baru ni sebelum balik Pahang, sempatlah singgah kejap dekat Sunway Putra Mall untuk lunch. Rasanya memang setiap kali nak balik Pahang akan singgah situ, jalan jalan cuci mata sementara nak tunggu naik bas dekat Pekeliling. Hahah! Selalunya ada dua tempat aje yang Nani akan makan dekat sini, tak Boat Noodle mesti The Chicken Rice Shop. Haritu ingat nak try makan dekat Sepiring sebab Nani selalu baca orang cakap dia orang punya signature, Nyonya Nasi Ulam tu sedap. Tapi dah namanya pun pergi waktu lunch hour, memang full house lah kan. Nani pun tak ada banyak masa haritu, rushing kan nak naik bas pulak, so kita pun menapak lah pergi Boat Noodle dekat level atas. Lambat lambat kang, terlepas bas lagi naya. Hahah! Next time lah kita try makan dekat Sepiring. Actually dulu Nani selalu jugaklah pergi makan dekat Boat Noodle ni dengan kawan, tapi sejak sejak dia orang dah naikkan harga tu, jarang dah lepak dekat sini walaupun air dekat Boat Noodle ni fav kita orang.  
Mula mula ingat nak order Bangkok Fried Rice tapi rasa macam sikit pulak nasinya, tak berbaloi nak bayar RM 14++ untuk sepinggan nasi goreng. Hahah! Masa tu tengah lapar kan, memang semua nampak menyelerakan sangat. Sudahnya, kita order aje lah noodle yang RM 2.20 ni semangkuk. Empat mangkuk pun dah kenyang walaupun nampak macam sikit. Punya lah dah lama tak makan dekat sini, hari tu pergi dah banyak rupanya jenis boat noodle yang ada. Air macam biasa lah, Terer Taro Iced (RM 9.30) jugak yang jadi pilihan. 
Antara empat mengkuk yang Nani order tu, paling sedap yang Ayutthaya 2.0 ni lah. Dulu dah pernah ada jugak menu Ayutthaya ni, tapi Nani tak berapa sure apa bezanya yang dulu dengan yang sekarang ni. Heheh. Chili flakes wajib tambah bila makan boat noodle ni, sejenis tekak yang tak boleh tak makan pedas. Hahah! Sangkaya dengan Yum Mama pun sedap jugak dekat sini tapi kalau dah makan sorang sorang tu memang tak lah kan nak order banyak banyak. Korang pulak, pernah tak makan dekat Boat Noodle ni? Apa menu yang korang selalu order? Jom lah share, next time boleh Nani try pulak. Gitchu! 

Resipi Mushroom Soup Mudah

Assalamualaikum & Hello. 
Hai korang! Weekend baru ni Nani tak ada berjalan ke mana mana pun, so kita duduk rumah memasak aje lah. Hari tu pergi Econsave ada nampak Garlic Bread yang segera tu, apa lagi memang wajib beli lah kan. Sejenis manusia yang tak boleh nampak benda benda macam ni, laju aje nak beli dan try. Hahah! Lepas dah seminggu letak dalam peti ais, semalam baru lah datang kerajinan nak bakar garlic bread tu. Bila makan garlic bread ni, memang pair dia of course lah mushroom soup. Banyak jugaklah Nani google resepi, last last jumpa jugak yang senang. Mula tu ingat nak beli aje tau dekat Pizza Hut tapi rasa macam tak berbaloi pulak nak ke Pizza Hut semata mata nak beli mushroom soup. Walaupun rasa dia tak sesedap yang dekat Pizza Hut tapi boleh lah untuk makan sendiri. Gittew! Risau jugak bila nak masak menu baru macam ni sebab takut tak menjadi. Hahah! Tapi bila dah berjaya buat ni, maksudnyaa senang aje lah. Korang boleh check it out resepi dekat bawah ni okay (versi Nani)! 
 Ini lah Garlic Bread Original yang Nani beli dekat Econsave tu. Tak ingat berapa harga untuk satu packet ni tapi yang pasti sedaaap! Ada Halal ye, so jangan nak was was pulak. Cara nak bakar garlic bread ni senang aje, korang just bungkus dengan aluminium foil lepas tu masukkan dalam oven dalam 20 minit macam tu dengan suhu 150 darjah. Nani semalam buat 10 minit aje tapi still sejuk dekat dalam so korang lebihkan sikit okay masa membakar tu. Kalau malas guna oven, guna lah kuali biasa lepas tutup dengan tudung periuk, pun boleh jugak. 
 Next step, mushroom soup. Bahan bahan yang diperlukan bawang holland (ikutkan kena potong dadu tapi Nani potong biasa aje, nanti bahan bahan ni nak blend jugak), mushroom shitake, unsalted butter (nak guna butter biasa pun boleh), susu segar, lada hitam, garam dan jugak tepung gandum. Kalau korang ada serbuk parsley atau pun daun parsley lagi sedap tau. Dekat Jerantut ni susah pulak nak jumpa daun parsley so kita guna lah apa yang ada aje untuk buat mushroom soup ni. Nasib baik sedap jugak. Kahkah! 
 Mula mula sekali panaskan kuali macam biasa, lepas tu cairkan butter tadi. Bila butter dah cair, boleh lah masukkan bawang holland dan juga cendawan shitake. Masaklah kedua dua bahan ni tadi sampai lah layu. Make sure cendawan tu betul betul masak tau, kang mabuk pulak makan cendawan tak berapa masak. Hahah! 
 Kemudian masukkan air, yang ni korang agak agak aje lah okay sukatan air tu. Lepas dah masukkan air, letak lah susu cair tadi dan jugak serbuk lada hitam. Susu cair tu Nani letak sikit aje dalam lima sudu macam tu sebab nak bagi rasa lemak lemak. Ikutkan resepi asal, dia ada letak cooking cream jugak tapi Nani tak masukkan pun. Bila dah mendidih, tutupkan api kemudian korang blend lah semua bahan bahan ni. Blend sampai semua bahan ni betul betul hancur tau. 
 Masukkan semula dalam kuali, masa ni lah korang nak tambah garam dan bahan perasa bagi sebati. Pandai pandai lah korang adjust rasa tu okay! Kalau nak lagi pedas tambah lah lada hitam lagi. Tapi pada Nani mushroom soup tak payah banyak sangat lada hitam tu, bukan kita buat kuah black pepper. Hahah! Nak letak kiub ayam pun boleh tapi sebab dekat rumah tak ada kiub ayam, so kita skip lah. Hahah! Masak sampai mendidih lepas tu siappp! 
Hah boleh lah hidangkan garlic bread tadi dengan mushroom soup. Sedaaap hoi, lepas ni boleh lah buat sendiri aje dah dekat rumah tak payah pergi Pizza Hut lagi dah. Hahaha! Not bad jugaklah rasa dia, cuma ibu Nani cakap mushroom soup tu pekat sangat. Tapi kalau cair pun tak sedap jugak kan? Bila letak fresh milk tu ada lah rasa creamy creamy sikit. Kalau tempat korang susah nak jumpa garlic bread yang segera macam ni, boleh lah buat sendiri. Tak pun makan dengan roti biasa tu pun sedap jugak okay! Selamat mencuba korang! 

Safi Balqis Oxywhite Whitening Hydrating Lotion

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Selamat berhujung minggu. Hari ni Nani nak share dengan korang salah satu produk terbaru keluaran Safi. Yaaayy! Sekarang ni Safi memang dah advanced, macam macam jenis produk yang Safi telah keluarkan. Apa yang Nani suka dengan produk Safi Balqis Oxywhite Whitening Hydrating Lotion ni sebab ia sangat membantu untuk memberi kelembapan dan kesegaran pada kulit wajah kita. Macam Nani yang jenis ada masalah kulit kering ni, memang sukalah produk ni. Bila wajah kita selalu terdedah dengan matahari atau pun selalu sangat duduk dalam tempat yang ada aircond, memang kulit akan jadi lebih kering. Serious stress kalau tengok kulit muka kering ni. Nani dulu pernah lah tukar skincare, saja nak try satu produk ni sekali hah kering gila muka jadinya sampai ada dry patches. Sakit woo bila ada dry patches ni, so bila jadi macam tu memang kena cari produk yang ada hydrating macam Safi Balqis Whitening Hydrating Lotion. 
Macam yang Nani mentioned tadi, produk Safi Balqis Oxywhite Whitening Hydrating Lotion ni adalah produk gabungan formulasi pelembap dan penyegar yang mampu memberikan kesan yang optimum. Selain itu, prodouk ini juga memberikan 2x penghidratan dan kesegaran dalam satu penggunaan. Apa yang membuatkan Nani teruja untuk try produk ni sebab ia mengandungi lima jenis Hyaluronic Acid iaitu; Macro Hyaluronic Acid, Nano Hyaluronic Acid, Bio - Hyaluronate, Oligo Hyaluronic Acid dan juga Super Nano Hyaluronic Acid. Apa pulak fungsi Hyaluronic Acid ni? Hyaluronic Acid ni antara ingredients yang paling bagus lah untuk kekalkan kelembapan pada kulit kita. Serious memang bagus and really hydrating. Tapi benda ni depends jugak on kulit masing - masing tau, ada certain orang kadang kadang dia tak berapa sesuai dengan ingredients yang digunakan dalam produk tu. 
Ini pulak tekstur produk Whitening Hydrating Lotion ni, ia berbentuk cecair jernih. Cara nak gunakan pun senang aje, korang cuma perlu tuang ke atas tapak tangan lepas tu dab dab aje dekat kulit muka. Ada sesetengah orang suka letak atas cotton pad, so terpulang lah pada diri masing masing okay. Nani tak berapa suka guna cotton pad sebab rasa macam tak puas. Hahah! Percayalah cakap Nani, hydrating lotion yang keluaran Safi ni senang gila meresap dekat kulit & tak melekit langsung. So lepas dah apply lotion ni, tak ada lah kena tunggu lama sangat untuk apply produk lain pulak. Senang kan? 

Macam Nani akan guna hydrating lotion ni betul betul lepas dah cuci muka. Biasanya memang akan guna dua kali lah dalam sehari, waktu pagi dan sebelum tdiur. Safi Whitening Hydrating Lotion ni jugak mengandungi Niacinamide yang mana berfungsi untuk mencerahkan kulit wajah. So far memang best lah sebab nampak perubahan dekat muka Nani ni. Rasa macam kulit lagi glowing. Gitohh! Cumanya produk ni ada mengandungi Fragrance, so siapa yang kulit sensitive tu hati hati okay! 
Overall memang Nani puas hati & rasanya memang nak remain guna Safi Balqis Whitening Hydrating Lotion ni. Heheh. Murah pun murah tau, dalam RM 23 untuk sebotol ni dan korang boleh dapatkan di mana mana drug store macam Watsons, Guardian atau pun di pasaraya. Untuk korang yang ada masalah kulit kering, kusam semua tu reccomended untuk try this product. Bila kulit kita dah very well hydrated, kulit akan nampak glowing, anjal dan berseri seri. Paaaling penting, pores pun akan nampak lebih kecil. So jangan lupa untuk dapatkan dekat pasaran okay! Rugi kalau tak try product yang bagus dan murah macam ni. Heheh. Kalau nak tanya apa apa soalan pasal produk ni, boleh drop dekat bawah okay. Nanti Nani jawab. Have a nice day everyone! 

Cendol & Durian

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Fuhh diam tak diam, dah masuk bulan Julai pun kita ni. Cepatnyaa rasa masa berlalu, banyak lagi target yang belum capai walaupun dah separuh tahun berlalu ni. Tak apa, masih ada masa nak buat & capai. Harini entry santai santai aje, dah lama tak menulis kan. Hahah! Kemain Raya sakan sungguh, minggu last Syawal hari tu, hari hari ada jamuan Raya & undangan open house. Memang gantung kuali lah kita. Dah habis edisi lemang, rendang, ketupat semua tu, semalam kawan ajak minum petang sambil sambil dia nak cari kerja part time. Memandangkan Nani free masa tu onz aje lah terus, ada jugak geng nak berborak. Macam biasa, bila petang wajib lah lepak makan cendol bawah pokok. Kadang kadang gerai bawah pokok macam ni lagi sedap berbanding tempat tempat lain. Harga pun tak ada lah mahal mana kan. Kita okay aje makan dekat mana mana pun, asalkan sedap. Gittew! Tambah pulak sekarang cuaca boleh tahan panas, elok sangatlah makan cendol semangkuk dua. 
Bila makan cendol ni, Nani lagi suka makan cendol yang 'original' macam ni. Dulu dah pernah try makan cendol durian musang king, tapi itu lah tak berapa nak boleh terima tekak ni. Hahah! Mahal satu hal dah, rasa pun biasa biasa aje pada Nani. Haritu dekat mana entah Nani tengok harga cendol durian untuk semangkuk tu sampai berbelas ringgit. Fuhh!  Kalau yang betul betul minat durian tu, sanggup lah kot beli mahal mahal. Tapi kalau tanya Nani, macam tak berbaloi sangat. Heheh. Apa apa pun, selera dan citarasa masing masing kan. Ada yang suka, ada yang tak. Nani lagi minat yang biasa macam ni, nikmat donia! 
Sekarang pun dekat Pahang dah masuk musim durian! Baru ni balik kampung, merasa lah makan durian kampung yang betul betul baru gugur. Untung betul bila ada pokok durian sendiri ni, tapi ikut musim jugak.  Ada masa banyak buah, ada masa tak ada sangat. Nani lagi suka durian kampung macam ni, isi pun tak tebal sangat, sedang elok gitu. Lepas ni kalau dah banyak buah durian gugur, hah hadap lah durian hari - hari. Ibu Nani pun dah start dah buat stok tempoyak. Nani tahu makan aje tempoyak, tapi kalau nak suruh buat tu memang awal awal lah daku lari. Hahaha! Nampak macam senang nak buat, tapi fuhh. Tak sabar nak tunggu musim buah, macam macam jenis buah boleh makan nanti lagi lagi rambutan yang manis tu. Sedapnyaa hei. Korang pulak, suka durian jenis apa? 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page