Dapur Bujang

Assalamualaikum & Hello.
Hari tu balik Pahang masa cuti Deepavali kemain rajin masak macam macam. Hahah! Lepas gian katanyaaa. Kali ni kita try and error buat pajeri terung. Nani lagi suka pajeri terung daripada pajeri nenas. Heheh. Selama ni tahu makan aje, kali ni kita try masak sendiri pulak. Tapi dengan bantuan ibu lah, first time kan. Kang tersalah buat, habis kena kutuk tak sedap. Hahah! Rupa rupanya tak susah mana pun nak buat pajeri terung ni hah. Eh? Dah pandai boleh lah kan cakap senang. Aiwah. Serius tau resepi ibu Nani ni mudah sangat. Masuk itu, ini lepas tu siappp! InshaAllah next time Nani kongsikan resepi pulak okay! 
Masak ni jadi mudah & senang bila semua bahan ada dekat dapur. Hahah! Nani kadang bila bahan tak cukup mula lah rasa malasnya hoi nak buat. Tapi kalau time tu mood rajin dan teringin sangat nak makan datang, sanggup pergi beli semua barang. Heheh. Hari tu sempat buat pajeri terung, pengat pisang dengan popia sira. Tapi gambar popia sira nya nan hado. Hahah! Terlupa nak ambil sebab takzabaar nak makan. Aiyoo 😂   
Pajeri Terung. 
Lighting macam over sikit tetiba nampak macam sambal terung bila sekali pandang. Hahah! Betul tak? Ibu cakap sedap pajeri terung yang ku masak hari tu. Hahahahh! Iyeee, saya memang suka puji masakan sendiri. Okay next time boleh buat lagi.
Pengat Pisang. 
Yang ni paling simple dan mudah nak buat. Nani panggil bubur pisang kadang kadang. Heheh. Semua jenis bubur macam ni memang senang sangat nak buat. Guna santan, gula melaka, daun pandan dengan garam je sikit. Masuk semua dalam periuk lepas tu masukkan pisang. Sedaap sangat. Kalau nak buat bubur kacang ke bubur cha cha ke pun sama jugak bahan bahannya. Cuma jangan tanya Nani pisang apa yang boleh dibuat pengat macam ni. Nani pun tak tahu. Hahaha! Selalunya tanya ibu dulu boleh tak pisang ni nak buat pengat. Heheh. Korang suka makan pajeri terung dengan pengat pisang ni? 

13 comments:

  1. fav miza ne Pajeri Terung, sedapnya rajin nana miza dah kawin baru on mood rajin... huhu

    ReplyDelete
  2. akak suke pajeri terung, pajeri nenas jgk...

    pengat pisang pun akak suke, mkn ramai2 lg bst

    ReplyDelete
  3. Hah dh mcm sambal terung.. Lighting ye hehe

    ReplyDelete
  4. Akakkan kalau bahan cukup pun tak tahu nak masak apa. Bahan tak cukup lagilah tak tahu nak masak, Nani. Pendekata memang malaslah senang cerita!

    Akak lagi suka pajeri nenas sebab biasalah, terung akak mana makan!

    ReplyDelete
  5. hai nani! wahhhhhh dah lulus masak pajeri terung. cayalah! hehehe

    ReplyDelete
  6. sedapnya.. akak pun suka .. dua2 akak suka makan..

    ReplyDelete
  7. Ai nampak ada makanan sodap, ai follow! Hehehe :D

    Terung masak apa pun sedap ;3

    ReplyDelete
  8. Jemput singgah :)

    https://messarah.blogspot.my/2017/11/tips-muka-berseri-tanpa-mekap-makeup.html

    ReplyDelete
  9. Hebat lah masakan Dari dapur org bujang

    ReplyDelete
  10. sedapnya... by the way pajeri terung tu macam sambal terung kan? goreng dulu terung then buat sambal dia kan?

    ReplyDelete
  11. rajin betul masak. BV jenis yg takberapa pandai makan terung, tapi pajeri terung tu nampak sedap :D

    ReplyDelete
  12. Pajeri terung lauk fav kak ana. Pengat pisang pun sama. Sedapnya nampak. Telan air liur tetiba ni.

    ReplyDelete
  13. Lamanya tak makan pajeri terung. Ni feveret arwah mak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page