Chicken Chop


Resepi Chicken Chop 

sebab semalam tahap kerajinan aku lain macam sikit so jadi lah chicken chop versi campak campak. Eheh. aku teringin nak makan dekat satu kedai tu tapi ada kawan aku kerja part time dekat situ. malu kalau terserempak dengan dia so buatlah sendiri alang alang bahannya pun hadoo. Sedap jugak rasanya bila buat sendiri. Hahaha. masuk bakul angkat sendiri :P

Bahan Bahan 

Resepi Chicken Chop
ni bahan untuk salut ayam tu. tepung ayam biasa telur dengan breadcrums ( serbuk roti ) memula salut ayam tu dalam tepung ayam lepas tu celup dalam telur last sekali salut balik dengan serbuk roti
Resepi Chicken Chop
ayam tu akan jadi macam ni. Ewahh. aku ni pakai bahagian kepak sebab tak dek bahagian lain dah. biasa orang guna bahagian dada sebab tak dek tulang kan. tak kisah lah apa apa bahagian pun nak guna asalkan ayam. lepas tu goreng lah dalam minyak yang panas.
 Resepi Chicken Chop
aku pakai breadcrumbs jenama ni. ni lebih aku buat cheese ball dulu tu. ada je jual dalam paket kecik. jenama Pak Long tak silap aku. mohon google sendiri ye ^_^
Resepi Chicken Chop
siaplahh chicken chop versi campak campak. Hahaha. aku goreng sikit fries buat sikit kentang putar dengan coleslow ala ala kfc tu. tapi tak dek carrot yang ado cuma kobis. pun bolehlah. sos lada hitam tu aku guna yang biasa dalam paket tu je masak atas dapur campur air sikit. nak bagi pekat letak lah tepung jagung kalau tak dek, tepung gandum pun boleh. kenyang jugak oihh makan sepinggan ni. kalau dekat kedai mahunya 12 hengget ke atas. tapi kalau malas nak buat sendiri pergi aje lah kedai.


143 comments:

  1. Replies
    1. Alahhh dah habis pun kak farah. mehh datang rumah nani buatkan. Heeeee :D

      Delete
  2. Wow..versi campak2 pun dah nampak sedap tu..lapar Kak wana tengok..alahai..nak buat x rajin pula..huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak wana rajin buat kek. Hehehe ^^

      Delete
    2. Aah..Wana rajin buat kek.
      Semua kek nampak sedap bangat.

      Delete
    3. Kannn. banyak yagng terliur ^^

      Delete
  3. Wah! Versi campak2 pun menjadi jugak nani.. nanti boleh lah saya copy resipi ni .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab nak makan nak tak nak kena jadi jugak. hahaha. Sila Sila !

      Delete
  4. sedapnyaaa. walaupun versi campak2. nampak sedap sangat kan, hehehe.
    boleh bukak bisnes chicken chop dah nie. . :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pehhh bukak bisnes terusss. kenot lahh nanti tutup kedai orang lain. Hahaha :P

      Delete
    2. Terus nmpk mudah bila tgk resepi. Hehe tp jimat sgt kann bila buat sendiri. 😄😄

      Delete
    3. Jimat jugaklahh bila semua barang nak buat ada dekat rumah ;D

      Delete
    4. Kalau nak keluar pi beli barang tu yang malas.
      Dengan askar2 tecik yang nak mengekor mama lagi.

      Delete
  5. Replies
    1. Hahaha. Hormon benda ntah menyerang tetiba rajin :P

      Delete
  6. yg resipi campak tu lg sedap nani.., lagi jimat .
    Nak jugakk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jemputlah datang ke rumah pcl nanti nani masakkan . Ewahh :D

      Delete
    2. ada jemputan ni insyaallah samapi la nanti..t.kasih nani

      Delete
  7. rajin betul.pernah dulu buat sekali lepas tu tak nak buat dah...berjam2 dekat dapur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah jugak jadi gitu tapi bukan buat chicken chop lahh. Masa tu buat kek

      Delete
  8. Sedapnya! Kalau takde tepung ayam boleh pakai tepung lain ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje Farah. Tepung gandum pun bolehh ^^

      Delete
  9. nanie sedapnyaaaa sedapnyaa sedapnyaaaa . but too sad sebab sy tak makan chicken chop. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguh lah tak makan? Rugi gilaaaa. Hahaha :D

      Delete
  10. Replies
    1. Hehhe. Nanti try lah buat baru tau sedap ke tidak ^^

      Delete
  11. jyeahhhh buat sendiri olwez kena puji diri sendiri lah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha. haruslahhh begitu :D

      Delete
    2. Sape lagi nak puji kalau bukan diri kita sendiri.
      Heheeh..

      Delete
  12. asal masuk je makanan..hahahaha...tak nak kawan ah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. naseb lah tuan tanah ni kuat makan. :P

      Delete
  13. terror..main campak2 tp sudahnye mabeles..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. bukan apa tu sebab buat dengan sepenuh hati. Eheh :P

      Delete
  14. Aduh lapar balik perut ni tengok makanan . http://my.shareddis.com/p/9yJLy

    ReplyDelete
  15. Nani boleh buka restoran dah ni...sedap nampak nani buat ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak su bagi modal sikit nak bukak kedai. Hehehhe ^^

      Delete
  16. Wow..macam kena buat je nie dik..

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. Haippp dah ke laut diet tuu. Hahahah :P

      Delete
  18. Nani, rajinnye masak..western lagi.. mesti sdap... sepinggan je ke, hehehehe... Nani dok bujang ke dgn famili?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila mood rajin tu datang boleh lah buat macam macam kak. Sepinggan aje lah dah nani je nak makan. Ibu dengan abah tak minat omputeh sangat ni. Tekak diorang nak jugak ada sambal. Hahaha :P

      Delete
  19. napa adik akak ni rajin sgt haaaaaaaaaaaaaaa....bak mai sepinggan besar...perut akak ni merajuk masuk entry nani hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha.kalau akak duduk sebelah rumah nani lama dah hulur. Ewahhh. malam ni dinner cari chicken chop tau ^^

      Delete
  20. rajin amat ni..nampak sedap lak tu./

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. hari hari tertentu je rajin ni :D

      Delete
  21. ni blh bukak restoran ni.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. bila lah agaknyaa tuu kan :)

      Delete
  22. Replies
    1. saya beli sos lada hitam yang dalam paket tu. jenama tak ingat lah pulak. heee. pastu masakkan atas dapur tambah air dengan tepung jagung sikit bagi pekat :D

      Delete
  23. Kalau dah boleh buat sendiri tak payahlah ke kedai dah
    Puas pun puas Nani.
    Calon mertua dah mengintai tunggu masa aje nak suruh Nani buat lagi jgn tak tahu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. memang puas hati buat sendiri. Alahaiii siapa pulakkk tuuu dok intai intai.Ewahhh :D

      Delete
  24. Replies
    1. hahaha. tetiba je dia rajin semalam :D

      Delete
  25. Ermmm nyum2...campak2 pn bleh jd ciken cop nya ek...

    ReplyDelete
  26. bestnya uols pandai wat ciken cop
    bolehlah dtg umah mkn western kan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh sangat cakao je bila nak datang.nanti senang nak pm alamat.hahaha :D

      Delete
  27. bakal isteri mithali + solehah ni. Rajin sangatttt. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohonlahh bakal husben ai baca komen awak ni.hahahah :D

      Delete
  28. klu rajin memang boleh je kan . klu malas mmg gi kedai le jwbnya .

    ReplyDelete
  29. Makkkk aikk. sedapnya.. terliur plak rasa.. yumyummm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyumm nyumm malam kang cari chicken chop tauu :D

      Delete
  30. Replies
    1. dugaan tiqi..hahah..sabar bebanyak.. :D

      Delete
    2. Hahaha. pergi makan cepat :D

      Delete
    3. @anis : hahaha dugaan sangat ye :D

      Delete
  31. Wah wah wah versi campak2 tuuu..bak cni cikit nampakk sodappp jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Campak semuaa sekali ingatkan tak jadi. rupanyaa menjadi. Hehehe ^^

      Delete
    2. Ok pasni meh umah tlg masakkan utk akak dan anak2 hahahaha.........

      Delete
  32. campak yg sedap n menarik tu nani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. masak dengan kasih sayang gituu :D

      Delete
  33. campak campak ni ingatkan chicken pox.. haha..

    walaweh.. banyak tul resepi.. jadi.. bila nak buka gerai ni? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah. kurang asam betul :P
      Mehh sini bank in modal nak bukak gerai.

      Delete
  34. beli barang ready made.. senangnya nampak.. ai ni tak pernah masak western lagi..(memang tak pandai masak pun).. thanks for sharing this.. boleh start merajinkan diri masak sendiri pas ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila Sila. Senang aje nak buat ni kalau tahu caranya ^^

      Delete
  35. nani... rajinnye.. kalau anis la.. jangan harap la..hahha... setakat yang ado je huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oihhh malam tadi je dia rajin tahap overdose. hahaha :P

      Delete
  36. oiii apesal buat org terliur nie...kekeke..dah ar lapar nie..

    ReplyDelete
  37. Wah, rajin betul Nani..hehehe..Cik Mimie nka minat kot chiken chop bagai ni...mcm x knyang je..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah. ni perut cari nasi jugak ehh. nani apa pun boleh ^^

      Delete
    2. Aah, kalau sehari tak mkn nasi..boleh mengigil badan ni..hehehe :)

      Delete
    3. Hahaha. macam adik nani lahh ^^

      Delete
  38. Replies
    1. Hahaha. ada masa je rajinnya yui :D

      Delete
  39. Replies
    1. Kannn hajar. memang jimat betul ni ^^

      Delete
  40. puas hati kan bila buat sndri ni...

    ReplyDelete
  41. Banyak kali salut ayam tu dah macam pakai selimut... he he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah.ye lahh.kalau nipis nipis kang tak sedap pulak SS :D

      Delete
  42. Rajin tol anak dara sorang ni.
    Adeke malu pi kedai sebab kawan keja sana.
    Kalau akak...belasah je asal dapat melantak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malu sebab kawan tu laki. hahahaah. segan lah pulak kalau nak pegi

      Delete
  43. Buat kentang putar sdri. Wow..
    Thumbs up gitu.
    Coleslaw lagiii...
    Nak sikit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. yangs enang sennag gitu boleh lah buat akak. kalau nak kena singgah lah rumah.:D

      Delete
  44. Replies
    1. Ayam percik ibu pun sedap jugakk. hahaha ^^

      Delete
  45. lg banyak salut lg sedap ranggup..!

    ReplyDelete
  46. Sedaplahhh chef nani belanja... 1 pinggan plzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.chefff lahh sangat bonde.mehh datang umah makan

      Delete
  47. Suka chicken chop gak, tapi tak saya tak reti masak.

    Inani, saya tag awak utk Liebster Award

    http://thenamyblog.blogspot.com/2015/02/liebster-award.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni boleh lahh try buat awak ^^

      Delete
  48. Sedap nyer sis.. Tambah g dgn kentang putar..layan seyh..

    ReplyDelete
  49. rajn lah hai anak dara sorang nih :-)

    ReplyDelete
  50. agaknya ambil masa berapa lama untuk siapkan chicken chop ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. 20 minit dah siap. heheh. tu kalau cekap dekat dapur lahh :P

      Delete
  51. Seronok juga dpt makan hari minggu ni... menyelerakan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh.seronok dapat pulak makan dengan family :)

      Delete
  52. Ala alah rajinnya masak...akak rajin gak..masak air...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. ada masa aje rajin nya akak. selalu malas ^^

      Delete
  53. Kalau campak-campak dah nampak sedap gini apatah lagi kalau buat betu-betul ye..mesti lagi marvelous..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. mebeles sangat doh yang ni ^^

      Delete
  54. huhu anak dara sorang ni.. rajinnyaaa dia hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahha.nak makan haruslahhh rajin ^^

      Delete
  55. Cik sweet. Sy br tau kegunaan breadcrums. Cmni snanglah nk bt ciken chop sdn bhd

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaha. takyah nak cik seet sangat. Nani sudahh. lepas ni boleh lah try buat awak.s ennag aje ni ^^

      Delete
  56. Statement last tu macam tepuk air kat dulang melantun kat muka akak je tau *_* Okeylah, salute kat Nani sebab 'sesekali bila kurasa teringin.... ' (Eh, nyanyi lagu Shima pulak!) terus menjadi siap buat kat dapur lagi. Akak ni macam yang Nani cakaplah - beli kat kedai jerk :)

    Eh, terliur pulak tengok chicken chop dengan mashed potato tu! Lenkali hidup berjiran, haruslah buat lebih sikit hantar kat akak ni. Akak penatlah Nani balik kerja nak masak. Kalau dapat jiran bagi, alangkah bahagianya! Keh3x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamakkkk *larikkkkk* hahahahah :P ehhh malam tu je tetiba rajin lepas tu malas dah menyerang kembali. rasa hari hari nak tapau aje. tak pun makan biskut cicah milo. bhahahah :D

      Hahahah. kita jiran berblog akak kalau jiran setaman ke sebelah rumah dah lama ketuk pintu hantar. hahaha ^^

      Delete
  57. alamak, nak masak tu yang malas sikit. hahahahahha. kadang2 bila satu benda tak ada, terus malas. mula2 semangat dah bila tengok orang share2 macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. sokmo lah gituu. saya pun sama :D

      Delete
  58. Rajin nani siap ada mashed potato dgn coleslow. XD

    ReplyDelete
  59. Omnomnomnommm sedapnya, Nani! Akak dah lama tak makan chicken chop.

    ReplyDelete
  60. puaskan bila kita buat sendiri. hehe.

    ReplyDelete
  61. bestnya laju je siap. hihi. cam sedap je tengokkkkk :)

    ReplyDelete
  62. Zumal nak ulangkaji resepi nie ^-^

    ReplyDelete
  63. lapor >_< kak nani, nak juga..huhu

    ReplyDelete
  64. Tolong buatkan utk aku 😀😀

    ReplyDelete