Biskut Raya | Buat ke Beli?

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Saja nak sembang sembang kosong hari ni. Korang dah settle ke semua persiapan Raya? Nani memang tiap tahun minta mak cik yang jahitkan baju, jarang beli baju ready made kecuali jubah. Tahun ni tak ada lah persiapan beria sangat pun, sama macam tahun sebelum ni jugak. Bersederhana kan lebih baik. Gitu 😊 Baju semua dah settle, kuih Raya belum lagi. Tahun ni Nani macam lambat sikit start enjin nak buat biskut Raya. Hahah! Selalunya awal awal dah dalam kepala fikir nak buat cookies apa. Kali ni entah lah, macam kelaut sikit nak buat biskut Raya sendiri. Memang Nani ada jual jugak cookies Raya, tapi yang tu makcik Nani yang buat. Nani tolong jual aje sikit - sikit. Heheh. Mungkin hujung minggu ni baru nak start buat biskut Raya. Will see menjadi ke tidak weekend ni kan.

Semalam baru fikir nak buat biskut mazola. Nani panggil biskut mazola, ada jugak sesetengah orang yang panggil biskut kacang. Dah lama tak buat biskut tu, kena lah mengoogle balik resepi. Itu satu lah kot plan nak buat lain lain yang simple macam biasalah cornflakes madu dengan popia cheese. Kalau ada masa extra buat cookies chocolate chip. Haaa, memang kemain seronok dia listkan nak buat macam macam jenis kuih Raya tu kan tapi tak tahu lah menjadi ke tidak tu nanti. Nani ni spesis kalau datang time rajin dia, bersungguh nak buat. Tapi time malas memang satu apa pun tak nak buat. Hahah! Korang kalau ada resepi kuih Raya yang simple boleh lah drop link dekat bawah. Mana tahu ada masa, boleh tambah lagi kuih Raya nak buat. Eh eh 😆
Gambar atas ni sebagai hiasan aje okay. Ini salah satu biskut Raya yang Nani jual tapi area Pahang aje lah. Ada yang minta pos kan tapi Nani tak berani lah. Takut nanti sampai dekat korang jadi serdak je, kesian pulak. Tak nak tanggung risiko sebab cookies ni lembut sangat tekstur dia. Heheh. Korang dah plan ke nak buat kuih Raya apa? Ke main tunjuk tunjuk je. Nani ni pun plan memang macam gempak tapi end up nanti kuih tunjuk je tambah pulak mak cik Nani jual kuih Raya kan. Hahah! Untung ada mak cik yang jual biskut Raya ni sebab macam macam jenis kuih boleh makan. Ehehe. 
Weekend ni boleh lah kan habiskan saki baki persiapan yang tak siap lagi tu. Rasanya ramai lah kot yang akan start buat biskut Raya. Kalau korang rasa nak buat cornflakes madu dengan cookies chocolate chip boleh lah tengok resepi Nani dekat sidebar. Simple je awak resepi Nani, sebab kalau yang complicated Nani pun malas nak buat. Hahah! Harap harap harga bahan nak buat kuih Raya, tak naik lagi lah. Heheh. Korang nak buat kuih Raya apa tahun ni? 

15 comments:

  1. rajin nya nani nk bt cookies, akak ni mmg kelaut, mood malas tu bkn main menebal dlm diri... hahhahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Tiap tahun selalunya buat jugaklah kak mana yang simple simple tu. Tapi tu lah mood nak buat tu tak sampai lagi 😂

      Delete
  2. betul tu nani..mmg lau tahap rajin kemain tu smpai sehari 3 4 sekut raya buat..tp bula dtg malas tu haaa beli je lah..kak el pun mcm x sempat je nak buat sekut raya..sekut tunjuk lah taun ni hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann kak El. Tunjuk tunjuk lagi senang kan. Hahah! Nani ni kebetulan cuti awal, rajin lah sikit nak buat banyak jenis biskit Rayaa 😁

      Delete
  3. tahun ni ada yang tempah, ada yang dapat free, ada juga mak mertua bagi. so, ok la dari tak ada. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak dah tu Iq. Cukuplah buat penuh balang kuih Raya. Heheh 😂

      Delete
  4. CR ada yang beli ada yang buat. Huu. Tp yg buat tu tak start lagi wat. Weekend ni pulun.huhu

    Area pahang tu kat belah mne. CR duk pahang. Hee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita. Nani pun plan weekend ni baru nak start buat biskut Raya. Heheh.

      Eh yeke? Nani dekat Jerantut. CR dekat mana?

      Delete
  5. Akak sejak berkahwin ni kuih tunjuk2 je nani. Dengan anak2 kecik susah nak buat kuih raya. Masa zaman bujang dulu buat dengan adik2 seronoknya...

    ReplyDelete
  6. Fuhhh...rajin sangat Nani. Akak ni beli ajer..hahah! :) kena pandai pilih baru dapat yang sedap. Takdelah rasa sama tapi pelbagai warna. eh!

    ReplyDelete
  7. Wahh best ni.. seronok juga klu dpt dtg beraya nanti hehe :) :)

    ReplyDelete
  8. wah. rajinnya dia buat kuih raya. haha kite ni x sempat lahai. busy lahaiii kan T-T

    ReplyDelete
  9. Saya beli. Beli lelong kat chow kit malam raya nnti. Murah.
    Tak cukup duit nak tempah

    ReplyDelete
  10. Cantiknya biskut raya Tu.. mama beli aje xde masa nk buat Dan juga malas hahaha

    ReplyDelete
  11. Kuih raya? nanti sis update haha balang comel dah susun dah tuuuu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page