Terlebih Rajinlah Pulak


Resepi Agar Agar Mangga

cerita ni minggu lepas lagi dah sebenarnya tapi baru hari aku nak update. banyak sangat nak tulis kann sampai terlupa dah pasal ni. tak dek apa pun sebenarnya. cuma minggu lepas aku punya rajin tahap tak boleh nak diukur. amboi sangat kau Nani oii. hahahah. sebab terlebih rajin dan senang hati sangat minggu lepas apa lagi kann siaplahh sebekas agar agar mangga. aku dah naik jemu asyik asyik agar agar sirap. dah alang alang aku tengok dekat dapur ada buah mangga kalah kuning diraja tu aku pun buatlah agar agar. kang buruk pulak buah tu kan. rugi oihhh rugi. buah pun mahal sekarang. hahah:P
Resepi Agar Agar Mangga
beli agar agar yang macam tali rafia* betul ke eja macam ni. hahaha. pastu rendam dalam air biasa dulu bagi dia kembang kembang plus lembut sikit. aku rendam dalam 20 minit gitu pastu baru rendam dalam air panas. bila dia dah nak dekat hancur agar agar tu baru letak gula. kalau nak manis letak lah banyak banyak. kalau tak manis tak sedap lahh pulak agar agar tu kang :P
 Resepi Agar Agar Mangga
masa nak letak agar agar tu dalam acuan make sure tapis dulu tauu. kalau tak nanti agar agar yang tak hancus tu termasuk sekali. kang berketul ketul pulak agar agar ngkorang kan. dah tak sedap mak mentua cakap.hahahha :P lepas tu tabur lahh buah mangga yang dah potong tu atas agar agar. dah siap tu letak lah dalam peti bagi dia keras. aku punya agar agar 20 minit dah keras. hosemmm kann? memang pejam mata boleh buat ni. aku jamin sangat. semudah makan cekodok pisang je nak buat ni. lalalalala :P
Resepi Agar Agar Mangga
aku tak guna apa apa pewarna sebab tu agar agar aku putih. buah mangga tu je yang naikkan seri agar agar aku. hahhaha. kemain bahasa naik seri bagai. kau ingat muka pengantin. hikhikhik :P ibu cakap macam agar agar orang zaman dulu sebab warna putih. tak kira lah ibu zaman tok gajah ke zaman apa ke yang penting sedap.ewahhhh :D senang sangat nak buat agar agar ni. pejam mata pun bolehh. percayalah :P




79 comments:

  1. nak tengok gambar end product nye. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeee. gambar yang memula tu hasilnya aisya. tapi kita lupa nak ambil gambar yang dah siap potong. heheheh :D

      Delete
  2. tak kisahlah takde kaler pon kan..yang penting rajin..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. asal boleh makan ok lahhh. hikhikhik :D

      Delete
  3. agar2 mangga terbaik dari ladang...thumbs up.. :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh. akak tak rasa punn boleh tahu terbaik dari ladang. hikssss. nnati cuba buat tau kak :D

      Delete
  4. okay, ter inspired nak buat agar2 esok. takde mangga kita buat agar2 koko je lah haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. pun bolehhhh. asalkan ada rasa. hiksss :D

      Delete
  5. nak tengok gambar bila dah menjadi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar yang memula tu hasilnyaa. heeee. kita lupa nak snap gambar agar agar yang dah potong :D

      Delete
  6. mesti comel kalo ptong2..
    senang je nk buat ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhikhik :P memang senang. nanti cuba buat tauu. pahtu hantar dekat kita sikit. ehhh. hahaha :P

      Delete
  7. Replies
    1. try lahh. memamng senang dan sedaaaap :D

      Delete
  8. Kalu SS yang buat... Tak jadi agar2... Jadi bunga manggar dalam tong sampah... SS tahu makan aje... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kelakor gila ss sampai jadi bungga manggar. hahahah. sape nak makan kalau jadi bunga manggar..hikhikhik :P

      Delete
    2. Tong sampah yang makan... He He He...

      Delete
    3. hahaha. kenyang lahh tong sampah :P

      Delete
  9. nanie tang bile pulak nak tarok mangga tuuuuu.
    balik nak buat! nak buat! nak buat! eh bukan, bukan sy nak buat, suruh mak buatkan. hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha.ok baru perasan tertinggal nak tulis,kejap kita edit entri. kahkahkahkah :P lepas letak agar agar dalam acuan tabur lah mangga atas dia. hikhikhik. oiiii buat sendiri lahh. pejam mata je tuuu :p

      Delete
  10. rajinnya ank mak ni....mana pic yg dah siapppp....

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar yang memula tu yang dah siapp. heeee :D

      Delete
  11. Janji rasa yg penting . Bila sedap, tak tengok rupa dah . Dok ingat perut ja.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah. kann :P rupa belakang kira rasa yang penting :D

      Delete
  12. cam best je.. menu petang ni boleh di guna pakai ni.. tq ya cikmanissweet .. mmg manis2 je ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee. buat jangan tak buat. jangan lupa kirim untuk nani sikit. hikhikhik :P

      Delete
  13. kenapa smua org post makanan je ary nie?lapaaaa... hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. sebab semua orang rajin memasak sekarang ni. pi makan cepat. hihihihi :D

      Delete
  14. tengok tajuk pun dah tau mesti pasal makanan ni. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha.kuat firasat cik fafa ni ;D

      Delete
  15. Wahh bestnya buat sendiri.. nnti share lagilah eh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best. hehehe. share resipi boleh lahh kk nak share agar agar jauh sangat. hahaha :P

      Delete
  16. tengak tunggu lah tu ..agar nnati boleh di potong..atau hidang macam tu ja pun bloeh guan lah sudu nak kaut kan..rajin memasak aman hidup ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu etuza. ^__^ bila rajin boleh lah nak masak macam macam :D

      Delete
  17. Semudah ABC kan hhehe..blh d try

    ReplyDelete
  18. Putih suci gitu..sedapnye makan sejuk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.memng suci dalam debu betul ni. ehhh. hahaha. memang sedap sangat :D

      Delete
  19. Ohh awk bg kembang dlu ea..
    yui trus air pns je. Ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh. aahh bagi kembang dulu. tak lah lama sangat nak tunggu dia hancur :D

      Delete
  20. tak pernaj terfikir pun nak buat agar2 mangga. ohsem la!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee :D leas ni boleh la try buat :D

      Delete
  21. rajinnya, gambar yang dah siap mana? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang last tu gambar dah siap. tapi gambar yang dah potong lupa nak ambik. :D

      Delete
  22. yummy, dapnyer.. hihuk.. bak cikit.

    ReplyDelete
  23. tambah pulak taruk nata de coco mangga! perhh! perhh! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pehhhh.lagi berganda sedaaaap.yummeh :p

      Delete
  24. Replies
    1. Heeee.masa tengah rajinkan boleh laaa buat :)

      Delete
  25. Emm....pernah gak buat nie dik..tali rapia..lantak lah....janji sedap..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha. memang sebijik macam tali rapia kalau sebelum dia kena masak :P

      Delete
  26. kalau rajin itulah hasilnya :)
    dpt knyangkn perut

    ReplyDelete
  27. rajin memang rajin..nampak sedap tu sebab ade fresh fruit kan..rajinlah selalu ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap bila guna fresh fruit. nyaman tekak rasa :D

      Delete
  28. janji soooodap masuk mulut.. lenyek mangga tu next time then tambah susu sket kurangkan sukatan air.. acececeh bajet master chef aku ni =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh. menarik menarik nanti kita buat eh CT ^__^

      Delete
    2. hehe kalo x ada mangga amek peach dalam tin.. oooohooooi sedap. lepas tu susu sejat yang sejuk makan buat kuah aaaaargh !! *kejam*

      Delete
    3. arghhhhhh sedapnyaa yang tuuu. memang terliur baca. hahaha :P buatkan untuk saya ct. hikhikhik :D

      Delete
    4. Buatkan untuk akak jugakkkk :)

      Delete
    5. Hahahah. boleh boleh. bila free nanti. heeee :D

      Delete
  29. Salam Nur Inani...sy lum perna mkn agar2 mangga ni.nmpk nya blh try buat ni.kata kejam mata pun leh buat.hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. buatlah. memang sedap. ^__^

      Delete
  30. x pernah buat lagi agar seperti ini..nampaknya boleh lah try

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap sangat. nak nak kalau buah fresh. dapnyeeee :D

      Delete
  31. Shedappppnya! Mesti laku time cuaca panas2 gini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun. nyaman tekak rasa kak Farrah :D

      Delete
  32. Teringat lak agar-agar masih tak guna lagi dalam almari rumah zumal tu ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahh. elok sangat lah tuu. boleh buat ni. semudah makan biskut celup air. Hahaha :P

      Delete
  33. Dah cekodok pisang yang senang tu pun akak 'order' kak gerai makcik tepi simpang balik rumah tu, inikan pulak agar-agar yang mudah ni. Memang tak terbuatlah akak yang super busy blogwalking ni, Nani....

    Eh, jap! Akak rasa agar-agar tali rafia tu ada dua peket kat rumah. Agar-agar instant berflavour pun ada 2,3 kotak kat rumah. Akak memang ohsem membeli tapi bab duduk kat dapur tu setahun sekali jerk *_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah. dah ada bahan tu kak apa lagi buat lahh. omaigaddd memang sedap tauu kak. rugi kalau tak buatt. :D

      Delete
  34. Replies
    1. Time rajin macam macam lahh nak buat :D

      Delete
  35. senang juga yang ni kalau nak buat..hehe

    ReplyDelete
  36. bestnya mangga..favorite nih..tp xpernah try lagi buat..hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page