Tunaikan Permintaan Abah


Resepi Chicken Wraps 

bila aku update status dekat fb sama dengan tajuk entri ni pehh berduyun komen. yang paling tak tahan ada yang tanya " asal Nani? abah suruh kau kawen dengan menantu pilihan dia ke? LOL LOL LOL. aku rasa nak gelak guling guling tahu. jauh benauu tersasar pemikiran dia. ni mesti banyak terpengaruh dengan drama drama melayu sekarang. heh. pooodahhh. abah suruh aku buat twisted twister yang macam KFC tu. wohaaaa. abah siap beli semua barang. pehhh kemahen permintaan abah. tapi  sebab semalam hari jadi abah aku tunaikan lahh jugak. memula aku mengagau jugak macam mana nak buat kulit tu. aku siap fikir nak buat kulit macam lempeng je rupa rupanyaaaaa...

Bahan Bahan

Resepi Chicken Wraps
dah ada pun dekat kedai kulit nak buatnyaa. hahahaha. apesal aku je yang tak tahu ni. heh. abah lebih pakar sekarang. ewahhh. :D aku tak sure lah benda ni dah lama ke atau baru lagi tapi aku baru tahu wujudnya benda ni. bhahahah :P let's check it out macam mana nak buat :D
Resepi Chicken Wraps
ni lada benggala goreng tepung. hari tu masa makan KFC ada ni sekali. abah cakap  tak cukup makan hari tu. sekali ambik kau sebiji lada benggala abah suruh goreng tepung. uishhhh. 
Resepi Chicken Wraps
untuk letak dalam wraps tu aku buat ayam goreng + sosej + kobis + mayonis + cili sos + lada hitam + origano + serbuk lada putih = macam yang dekat atas. wuhuuuu. orang tengah diet sesuai makan ni tapi janganlah buat ayam goreng sosej goreng bagai. haram lahh nak menjadi diet tuu. kau pergi lahh kukus , grill, panggang ke. :D

Cara Caranya

Resepi Chicken Wraps
kulit ni jangan kau ambik terus gulung. nanti makan yang mentah pulak. dia ada bagi guide sama ada nak letakan dalam oven , guna pemanggang lepas tu ada satu lagi tapi aku tak inggat benda apa. sebab rumah ibu ada pemanggang ajaib aku gunalah pemanggang ajaib ni. senang dah mudah. malas aku nak guna oven. leceh nak set masa bagai. aku ni nak buat benda kalau boleh biarlah cepat dan mudah. wohaaa :P
Resepi Chicken Wraps
lepas tu baru lahh letak semua bahan bahan tadi dan gulung. dekat belakang paket wraps tu dia ada bagi guide macam mana nak gulung. tapi dapat dekat aku main sedap je aku gulung. bhahahah :P orang dah lapar menunggu aku buat benda ni ada hati pulak nak tengok macam mana dia gulung. tak payah asal dia bergulung dengan sempurna dah kira ok. 
Resepi Chicken Wraps
dahsyat sangat aku gulung tuuu. haahahaaha. susah nak gulung sebab isi dia tebal sangat aku buat. tapi memang kenyang makan. puas hati sangat :D resipi pertama untuk tahun baru. ewahhh :D akhirnya tertunai jugak kehendak abah. hehehe :D baru lah boleh balik dengan hati aman dan damai :D


93 comments:

  1. Aha... macam inilah anak abah.
    Cepat siapa yg tengah cari calon menantu bolehlah nak risik-risik:)
    (jgn marah Inani.. gurau aje)
    Anak kakak lama dah makan ni gitu aje. Duduk asrama dia gulung wraps ni dengan seaweed dah tu ngap tak perlu panaskan bagai. Boleh aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah. akak nak tolong carikan ke. heheheh :P nani pulak first time tahu wujudnya benda ni. hahah teruk betullah.

      Delete
  2. Replies
    1. cuba jangan tak cuba. memang sedapp :D

      Delete
  3. bagusnya anak abah ni..nmpk sgt2 menyelerakan..god job.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi. boleh laa buat untuk makan family :D

      Delete
  4. rajin anak abah ye..sedap tu..terasa nak makan jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. sekali sekala buat untuk abah. buat lahh sis :D

      Delete
  5. klu guna telur rebus hncurkan mcm wt sandwich pon sedap gak kot ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jugak. ikut kreativiti memasing kann :D

      Delete
  6. ni baru puas hati mkn bila buat sndiri..
    comel je permintaan abah..
    :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaha. naseb baik mudah nak buat. kalau yang susah semalam haru jugak nak mengagau resipi. bhahahah :P

      Delete
  7. fuiyooo sedapnya..alahai lapar la tengok..huu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pi makan tengah hari cepat. hehehehe :P

      Delete
  8. hahahaha. dah macam popia gulung benda tu. hahahaha.
    kenyanglah perot abah awk gini dapat anak rajin masak. hehe.
    baru je cakap hari tu tahun 2015 byklah entry makan makan dia. baru 2nd days dah seketoi entry pasal makan cane ni inani. hahaha. tahanlah wahai perot. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.dahhhsattt sangat kita gulung tuuu.
      memang kenyang sangat sangat makan makanan besar gedabak ni hah. bhahahah. ta sengaja nak update netri pasal makanan hari ni. aherherher :D

      Delete
  9. Rajinnye anak abah ni, tgk cam sng je nk buat ti blh le try....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang cikna. cuma take time nak menggulung tu. salah gulung boleh terkeluar isi dalam tu. hahaha. cuba jangan tak cuba :D

      Delete
  10. anak abah sgttt..hehehe..

    senang je kan..tgh2 diet nie boleh la makan gini...;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh. nak kurus kann boleh lah makan ni . :D

      Delete
  11. Nampak sgt menyelerakan. Bagus anak abah ni. Dah pandai masak. Boleh dah tu cari calon suami :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. calon ramai sangat tk tahu nak pilih yang mana. ehhh . hahaha. biar lahh dulu suami tu. :p

      Delete
  12. kalau baca tanya aje
    memang confirmlah akan timbul persoalan gitu
    ni dah past bab masak, bolehlah dah kawin ni...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. tunggu lah dulu bab kwen tu. mehh kumpul duit dulu. heheh :D

      Delete
  13. salam kenal inani...bertambah sedap kalau ada chese yum yum

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak. memang sedap kalau ada cheese. tapi tekak abah tak minat cheese :D

      Delete
  14. salam kunjung semula...

    kalu akak lah akka suke tambah keju separuh atau sekeping... lg sodap tau dik...

    http://misshamakeupstore.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain kali buat boleh laa try letak keju semula.
      terima kasih akak sudi singgah sini :D

      Delete
  15. calon menantu terpilih nih..mujur akak tak de anak bujang..kalau tak hari ni jugak akak pm gambar cincing belah rotan sebagai tanda..ekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha :P mak mentua sayang ni nanti sebab sokmo memasak. ekekekeke :P

      Delete
  16. Sedap pulak nampak gulung2 besar tu...nak request anak sulung pcl buatkan harus la..tak pandai lagi ke dapur...kena mintak kat mamaD buatkan lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti lama lama pandai lah anak pcl buat :D heheheh. memang sedap ni baik suruh mamaD buat cepat :D

      Delete
  17. Naseb baek Papaglamz dh ade anak sorang dh.. hahaha.. JOKING..

    ReplyDelete
  18. Waaaa, macam sedap dan mudah je buat... kikiki, nak teraiilah nnty :D

    ReplyDelete
  19. Nasib baik Abah tak paksa kawen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha. jangan dibuat nanti udah lerr :P

      Delete
  20. rajinnyer anak abah nih. yummy teringin nak rasa. heheheh pos sini kit bole :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajinn bila abah yang mintak. heheh :D alamak dah habes macam mana nak pos dekat mamamyja :D

      Delete
  21. nak try la nanti..selalu nampak kulit wrap tu tapi tak pernah nak beli..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lahh abah cakap banyak wraps tu jual dekat pasaraya :D

      Delete
  22. Replies
    1. dah habes lahh yui lambat sangat mintak. heheheh :p

      Delete
  23. Saya selalu beli wrap ni lepas tu makan dengan apa benda entah (saya tak ingat). Tak pernah jumpa lagi wrap tu dekat Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lahh kita pun baru jumpa benda ni. abah cakap kawan dia yang bagitau sedap wraps tu sebab tu abah beli. :D

      Delete
  24. bagusnya anak abah ni. awal2 tahun dah tunjuk kerajinan. hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah. mesti nak bodek jadi sponsor ambek lesen. bhahahha :P

      Delete
  25. beli wrap ni pastu cicah dgn sardin pon yummy! hadoi lapar nani oi !
    psstt~ err uncle.. kitew ada adik lelaki bujang umur 23 =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn. cicah dengan sardin pun sodappp :D
      ehhh ehhh. nak kenalkan dengan kita ke? hahahah :P tak mau lahh :P

      Delete
    2. ecehhh mentang2la dah ada abg taufik dia. sobss sobss =P *gurau2 je nani* hehe

      Delete
    3. hahahha. nani setia pada abang taufik walaupun dia orang singapura. lallalalla :P

      Delete
  26. terbaik la...terus saya copy resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeeee. copy lahh. nanti dah buat jangan lupa bagi nani sikit. ehhhh hahahah :P

      Delete
  27. rajinnyerrrr anak abah..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe. bila rajin dia di tahap dewa boleh laa buat macam ni :D

      Delete
  28. untungleeew rajin buat shawarmaaa uiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. haruslahh rajin. awal tahun semangat dia lain sikit. bhahahah :P

      Delete
  29. seronok abah kan bila dpt makan..
    thanks dear berkongsi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok sangat abah ^__^
      sama sama ciksu :)

      Delete
  30. ada lagi tak? nak jugakkkk.. hikhik

    ReplyDelete
  31. salam perkenalan ari Ros :) singgah dan follow..
    rajinnya buat sendiri.. nak rasa jugak. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah dan follow sini :)
      heheheh. dah habes lahh macam mana nak bagi ni. hihihi :D

      Delete
  32. laparrrr...huhu.... nak try la nanti.. kena cari dulu utk kulitnye..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. try jangan tak try kulit tu ada jual dekat pasaraya nanti cari okayy :D

      Delete
  33. whoaaaa rajinnya si abah. Abah kita takde maknanya nak tolong kita kat dapur.. ahahah
    kita selalu buat benda ni sebab suka sangat dengan toasted twister kfc tu. dua hari lepas ade jugak buat ala2 cenggini.. nnti kita share resipi. hihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeayy yeayy. taksabar nak tunggu resipi tuu. mana tau kot kot boleh kita try :D

      Delete
  34. anak misali ni :) baguss . hehee

    ReplyDelete
  35. klu abah x request , mesti tak terfikir nak buat ya dok ... terbaiklah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. memang punn. ingatkan nak belanja makan dekat luar aje :D

      Delete
  36. Wahhh.. menyelerakan.. Alhamdulillah, pasti abah Inani seronok sgt... :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah :) menggembirakan hati abah di hari lahirnyaa :D

      Delete
  37. Zumal pun nak try buat juga la twister nie ^-^

    ReplyDelete
  38. nak kena try gak nanti.. nmpk simple ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang simple sangat. nanti buat tauuu :D

      Delete
  39. kalaulah dipaksa kawen..mcm mana la hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah. menangis siang malam gamaknya . hahah :P

      Delete
  40. sedap ke lada benggala goreng tu ? dia tak pedas kan.. ade tengok kat kfc tapi tak pernah try.. wow Nani hehe.. ni kalau abah suruh kawen ngan pilihan hati mmg kena tunaikan.. da boleh kawen da ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapppp. tak rasa peda punn tapi biji lada tu kena buanglahh. potong halus halus pehh sedappp. hahahahah. kawen?? tak mau ah lagi. ingat nak sambung belajar lagi. :D

      Delete
  41. lada benggala goreng? ahhaha. family saya x makan sangat benggala. so, macam x terbuat je.. >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahhhh. sedapp amy. tak pedas pun. krup krap krup krap rasa. hahah :D

      Delete
  42. haa ekceli memang dah lama ada tepung tu.. kita tahu sejak kita suka twister kepsi tapi tak nak beli lagi sbb twister kepsi mahai + sikit = tak puas, tu yg akak kita rajin buat sendiri.. kita rajin makan je, hahaha.. terima kasih Inani sbb kongsikan resepi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. untungtlahhh akak rajin buatkan. heeee. lepas ni boleh try buat sendiri pulak. baru puas hatii :D

      Delete
  43. Sedapnya. Dah lama tak ber wrap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ber wrap balik tau akak. memang sedaaaap :D hhihihi

      Delete
  44. sedapnya. nnti dtg rumah nani, buatkan yg ini tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah. boleh boleh. raya nanti ye. hikhikhik :p

      Delete
  45. eh terklik kat sini.. komen dulu seround.. bagus anak abah ni ye.. wat senyap2 abah suh kawen pilihan dia guana? haha

    ReplyDelete
  46. dah lama cari cara nak buat ni, thanks kak nani

    ReplyDelete
  47. sedapnya..nnti nk buat juga lah..mmg suka mkn nih..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page