Tomyam Thai Sedap

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Musim musim Raya ni memang puas hati lah dapat makan rendang, ketupat, lemang apa semua kan. Tapi kalau hari hari hadap menu yang sama, naik jemu jugak lah. Sudahnya baru ni Nani buat seperiuk Tomyam Thai, hah hadaplah dari tengah hari sampai ke malam tomyam tu. Hahah! Cuma kali ni kita guna pes tomyam yang lain pulak. Sebelum ni memang Nani akan guna pes tomyam jenama Adabi tu tak pun Maggi aje (yang kiub tu). Kalau rajin sikit, buat pes tomyam sendiri tapi itu lah selalunya nak cepat kan memasak ni, tak sempat pun kadang tu nak buat sendiri. Memang guna pes tomyam yang segera tu aje lah senang. Baru ni kita try pulak guna pes Thai Tom Yum, baca feedback ramai yang cakap pes ni sedap. Nak tahu sedap ke tidak, kena lah try sendiri kan. Lagipun selera masing - masing, kadang kadang kita cakap sedap tapi orang lain rasa biasa biasa aje. Gittew! Selain daripada pes Thai Tom Yum ni, dia orang cakap pes tomyam yang ada muka orang dekat packaging tu pun not bad jugak. Mungkin next time boleh try pulak yang tu ehek. 
Hah itu lah pes Thai Tom Yum yang Nani cakap tadi. Besar jugak sebotol ni, boleh lah tahan sebulan dua. Iye lah, bukan hari hari pun masak tomyam. Heheh. Ini namanya tomyam campak campak guna apa yang ada dekat dapur. Actually Nani letak ayam jugak dalam tomyam ni haritu, cuma tak masuk dalam gambar. Sayur pun ada tomato dengan bunga kobis aje, jadilah kan daripada tak ada sayur langsung. Nak lagi sedap, letaklah seafood dengan cendawan sekali. Nani suka makan tomyam yang ada macam macam dalam tu, baru lah puas hati. Tapii kalau makan dekat kedai, jarang lah nak jumpa tomyam yang betul betul worth, kadang tu bawang dengan serai aje lebih. 
First time Nani guna pes tomyam ni, so tak tahu nak letak berapa sudu. Hari tu main agak agak aje letak. Nani punya agak agak tu sampai tiga sudu jugaklah letak dalam periuk tu. Hahah! Bila tengok warna kemain merah, terus cuak sebab takut masam sangat. Tapi bila rasa eh biasa biasa aje, tak ada lah masam mana sangat pun. Nani siap tambah asam keping lagi nak bagi masam lagi, masa tu pulak tak ada limau. Kalau ada limau, memang dah letak air perahan limau tu. Nani dah tak tambah pes tomyam sebab dah letak tiga sudu kan. Takkan sampai setengah botol pulak nak guna pes tu untuk sekali masak. Hahaha amboi! 
Ini lah dia rupa Tomyam Thai yang Nani buat hari tu. Sedaaap! Memang puas hati lah guna pes Thai Tom Yum ni berbanding dengan pes tomyam yang Nani guna sebelum sebelum ni. Pes tomyam ni pun dah cukup segala rasa tau, so kalau tambah garam pun sikit aje. Untuk Nani yang selalu ada masalah deria rasa ni, memang senang lah sikit. Hahaha! Kadang Nani rasa dah cukup rasa, tiba tiba orang lain cakap tawar lah apa lah ish. Korang pulak, selalu guna pes tomyam yang mana? Nanti share lah dekat bawah okay! Next time boleh Nani try pulak pes tomyam yang korang suggest. Hiks. Oh ya, nanti Nani blogwalking dekat blog korang okay, hari ni ada macam macam urusan nak kena settle kan. Have a nice day korang! 

8 comments:

  1. terliur plak tgk tomyam.. sedapnyeeee

    ReplyDelete
  2. Kalau tambah ayam and seafood ni lagi umphhh! Hehehe

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing this recipe. kebetulan memang saya tengah mencari resipi tomyum yang super sedap. btw, pes tu nak beli kat mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini beli dekat kedai biasa aje. Kalau pasaraya tak pasti ada ke tidak.

      Delete
  4. Lama tak makan tomyam...terus terasa nak buat tomyam la weekend ni

    ReplyDelete
  5. wah terliur la tgk.. confirm sedap

    ReplyDelete
  6. rajinnya masak. Senang sekarang sbb ada pes.. kalau nak buat sendiri bahan dia mmg leceh..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page