Short Vacay Langkawi : Minyak Gamat Nusantara

Assalamualaikum & Hello.
Ha baru ni menghilangkan diri kejap ke bumi Langkawi. Dah lamaaaa sangat Nani ni tak bercuti, alang alang ada masa kasi lah chance rehatkan diri sendiri. Kalau tak silap 2009 kali terakhir ke Pulau Langkawi ni. Ha boleh kira sendiri lah kan berapa lama tak ke sana, Hahah ! Bila dah lama tak pergi haruslah teruja dia lain macam khenn nak terjah segala tempat yang ada dekat sana. Sampai Langkawi hari Sabtu tu dalam pukul 10 pagi, so sementara nak tunggu check in resort pukul tiga petang kiterang jalan jalan lah dulu kan. So tempat pertama yang dituju perusahaan minyak gamat. Wuhuuu ! Tempat wajib pergi kot ni. Hahah ! Borong lah segala jenis produk berasaskan gamat.

Dekat sini bukan takat ada minyak gamat aje okeh tapi bedak sejuk gamat pun hado. Tapi aku tak boleh lah guna sebab bau dia macam tak sebati dengan hidung ni hah. Hahahahah ! Tak tahu lah kan kalau korang boleh guna sebab deria bau kita lain lain. Gitchew. Masa Nani pergi dulu still ada lagi diorang tunjuk gamat yang masih hidup dalam air, sekarang dah takdek. Ahaa harus lah dah ada perubahan kan, dulu 2009 ni dah 2016. Ha dekat enam tahun takkan nak sama lagi Nani. Eheh. 
Minyak Gamat Nusantara
Perusahaan ni paling senang nak jumpa sebab dia tepi jalan aje lepas tu ada sebotol minyak gamat besar gedabak depan kilang ni hah. Ehehe. Rasanya Nusantara Maju ni yang paling femes kot sebab ada je minyak gamat yang jenama lain aku tengok. 
Minyak Gamat Nusantara
Jangan Pulang Tanpanya ! Ahaa memang pun, paling tidak kalau pergi sini mesti akan beli jugak lepas tu buat stok dekat rumah. Cukup setahun kau takyah dah nak beli minyak gamat. Bila tengok ramuan minyak gamat ni banyak sangat okeh ramuan dia yang aku macam blur blur. Lols !
Minyak Gamat Nusantara
Minyak gamat yang sedang dimasak. Dulu pergi aku tak celup pun jari dalam ni walaupun orang cakap tak panas pun. Ye je kan tak panas. Baru ni pergi aku celup jugaklah jari nak rasa kan cemana. Hahah ! Tipuu betul siapa yang momok momokkan aku dulu tu. Panas okeh lepas tu rasa macam melekat lekat sangat dekat tangan. Memang tak sama lah macam yang dalam botol tu. 
Minyak Gamat Nusantara
Gigih okeh nak bergambar dekat sini walaupun panas gila. Lama lama dalam ni memang boleh buat sauna lah cerita dia, Hahah ! Siap pakej dengan baju bau asap okeh. 
Minyak Gamat Nusantara
Ini lah rupa ibu gamat yang dah kering lepas dimasak tu. Nani pun baru first time tengok yang dah kering macam ni. Dulu pergi tengok yang masih hidup dalam air tu. 
Minyak Gamat Nusantara
 Dah sampai kilang dia takkan nak tengok aje kan. Hahah ! Beli jugaklah sedozen ni. Eheh. 
Minyak Gamat Nusantara
Kemain lebar senyum dapat jejak balik tempat ni. Ahaa. Tak lama pun dekat sini dalam tiga puluh ke empat puluh minit gitu aje hah. Ye lah setakat nak tengok cara menghasilkan minyak gamat aje kan lepas tu beli sikit sikit. Habis aje dekat sini, terus ke kedai menjual kain batik. Nani masa dekat kedai kain batik ni belek belek gitu je lah. Pakai kain batik pun tak, nak beli apanyaa. Hahahah ! Yang sebenarnya tak pandai pakai kain batik. Kalau pakai rasa macam pelik ya rabbi. Belum masuk part kain tu senget sebelah lah. Hahaha ! Kalau ada kain batik pun ku beli lepas tu jahit buat seluar. Kain batik pun boleh buat seluar dah sekarang. Eheh. 
Ini lah serba sedikit pengalaman Nani ke Minyak Gamat Nusantara. Ehehe. Next entry kita cerita pasal jalan jalan di kawasan Beras Terbakar pulak okeh. Tungguuuu ! 

12 comments:

  1. gamat tersgt elok untuk luka...cpt je kering..

    ReplyDelete
  2. wah bestnyeee...dh naik harga ke blm minyak qamat tuuu.hihi

    ReplyDelete
  3. takkan gambo supink gamat je... msti ada supink cokelat kain batik bagai

    ReplyDelete
  4. Hello ! This is not spam! But just an invitation to join us on "Directory Blogspot" to make your blog in 200 Countries
    Register in comments: blog name; blog address; and country
    All entries will receive awards for your blog
    cordially
    Chris
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Minyak gamat atok suka beli byk2 bg dekat cucu2. Kain batik akk suka tp kene cari size untuk org rendah.hari2 pki kain batik.

    ReplyDelete
  6. kalau pegi langkawi mmng wajib pegi sini. saya suka yg gamat cream yg kaler putih tu, bgus utk hilangkan parut dgn jerawat. harga dia pun rm5 sebotol x silap.
    murah habis gamat2 kat sini :D

    ReplyDelete
  7. Kiranya kalau pi sini memang tak boleh mekap la..kan??rugi je mekap..habis cair nanti..eheheh

    ReplyDelete
  8. borong jangan tak borong minyak gamat.. senang nnt balik nak guna ada ja.. =D

    ReplyDelete
  9. rugi kalau tak beli kan. alang alang dah sampai

    dulu my officemate penah beli online minyak gamat. dari langkawi lah rasanya . ada minimum order. dah beli banyak dia bagi bagi kat kengkawan opis. hehehe

    ReplyDelete
  10. waa.. mmg dah lama teringin nk bawak faily ke sana..

    ReplyDelete
  11. Klu beli minyak gamat di sini kira masih fresh lagi ni... masih baru dibotolkan.. menarik ni nani... :)

    ReplyDelete
  12. tak pernah lagi jejak langkawi..teringin nak pegiiii..huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page