Delivery Domino's

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Banyak betul entry makan makan sebelum puasa ni kan. Hahah! Nak jugak habiskan semua entry ni sebelum puasa kalau tak nanti diri sendiri jugak yang terliur bila tengok ๐Ÿ˜† Kisahnya semua orang macam dah tak tahu nak makan apa dekat kafe, masing - masing memang fikir nak order fast food. Nani jenis tak kisah, ikutlah makan apa pun janji kenyang. Mula mula nak oder Mc'd tiba tiba tak jadi sebab dalam apps tu tak boleh nak detect kita orang punya tempat. Dah kenapa entah. Sebab dah lapar sangat masa tu dan malas nak fikir dah, terus aje lah call Domino's order dua set pizza regular. Kalau tanya Nani Pizza Hut atau Domino's, ofcourse I would choose Domino's. Sebab Nani rasa macam topping Domino's lagi banyak (my opinion only) ๐Ÿ˜
Macam dah lama sangat sebenarnya kita orang tak order Domino's ni tiba tiba hari tu rasa macam extra sedap. Hahah! Yang sebenarnya tengah lapar sangat, dari pagi kan tak makan ๐Ÿ˜† Yang piza pepperoni memang antara favourite lah, wajib ada dalam list order. Lagi pun hari tu tak ada kupon Domino's so kita order aje lah menu yang biasa biasa. Nak yang luar biasa, kena tunggu purse tebal sikit. Hahah! 
Yang ni BBQ apa entah namanya. First time Nani makan & not bad rasa dia. Sebelum sebelum ni tak pernah order sebab takut tak sedap. Iya lah sebab sos BBQ tu kadang kadang ada yang macam tak sedap sangat & tak kena dengan citarasa sendiri. Tapi hari tu nice jugaklah, boleh order lagi lain kali. 
Konon hari tu nak order pizza aje, sekali add on cheese bread pulak. Gebu pulak tu cheese bread Domino's kali ni, sukaaa! Cuma sos tu dia bagi sos biasa aje. Kalau tak silap macam dia orang bagi sos tomato tu sebelum sebelum ni. Ke itu dekat tempat lain entah. Lost memory sudah! Hahah! Selalu kalau order fast food macam ni, memang akan share duit sikit sorang. Baru lah jimat. Selalunya bab makan Nani tak berkira sangat tapi kalau bab shopping memang berkira lah sikit. Eh? ๐Ÿ˜†

Resepi Kerabu Maggi

Assalamualaikum & Hello.
Hari tu Nani ada kongsikan dalam ni pasal kerabu maggi tu kan. Baru minggu lepas sempat nak masak, so boleh lah share dengan korang resepi kerabu maggi. Mula mula tu nervous jugak nak masak (kononya!) sebab takut tak ada orang nak makan. Hahah! Dah lah empat packet maggi tu Nani beli. Oh ya, hari tu ada yang tanya memang kena guna maggi jenama Serda ni ke, kalau guna maggi lain tak boleh ke. Yang Nani baca memang elok guna maggi jenama Serda ni hah sebab perencah dia tu lain sikit dari maggi yang ada ni. Nani pun tak pernah lagi jumpa resepi yang guna maggi biasa tu, selalunya orang guna Serda. Nani tengok resepi ni dekat Instagram hari tu, ada sorang datin tu dia tunjuk cara masak kerabu maggi ๐Ÿ˜€
Resepi Kerabu Maggi
Setakat ni Nani tak jumpa lagi maggi Serda ni ada jual dekat Tesco atau pun Aeon. Heheh. Rasanya kalau nak beli, korang kena cari dekat kedai yang macam Thailand sikit. Nani ni pun import dari Kelantan sana. Hahah! Kemain jauh sangat kan. Kebetulan hari tu ada kawan balik sana, kirimlah. 
Resepi Kerabu Maggi
Bahan - Bahan:
๐Ÿ’ฆMaggi Serda 
๐Ÿ’ฆTomato
๐Ÿ’ฆLada Siam 
๐Ÿ’ฆLimau nipis
๐Ÿ’ฆSotong
๐Ÿ’ฆSosej 
๐Ÿ’ฆBawang
๐Ÿ’ฆSerai
๐Ÿ’ฆHirisan Bunga Kantan
๐Ÿ’ฆDaun Sup 
Cara - Caranya: 
1) Rebus maggi sehingga lembut (macam biasa lah kan). Dalam masa yang sama, rebus jugak sotong dengan sosej tu. Nani hari tu tak rebus tapi Nani goreng dengan minyak yang sikit. Bila sotong dah kembang, angkatlah. Sotong jangan goreng atau rebus terlalu lama, nanti keras. 
2) Panaskan minyak, masukkan bawang, lada siam, serai, hirisan bunga kantan, tomato, sosej, sotong dengan maggi. Kacau lah bagi rata. (Kalau ikut resepi asal, tak goreng pun cuma kacau dalam mangkuk yang besar. Ikut suka lah mana yang korang mudah nak buat).
3) Akhir sekali, baru lah masukkan perencah yang ada dalam maggi tu dan jugak hirisan daun sup dengan air limau nipis. 
Resepi Kerabu Maggi
Ini lah hasilnya kerabu maggi air tangan seorang Inani Hazwani. Pedas jugak lah sebab letak lada siam lepas tu perencah maggi Serda ni pun dah memang sedia pedas. Sedap! (Suka hati puji masakan sendiri ๐Ÿ˜†) Nasib baik semua orang makan kalau tak membazir. Hahah! Cumanya sebab Nani goreng, dia macam kering sikit. Lain kali, kena ikut resepi yang semula jadi, kacau aje dalam bekas tak payah goreng. Dah pandai buat sendiri, tak payah lah makan yang dekat Boat Noodle lagi. Kononnyaaaa! 

Air Tangan Ibu

Assalamualaikum & Hello.
Minggu lepas Nani balik Pahang sekejap sebab dah lama sangat tak balik sana. Bila balik rumah ni, sah sah lah macam macam benda nak masak, nak makan. Jemu weh hari hari beli makanan dekat cafe. Hari tu konon nak beli periuk multi cooker dekat Lazada tapi sampai ke sudah tak beli beli lagi. Hahah! Masa balik tu abah cakap ada daging kambing dalam peti ais. Nani pun apa lagi, buat kari lah kan. Sebenarnya tak pernah pun masak kari sebelum sebelum ni. Heheh. So, baru ni dapatlah belajar dengan ibu masak kari kambing. Tak ada lah susah mana pun rupanya. Lepas ni boleh lah masak kari selalu. Sekarang minat sikit nak masak menu bergulai macam ni, dulu dulu yang goreng goreng aje suka. Hahah! Nani kalau kari ni suka yang pekat pekat kuahnya lepas tu kalau tak habis kuah tu simpan. Esok esok panaskan lagi makan dengan roti canai segera tak pun dengan lempeng. Peh nikmat! 
Kari Kambing
Kari kambing.
Taraa, kari kambing hasil 50 peratus air tangan aku. Hahah! Iya lah sangat kan, padahal tolong kacau kacau sikit. Masukkan bahan bahan, tu aje. Nani kalau masak suka tengok step by step. Kalau tak nanti, mesti tak berapa nak jadi sangat masakan tu.

Sambal Kentang
Sambal kentang + kacang.
Satu lagi bila ada lauk kari, suka betul makan dengan sambal kentang campur kacang ni. Kadang kadang Nani buat saja untuk ratah ๐Ÿ˜†Nani tak suka campur dengan ikan bilis sebab nanti ikan bilis tu tak berapa rangup. Banyak songeh betul kan dia ni. Haha! Sebab tu Nani suka masak sendiri sebab senang dan ikut suka hati sendiri nak letak apa dalam tu. 
Siakap Tiga Rasa
 Siakap tiga rasa. Selalu kalau buat siakap tiga rasa ni sedap makan time panas panas, kalau sejuk nanti ikan tu dah tak rangup. Heheh. Nani selalunya kalau tak masak tiga rasa ni, Nani buat stim lepas tu letak hirisan serai dengan halia banyak banyak. Sedapnya!

Nasi Lemak
Paling wajib bila balik Pahang, mesti suruh ibu masak nasi lemak. Heheh. Sekali sekala balik kan, mesti ibu tanya nak makan apa. Nani kalau makan nasi lemak metsi sambal dengan kacamg lebih. Nikmat! Dekat sini, jarang betul nak jumpa yang betul betul sedap. Pernah sekali tu Nani beli lepas tu, sambal dia macam tak masak sangat. Spoil tau mood nak makan. Apa apa pun, air tangan ibu kita tak pernah tak sedap kan. Ingat dulu masa kecik kecik, kalau dengan kawan kawan mesti semua nak promote masakan mak masing masing. Hahah! 

Rezeki

Assalamualaikum & Hello.
Hari tu Nani ada lah join contest Traveloka ni, join saja saja gitu. Dalam email tu ada lah dia orang bagi tahu 20 entry pertama yang ikut syarat dia orang, layak dapat kupon hotel. Nani pun apa lagi, terus lah buka laptop karang entry. Gigih sangat kan! ๐Ÿ˜† Masa tu tak ada lah letak target nak menang hadiah utama pun, join sebab nak dapat kupon hotel tu lah. Hahah! Sambil buat entry, sambil tu terdetik dekat hati harap harap ada rezeki nak dapat kupon hotel free dari Traveloka. Mana lah tahu kan, ada rezeki boleh check in mana mana hotel area Kuala Lumpur ni hah. Short get away katanya! Nani join memang awal lah, so memang lama nak tunggu dia orang announce keputusan. Dasar tak menyabar. Kalau benda benda yang macam ni, memang tak boleh nak bersabar betul. Lagi lagi bila mengharap sangat nama ada dalam list tu. Kah! 19hb tu dari pagi Nani buka blog Traveloka sebab excited nak tahu siapa pemenang. 

Elok je keluar keputusan tetiba aje wifi dekat rumah Nani problem. Punya lah lama dia loading. Hahaha! Dah lah tak sabar nak tahu keputusan tiba tiba ajdi macam tu. Ish, tak bagi kerjasama betul wifi ni. Sekali bila dah scroll keputusan tu, tengok nama Nani ada dalam list. Serius weh seronok sangat! Terus WhatsApp kawan ajak pergi check in mana mana hotel. Hahah! Nani jarang jarang join contest macam ni, so bila terpilih jadi salah seorang pemenang ni, teruja dia lain macam sikit. Alhamdulillah rezeki, lepas ni boleh lah survey mana mana hotel area Kuala Lumpur ni kan. Dekat dekat aje lah, dah nak dekat puasa ni nan hado nak pergi bercuti jauh jauh ๐Ÿ˜

Strawberry Coklat

Assalamualaikum & Hello.
Baru ni ibu ke Cameron Highland sebab ada khursus dan sambutan Hari Guru dekat sana. Aku pulak jenis yang pantang dengar ada pergi sana, mesti nak kirim strawberry dengan coklat. Hahah! Bukan apa, kalau strawberry dekat sana semua besar dan gemuk, memang puas hati kalau beli. Ibu beli yang tiga bekas sepuluh ringgit tu kalau tak silap, memang puas hati lah dapat makan. Itu pun tak cukup lagi okay tiga bekas tu! Rasa macam nak buat family trip pulak jalan jalan Cameron Highland sebab dah lama sangat tak pergi bercuti tempat sejuk ni. Hahah! Sekarang pun Cameron dah ada taman lavander kan, teringinnya nak pergi ๐Ÿ˜ Banyak betul tempat nak pergi bercuti, macam lah duit tu tengah berkepok kepok sangat. Hahah! Plan dulu, jadi tak jadi cerita lain. Tak gitu? 
Strawberry Coklat
Kan dah cakap strawberry dekat sana gemuk dan besar. Puas hati kalau beli. Hari tu Nani beli dekat pasaraya sini, dah lah buah kecil lepas tu mahal. Nangis dalam hati. Hahah! Tak sama betul bila beli yang dekat sana dengan yang beli dekat pasaraya. Hatta coklat tu pun sedap sungguh rasa bila beli dekat Cameron Highland. Kalau buat sendiri, punya lah lama nak habis coklat cair tu. Gitu lah kan, yang orang buat jugak yang dia suka. 
Strawberry Coklat
Coklat tu dah tinggal separuh sebab masing masing makan kemain lagi banyak ambil coklat. Punya lah lama dah tak makan straberry coklat ni, sekali dapat makan tak cukup hah. Memang wajib ni buat trip jalan jalan Cameron Highland pulak. Hahah! Cuma satu aje yang aku tak berapa suka pergi sana sebab parking susah. Huhu. Lagi lagi time cuti peh pusing banyak kali pun belum tentu jumpa parking kosong. Ok lah korang, have a nice day! Esok dah Sabtu, apa plan untuk weekend ni? 

Segmen Mencari Bloglist by Mya

Assalamualaikum & Hello.
Segmen Mencari Bloglist by Mya
klik SINI untuk join 

Sate Kajang Hj. Samuri di Taman Melati

Assalamualaikum & Hello.
Nani sebenarnya dah lama tak pergi makan Sate Kajang Hj. Samuri ni. Sabtu minggu lepas, saja ajak kawan kawan makan satay Kajang dekat cawangan Taman Melati. Masing - masing pun dah jemu makan benda yang sama, sekali sekala boleh lah pergi makan luar. Kita orang pergi hari Sabtu malam memang full house lah kan. Dekat sepuluh minit jugak nak tunggu meja kosong. Itu pun mujur cepat sebab ada jugak orang lain yang tengah menunggu. Biasalah bila weekend mana mana restoran yang jadi tumpuan orang ni memang full house. So kalau korang nak pergi disarankan pergi awal, kalau tidak memang kena tunggu meja kosong lah. Heheh. Dekat sini self service okay konsep dia orang. Order dekat kaunter dan kalau satay minimum order dua cucuk. 
Sate Kajang Hj. Samuri
Satay ayam dua puluh cucuk, daging 10 cucuk dengan kambing dua cucuk. Itu pun bila dah kenyang, masing - masing tolak dekat orang ni lah, orang tu lah. Hahah! Masa order bukan main lagi. Secucuk satay ayam dengan satay daging ni dalam 0.98 sen. Kalau satay kambing tu RM 2.20 ke RM 1.70. Tak ingat pulak dah Nani sebab satay kambing tu kawan yang punya. Pada Nani, rasa dia sama aje macam dulu. Still sedap (mungkin sebab dah lama sangat tak makan).

Sate Kajang Hj. Samuri
Nasi Goreng Ayam (RM 6.90)
Selain daripada satay, ada jugak masakan panas dekat sini. Nani tak rasa pun hari tu sebab dah kenyang sangat makan satay dengan nasi impit. Tengok macam menarik jugak, boleh lah try masakan panas dekat sini pulak lain kali.

Sate Kajang Hj. Samuri
Kuey teow goreng pun sedap! Puas hati lah makan dekat sini malam tu walaupun terpaksa tunggu meja kosong. Heheh. Cawangan dekat sini tak besar sangat sebab tu kalau pergi weekend kena bersabar lebih sikit. Kalau weekdays tu tak ada hal sangat lah, memang tak ramai sangat orang.

Sate Kajang Hj. Samuri
Balik tu masing - masing tersandar kekenyangan. Hahah! Semua sedap tapi kalau order satay kena tunggu sikitlah dalam 15 ke 30 minit bila waktu ramai orang. Sanggup masing - masing tunggu walaupun time tu dah lapar sangat. Cumanya hari tu Nani order air kelapa dia so - so aje. Tak rasa manis sangat. Heheh. Mungkin dia orang terlupa letak air gula tak pun memang air kelapa tu tak rasa manis. Yang lain lain, memang puas hati. Dah lama tak makan satay, sekali dapat makan yang sedap macam ni memang puas hati. Korang suka tak makan Sate Kajang Hj. Samuri ni? 

Pezzo di Nu Sentral

Assalamualaikum & Hello.
Dulu dah pernah nampak Pezzo ni dekat Mid Valley tapi tak pernah pun terfikir nak beli dan rasa. Bukan apa, selalu tengok krik krik aje, tak ramai pun orang beli. Terus lah expectation Nani yang pezzo ni tak berapa nak sedap. Suka betul dia buat conclusion sendiri. Huhu. Nani selalu macam tu tau, tengok aje macam hambar mesti fikir banyak kali nak beli ke tidak. Tapi baru ni kirim lah jugak dengan kawan belikan pezzo sebab masa tu teringin nak makan pizza. Hahah! Konon kan dulu tak nak beli tiba tiba bila dah tak ada choice lain, itu jugak yang dicari. Area NU Sentral ni memang tak ada Domino's apatah lagi Pizza Hut. Yang ada Pezzo aje okay! So beli aje lah apa yang ada kan. Lagi pun dah malam, malas nak fikir makanan lain ๐Ÿ˜† 
Pezzo di Nu Sentral
Pezzo ni sama aje macam Pizza Hut dengan Domino's tu cuma Pezzo ni mahal lah sikit. Tapi yang best nya boleh beli satu slice macam dekat bawah ni. Kadang kadang Nani ni kalau beli yang empat slice tu pun tak berapa nak habis. Daripada membazir tu kan, baiklah beli satu slice aje. Kalau tanya kenyang ke tidak, memang lah jawapannya tak! Hahah! Baru nak rasa kan, tak boleh beli banyak banyak nanti tak ada orang makan bila tak habis. 
Pezzo di Nu Sentral
Nani dah tak ingat yang ni flavour apa. First time rasa terus terkeluar perkataan sedap. Hahah! Itu lah dulu jual mahal sangat konon tak sedap lah, tak ramai orang beli lah. Terus menyesal sebab kirim beli satu slice aje. So, moral of the story, walaupun tak ramai orang beli tak semestinya tak sedap. Pada Nani semua secukup rasa, besar pun iye jugak satu slice ni. Pezzo ni mahal sikitlah dalam RM7.90 satu slice. Ada banyak flavour, korang boleh lah try tengok dekat website dia orang. Nani cuma tahu dua cawangan dia orang aje dekat Mid Valley dengan Nu Sentral. Korang dah pernah try ke pezzo ni?

Berkongsi Melalui Penulisan di Blog

Assalamualaikum & Hello.
Setiap orang mesti ada kisah dan cerita tersendiri dalam berblogging ni kan. Macam Nani dulu tak pernah terfikir pun nak ada blog sendiri. Mula mula tengok kawan ada blog, lepas tu terus minta dia yang buatkan blog sebab masa tu macam noob sangat. Mana lah pandai nak buat blog lepas tu nak kena edit coding sana sini. Tak macam sekarang, dah ada banyak sangat tutorial untuk yang baru nak buat blog. Mudah sangat dah, ikut aje step yang diajar tu kan. Lagi pun, niat tu suka suka aje nak ada blog. Nani mula start blogging ni penghujung tahun 2013 cuma baru start aktif tahun 2015. Baru sangat lagi berblog ni, banyak lagi benda yang nak kena belajar. Dulu dulu menulis memang main ikut suka aja. Walaupun tak ada orang komen, tulis jugak entry. Hahah! Entry dulu dulu pun dah banyak Nani buang sebab rasa macam mengarut sangat penulisan tu. Bila dah lama, baru lah terfikir yang sebenarnya melalui blog ni lah boleh berkongsi ilmu dan pendapat yang tak seberapa ni. Dari niat suka suka nak ada blog terus jadi minat.

Masa mula berblogging ni memang zero langsung bab blog. Nak cakap dekat orang ada blog pun malu. Hahaha! Tapi belajar lah dari hari ke hari. Belajar dengan orang dan baca entry etrry blogger lain jugak. Masa tu lah baru tahu yang selain dari blog ni ada jugak wordpress. Selama ni ingat blog, wordpress semua tu sama aje. Nani tengok ramai jugak yang guna wordpress ni kan. Pernah jugak terbaca entry macam mana nak buka akaun wordpress. Saja baca untuk tambah pengetahuan sendiri, setakat ni tak terfikir lagi nak bertukar ke wordpress. Heheh. 
Bermula dengan cikmanissweet.blogspot masa tahun 2013 tu dan baru dua tahun lepas beli domain dan hosting dengan nama sendiri. Ingat lagi masa mula mula ada blog tu, macam macam benda nak letak. Seiously korang, dulu aku siap letak lagu lah, cctv lah, lepas tu siap dengan kelopak kelopak bunga gugur lagi. Itu belum lagi baca entry yang entah apa apa. Memang banyak mengarutlah sebab suka suka kan. Apa benda entah dulu. Bila ingat balik memang rasa macam kelakar sangat okay. Sebenarnya melalui blog ni banyak sangat manfaat yang boleh kita dapat melalui blogger lain. Antaranya, boleh dapatkan resepi baru, boleh tahu tempat makan mana yang best dan yang paling penting sekali, boleh kenal dengan ramai orang. Walaupun tak pernah berjumpa tapi bila dah selalu berbalas komen tu, memang akan rasa macam dah lama kenal antara satu sama lain. 
Best ke tidak menulis blog ni? Pendapat Nani sendiri, menulis dan berkongsi melalui blog ni memang satu benda yang menyeronokkan. Lagi best bila ada yang baca dan tinggalkan komen dekat entry tu. Cumanya satu aje kelemahan Nani, susah untuk update blog secara berterusan atau bahasa mudahnya susah nak konsisten untuk menulis blog setiap hari. Sekarang ni pun rasanya setiap bulan dalam berbelas aje entry yang sempat Nani buat. Macam Nani sendiri, kalau dua tiga hari tak update blog, memang akan rasa malas sangat nak update lepas tu. Itu yang blog selalu terbiar. Mungkin kena cari balik semangat nak menulis macam macam mula mula dulu. Heheh. Dulu, sehari siap boleh buat dua atau pun tiga entry lagi sekarang jangan cakap lah macam mana. 
Memang tak dinafikan melaui blog ni jugak boleh menjana pendapatan sampingan. Dulu Nani tak tahu pun pasal ni, sampai lah ada yang hantar email nak beriklan dekat blog tak pun nak suruh buat review. Review pertama yang pernah Nani buat dekat blog ni, review pasal koleksi pakaian dekat Zalora. Teruja habis sebab first time kan dapat macam tu. Hahah! Memang seronok lah bila boleh jana income ni kan lagi lagi bila student macam Nani ni. Sekurang kurangnya bila ada 'duit tepi' boleh lah nak buat simpanan atau pun makan sedap sedap sikit sekali sekala. Heheh. Tapi Nani tak lah terlalu fokuskan untuk dapatkan income tu sebab iya lah tujuan utama menulis ni nak berkongsi dengan orang lain apa yang kita tak tahu. 
Apa apa pun, menulis blog ni memang kena ada minat. Bila ada minat, baru lah seronok aje kan nak buat entry apa semua. Sepanjang menulis blog ni, memang ada banyak sangatlah kenangan manis. Antaranya bila dapat jumpa kenalan blogger dekat luar, dapat undangan food review dan juga dapat jana income dari blog. Kadang kadang benda benda yang macam ni lah yang akan jadi penguat semangat nak terus menulis blog setiap hari. Cuma sekarang ni selalu kekangan masa sebab terikat dengan komitmen sebagai pelajar. Tapi bila ada masa tu, memang akan hadap blog ni lah. Heheh. Korang pulak sebab apa nak menulis blog dulu dulu? Jom lah kongsikan sikit! 


Shakeaway di Sunway Pyramid

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang, selamat berhujug minggu! Apa plan korang weekend ni? Kalau tak ada lagi, apa kata korang ajak kawan kawan atau family lepak dekat Shakeaway Sunway Pyramid. Serius best sangat pilihan ice cream dan jugak milkshake yang ada dekat Shakeaway ni sampai kan semua yang ada dekat situ Nani nak rasa. Memang tak rugi lah kalau datang dari jauh pun. Sekarang ni pun dah mudah nak ke Sunway Pyramid sejak ada BRT. Turun aje dekat Lrt USJ21 boleh lah ambil BRT terus ke Sunway Pyramid dan lepak di Shakeaway. Oh ya, selain dari Sunway Pyramid, Shakeaway ni ada jugak cawangan dekat The Curve. Boleh lah pergi mana mana yang dekat dengan korang. Tempat dia pun cozy sangat, memang sesuai nak duduk lepak sambil makan ice cream ๐Ÿ˜Š
Shakeaway di Sunway Pyramid
Shakeaway ni terletak berdekatan dengan TGV Sunway Pyramid, memang tak susah mana pun nak cari. Cawangan di Sunway Pyramid ni pun dia orang baru aje buka minggu lepas. Jom tengok ice cream , smpoothies, shaved ice dan jugakk milkshake yang ada dekat Shakeaway ni. Semua ni wajib untuk korang cuba! Lepas dah rasa memang jatuh cinta terus! Eh? 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Macam mana tak rambang mata nak pilih menu bila ada lebih daripada 180 pilihan. Haa memang sekejap nak yang ni, sekejap nak yang tu pulak. Dasar kuat makan betul. Hahah! Apa yang best nya lagi dekat Shakeaway ni, ada jugak ice cream yang less sugar, so sesuai lah untuk semua peringkat umur datang sini. Nama nama milkshake & ice cream dekat sini pun unik dan rare sangat tau korang. Nani tak pernah jumpa lagi nama menu ada nama Nadiah, Rahim, Samad, Husin dan banyak lagi lah! Masa tengok menu tu terus rasa macam wah lain daripada yang lain sangat konsep Shakeaway ni ๐Ÿ˜
Shakeaway di Sunway Pyramid
Untuk smoothie, Nani pilih Trish. Untuk yang ni, gabungan buah strawberry dan jugak pisang. Memang healthy sangat lah kan sebab buah buahan. Tambah pulak ada whipped cream sebagai topping, lagi lah sedap! Kalau tak nak smoothie yang ada buah buahan campuran macam ni, korang boleh jugak pilih yang jenis single flavour macam epal, laici, orange dan banyak lagi. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Milkshake yang paling famous dan sedap dekat sini ialah Dave. Tengok pun dah tahu sedap kan. Untuk yang minat coklat macam Nani, boleh lah order milkshake Dave ni. Milkshake Dave ni sedap sebab ada coklat ferrero rocher dan jugak kinder bueno dikisarkan sekali. Selain daripada Dave, ada jugak milkshake dengan citarasa Malaysia, iaitu milkshake Haris. Milkshake Haris ni kombinasi pulut inti, teh tarik dan jugak kacang tanah dalam satu cawan. Nak tahu macam mana rasa dia kena lah ke Shakeaway. Nani pun excited sangat bila tengok hari tu. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Yang ni pulak frozen yoghurt ice cream! Macam biasa, pilihan Nani tentulah yang ada buah mangga. Ini namanya frozen yoghurt Amelia. Sedap sangat sangat sebab buah tu fresh dan manis. Bila makan dengan yoghurt ice cream tu memang ngam sangat lah. Satu bekas ice cream ni boleh kongsi dua atau tiga orang tau sebab banyak. Kalau korang nak tambah topping lain pun boleh jugak. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Dekat Shakeaway ni jugak ada shaved ice tau! Untuk yang ni memang sepenuhnya rasa buah dan tak ada tambahan gula. Rasa dia memang natural betul lah. Nani pilih shaved ice Zoey dengan rasa strawberry. Masam masam sikit tapi nice lah, bukan sampai tak boleh makan langsung. Heheh. Selain daripada strawberry, ada jugak flavour nenas, mangga, raspberry dan jugak kiwi. Cumanya kena makan cepat sebab dia mudah cair. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Fries dekat sini pun sedap sebab bila kita order baru dia orang buatkan. Bila sampai tu memang panas lagi lah. Satu lagi yang Nani suka sebab rendah lemak. Kalau tengah diet pun tak ada hal lah nak makan dekat sini. Fries ni boleh pilih nak saiz besar atau pun kecil, semua ada. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Macam macam jenis coklat ada! Memang best lah Shakeaway ni sebab menu dia orang ada yang citarasa Malaysia dan jugak citarasa London. Boleh lah pilih mana yang tekak korang suka. Untuk topping pun ada macam macam jenis. Sebelum order tu memang kena tengok betul betul lah menu dekat Shakeaway ni. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Nak tahu apa lagi menu menu dia orang boleh tengok melalui:
Shakeaway di Sunway Pyramid
Untuk korang yang nak rasa milkshake, moothies, shaved ice, frozen yoghurt dan jugak fries ni boleh lah ke Shakeaway di Sunway Pyramid. Memang terbaik menu yang ada dekat sini, staff pun peramah sangat. Dekat atas tu antara menu yang jadi pilihan utama Nani. Lama jugak nak pilih sebab semua sedap dan istimewa. Next time, boleh lah repeat lagi dan cuba menu lain pulak kan. Nak tahu lebih lanjut, boleh tengok Facebook dan jugak Instagram dia orang okay! Jangan lupa ke Shakeaway di Sunway Pyramid! Have a nice weekend everyone!
Shakeaway Sunway Pyramid
F1. 53, First Floor, Sunway Pyramid Shopping Mall
No. 3 Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway
46150, Petaling Jaya, Selangor. 

Jalan Jalan Penang | #MYTravelAdventure

Assalamualaikum & Hello.
Sekarang ni dah masuk minggu last untuk sem ni jadi memang tahap busy dia tu lain macam sungguh! Penat okay, bila dalam sehari nak kena settle banyak benda. Bila penat automatik kepala akan laju aje fikir nak pergi bercuti dekat tempat tempat yang best sikit. Hahah! Serius weh, Nani tak sabar nak habiskan sem ni sebab Nani rasa hectic sangat sangat dah hujung hujung ni. Dalam kepala dah rancang macam macam nak buat masa cuti nanti dan wajiblah pergi bercuti kan. Salah satu nak release stress adalah dengan pergi bercuti. Korang setuju ke tidak? Tapi sementara nak plan destinasi percutian tu, boleh lah buat throwback sikit edisi jalan jalan ke Penang hari tu kan. Memang ada plan pun nak ke sana lagi sebab hari tu banyak lagi tempat yang Nani tak sempat nak jelajah. Kawan Nani pun cakap Nani datang sana sekejap sangat, dia tak sempat nak bawa pusing satu Penang lagi. Haippp! Pandai tau menghasut nak ajak kita ni bercuti dekat negeri dia lagi. Heheh. 
Kenapa Nani suka sangat dengan Pulau Pinang ni sampai berkali kali nak repeat pergi sana? Ha sebab Penang ni terkenal dengan macam macam tempat menarik lagi lagi dekat area Georgetown tu. Lepas tu yang buat Nani jatuh cinta dengan Penang ni haruslah dari segi makanan dia orang kan. Heheh. Hari tu tak sempat nak rasa sotong kangkung yang orang cakap sedap sangat dekat sana tu, jadinya memang tahap wajib pergi lagi lah kan Pulau Pinang tu. Heheh. Sekali sekala dapat jalan tengok negeri orang ni best jugak kan korang. Lagi lagi bila travel dengan family atau kawan kawan, memang syok habis! ๐Ÿ˜ Lupa terus semua stress dan kerja yang ada bila bercuti ni. 
Lagi seronok bila dapat bercuti dengan Traveloka! Nani dulu tak tahu pun pasal Traveloka ni sampai lah baca entry blogger blogger lain. Bila dapat tahu yang Traveloka selalu bagi diskaun untuk tiket flight dan hotel, memang tiap kali nak pergi bercuti akan book hotel melalui Traveloka! Korang kalau nak bercuti pun, Nani sarankan guna Traveloka! Nak tunggu apa lagi tu awak, laju laju klik link ni https://www.traveloka.com/en-my tau! Confirm korang tak akan menyesal punya. Jangan jadi macam Nani dulu, pergi booking melalui website lain, dah dapat harga mahal. Padahal masa tu Traveloka ada bagi diskaun kaw kaw. Menyesal gila weh masa tu, sebab tak tengok betul betul. Nani pernah kongsikan kisah tu dulu dekat SINI. 
Oh ya, untuk makluman korang Traveloka merupakan salah satu laman web yang akan memudahkan carian korang untuk travel ke mana sahaja destinasi yang korang nak pergi. Destinasi tu pulak bukan sahaja terhad untuk dalam negara aje tau tapi antarabangsa pun ada jugak. Bila ada lama web macam ni memang dapat membantu sangat lah kan. Tambah pulak kalau kita ni tak pernah sampai pun tempat tu jadi laman web macam ni memang akan jadi tempat rujukan lah. Heheh. Pertama kali Nani buka website Traveloka ni Nani rasa macam teruja sangat nak explore semua benda yang ada. Bukan setakat boleh book tiket flight atau pun hotel aje tau tapi korang jugak boleh tahu tempat tempat yang menarik dan jugak sejarah tempat tersebut. Tak best lah kalau Nani cerita semua dekat sini kan, untuk korang yang nak tahu lebih lanjut kena lah ke website Traveloka. 

Kenapa Pulau Pinang Perlu Jadi Destinasi Percutian? 
Salah satunya sebab pantai dekat sana lawa sangat dan banyak aktiviti yang boleh buat dekat situ. Antaranya berkuda, naik speed boat dan jugak parasailing. Nani hari tu tak sempat nak ambil peluang main parasailing sebab masa kita orang dekat Batu Feringghi tak lama. Serius lawa sangat pantai dekat sini. Nak mandi pun tak ada hal. Kalau waktu petang, ramai orang menjual dekat sekitar kawasan pantai ni. Memang seronok lah kan, tambah pulak kawasan pantai ni berangin aje. Nak buat photoshoot pun cantik korang. Senang cakap, korang kena pergi sendiri bercuti ke sana. 
Yang kedua, tentu lah bab makanan. Pulau Pinang ni antara salah satu negeri yang kaya dengan macam macam makanan. Hari tu sebelum Nani pergi bercuti dekat sana, memang dah list siap siap nak pergi makan Nasi Kandar Deen Maju, Roti Canai Transfer Road dan yang paling penting Mee Sotong. Peh memang nikmat weh bila dapat makan semua ni. Nasi kandar dekat Pulau Pinang ni memang ada banyak tapi kena pandai cari mana yang best. Salah satu yang famous tentu lah Nasi Kandar Deen Maju ni hah! Tengok lah tu, melimpah ruah kuah dalam pinggan. Makan sambil menjilat jari uolsss. 
Dulu Nani sellau tengok aje orang post Roti Canai dekat Transfer Road ni. Selalu tertanya tanya sendiri, memang sedap sangat ke sebab nampak macam biasa biasa aje. Kebetulan hotel yang Nani duduk tu dekat gila dengan Roti Canai Transfer Road ni. Memang orang kata elok sangatlah nak pergi kan. Bila dah rasa sendiri memang tak habis habis puji kesedapan roti canai dekat sini. Kuah dia tu yang buatkan roti canai ni lebih umphhh! Ayam tu pulau memang besra dan kalau korang nak tahu sepinggan ni cuma RM 6 weh! Murah! Dekat KL nan hado nak dapat macam ni tau! 
Pertama kali Nani makan mee sotong ni memang terbaaik! Kawan Nani bawa pergi makan yang dekat Padang Kota. Fuh teringat ingat lagi sampai sekarang mee sotong ni tau. Sotong banyak dan harga cuma lah lima ringgit. Sedaap! Sepinggan ni pun banyak tau korang. Sebenarnya yang buatkan Nani nak pergi lagi ke Penang sebab hari tu tak sempat nak makan char kuey teow dan jugak lepak dekat Restoran Kapitan yang terkenal dengan nasi beriyani dan nan cheese dia orang. Memang dah ada dalam list Nani, cuma masa terhad dan tak sempat nak pergi. Sobs T_T
Selain daripada pantai yang lawa dan jugak macam macam makanan yang sedap dekat Pulau Pinang n, ada jugak lukisan lukisan yang menarik untuk bergambar macam dekat atas ni hah. Nani hari tu sempat jumpa beberapa Streeat Art aje. Next time, kalau ke Penang lagi nak cari semua Street Art yang ada. Heheh. Hari tu pun ada Street Art yang Nani memang nak sangat pergi tapi tak jumpa sebab Street Art ni ada dekat merata rata tempat so kena jalan jalan sikit cari. Tapi jalan jalan pun seronok jugak sebab boleh tengok  negeri orang kan. 
Ini masa Nani ke Wonderfood Museum. First time masuk museum yang ada replika makanan besar besar. Fuhh! Memang syok bergambar dekat dalam ni, paling best sekali ada pekerja dia orang yang akan tolong ambilkan gambar kita. Jadi tak payah risau kalau datang berdua aje ke sini. Heheh. Dekat museum ni, macam macam makanan tradisi yang ada dekat Malaysia kita boleh kenal. Memang sesuai sangat kalau nak bawa family atau kawan kawan datang ke sini. Kalau ikutkan banyak lagi tempat best dekat Penang ni, sebab tu Nani cadangkan korang bercuti ke Penang. Sekali sekala lari dari hikruk pikuk kota, apa salahnya kan. Kalau Nani bercuti, memang prefer kawasan yang ada pantai. Lagi best bila bercuti dengan Traveloka! Jom pilih Traveloka dan lupakan yang lain!

#TravelokaMY
#MYTravelAdventure

Kerabu Maggi

Assalamualaikum & Hello.
Kisahnya hari tu masa pergi Boat Noodle, first time Nani try makan kerabu maggi dia orang. Sedap! Memang kena lah dengan tekak ni hah. Nani dah tahu lama pasal kerabu maggi ni tapi entah dulu dulu tu tak ada niat pun nak try. Hahah! Lepas makan dekat Boat Noodle hari tu teruslah cari resepi nak buat kerabu maggi ni sebab Nani tengok tak banyak sangat pun bahan yang diperlukan. Iye, aku memang suka try and error masak menu baru ni. Jadi ke tak tolak tepi dulu yang penting effort kena padu. Gitu ๐Ÿ˜† Cumanya bila tengok resepi semua sarankan guna maggi yang Thai tu. Kalau guna maggi biasa tak jadi. Terus hilang semangat nak buat sebab tak jumpa maggi tu ada jual dekat mana. Hahah! Over sangat kaaaan! Kerabu maggi ni dah lama famous dekat belah belah Thai sana, cuma baru baru ni aje yang mula orang jual dekat Malaysia. Hari tu ada jugak orang jual dalam lima ringgit sebungkus, tapi tak berbaloi aku rasa. Sebab maggi nya sikit aje lepas tu sotong ada lah seekor. 
Ini maggi kerabu versi Boat Noodle. Sedaap! Cuma tu lah, mahal sikit. Lepas makan ni lah aku dapat ilham nak buat kerabu maggi sendiri. Gitu. So baru ni bila ada kawan Nani balik Kelantan terus kirim dengan dia beli maggi tu. Semangat betul dia nak buat kerabu maggi sendiri. 
Maggi ni lah yang aku cari merata tempat tapi tak jumpa tu. Hahah! Kawan Nani belikan dekat Kelantan empat paket ni baru lima ringgit. Beli banyak lagi lah dapat murah kan. Maggi dah ada cuma masa tak ada lagi nak masak kerabu maggi. Weekend ni lah kot cari bahan nak masak lepas tu boleh lah masak ikut resepi dan tekak sendiri. Korang kalau ada resepi nak buat resepi kerabu maggi boleh lah tinggalkan link dekat bawah okay. Nanti Nani pergi bacaa! ๐Ÿ˜Š

Menu Ramadhan di Alanna's Kitchen

Assalamualaikum & Hello.
Pejam celik, pejam celik berbaki 19 hari lagi nak melangkah ke bulan Ramadhan. Tak lama dah ni korang, kalau mak mak ni mungkin dah mula fikir bulan puasa nanti nak masak apa kan. Entry menu sepajang Ramadhan pun Nani tengok dah ramai yang buat. Memang terasa sangat bahang bahang nak berpuasa ni. Tapi itu lah kalau hari hari makan lauk yang kita masak sendiri jemu jugak kan. So hari ni Nani nak kongsikan dengan korang menu Ramadhan di Alanna's Kitchen. Alanna's Kitchen ni terletak di Pandan Indah, restoran ni tersangatlah senang nak cari. Dalam Waze pun ada okay. Kalau korang tak ada transport sendiri nak ke sini boleh aje naik LRT ke Pandan Indah lepas tu ambik grab car. Tak ada hal lah bersusah susah sikit demi nak makan dekat tempat yang sedap dan harga berbaloi. 
Alanna's Kitchen
Alanna's Kitchen ni restoran HALAL tau korang dan ada banyak sangat menu yang boleh dicuba. Dari makanan tempatan, makanan barat, nasi arab apa semua ada. Kek pun ada macam macam jenis sampai kau akan rasa semua kek tu kau nak try! Hahah! Lagi best dekat sini semua kek tu home made. Fuhh memang terbaik betul lah. 
Alanna's Kitchen
Istimewanya dekat Alanna's Kitchen ni, sepanjang Ramadhan nanti dia orang akan sediakan nasi arab. Dekat atas ni set yang untuk empat orang makan dihidangkan dengan ayam panggang, ayam grill dan jugak kambing bakar. Setiap set yang dipilih akan dapat kuih muih dan jugak kurma. 
Alanna's Kitchen
Serius weh teringat ingat lagi nasi arab dekat Alanna's Kitchen ni. Nasi lembut sangat, ayam dengan kambing tu perapan dia cukup rasa. Memang puas hati kalau nak makan nasi arab dekat sini. Nasi tu kalau tak makan dengan kuah sup sekali pun dah sedap. Bila dah campurkan semua sekali, memang terpejam pejam lah mata menikmati. Hahah! Recommend sangat korang pergi berbuka di Alanna's Kitchen. 
Alanna's Kitchen
Ini pulak set untuk dua orang, nasi dan jugak ayam grill & ayam panggang. Nasi tu nampak aje macam sikit tapi banyak okay. Kalau rasa rasa tak cukup, nanti minta lah tambah. Tak ada hal okay! Nani ni jarang jarang makan nasi arab sebab selalu terkena restoran yang tak berapa nak sedap tapi yang dekat Alanna's Kitchen ni memang boleh buat rasa nak tambah berkali kali. Nak tahu lagi details, pergi stalk Facebook dan Instagram dia orang sana. Heheh. 
Facebook : Alanna's Kitchen 
Instagram : Alanna's Kitchen 
Alanna's Kitchen
Ini pun set untuk dua orang, ayam grill + kambing bakar. Kambing bakar tu lembut sangat sangat. Pada Nani, memang perfecto sangat nasi arab dekat sini hah. So nanti bulan Ramadhan kalau rasa tekak teringin nak makan nasi arab boleh lah ajak yang tersayang ke Alanna's Kitchen. Hehehe. Biasa lah kan, bulan puasa ni kadang kadang tekak suka nak makan makanan yang lain sikit. 
Alanna's Kitchen
Nani bawa kawan Nani hari tu, dia pun cakap sedap nasi arab dekat sini. Siap ajak lagi bulan puasa nanti repeat makan dekat Alanna's Kitchen. Cumanya, kalau nak berbuka puasa di Alanna's Kitchen korang kena lah buat tempahan supaya dia orang dapat siapkan order nasi arab tu untuk korang. Kalau walk-in harapan nak berbuka puasa dekat sini memang sipi sipi aje lah sebab nya time berbuka puasa selalunya full house! Untuk mengelakkan sebarang masalah, elok korang buat tempahan siap siap! Boleh call aje nombor dekat bawah ni okay!
๐Ÿ’™ 03 - 92017134 (Alanna's Kitchen)
๐Ÿ’™ 012 - 5518227 (Madam)
Alanna's Kitchen
Waffle pun sedap okay! Waffle rangup lepas tu combine kan pulak dengan aiskrim coklat dan mangga. Pehh nikmat yang tak terkata! Aiskrim tu home made jugak tau korang. Serius ni first time aku jumpa restoran yang hampir 100% home made menu dia orang. Tak tahu nak decsribe macam mana dah kesedapan makanan dekat sini. Hahha! Senang cerita, nanti korang ajaklah kawan, family apa semua berbuka puasa dekat sini. Tak nak makan nasi arab, ada banyak lagi menu lain yang boleh dipilih. Sally cakap spaghetti carbonara pun sedap! Haih, tak sabaar nak pergi lagi. Nanti kita try pulak rasa menu western dia orang. Bab makan, memang lajuuuu! Nak pergi Alanna's Kitchen? Nah, Waze aje alamat bawah ni. Wajib try korang!
Alanna's Kitchen 
No. 8 Jalan Pandan Indah 1/23D
Kuala Lumpur Malaysia. 

Giveaway Free Namecard by Busyra Takiyudin

Assalamualaikum & Hello.
Giveaway Free Namecard by Busyra Takiyudin
klik SINI untuk join ๐Ÿ˜Š

Tiga perkataan menggambarkan blog Busyra Takiyudin
Cantik | Kemas | Simple

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page