Salam Aidiladha

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Mentang mentang minggu lepas bukan main panjang cuti Raya Aidiladha, tiba tiba jadi lemau minggu ni. Hahah! Nak buat entry Raya ini pun bercinta nak siap hoi! Lepas dah tulis padam,  tulis padam, sudahnya tutup laptop. Kahkah! Mood masih bercuti ni, itu yang malas aje rasa. Eheh. Kali ni Nani beraya di Raub, Pahang (family belah abah Nani). Tapi sebelum balik sana sempat lagi membakar lemang dekat rumah dulu. Abah Nani sejak dah pandai buat lemang sendiri ni, asyik nak buat lemang aje. Pantang rasa nak makan, mesti ajak buat lemang. Kadang bukan time Raya pun membakar lemang jugak wakk. Hahah! Selalunya buat tak banyak pun, dalam tiga kilo macam tu aje. Dapatlah dalam 14 - 15 batang lemang. Jadi lah kan setakat nak makan sendiri, bukan nak jual pun hah. 
Nani ni duduk taman perumahan tau, jalan utama pulak tu so tiap kali orang lalu mesti ada yang tanya "nak jual ke tu?" Hahah! Ada tu yang nak beli walaupun abah cakap buat nak makan sendiri aje. Mujur lah hari tu cuaca elok sangat, dapatlah bakar lemang. Abah memang bakar dekat kawasan lapang depan rumah tu aje, tak ada pun buat atap ke apa. Kita orang bakar lemang, jiran depan kacau dodol. Meriaaah asap! Hahah! Tapi seronok buat sendiri ni, sebab puas hati. 
Rendang ayam ni memang menu wajib tiap kali Raya. Tengok ibu Nani buat rendang kejap je dah siap. Hahah! Power betul kan mak mak ni bila memasak. Harap nanti bila dah jadi mak mak, seketul Inani pun boleh lincah dan power di dapur. Eh? Hahahah! 
Ini pulak menu pagi Raya, mak cik Nani masak bihun sup. Ada jugak lemang, rendang ayam kampung dengan rendang landak. Jangan tanya apa rasa rendang landak tu, sebab Nani pun tak makan walaupun dah disogok beratus kali oleh mak cik dan pak cik kat kampung. Hahah! Dia orang cakap macam daging ayam tu rasa nya. Iya lah kot. Heheh. Nani memang kurang sikit kalau makanan pelik pelik ni. Pelik lah untuk yang jaraaang makan ni.
Laksa ni ibu Nani buat. Fuhh memang rasa macam Hari Raya Aidilfitri, macam macam makanan ada. Tahun ni tak banyak sangat orang buat korban dekat area rumah Nani ni. Tapi ada lah jugak dapat dalam dua kilo macam tu, dah selamat abah bakar hari Isnin baru ni. Hahah! Sementara semua orang ada dekat rumah, masak lah semua daging yang dapat tu.
Ini jiran belakang rumah Nani yang bagi. Tertunai jugak hasrat hati nak makan lontong. Hahah! Raya Aidilfitri haritu memang tak jumpa pun lontong. Rezeki betul jiran bagi ni, macam tahu tahu aje kaaann πŸ˜† Hahah! Bila time Raya ni memang meriah dengan makanan aje lah, sampai tiap masa rasa kenyang. Hari tu pun ingatkan tak ada orang nak datang beraya, sekali kawan kawan abah dari Kajang datang. Haa gelabah masing - masing kemas rumah. Kahkah! Korang pulak beraya dekat mana baru ni? 

McFlurry Durian

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Sejak hari Khamis minggu lepas, memang 'viral' betul McFlurry Durian ni hah. Bila buka aje Instagram & Facebook mesti lalu dekat timeline gambar McFluury Durian. Nani yang mulanya tak nak beli pun terjebak sama jugak sebab terliur. Hahaha! Jumaat tengah hari tu terus terjah McDonald's. Gigih sangaat kan πŸ˜† Bukan apa, ada yang cakap bila nak beli dah sold out lah, ada aiskrim yang cair lah so aku pun pergi lah time tengah hari. Mula mula ingat nak drive thru tapi punyalah panjang barisan kereta tu, so Nani pun merajinkan diri masuk dalam. Hahah! Demi nak rasa aiskrim durian, sanggup okay! Lagi pun time tu dah habis lunch hour, orang dekat dalam tu pun dah tak ramai sangat. Nani pun terus aje lah beratur lepas tu order aiskrim dengan satu set ayam. Lepas dah bayar baru Nani perasan sesuatu. Agak agak apaa? 
McFlurry Durian
Sebenarnya bila dah siap bayar baru Nani perasan yang harga McFlurry Durian ni RM7.99 satu. Ohoi! Boleh tahan jugak harga untuk satu aiskrim durian ni. Hahah! Tapi logik jugaklah sebab durian kan, takkan lah dia orang nak letak harga murah murah pulak πŸ˜† Nani pun sedapkan hati sendiri "takpe lah mahal sikit, sekali sekala nak rasa." Hahaha! 
McFlurry Durian
Pada Nani okay lah rasa dia, cuma manis sikit daripada yang McFlurry Oreo. Nak cakap sedap sangat sangat tu pun tak jugak lah. Hahah! Eh ni ikut tekak dan citarasa Nani tau. Ada jugak yang cakap memang sedap betul. Depends pada setiap orang kan. Lagi pun ikut outlet Mcd tu jugak, ada je kadang kadang yang kureng sikit rasa dia. 
McFlurry Durian
Nani lagi suka McFlurry Oreo berbanding dengan McFlurry Durian ni. Hahah! Tapi why not kalau sekali sekala nak ubah makan yang durian pulak. Cumanya sila bertabah kalau korang beratur panjang takpun dah sold out. Biasalah, bila baru baru keluar ni memang cepat betul habis. Laku keras weh, iye lah sebab lain daripada yang lain khenn. Heheh! Nani sekali hari tu je lah makan, ada tu Nani tengok sampai dua tiga kali dah. Fuhh! Korang dah try ke belum McFlurry Durian ni? 


Kekal Ramping Dengan Hotpants Keluaran Jonlivia

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang! Pernah dengar tak tentang Jonlivia? Hari ni Nani kongsikan dengan semua tentang salah satu produk keluaran Jonlivia iaitu hotpants. Sejak lepas Hari Raya Aidilfitri tu memang Nani langsung tak buat aktiviti senaman. Nak berjogging pun malas. Dah kenapa Nani?! Padahal masa Raya hari tu kemain lagi macam macam yang dimakan. Hahah! Disebabkan berat badan dah mula naik, makanya harus lah gigih nak buang balik lemak lemak degil tu. Tambah pulak tak lama kita nak sambut Hari Raya Aidiladha, nanti bertambah lagi berat, memang masalah πŸ˜† Bila nak melakukan aktiviti senaman ni haruslah ada pakaian yang sesuai kan. Takkan nak pakai jeans untuk berjogging, mana jadi! So, kali ni Nani try memakai hotpants keluaran Jonlivia untuk berjogging. Selalunya pakai track suit aje, tapi kali ni nak try hotpants pulak sebab baca review ramai yang cakap hotpants ni lagi selesa berbanding track biasa! So, kali ni Nani nak share kelebihan hotpants dengan korang. 
Sejujurnya Nani tak pernah memakai hotpants sebelum ni. Selalunya Nani akan pakai palazo, track takpun seluar slack. So, bila perrtama kali pakai nak try pakai hotpants ni memang rasa teruja sangat. Lagipun sebelum sebelum Nani selalu set dalam kepala yang hotpants ni ketat dan mesti tak selesa nak pakai untuk buat aktiviti senaman. Tapi apa yang Nani fikir selama ni jauh sangat tersasar sebab hotpants Jonlivia ni selesa sangat awak. Dah lah ringan lepas tu selesa pulak, memang suka lah pakai. Lepas ni memang no more track suit untuk jogging. Hahah! Dah ada hotpants yang jauh lagi selesa, mesti lah itu yang jadi pilihan kan. 
Material yang digunakan untuk hotpants ni pun jenis yang berkualiti tinggi (85% Neoprene & 15% Nylon). Material yang berkualiti tinggi ni memang tahan lasak dan susah untuk koyak berbanding bila kita memakai seluar track biasa. Kalau korang nak tahu, hotpants ni jugak mampu mengecilkan peha dan jugak betis. Memang banyak lah kelebihan hotpants Jonlivia ni.
Kalau korang tengok, memang lah hotpants ni fit mengikut bentuk badan kita, tapi tetap jugak selesa. Langsung tak menyukarkan Nani untuk melakukan aktiviti. Paaaling best, dapat mengeluarkan peluh dengan banyak. Tapi jangan risau, sebab hotpants ni jugak mempunyai fungsi yang dapat menyerap peluh. Jadinya sepanjang kita melakukan aktiviti tu memang selesa aje. Tak ada pun rasa gatal gatal. Biasanya kalau pakai seluar yang jenis ketat ni, kadang kadang akan meninggalkan kesan seperti ruam dekat kaki. Tapi semua tu tak terjadi dengan menggunakan Jonlivia hotpants ni. 
Selain digunakan untuk waktu bersenam, hotpants ni jugak sesuai dipakai untuk bersiar siar. Sambil berjalan jalan tu boleh lah jugak kan bakar lemak dekat bahagian kaki. Hotpants Jonlivia ni datang dengan pelbagai saiz, daripada saiz xs sehingga lah saiz 4xl! Memang best sangat kan sebab semua orang boleh beli dan pakai hotpants ni hah. 
Dekat bahagian belakang hotpants ni jugak terdapat poket yang kecil. Memang mudah lah untuk kita letak barang barang peribadi seperti telefon, kunci kereta, duit dan sebagainya. Iya lah, takkan masa berjogging nak bawa beg pulak kan. Bila ada poket kecil macam ni, memang senang sangat. 
Ini antara review dan pandangan Nani tentang hotpants Jonlivia ni. Jahitan kemas dan memang susah nak jumpa hotpants yang berkualiti dan bagus macam Jonlivia. Korang pun patut jugak untuk cuba! 
Selain daripada hotpants ni, terdapat pelbagai lagi koleksi pakaian yang sesuai untuk bersukan di Jonlivia. Kalau nak tahu lebih lanjut, lepas ni boleh lah korang laju laju terjah website Jonlivia okay! Dan istimewa nya sempena Bulan Kemerdekaan ni, Jonlivia memberikan diskaun untuk setiap pelanggan yang membeli. So, kalau korang nak beli dengan harga yang jauh lebih rendah dan murah, boleh lah beli sekarang! Memang tak menyesal beli produk yang berkualiti dan bagus macam ni. Lagi pun apa salahnya melabur sikit untuk dapatkan pakaian yang lebih selesa sewaktu bersenam. Hari ni gaji kan, boleh lah terus klik klik dekat website Jonlivia. Eh? πŸ˜† Jangan lupa jugak untuk follow social media Jonliva dekat bawah ni okay! Jom dapatkan sehelai hotpants Jonlivia ni!
Website : www.jonlivia.com
Youtube : Jonlivia 
Facebook : Jonlivia
Instagram : Jonlivia 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page