Pezzo di Nu Sentral

Assalamualaikum & Hello.
Dulu dah pernah nampak Pezzo ni dekat Mid Valley tapi tak pernah pun terfikir nak beli dan rasa. Bukan apa, selalu tengok krik krik aje, tak ramai pun orang beli. Terus lah expectation Nani yang pezzo ni tak berapa nak sedap. Suka betul dia buat conclusion sendiri. Huhu. Nani selalu macam tu tau, tengok aje macam hambar mesti fikir banyak kali nak beli ke tidak. Tapi baru ni kirim lah jugak dengan kawan belikan pezzo sebab masa tu teringin nak makan pizza. Hahah! Konon kan dulu tak nak beli tiba tiba bila dah tak ada choice lain, itu jugak yang dicari. Area NU Sentral ni memang tak ada Domino's apatah lagi Pizza Hut. Yang ada Pezzo aje okay! So beli aje lah apa yang ada kan. Lagi pun dah malam, malas nak fikir makanan lain πŸ˜† 
Pezzo di Nu Sentral
Pezzo ni sama aje macam Pizza Hut dengan Domino's tu cuma Pezzo ni mahal lah sikit. Tapi yang best nya boleh beli satu slice macam dekat bawah ni. Kadang kadang Nani ni kalau beli yang empat slice tu pun tak berapa nak habis. Daripada membazir tu kan, baiklah beli satu slice aje. Kalau tanya kenyang ke tidak, memang lah jawapannya tak! Hahah! Baru nak rasa kan, tak boleh beli banyak banyak nanti tak ada orang makan bila tak habis. 
Pezzo di Nu Sentral
Nani dah tak ingat yang ni flavour apa. First time rasa terus terkeluar perkataan sedap. Hahah! Itu lah dulu jual mahal sangat konon tak sedap lah, tak ramai orang beli lah. Terus menyesal sebab kirim beli satu slice aje. So, moral of the story, walaupun tak ramai orang beli tak semestinya tak sedap. Pada Nani semua secukup rasa, besar pun iye jugak satu slice ni. Pezzo ni mahal sikitlah dalam RM7.90 satu slice. Ada banyak flavour, korang boleh lah try tengok dekat website dia orang. Nani cuma tahu dua cawangan dia orang aje dekat Mid Valley dengan Nu Sentral. Korang dah pernah try ke pezzo ni?

Berkongsi Melalui Penulisan di Blog

Assalamualaikum & Hello.
Setiap orang mesti ada kisah dan cerita tersendiri dalam berblogging ni kan. Macam Nani dulu tak pernah terfikir pun nak ada blog sendiri. Mula mula tengok kawan ada blog, lepas tu terus minta dia yang buatkan blog sebab masa tu macam noob sangat. Mana lah pandai nak buat blog lepas tu nak kena edit coding sana sini. Tak macam sekarang, dah ada banyak sangat tutorial untuk yang baru nak buat blog. Mudah sangat dah, ikut aje step yang diajar tu kan. Lagi pun, niat tu suka suka aje nak ada blog. Nani mula start blogging ni penghujung tahun 2013 cuma baru start aktif tahun 2015. Baru sangat lagi berblog ni, banyak lagi benda yang nak kena belajar. Dulu dulu menulis memang main ikut suka aja. Walaupun tak ada orang komen, tulis jugak entry. Hahah! Entry dulu dulu pun dah banyak Nani buang sebab rasa macam mengarut sangat penulisan tu. Bila dah lama, baru lah terfikir yang sebenarnya melalui blog ni lah boleh berkongsi ilmu dan pendapat yang tak seberapa ni. Dari niat suka suka nak ada blog terus jadi minat.

Masa mula berblogging ni memang zero langsung bab blog. Nak cakap dekat orang ada blog pun malu. Hahaha! Tapi belajar lah dari hari ke hari. Belajar dengan orang dan baca entry etrry blogger lain jugak. Masa tu lah baru tahu yang selain dari blog ni ada jugak wordpress. Selama ni ingat blog, wordpress semua tu sama aje. Nani tengok ramai jugak yang guna wordpress ni kan. Pernah jugak terbaca entry macam mana nak buka akaun wordpress. Saja baca untuk tambah pengetahuan sendiri, setakat ni tak terfikir lagi nak bertukar ke wordpress. Heheh. 
Bermula dengan cikmanissweet.blogspot masa tahun 2013 tu dan baru dua tahun lepas beli domain dan hosting dengan nama sendiri. Ingat lagi masa mula mula ada blog tu, macam macam benda nak letak. Seiously korang, dulu aku siap letak lagu lah, cctv lah, lepas tu siap dengan kelopak kelopak bunga gugur lagi. Itu belum lagi baca entry yang entah apa apa. Memang banyak mengarutlah sebab suka suka kan. Apa benda entah dulu. Bila ingat balik memang rasa macam kelakar sangat okay. Sebenarnya melalui blog ni banyak sangat manfaat yang boleh kita dapat melalui blogger lain. Antaranya, boleh dapatkan resepi baru, boleh tahu tempat makan mana yang best dan yang paling penting sekali, boleh kenal dengan ramai orang. Walaupun tak pernah berjumpa tapi bila dah selalu berbalas komen tu, memang akan rasa macam dah lama kenal antara satu sama lain. 
Best ke tidak menulis blog ni? Pendapat Nani sendiri, menulis dan berkongsi melalui blog ni memang satu benda yang menyeronokkan. Lagi best bila ada yang baca dan tinggalkan komen dekat entry tu. Cumanya satu aje kelemahan Nani, susah untuk update blog secara berterusan atau bahasa mudahnya susah nak konsisten untuk menulis blog setiap hari. Sekarang ni pun rasanya setiap bulan dalam berbelas aje entry yang sempat Nani buat. Macam Nani sendiri, kalau dua tiga hari tak update blog, memang akan rasa malas sangat nak update lepas tu. Itu yang blog selalu terbiar. Mungkin kena cari balik semangat nak menulis macam macam mula mula dulu. Heheh. Dulu, sehari siap boleh buat dua atau pun tiga entry lagi sekarang jangan cakap lah macam mana. 
Memang tak dinafikan melaui blog ni jugak boleh menjana pendapatan sampingan. Dulu Nani tak tahu pun pasal ni, sampai lah ada yang hantar email nak beriklan dekat blog tak pun nak suruh buat review. Review pertama yang pernah Nani buat dekat blog ni, review pasal koleksi pakaian dekat Zalora. Teruja habis sebab first time kan dapat macam tu. Hahah! Memang seronok lah bila boleh jana income ni kan lagi lagi bila student macam Nani ni. Sekurang kurangnya bila ada 'duit tepi' boleh lah nak buat simpanan atau pun makan sedap sedap sikit sekali sekala. Heheh. Tapi Nani tak lah terlalu fokuskan untuk dapatkan income tu sebab iya lah tujuan utama menulis ni nak berkongsi dengan orang lain apa yang kita tak tahu. 
Apa apa pun, menulis blog ni memang kena ada minat. Bila ada minat, baru lah seronok aje kan nak buat entry apa semua. Sepanjang menulis blog ni, memang ada banyak sangatlah kenangan manis. Antaranya bila dapat jumpa kenalan blogger dekat luar, dapat undangan food review dan juga dapat jana income dari blog. Kadang kadang benda benda yang macam ni lah yang akan jadi penguat semangat nak terus menulis blog setiap hari. Cuma sekarang ni selalu kekangan masa sebab terikat dengan komitmen sebagai pelajar. Tapi bila ada masa tu, memang akan hadap blog ni lah. Heheh. Korang pulak sebab apa nak menulis blog dulu dulu? Jom lah kongsikan sikit! 


Shakeaway di Sunway Pyramid

Assalamualaikum & Hello.
Hai korang, selamat berhujug minggu! Apa plan korang weekend ni? Kalau tak ada lagi, apa kata korang ajak kawan kawan atau family lepak dekat Shakeaway Sunway Pyramid. Serius best sangat pilihan ice cream dan jugak milkshake yang ada dekat Shakeaway ni sampai kan semua yang ada dekat situ Nani nak rasa. Memang tak rugi lah kalau datang dari jauh pun. Sekarang ni pun dah mudah nak ke Sunway Pyramid sejak ada BRT. Turun aje dekat Lrt USJ21 boleh lah ambil BRT terus ke Sunway Pyramid dan lepak di Shakeaway. Oh ya, selain dari Sunway Pyramid, Shakeaway ni ada jugak cawangan dekat The Curve. Boleh lah pergi mana mana yang dekat dengan korang. Tempat dia pun cozy sangat, memang sesuai nak duduk lepak sambil makan ice cream 😊
Shakeaway di Sunway Pyramid
Shakeaway ni terletak berdekatan dengan TGV Sunway Pyramid, memang tak susah mana pun nak cari. Cawangan di Sunway Pyramid ni pun dia orang baru aje buka minggu lepas. Jom tengok ice cream , smpoothies, shaved ice dan jugakk milkshake yang ada dekat Shakeaway ni. Semua ni wajib untuk korang cuba! Lepas dah rasa memang jatuh cinta terus! Eh? 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Macam mana tak rambang mata nak pilih menu bila ada lebih daripada 180 pilihan. Haa memang sekejap nak yang ni, sekejap nak yang tu pulak. Dasar kuat makan betul. Hahah! Apa yang best nya lagi dekat Shakeaway ni, ada jugak ice cream yang less sugar, so sesuai lah untuk semua peringkat umur datang sini. Nama nama milkshake & ice cream dekat sini pun unik dan rare sangat tau korang. Nani tak pernah jumpa lagi nama menu ada nama Nadiah, Rahim, Samad, Husin dan banyak lagi lah! Masa tengok menu tu terus rasa macam wah lain daripada yang lain sangat konsep Shakeaway ni 😍
Shakeaway di Sunway Pyramid
Untuk smoothie, Nani pilih Trish. Untuk yang ni, gabungan buah strawberry dan jugak pisang. Memang healthy sangat lah kan sebab buah buahan. Tambah pulak ada whipped cream sebagai topping, lagi lah sedap! Kalau tak nak smoothie yang ada buah buahan campuran macam ni, korang boleh jugak pilih yang jenis single flavour macam epal, laici, orange dan banyak lagi. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Milkshake yang paling famous dan sedap dekat sini ialah Dave. Tengok pun dah tahu sedap kan. Untuk yang minat coklat macam Nani, boleh lah order milkshake Dave ni. Milkshake Dave ni sedap sebab ada coklat ferrero rocher dan jugak kinder bueno dikisarkan sekali. Selain daripada Dave, ada jugak milkshake dengan citarasa Malaysia, iaitu milkshake Haris. Milkshake Haris ni kombinasi pulut inti, teh tarik dan jugak kacang tanah dalam satu cawan. Nak tahu macam mana rasa dia kena lah ke Shakeaway. Nani pun excited sangat bila tengok hari tu. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Yang ni pulak frozen yoghurt ice cream! Macam biasa, pilihan Nani tentulah yang ada buah mangga. Ini namanya frozen yoghurt Amelia. Sedap sangat sangat sebab buah tu fresh dan manis. Bila makan dengan yoghurt ice cream tu memang ngam sangat lah. Satu bekas ice cream ni boleh kongsi dua atau tiga orang tau sebab banyak. Kalau korang nak tambah topping lain pun boleh jugak. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Dekat Shakeaway ni jugak ada shaved ice tau! Untuk yang ni memang sepenuhnya rasa buah dan tak ada tambahan gula. Rasa dia memang natural betul lah. Nani pilih shaved ice Zoey dengan rasa strawberry. Masam masam sikit tapi nice lah, bukan sampai tak boleh makan langsung. Heheh. Selain daripada strawberry, ada jugak flavour nenas, mangga, raspberry dan jugak kiwi. Cumanya kena makan cepat sebab dia mudah cair. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Fries dekat sini pun sedap sebab bila kita order baru dia orang buatkan. Bila sampai tu memang panas lagi lah. Satu lagi yang Nani suka sebab rendah lemak. Kalau tengah diet pun tak ada hal lah nak makan dekat sini. Fries ni boleh pilih nak saiz besar atau pun kecil, semua ada. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Macam macam jenis coklat ada! Memang best lah Shakeaway ni sebab menu dia orang ada yang citarasa Malaysia dan jugak citarasa London. Boleh lah pilih mana yang tekak korang suka. Untuk topping pun ada macam macam jenis. Sebelum order tu memang kena tengok betul betul lah menu dekat Shakeaway ni. 
Shakeaway di Sunway Pyramid
Nak tahu apa lagi menu menu dia orang boleh tengok melalui:
Shakeaway di Sunway Pyramid
Untuk korang yang nak rasa milkshake, moothies, shaved ice, frozen yoghurt dan jugak fries ni boleh lah ke Shakeaway di Sunway Pyramid. Memang terbaik menu yang ada dekat sini, staff pun peramah sangat. Dekat atas tu antara menu yang jadi pilihan utama Nani. Lama jugak nak pilih sebab semua sedap dan istimewa. Next time, boleh lah repeat lagi dan cuba menu lain pulak kan. Nak tahu lebih lanjut, boleh tengok Facebook dan jugak Instagram dia orang okay! Jangan lupa ke Shakeaway di Sunway Pyramid! Have a nice weekend everyone!
Shakeaway Sunway Pyramid
F1. 53, First Floor, Sunway Pyramid Shopping Mall
No. 3 Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway
46150, Petaling Jaya, Selangor. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page