Sham Hammer | Ikan Bakar Special di Penang

Assalamualaikum & Hello.
Last day dekat Penang, wajiblah cari ikan bakar kan. Lepas dah google sana sini, cari restoran mana yang sedap, sudahnya Sham Hammer Ikan Bakar Special ni jadi pilihan. Nak cari pun mudah. Restoran Sham Hammer ni tersangatlah dekat dengan Queensbay Mall dan menghadap ke laut. Memang layaan habislah. Heheh. Dari restoran ni jugak boleh nampak Jambatan Pulau Pinang. Nani mula mula ambil bas rapid ke Queensbay Mall lepas tu naik grab car ke restoran ni. Dekat aje, nak jalan kaki pun boleh. Tapi sebab dah banyak hari asyik jalan kaki, memang dah tak larat nak menapak. Hahah! Letih jugak weh, rasa macam nak angkat kaki pun tak larat πŸ˜†
Sham Hammer | Ikan Bakar Special di Penang
Restoran ni sangatlah luas. Nani pergi dalam pukul enam lebih macam tu, tak ramai sangat orang. Servis pun lajuu. Tapi start lepas maghrib tu dah mula lah ramai. Biasalah kan.
Sham Hammer | Ikan Bakar Special di Penang
Taraaa! Ini lah menu pilihan lepas dah puas baca menu berkali kali. Hahah! Ikan siakap bakar, tomyam campur dengan paprik sotong. Rasa macam kenyang gila malam tu, nak balik pun tak larat dah nak tunggu bas, terus je ambik grab car ke hotel. Tak ada lah mahal sangat pun naik grab car, dalam RM16 aje. Okay lah harga tu, sebab jarak dari hotel nak ke restoran ni jauh jugak hah. 
Sham Hammer | Ikan Bakar Special di Penang
Nani hari tu tersilap sebab pergi order untuk dua orang makan. Banyak woo, puas nak habiskan berdua. Suka lah restoran yang tak kedekut macam ni. Tomyam diapun cukup lah semua rasa.
Sham Hammer | Ikan Bakar Special di Penang
Nampak kan banyak sangat sotong tu. Patutnya mintak paprik sayur je hari tu, ini dalam paprik ada sotong, tomyam ada sotong. Hahah! Paprik pun sedaaap. Alaa semua lah sedap dekat sini.
Sham Hammer | Ikan Bakar Special di Penang
Hari tu kiterang order je nak ikan bakar (tak pergi pilih sendiri pun ikan) sekali sampai ambik besar kemain untuk dua orang makan. Nani dengan kawan pun kenapa entah hari tu boleh blur blur sangat. Hahah! Mungkin sebab badan dah terlampau penat sampai lupa nak pergi pilih ikan sendiri. Ikan ni dalam berapa puluh ringgit entah. Nani dah lah dengan tak bawak cash banyaknya, kawan pulak tak withdraw duit lagi, hah gelabah jugaklah masa nak bayar tu. Hahah! Risau lah jugak kalau duit tak cukup kan. Ikan bakar dekat sini sedap, makan gitu je pun dah okay. Ada pulak air asam kan, memang ngam lah. Terbaaaaik!

Cuti Panjang

Assalamualaikum & Hello.
Hari ni dah last day bekerja sebelum cuti panjang, mesti semangat tu lain macam sikit kan. Betul tak? Heheh. Budak budak sekolah lagi lah seronok kan, start cuti dari hari semalam bersambung terus ke hari Selasa depan. Fuhh lama tu duduk rumah. Sekarang memang dah selaras cuti bila tiba musim perayaan macam ni. Baru lah adil, tak ada lah nanti ada yang complain cuti Raya lama, cuti lain sekejap and so on. Semalam WhatsApp dengan ibu Nani, katanya dekat Pahang still lagi hujan lebat dan berterusan. Harapnya tak banjir lah macam dulu dulu. Risau jugak kalau air naik, nanti mula lah bekalan air terputus lah, elektrik tak ada lah. Huhu. 
Korang plan ke mana cuti raya cina ni? Mesti ramai yang ambil peluang balik ke kampung kan. Nani kali ni menghabiskan cuti di Selangor aje. Lagi pun dengan musim hujan tak menentu ni, kang kalau banjir tak lepas pulak nak balik. Satu hal pulak kan. Ha mana yang ada dekat Kl atau Selangor tu, meh lah pm tepi kot kot boleh jumpa. Hahah! Tengah terfikir jugak ni nak buat apa cuti tiga hari ni. Apa pun, mana yang nak pergi bercuti ke, balik kampung ke, hati hati memandu dan semoga korang selamat sampai ke destinasi yang dituju. Ehehe. Selamat bercuti! 

p/s : Kalau dah namanya pun cuti, blog pun bercuti jugaklah. Eh? πŸ˜†

Street Art Penang

Assalamualaikum & Hello.
Mula mula tu Nani dah cancel niat nak bergambar dekat Street Art ni sebab macam tak berapa nak ada masa dah. Biasalah kan pergi nya empat hari aje tapi merata tempat nak pergi, memang lah tak cukup masa. Hahah! Itu yang Nani fikir tak payah dah pergi Street Art. Sekali masa turun dekat bas dekat area Container Hotel tu ternampak ada Street Art. Ha apa lagi, berhenti dulu lah ambil gambar. Konon je memula tu dah tak nak pergi kan. Lepas tu masa tengah jalan nak cari Wonderfood Museum, ada lagi jumpa tiga ke empat Street Art. Heheh. Memang cun lah hari tu ambil keputusan turun dekat Container Hotel sebab dapat lah jugak jumpa Street Art. Kalau tengok dalam peta tu, Street Art ni ada berbelas jugak dekat sekitar lorong lorong dekat sini.
Ini Street Art yang pertama kalau tak silap yang Nani jumpa. Hahah! Lupa dah. Hari tu Nani bayangkan Street Art dekat Pulau Pinang ni ada dekat satu lorong je rupanya dekat banyak lorong. Kalau nak cari semua Street Art yang ada, memang kena gigih sikitlah berjalan. Hahah! Nani hari tu pergi mana yang nampak aje lagi pun cuaca dah tengah hari. Panas woo! 
Street Art Penang
Street Art yang ni macam femes jugak sebab selalu nampak orang bergambar dekat sini. Hahah! 
Street Art Penang
Mencabar jugaklah nak ambil sekeping gambar sebab nya dekat lorong ni jugak ada kenderaan lalu lalang. Tambah pulak hari tu hari Jumaat, lagi lah sibuk sikit. Masa dekat sini, tengah sibuk nak ambik gambar tu tetiba ada jodoh  mat salleh datang. Siap offer diri nak ambilkan gambar Nani dengan kawan Nani. Hahah! Ingatkan nak suruh ambilkan gambar dia mula nya tu. Dah dia offer nak ambil gambar, posing je lah elok elok. Ehehehe πŸ˜†
Street Art Penang
Ini aje lah Street Art yang sempat Nani bergambar. Ada jugak jumpa yang lain tapi penuh tourist berkerumun. Tak kuasa nak tunggu. Lagi pun misi utama nak cari Wonderfood Museum, Street Art ni kira sambil lalu je. Heheh. Korang kalau nak cari semua Street Art yang ada boleh refer peta free yang diorang letak dalam basikal (basikal tu refer dekat SINI) Memang membantu sangat peta tu sebab dia dah list siap siap semua Street Art yang ada siap tunjuk dekat lorong mana. Mudaah sangat!
Ais Kepal
Dalam sibuk mencari Wonderfood Musuem dengan Street Art tu, terjumpa lah ais kepal ni hah. Tengah panas terik tu kan, memang elok sangat lah bila jumpa ais kepal. Ada banyak perisa, pilih lah mana yang berkenan dek tekak. Heheh. Sedaap! Jangan tanya ais kepal ni dekat belah mana sebab Nani memang dah tak ingat tu jalan apa. Kebetulan aje hari tu jumpa, terus beli. Itu lah 'untungnya' jalan kaki, banyak benda yang boleh jumpa secara tak sengaja. Heheh πŸ˜‰

Georgetown Herittage Chocolate Penang

Assalamualaikum & Hello.
Nani ni memang sejenis peminat coklat, tak boleh tidak mesti pergi jugak kedai ni. Heheh. Kalau ikut plan asal Nani nak pergi The Chocolate Boutique tapi sebab tak berapa tahu dekat mana, kiterang pun ke sini. Nani tahu pasal kedai ni sebab ada orang bagi pamplet masa Nani tengah berjalan nak ke Padang kota Lama. Kedai coklat ni baru aje dibuka awal Disember hari tu kalau tak silap dan masa Nani pergi hari tu ada less sebanyak 15%. Dah nampak ada less tu lagi lah tak sabar nak pergi kan. Heheh. Georgetown Herritage Chocolate ni sangatlah senang nak cari. sebab kedainya sangat dekat dengan Mahkamah Civil & Dewan Sri Pinang. Hari tu tak sesat pun lah nak cari. Ehehe πŸ˜‰
Georgetown Herittage Chocolate Penang
Suka lah datang sini sebab pekerja diorang sangat friendly, senyum aje. Yang paling best banyak sangaaat pilihan coklat sedap sedap yang ada. I likeee 😍
Georgetown Herittage Chocolate Penang
Rambang mata jugaklah hari tu tengok macam macam coklat ni hah. Nani diberitahu yang semua coklat ni datang dari Belgium. Patutlah sedap sangat coklat coklat dekat sini.

Georgetown Herittage Chocolate Penang
Sebelum korang beli, boleh rasa dulu semua coklat yang adaa. Untung sangaat kan. Heheh. So nya nanti beli aje lah coklat mana yang korang rasa sedap. Nani hari tu rasa semua lah sedap sampai tak tahu nak beli yang mana satu. Hahah! Nak beli semua memang tak mampu lah awak πŸ˜†
Ini antara coklat yang Nani beli. Yang strawberry tu sedaaap sangat dan tak cukup. Hahah! Menyesal beli sekotak aje. Tiramisu tu pun sedap jugak sebab ada rasa pahit pahit sikit. Eh semua lah sedap. Sekotak ni dalam RM17.40 kalau tak silap Nani. Sorry lah macam dah lupa lupa sikit harga coklat dekat sini. Maklumlah dah lama sangat kan balik dari Penang. Heheh. 
Georgetown Herittage Chocolate Penang
Dah ada beca depan kedai coklat ni, haruslah bergambar kan. Merasa jugaklah Nani naik beca tak bergerak dekat Penang. Hahah! Walaupun masa ni banyak kereta yang lalu lalang tapi ku buat tak kisah je. Kahkah! Fefeeling tourist gitchew πŸ˜†
Georgetown Herittage Chocolate Penang
Untuk yang peminat coklat macam Nani, memang Nani syorkan korang pergi sini. Macam macam jenis coklat ada. Yang home made coklat pun ada tapi mahal lah. Kalau tak silap Nani 10 biji dalam RM50 lebih kot. Tak ingat dah. Heheh. Yang tu tak ada lah taster, kalau nak kena beli. Nani hari tu habis jugak lah dalam enam puluh lebih dekat sini. Haa nampak tak berapa banyak borong coklat tu kan. Lagipun keluarga besar, beli sikit sikit kang tak cukup pulak hah. Korang yang nak ke Georgetown Herittage Chocolate Penang ni boleh Waze aje alamat dekat bawah okeh πŸ˜‰
30 Lebuh Light
10200 Georgetown Pulau Pinang
Waktu Operasi : 10.00 pagi sehingga 8.00 malam

Mee Sotong Sedap di Padang Kota Lama

Assalamualaikum & Hello.
Dah sampai Penang kan, rugi lah kalau tak cari mee sotong terbaik dekat Padang Kota Lama. Sebab kawan Nani tu memang orang Penang, dia lah yang recommend makan dekat sini. Katanya yang paling famous dekat Padang Kota Lama ni, mee sotong dengan coconut shake. Mula mula Nani ingat memang ada kedai mee sotong aje dekat situ, rupanya dekat Padang Kota Lama ni, konsepnya macam foodcourt. So kalau tak nak makan mee sotong pun tak ada hal, dekat sini ada banyaaak sangat pilihan makanan. Tertunai lah jugak akhirnya keinginan nak makan mee sotong yang selalu sangat digembar gemburkan sedap tu. Eheheh πŸ˜‹
Mee Sotong Sedap di Padang Kota Lama
Nani pilih air kelapa dengan mee sotong. Plus Nani tak berapa minat sangat coconut shake. Portion sepinggan mee sotong ni tersangat lah besar. Nani hari tu pun puas jugak nak habiskan sepinggan ni hah. Kalau perut memang tengah kosong, memang ngam lah kalau order. Heheh. 
Mee Sotong Sedap di Padang Kota Lama
Ni first time Nani makan mee sotong dan yess sedap sangaaat. Memang menikmati sangat setiap suapan itu. Ewaah! Mee goreng tu memang 'mamak style' lah dan buat mee ni bertambah tambah lagi sedap sebab sambal sotong atas tu. Ada pulak taburan bawang goreng datas tu memang jatuh cinta terus hah. Sepinggan mee sotong ni cuma RM5, murahnya lahai. Dah lah dengan tak kedekutnya sotong, memang terbaiklah. Korang kalau ke Penang memang wajib makan mee stong dekat Padang Kota Lama ni. Recommended! 

Jalan Jalan di Batu Feringghi

Assalamualaikum & Hello.
Sebelum ke Penang haritu ada jugak plan nak cari hotel area Batu Feringghi ni tapi lepas tengok harga per night ha laju laju cancel. Biasa lah kan hoteal area pantai ni mahal sikit daripada hotel hotel lain. Even tak dapat menginap dekat hotel area sini, tapi dapat jalan jalan pun dah syok apa. Nani pergi pagi so macam tak ada apa sangat. Orang meniaga pun nan hado tambah pulak masa tu weekdays kan. Pak cik driver bas tu pun sebenarnya dah bagi tahu eloknya pergi petang ke sini sebab meriah sikit tapi sebab Nani dah plan nak ke tempat lain sebelah petang, tu yang pergi jugak pagi. Pagi pun ramai jugak orang area pantai ni cuma orang menjual tak ada lah sangat. Heheh. Lagi pun tak kisah sangat kalau tak ada orang menjual, sebab tujuan utama pergi Batu Feringghi ni nak main air. 
Jalan Jalan di Batu Feringghi
Cantikkk sangat kawasan pantai dekat sini, kalau dapat tengok hari hari memang best woo 😍 Nani hari tu memang tak teringat langsung nak bawa baju ke apa ke. Bila dah sampai sana tengok orang syok mandi, jeles jugak lah. Hahah! Terus rasa menyesal tak bawak baju. Sudahnya jalan jalan aje dekat gigi gigi air. Cewaaah! πŸ˜† Tapi kalau dah dapat main air tu, dari celup celup kaki aje memula sudahnya basah jugak lah seluar. Gitu lah gaya orang jarang jumpa pantai. 
Jalan Jalan di Batu Feringghi
Selfie satu kali. Jauh jugak kiterang berjalan hari tu. Gigih sangaaat lepas tu nak patah balik mula lah mengeluh tak larat πŸ˜†
Dah penat jalan jalan haruslah perut pun lapar kan. Tambah pulak pagi tu cuma makan roti canai sekeping. Nani dengan kawan makan dekat restoran depan Hotel Hard Rock, ingat nak cari laksa sekali tak siap lagi so order lah char kuey teow. Sepinggan ni RM8 tapi berbaloi jugaklah sebab sedap dan banyak udang, kerang apa semua tu. 
Jalan Jalan di Batu Feringghi
Already miss this view. Tenang sangaaat. Dekat sini ada macam macam aktiviti boleh buat macam berkuda, naik bot, parasailing, yang penting kena ada duit aje. Ehehe. Hari tu ada jugak keinginan nak main parasailing tu tapi macam seram seram sejuk pulak. Hahaha! Biasalah I is kan selalu fikir benda yang bukan bukan πŸ˜† Memang enjoy datang sini, dengan angin sepoi sepoi bahasa, bunyi ombak lagi, memang layaaan. Next time kalau ke Penang, boleh lah pilih menginap dekat hotel area sini pulak. Heheh. View memang  lawaaa 😊


Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

Assalamualaikum & Hello.
Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin Terasa macam lama sangat tak buat giveaway kat blog. Beberapa minggu lepas, mummy buat giveaway di facebook je. Meraikan sahabat facebook pula katanya. Okey lah, berbalik pada Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin. Seperti biasa, syaratnya mudah sahaja. Jom join ramai-ramai !

Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN
Syarat - syarat Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin
1. Buat satu entri blog yang bertajuk Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin
2. Tinggalkan URL entri anda di ruangan komen entri ini.
3. Follow blog , G+ dan subscribe YouTube
4. Giveaway ini berlangsung dari 19 Januari 2017 - 31 Januari 2017

3 warna tudung bawal akan diberikan pada 3 pemenang (pemilihan warna secara rawak). Warnanya ialah pink, oren dan kelabu.

Keputusan pemenang pula akan di umumkan pada bila-bila masa selepas tarikh tutup.

Untuk memudahkan info, boleh add mummy dalam bloglist. Senang nak tahu info bila mummy update pemenang Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin
GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN
Ini contoh tudung bawal mummy warna biru dan hitam. Material tak panas, mudah pakai, mudah gosok dan mudah bentuk juga.
GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN


Upside Down Museum Penang

Assalamualaikum & Hello.
Sejak baca entry Sally Samsaiman pasal Upside Down Museum ni dulu, terus simpan niat nak pergi sini. Heheh. Sebab hotel Nani menginap pun dekat area Georgetown aje, mudah jugaklah untuk pergi muzium ni. Hari tu ada jugak plan nak pergi Muzium 3D Art & Tricks (kalau tak silap nama dia) tapi sebab Nani dah pernah pergi Muzium 3D Langkawi, Nani pilih lah muzium terbalik. Banyak dah rasanya sekarang ni muzium terbalik, dekat Sabah ada, Kuala Lumpur pun ada jugak. Upside Down Museum Penang ni dekat kawasan kedai, memang pada Nani agak susah lah nak cari. Macam biasa, sesat tu dah jadi perkara wajib sepanjang dekat sana. Hahah! Nani jalan kaki ke muzium ni dari Masjid Kapitan Keling. Iye awak jalan kaki sebab tengok dalam peta tu macam dah tak jauh sangat. Hahah! Kalau datang dengan geng bujang takdek masalah lah jalan kaki. Tapi malam tu sakit sakit jugaklah kaki nya. Heheh πŸ˜† 
Upside Down Museum Penang
Harga tiket Upside Down Museum Penang :
Pelajar : RM 11
Dewasa : RM16
Kanak - Kanak : RM8 (5 tahun - 12 tahun)
Upside Down Museum Penang
Masuk dalam muzium ni memang akan ada pekerja dia yang akan guide macam mana cara nak bergambar. Hahah! Iya lah masuk rumah terbalik kan takkan nak buat aksi biasa biasa. Haruslah luar biasa πŸ˜† Ramai yang tanya Nani soala macam ni, "eh pergi berdua siapa yang ambikkan gambar?" Ha jangan risau, kalau pergi ke muzium ni memang 100% gambar diorang akan ambikkan. 
Upside Down Museum Penang
Nasib baiklah hari tu Nani dengan kawan pakai palazo kalau tidak erm erm. Hahah! Banyak sangat gambar yangdiorang suruh angkat kaki lah, buat itu lah ini lah jadi nya kalau pakai kain, faham faham lah kan macam mana jadinya nanti. 
Upside Down Museum Penang
Setiap kali lepas ambil gambar, diorang akan tunjuk lah macam mana kita nak tengok gambar tu. Heheh. Tapi Nani ni masa tu je lah ingatnya. Bila dah balik hotel, ha lupa habis semua. Nak letak dalam Instagram pun fikir sampai patloh kali dulu macam mana nak rotate πŸ˜†
Upside Down Museum Penang
 Dah pening kepala ke tu tengok gambar gambar ni? 😁
Upside Down Museum Penang
Memang dalam ni kita akan dapat bergambar bermula dari ruang tamu sampai lah ke bahagian bilik air. Eheh. Memang macam macam gaya lah boleh buat. Lagi ramai korang pergi, lagi best. 
Upside Down Museum Penang

Upside Down Museum Penang

Upside Down Museum Penang

Upside Down Museum Penang
Dekat bahagian ni yang paling Nani rasa nak tergelak. bila diorang rakam video dan suruh kiterang lambung lambung buah durian tu. Ohmai, rasa macam fake sangat muka. Hahahah! 
Upside Down Museum Penang
Ini je lah gambar yang macam proper dan elok. Hahah! Dah lah pening jugak tadi nak pusing pusing kan gambar yang banyak banyak ni hah. Pening kan tengok? Bukan takat korang je, Nani ni pun naik pening sama. Maklumlah dah lupa pun iye jugak macam mana nak letak gambar ni dalam keadaan terbalik. Pusing ikut ni tak jadi, pusing ikut sana tak jadi. Eh eh lah πŸ˜† Cuma satu je lah pesanan Nani, kalau korang ke sini nak mudah pakai lah seluar okeh. Untuk korang yang nak ke Upside Down Museum Penang ni, boleh Waze alamat di bawah. 
45, Lembuh Kimberley
10100 Georgetown, Pulau Pinang.
Waktu operasi : 9.00 pagi sehingga 5.30 petang (Setiap Hari)

Roti Canai Transfer Road Penang

Assalamualaikum & Hello.
Hari kedua dekat sana awal awal pagi lagi dah keuar nak cari Roti Canai Transfer Road ni. Nani pun ambik pakej hotel yang tak include breakfast. Dekat Penang selain daripada banyak muzium yang boleh pergi, ada banyak jugak tempat makan yang best best untuk singgah. Heheh. Bila Nani google tempat makan sedap dekat Penang ni mesti salah satunya Roti Canai Tranfer Road. Memandangkan jarak kedai roti canai ni dengan Hotel Grand Inn yang Nani menginap tu tersangatlah dekat so kiterang jalan kaki aje. Cumanya memula hari tu Nani dengan kawan tersilap kedai. Hahah! Maklumlah jalan guna peta free tu faham faham je lah kan. Entah kedai siapa yang Nani masuk memula tu. Lepas dah naik rapid nak ke Batu Feringghi baru lah perasan kedai yang betul. Nani siap tanya lagi abang bas tu tau. Rupanya memang dekat sangat dengan hotel, dalam lima minit gitu. Tapi Nani tersilap jalan itu yang jadi tersalah kedai. Huhuh. 
So hari ketiga baru lah pergi ke kedai Roti Canai Transfer Road yang betul. Hahah! Masa Nani sampai tu sedang elok ada meja kosong. Langkah kanan gitu. Nak bagi mudahkan korang kalau nak makan dekat sini boleh cari stesen minyak Caltex. Kedai ni memang dekat sangat dengan stesen minyak tu. Actually not really said kedai lah, dia lebih kepada warung gitu. Heheh. Memang ramai orang tapi servis dia laju jugak lah. Seriously Nani blur sikit masa dia tanya nak order apa (faham faham je lah baru bangun tido kan, otak pun macam tak dapat nak hadam elok elok sangat πŸ˜†) 
Roti Canai Transfer Road Penang
Ini lah rupanya roti canai dengan ayam kari. Masa Nani order, dia tanya nak ayam ke daging terus lah jawab ayam (dia pulak tanya laju kemain, tak sempat nak hadam betul betul terus jawab ayam. Hahah). Ingatkan untuk kuah kari dia tanya tu, sekali ambik kau seketul ayam ada sekali atas roti canai tu. Ehehe. Memang sedap lah, kuah kari pekat dan pedas. I likee 😊 Selain daripada roti canai ni, roti bakar femes jugak dekat sini. Hari tu hampir hampir nak order roti bakar, nasib baik tak jadi. Makan ni pun dah rasa full sangat. 
Dekat sini konsep dia bayar asing - asing. Air bayar lain, roti canai bayar lain. Gitu. Masa orang tu hantar roti ni dia cakap 32 ringgit.Oi tercenggang jugaklah Nani tapi keluar jugak lah duit RM50 nak bayar kan. Terus lepas tu kawan Nani bisik "16 ringgit woo sarapan pagi ni." Terus terfikir takkan sebab ayam ni jadi 16 ringgit. Tapi lepas dia pulangkan duit baki balik sebenarnya tak sampai pun 16 ringgit, cuma RM6 aje sepinggan ni. Tak tahu lah abang tu tersasul atau sengaja nak kenakan. Hahahah! πŸ˜† Gelabah jugaklah aku memula tu dengar RM32. Kah!
Roti Canai Transfer Road Penang
kredit SINI 
Kedai ni tepi jalan aje dan ada jugak bas rapid yang lalu sini, senang aje kalau nak pergi. Memang sentiasa full house, lagi lagi kalau musim cuti. Nani hari tu pergi masa weekdays tak ada lah sesak sangat tapi dapat tempat duduk dah hujung hujung jugak. Hahah. Korang kalau ke Penang boleh lah ke sini, memang sedap dan terbaik roti canai dia. Mungkin next time boleh try roti bakar pulak. Hahah. Tapi next time Nani tu tu mungkin lagi lima enam tahun lah dengan orang tersayang  pulak mungkin. EhemπŸ˜† Gurau je, jangan serius sangat. Eh tapi mana tahu betul. Hahahhahahah! 

Wonderfood Museum Penang

Assalamualaikum & Hello.
Sekarang ni dekat Pulau Pinang memang ada macam macam muzium Nani tengok. Masa Nani ke sana hari tu cuma ada dua je muzium yang betul betul nak pergi dan salah satunya Wonderfood Museum Penang ni. Heheh. Iya lah pergi pun cuma empat hari tiga malam je, mana sempat nak pergi banyak banyak muzium πŸ˜†Untuk yang menggunakan kenderaan berkaki dua macam Nani hari tu agak mencabar jugaklah nak sampai ke muzium ni. Hahah! Tambah pulak Jalan Lebuh Pantai tu ada dekat bahagian kiri dengan kanan so macam was was tak tahu nak pergi yang belah mana satu. Sesat jugaklah hari tu nak sampai ke Wonderfood Museum ni. Tapi kalau korang guna Waze tak sesat punyalah. 
Tapi ada baik nya jugak sesat hari tu. Hahahah! Sebab nya masa sesat tu lah kiterang jumpa beberapa Street Art dengan ais kepal. Eh πŸ˜€ Sambil sambil nak cari muzium ni (dah lah tengah panas okeh) boleh lah menikmati ais kepal. Gitu. Kalau tak biasa area sana, memang susah sikit lah nak cari muzium ni lagi lagi orang luar kan. Heheh. Nani dengan kawan hari tu ingat nak naik beca sebab masa tu dah penat sangat tapi uncle tu pulak tak tahu dekat mana muzium ni. Sudahnya tanya jugak lah orang dekat situ, kalau tak kang makin sesat barat. 
Wonderfood Museum Penang
Masa nampak aje ni, terus rasa lega. Hahah! Sebab dah tak larat nak menapak lagi dah. Muzium ni bersebelahan dengan CIMB Bank. 
Wonderfood Museum Penang
 Harga tiket untuk masuk ke Wonderfood Museum :
Dewasa : RM 15 (MyKad)
Pelajar : RM10 (Student Card)
Kanak - Kanak : Percuma 
Kalau korang student bawa aje kad pelajar tu sebab mostly tempat yang Nani pergi dekat Penang ni , dengan kad pelajar tu boleh dapat harga lebih murah. Jimat lah sikit. Heheh. 
Wonderfood Museum Penang
Mula mula Nani ingat tu lempeng bukan roti canai. Hahahah! Teruk betul lah ingat tu lempeng. Ayoyo Nani oi. Dekat muzium ni bukanlah setakat boleh tengok gambar makanna besar gedabak semata mata tapi boleh jugak tahu info tentang makanan yang ada dekat Malaysia ni. Sejarah wujudnya makanan tu pun boleh tahu jugak. Heheh. Ok lah siap boleh tambah ilmu pengetahuan lagi.
Wonderfood Museum Penang
 Alas meja tu memang dah sedia macam tu bukan sebab Nani tarik. Hahah! 
Wonderfood Museum Penang
Ini dekat bahagian makanan basi.Memang geli walaupun itu cuma replika. Nampak real sangat semua makanan yang berkulat tu semua. Dekat sini ada pekerja muzium ni yang akan tolong ambilkan gambar kita so jangan risau kalau datang sensorang. Heheh 😊
Wonderfood Museum Penang
 Telefon tu macam spoil kan gambar pulak. Hahah!
Wonderfood Museum Penang
 Bila lagi kan nak fefeeling ada gerai sendiri. Hahah! Hai orang sebelah jeling mee goreng yang I masak ke tu? πŸ˜†
Wonderfood Museum Penang
Laksa ni kalau makan kenyang berhari hari kot. Hahah! Siap berasap lagi tau, memang nampak macam laksa betul lah. 
Wonderfood Museum Penang

Wonderfood Museum Penang
 Ha nah quote untuk yang minat makan tu. Heheh. 
Wonderfood Museum Penang
Dekat muzium ni ada jugak lah replika makanan yang boleh kita pegang macam peria ni dan ada jugak yang memang tak boleh pegang. Heheh. Memang kalau tengok makanan dekat sini rasa nak pegang pegang. Hahah! Nani ada jugak lah curi curi pegang replika makanan yang ada. Perasaan nak pegang tu membuak buak tau lagi lagi yang laksa, mee kari semua tu πŸ˜†Nak jugak tahu kan diorang guna apa untuk buat semua ni. Mohon jangan contohi ok. 
Wonderfood Museum Penang

Wonderfood Museum Penang
Ha pilih pilih nak makan apa. Macam yang ni diorang memang tak bagi sentuh tapi tu lah tangan ni degil. Hahah! Sentuh sikit sikit dah lah, jangan sampai engko pergi sentuh sampai tercabut pulak. Itu cari pasal sangat namanya. 
Wonderfood Museum Penang
Itu muka puas hati sebab dapat tengok macam macam makanan yang ada dekat sini. Heheh. Puas hati lah datang sini. Nani tak lama sangat pun dalam ni sebab tak ramai orang kan seronok lah nak bergambar. Pusing pusing dalam muzium ni lepas tu dah jumpa pintu keluar semula. Dekat dalam ni ada jugak jual keychain, coklat dengan kopi tapi harga boleh tahan jugak lah. Nani tak beli pun, gambar yang diorang ambil masa mula mula Nani sampai muzium ni pun Nani tak beli. Hahah! Untuk korang yang ingin berkunjung ke Wonderfood Museum Penang ni boleh lah waze alamat dekat bawah ni okeh. Memang enjoy πŸ˜‰
49, Lebuh Pantai,
10200 Georgetown Pulau Pinang.
Waktu Operasi : 9.00 pagi sehingga 6.00 petang


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page