Resipi : Macaroni Goreng

Resepi Macaroni Goreng 

ewahhh ..main masak - masak dekat mana terr? belakang rumah? miahahaha.. memang aku budak kecik umur lima tahun pun nak main masak - masak.. boleh jadi ibu lesing aku woihh.. ekekeke.. 
saje je test power hujung minggu beraksi di dapur.. kau hado? lalalala.. :P
nak tahu aku masak apa? jom tengok bawah deh :D
Resepi Macaroni Goreng

tralalalalala.. hehee.. macam sedap je.. okayy. memang sedap. series aku tak tipu .. masuk bakul angkat sendirik maaaa :P

Bahan Bahan 

Resepi Macaroni Goreng
mula2 rebus dulu macaroni ni sampia kenyal bukan sampai lembik tahuu :D
Resepi Macaroni Goreng

untuk buat sos dia kali ni aku guna sos spaghetti kimball. bukan tak nak guna prego tapi mahal sangat. aku tak cukup bajet aihh. .mood : tengah berjimat cermat sekarang.. kihkihkih :P

Cara Caranya

Resepi Macaroni Goreng

lepas tu masukkan sosej, bebola, fishcake & sos spaghetti kimball ^  ^

Resepi Macaroni Goreng

kacaulah sampai sebati. jangan lupa tambah sos cili + lada hitam sikit.. aku ttambah lada halus lagi.. bagi pedas sikit :D

Resepi Macaroni Goreng

bila dah sebati barulah letak bahan perasa ni. jangan letak banyak. tak baik untuk kesihatan :D

Resepi Macaroni Goreng

maka siaplahhh macaroni goreng aku & kawan aku. ni story minggu lepas sbenarnya..tapi baru hari ni dapet share.h0h0 :P

kalau nak lagi sedap letak lah cheese atas tu lepas tu bakar. jadilah macaroni cheese baked.. lagi umphhh! :D

~ resipi kedua ~ wink wink wink.. rajin kan aku.. HAHA :P

Resepi Cheesekut

Bahan Bahan 

Resepi Cheesekut

ok ni bahan - bahan yang diperlukan untuk buat cikut @ cheesekut :p

Resepi Cheesekut

aku guna creame cheese jenama ni. sebenarnya nak guna tatura tapi habis pulak. jadi aku sambar mana yang ado je :D

Cara - Caranya


ni lah ghope creame cheese terr :D

Resepi Cheesekut

ehhh ni bukan kentang putar tahuu.. ni cream cheese + susu pekat manis.. 

Resepi Cheesekut

sebatikan creame cheese dengan susu tadi. nak mudah pakai mixer. ada sesetengah orang guna blender :D

Resepi Cheesekut

mula - mula celup biskut dalam susu cair segar. aku pakai susu dutch lady full krim ^ ^

Resepi Cheesekut

susun biskut tu tadi dalam acuan.aku pakai tupperware je :)

Resepi Cheesekut

letak krim cheese + susu cair yang kita dah sebatikan tadi.. ulang lah step tadi sampai lah tebal mana yang korang nak :)

Resepi Cheesekut

taraaaa.ini hasilnya. atas tu aku tabur serbuk nestum. kasi awesome sikit . heehe :)


selamat mencuba resipi den ni hah. serius senang + mudah. .hihi.. kawan aku akap gini  " kau ni tak pernah aku tengok masak gulai. asyik buat kek lepas tu pencuci mulut.. " ok ni aku nak jawab ye.. hikss. Dear my 
bff, aku tak gheti masak gulai tu semua. kalau kau rasa nak makan gulai yang paling tak sedap dekat Malaysia boleh panggil aku jadi CHEF. hahaha; :P 

mintak2 dapat future imam yang tekak dia ala- ala barat gitu. senang aku. hari - hari masak macaroni. BHAHAHAHA :p  ^ ^










jodoh bersama :)

lama gila tak updatee entri dekat belog ni hah.. kesuntukan masa & kesibukan yang amat sangat membuatkan den tak boleh nak bermanja manja dengan belog ni.hihi :D
jodoh apa pulak ni? ngeh ngeh ngeh. sebenarnya err. sebenarnya . erm.. den nak kahwin.. tepuk tangan sikit.ehh.. silap2.. senior den masa sekolah dulu nak kahwin..heeeeeeee.. :) wohaaa.. ramai betul senior2 den ni dirikan masjid tahun ni. sukaanyaaaaa.. :)
nak dijadikan cerita, bakal suami kak mai ni pun senior den dekat sekolah dulu jugak..senang cerita diorang ni dua2 senior den dekat sekolah dulu. wahhhh,,makin ramai bertemu jodoh dekat sekolah ni. kekekeke.. :D
tahniahhhh sis :)


jodoh bersama :)

tajuk lagu sebenarnya tu, nyanyian Hafiz Hamidun :) .. first time dengar terus jadi sukaaa.. ni semua gara - gara cik humairah ( roomate aku ) yang suruh dengar lagu ni.. mai, kalau kau tak suruh dengar, sahih aku takkan suka lagu ni. hahaha :D


Jika cinta mampu untuk ku lukiskan 
Garisannya penuh dengan pengharapan 
Sentiasa dalam doaku 
Menyimpan rasa ingin bertemu 
Insan yang masih rahsia 
Dan teristimewa 

Pencarianku kini telah berakhir 
Detik bahagia kini telah pun hadir 
Sungguh aku percaya 
Ketentuan Yang Esa 
Jodoh berdua begitulah takdir 

Yang terlihat kini hanya anugerah 
Dan melafazkan janji yang terindah 
Bersedialah menunggu di garis penghujung 
Insya Allah ke syurga 
Bersatu kasih kita


kisah dia gini sebenarnya, kawan aku si mai ni dalam flight masa tu ( otw nak pergi umrah ) dia pun dengar lah lagu2 nasyid ni..masa dia dengar lagu jodoh bersama ni dia cakap terus dia teringat dekat aku dengan encik tettt.. hahaha. senget betul humairah ni. :P

gelak guling2 aku atas katil bila dengar dia cerita gitu. haha.. jom dengar lagu ni :)




jodoh itu ketentuanNya :)









hari makan serumahhhh :D

amboi tajuk entri ..kemainnn lagi dia.hahaha..hari makan serumah telah dirasmikan oleh aku . ngeh ngeh ngeh. series banyak gila makan hari ni.huwaaaa.. rasanyaa boleh menangis meraung melalak ni kalau timbang berat badan .. *haahaha.over betul kannn :P
ibu masak pulut kuning + rendang hari ni :)
aku lupa nak ambik gambar ni awal2.dah tinggal ciput ni je baru teringat nak snap gambar.hahaha.. dashat sungguh tuan tanah ni hari ni. :p
red velvettt.. sodappp aihh. *mohon jangan meleleh air liur :D
ni kudapan aku petang tadi.. kudapan? hahaha.. 
kuey teow hailam :)
kuey teow kungfu :) feveret aku kott :D
ni pulak makan malam aku hari ni.. gilosssss .. sangat banyak makan.. esok WAJIB lari keliling padang..hahaha.. tadi upload gambar kuey teow kungfu dkt fb , ada sorang kawan aku komen macam gini 
sup udang campor kailan 


ohhh my, gelak guling - guling aku .. choiii :D

ehhhhhh. hahaha :p

terima kasih daun keladi ibu & abah sebab belanja makan malam hari ni. hihihi..sekarang aku nak tido.mata dah semakin layu dan layuuu. hahaha.. banyakk kan makan? tu paasal tajuk entri hari makan serumah.. hikhikhik.. xoxo :D





Segmen: Rapatkan Hubungan Antara Kita

jom join segmen dekat bawah ni :)
KLIK SINI untuk join :D

andai itu suratanNya :)

dalam hidup ni kadang2 Allah tak bagi apa yang kita minta. sebabnya allah tahu apa yang kita minta tu tak layak dengan diri kita. allah tak bagi apa yang kita minta , tapi allah bagi apa yang kita perlu :)
p/s : masih lagi terkejut dengan berita kematian seorang sahabat lama beberapa hari yang lalu. arwah meninggal kerana kemalangan jalan raya. semoga rohya damai di sana. Al - fatihah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in|Top of page